Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Πως να μη θυμηθώ παλιές τέτοιες μέρες...






Ένα ΣΚ σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη μας που από χθες που κατέβηκα κάτω στο κέντρο είναι εμφανές. Εγώ ..παλιά Θεσσαλονικιά ..δεν μπόρεσα να μη συγκρίνω χρόνια και καταστάσεις..τι σήμαινε παλιά ΔΕΘ για τη πόλη μας και για μας τους ίδιους. 
Ένα γεγονός!!.. Ένα πανηγύρι, ένα άνοιγμα γνώσεων από μηχανήματα και πράγματα..τώρα ..έχω χρόνια αν το πιστεύετε να πάω..ούτε καν έχω τη διάθεση.
Αν θέλετε να δείτε μία σύντομη συνοπτική ιστορία της ανοίξτε ΕΔΩ .
Τότε κρατούσε 15 μέρες και όλα τα γεγονότα της πόλης όπως το φεστιβάλ τραγουδιού και το φεστιβάλ ταινιών γινόντουσαν εκείνη τη περίοδο. Τα θέατρα μας γεμίζανε από θιάσους της πρωτεύουσας ( θα το πω το ..φαρμάκι μου ..τότε μας θυμώντουσαν!), τα μαγαζάκια διασκέδασης στη παραλία με μουσική πλημμυρισμένα από γλεντζέδες και τα τραγούδια τους αντηχούσαν έξω από τις καλαμωτές περιφράξεις τους. Οι δρόμοι γεμάτοι από πλανόδιους μικροπωλητές λες και βλέπεις παλιές ελληνικές ταινίες έτρεχαν με τη σφυρίχτρα των αστυνομικών που τότε περιπολούσαν στους δρόμους της Τσιμισκής που έμενα.
Έβρισκαν και οι γονείς μου χρόνο από τις σπουδές τους και με έπαιρναν για την..ιστορική επίσκεψη στην Έκθεση! Τι χαρά είχα!! Εκεί υπήρχε το μεγαλύτερο Λούνα Πάρκ που είχα δει..και αφού με τριγύριζαν στα περίπτερα που ενδιέφεραν το καθένα και αφού αγοράζαμε για τη γιαγιά μου και κάποιο "θαυμαστό"νέο εργαλείο κουζίνας..μετά..μετά καταλήγαμε στη δική μου χαρά..στα παιχνίδια..στη τεράστια για τότε ρόδα, στα αεροπλανάκι, στα συγκρουόμενα..
Σειρά έπειτα το στομάχι μας ...βραστά λουκάνικα σάντουιτς με μπόλικη μουστάρδα και Μαύρη μπύρα για τους γονείς μου .. και βέβαια..της γριάς το μαλλί για μένα και μηλαράκι που με συνόδευε μέχρι στο σπίτι. Εκεί έτρεχα κατευθείαν στην αγκαλιά της γιαγιάς μου για να της διηγηθώ όλα όσα θαυμαστά είδα...ΘΑΥΜΑΣΤΑ..
Τώρα πλέον δεν είναι δυνατόν να είναι θαυμαστά για τα παιδιά, τίποτα δεν θα είναι γι' αυτά όπως εκείνα τότε για μένα και ιδίως για τη γενιά τους ..Χθες πρόσεξα τον εγγονό μου ..3 ετών πως κατεβάζει προγράμματα στον υπολογιστή και πως χειρίζεται παιχνίδια που το δικό μου μυαλό ούτε καν μπορεί να δεχθεί...
Τώρα τους φαίνονται παράξενο όταν τους διηγούμαι ιστορίες από παλιά..και να πάρει η ευχή μου έρχεται να γελάσω που ήρθε η σειρά μου ..να πάρω τη θέση της γιαγιάς μου που με "γέμιζε" με ιστορίες από τη Πόλη ..τη πατρίδα της..
Χθες λοιπόν κατεβαίνοντας στο κέντρο στο μπιστρό της κόρης μου είδα μία πόλη φωτεινή ,γεμάτη κόσμο βέβαια μα..όχι όπως παλιά γιατί..γιατί ..ο μικρός μετρούσε τις κλούβες της Αστυνομίας και τα μηχανάκια από τους νεαρούς αστυνομικούς που έτρεχαν εδώ κι εκεί κυνηγώντας κάποιον..Ένοιωσα λύπη..Η πόλη μου, η αγαπημένη μου Θεσσαλονίκη ..η ΔΕΘ δεν είναι το ίδιο..τι φταίει..γιατί άλλαξαν τα πράγματα..γιατί άλλαξε ο κόσμος;..
Το αυτοκίνητο μας κύλησε από το δρόμο της παραλίας..ακόμη να τελειώσουν τα έργα..ανεβήκαμε τη Μαρτίου..ακόμη να τελειώσει το Μετρό ..Τα μαγαζιά έκλεισαν εκεί..ο δρόμος κεντρικός σακατεύτηκε..δεν γίνεται να μη μελαγχολήσω, να μη θυμηθώ.. 
Είμαι από τους ανθρώπους που εύκολα προσαρμόζομαι και ..ναι..το δέχομαι..ο κόσμος προχωράει..μα άραγε προχωράει προς το καλύτερο;..το καλύτερο είναι η συνεχής αγωνία του αύριο; το καλύτερο είναι η τεχνολογία που κι εγώ ακόμα "προσκυνώ";μήπως κάπου στο..δάσος χάσαμε το δρόμο φίλοι μου για το ξέφωτο;
Ίσως φταίει που δεν κοιμήθηκα καλά χθες..είπαμε..όταν γκρινίαζω..γκρινιάζω..γι' αυτό..παίρνω τη Κλώντη μου, τον Δημήτρη μου, το κεντηματάκι μου και..φεύγω στο μικρό ήσυχο παράδεισο μου με τα δενδράκια μου, τις σαυρίτσες μου το..Μίκυ μου και τους καλούς μου γείτονες!
Καλό ΣΚ σας εύχομαι.. Σας αφήνω τα..εγκαίνια..το Σαμαρά..ο συφερτό όλο..την ομιλία..να τους χαίρεστε!
ΑΧΤΙΔΕΝΙΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!

