Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

Τσικνοπέμπτη!

Καλημέρα, καλημέρα...τσικνοπέμπτη; Κάπου στο διαδίκτυο ψάχνοντας βρήκα ένα άρθρο  για τη μέρα αυτή...

Το όνομα "Τσικνοπέμπτη" προέκυψε γιατί την ημέρα αυτή το δείπνο αποτελείται από κρέας ψημένο στα κάρβουνα, το οποίο πρέπει να  έχει πάντα λίγο λίπος ώστε κατά το ψήσιμο να βγάλει την απαραίτητη "τσίκνα". Ακόμα και οι πιο φτωχοί άνθρωποι κάθε περιοχής, πρέπει να ψήσουν κρέας ώστε να μυρίσει το σπίτι τους και όλοι  να ξέρουν ότι γιορτάζουν!
Παλιότερα στην ελληνική επαρχία οι άνθρωποι μοίραζαν πιατέλες με το τσικνισμένο κρέας σε όλη την γειτονιά για να στείλουν την μυρωδιά του ψητού σε κάθε άκρη του χωριού.

Πηγή: pyles.tv

 Σας έρχεται καμιά εικόνα να συγκρίνετε με σήμερα;..εγώ τουλάχιστον αυτές τις μέρες τίποτε στους δρόμους δεν με θύμισε το καιρό που έβγαινες έξω και έβλεπες δρόμους γεμάτους παιδάκια ντυμένα καρναβάλια και παρέες κεφάτες με ντουντούκες και μάσκες..
Μεταξύ μας..δεν ήμουν ποτέ άνθρωπος αυτών των ημερών..ελάχιστες φορές ντύθηκα με στολές..παιδί..( με έντυνε η γιαγιά μου), στη Σχολή σε φοιτητικούς χορούς και μια φορά με μια πελάτισσα μου ζουζουνιάρα  με το..ζόρι! Δεν είμαι παραδόξως άτομο των ..χορών..προτιμώ εκδρομούλες και βόλτες στη φύση από κλειστά μέρη με δυνατή μουσική , ταίριαξα σ' αυτό και με το Δημήτρη και έτσι σπάνια θα με δείτε να χορεύω...
Χθες με επισκέφτηκε η Ελπίδα, γνώρισα ένα σοβαρό, μορφωμένο κορίτσι που έμοιαζε σε πάρα πολλά με την ψυχοκόρη μου την Αθηνούλα με αποτέλεσμα να την αγαπήσω ακόμα πιο πολύ. Την άκουσα να μου διηγείται τη ζωή της, αλλάξαμε αναμνήσεις και εμπειρίες, φάγαμε το φαγητό που μας μαγείρεψε ο ανδρούλης μου και τώρα η καλή μου Ελπίδα ξέρει οτι πια έχει μία μαμά φίλη και ένα μπαμπά εδώ και δεν θα είναι μόνη .
Με τον εγγονό μου σήμερα..η Τσικνοπέμπτη θα είναι μία απλή μέρα για μας..τα κορίτσια μου στις δουλειές τους κι εγώ με το Δημήτρη και τη Κλώντη θα δώσουμε στην ημέρα τη δική μας σημασία.
Όμως εσείς που είστε νέοι μη χάσετε το χαμόγελο και τη διάθεση να την κάνετε όπως την θέλετε..δεν χρειάζονται κέντρα και μουσική σε χώρους..κάντε το στο σπίτι ενός φίλου, στο δικό σας , όπου τέλος πάντων μπορείτε να συγκεντρωθείτε. Το έζησα αυτό σαν φοιτήτρια στο καιρό που οι συμφοιτητές μου δεν είχαν χρήματα ούτε για..σάντουιτς και μοιραζόμασταν τα πάντα..



15 σχόλια:

ΕΛΕΝΑ είπε...

Να περάσεις όμορφα Αχτίδα μου σήμερα, ότι κι αν κάνεις!
Και ναι, ευκαιρία είναι να βρεθούμε με συγγενείς και φίλους και να νοιώσουμε όμορφα έστω και με λίγα, γιατί το χουμε ανάγκη να νοιώσουμε όμορφα έστω για μια μέρα!
Φιλιά!

ag είπε...

Ομολογώ ότι κι εμένα δεν μου πολυαρέσει αυτό το μασκάρεμα, με βρίσκεις εκτός αποκριατικου πνεύματος. Για τα παιδάκια όμως έχει άλλη χάρη.Ενδιαφέρον το άρθρο, δεν το ήξερα.
Να περάσετε ομορφα.
Πολλά πολλά φιλιά

Ξανθή είπε...

Να περάσετε όμορφα!!!

myStickland είπε...

Eίμαι σίγουρη οτι θα περάσετε τέλεια ότι και να κάνετε,αχτιδούλα!
Φιλιά πολλά<3

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ΕΛΕΝΑ μου τελικά με κάλεσε η Ιωάννα σπίτι της για βραδινό ψήσιμο και θα πάμε εκεί.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Άντυ μου φέτος δεν υπάρχει η διάθεση μάλλον από το κόσμο και πως άλλωστε..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ξανθή μου σου εύχομαι τα καλύτερα, άλλωστε φαντάζομαι θα κάνεις κι εσύ τα δικά σου μαγειρέματα.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ myStickland, το πρωινό πέρασε κι όλας..τώρα πια βραδάκι στης Ιωάννας όλη η οικογένεια.

Δημιουργία είπε...

Καλη Τσικνοπεμπτη Γεωργια, καλα να περασετε το βραδυ.

Ανώνυμος είπε...

Αχτιδούλα καλά να περάσεις..Τένια από Κέρκυρα.

mammy on line είπε...

Αχτιδούλα μου καλά να περάσετε με τα ζουζούνια σας!
Και εμείς στο σπίτι οικογενειακά με όμορφη παρέα.
Καλό βράδυ

Αγγελικη Ν είπε...

Χρόνια πολλά! Και του χρόνου!

Fanypap είπε...

Να περάσετε όμορφα, και όπως σας αρέσει Αχτίδα μου!!!φιλάκια.

Ανώνυμος είπε...

@αχτίδα,σε ευχαριστώ μανούλα μου για τα καλά σου λόγια!!!ευχομαι η Ελπίδα να είναι ένα κορίτσι αγαπημένο στην οικογένεια όπως και εγώ!!!!!!!!!!!!!!καλο΄βπάδυ μανούλα μου !!!!!!!!!!!!!!

Evie είπε...

Και του χρόνου όπως επιθυμείς Αχτίδα!

Έχω σχεδόν μισό αιώνα να γιορτάσω Τσικνοπέμπτη και ευτυχώς που έχω εσάς να μου τα υπενθυμίζεται.

Κι εμένα δεν μου άρεσαν οι αποκριές... μόνο τα γαϊτανάκια που τοτε παιδι τα εβρισκα να εχουν πολύ γούστο. Καλό Π-Σαββατοκύριακο!