34 σχόλια:

Κική Κωνσταντίνου είπε...

καλο σκ αχτιδα μου! με καλες ευχομαι μνημες! παντα! ;)

φιλια πολλα!

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Πόσο δίκιο έχεις που αναπολείς, στεναχωριέσαι, προβληματίζεσαι, θυμώνεις, κακιώνεις!!!ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ.
Τα λέω κι εγω πολλές φορές κι ύστερα νομίζω οτι θα με θεωρούν γριά παράξενη,που δε μ αρέσει η πρόοδος. ΑΝ όμως αυτό εννοούν "πρόοδο" χάρισμά τους!
Δεν είχα έρθει ποτέ στην Έκθεση Θεσ/νίκης, όμως μέσω των Φεστιβάλ που παρακολουθούσαμε μανιωδώς,ο απόηχός της έφτανε πολύ μακρυά!!! Τώρα μούγγα.
Εμείς ένα πανηγύρι (Του ΑΓίου μας) είχαμε με κάτι άθλιες παράγκες και φτηνοπαίχνιδα και λουναπάρκ πάλι εκεινα τα ευτελή μεταλλικά καρουζέλ και φάνταζε στα μάτια μας και στις καρδιές μας Ντισνευλαντ!!!
Τι να κάνω το διαδίκτυο και ο,τι μπορείς να κατεβάσεις, οταν δε μπορεί να γεμίσει η ματιά και η ψυχή;;;
Συνέχισε να γράφεις αυτά που σ απασχολούν, γιατί τελικά απασχολούν και βρίσκουν σύμφωνους πολλούς απο εμάς.
Φιλιά πολλά κοριτσάκι

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Αχτιδένια μου η Χαρά με πρόφτασε!
Ενα πανηγύρι που το αναμέναμε τα πιτσιρίκια ακόμα και όσο μικρό να ήταν αφιερωμένο στην Αγία Σοφία που κάθε Σεπτέμβρη κάναμε σχέδια και δεν χαλούσαμε το χαρτζιλίκι για να πάρουμε ότι ευτελές βρισκόταν στα παγκάκια με τις γκαζόλαμπες! Την περσινή χρονιά τα παιδιά περνούσαν αδιάφορα.
Μπορεί να νοσταλγούμε και πολλές φορές να έχουμε "κατηγορηθεί" για τις αναμνήσεις αλλά η μοναξιά από την παιδική ηλικία άρχισε και αυτό είναι φοβιστικό!
Φιλιά πολλά!!!!






















jogos online gratis























jogos

Kitchen Stories είπε...

Τελικά ό,τι και όσα αναπολούμε απ΄αυτά που άλλαξαν, μεταλλάχτηκαν ή χάθηκαν τελείως, καταλήγουμε να πληγωνόμαστε εμείς οι ίδιοι...

Καλημέρα Αχτίδα!
Z.

BUTTERFLY είπε...

Καπως ετσι σκεφτομουν κι εγω προσφατα:
http://butterfly-butterflysworld.blogspot.gr/2013/09/24-days-challenge-23.html

Κι ας εχουμε μια γενια διαφορα...
Τελικα παμε μπροστα η προς το γκρεμο;
Καλημερα γλυκεια Αχτιδουλα!

Ελένη Φλογερά είπε...

Αχτίδα μου πάρε μας και εμάς μαζί σου στον Παράδεισο σου και μην μας αφήνεις με κανένα από όλους αυτούς...
Καλό Σαββατοκύριακο!

Ποδηλάτισσα είπε...

Αχτιδούλα μου, με τις όμορφες αναμνήσεις σου για συντροφιά.... πήγαινε με τον Δημητράκη σου στον "Παράδεισο σας" να περάσεις όμορφο Σαββατοκύριακο γιατί σίγουρα αυτό είναι το καλύτερο!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Τι μου θυμησατε τωρα!φιλοξενουμενοι στην αδερφη της μαμας μου.καπου στη χαριλαου,κατεβαιναμε απο τη Γαλατιστα για τη ΔΕΘ,το τεραστιο λουνα παρκ και την επισκεψη μας στο ζωολογικο κηπο!Α..και αγορα των σχολικων μας απο τον Κλαουδατο!Αυτο γινοταν για αρκετα χρονια και καθε χρονο το περιμεναμε λες και ηταν η πρωτη φορα.Τι ομορφες μνήμες! Γλυκες αναμνησεις!Καλο Σαββατοκυριακο γλυκεια μου! Βαλασια

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ΕΚΦΡΑΣΟΥ, φίλη μου ευτυχώς είμαι γεμάτη από τέτοιες όμορφες αναμνήσεις.

ριτα τρικαλα είπε...

Γιατι Αχτιδα μου μας χαρισες το Σαμαρα?και γιατι να τον χαιρομαστε?Εγω ευχαριστω δεν θα παρω.Οσο για τα υπολοιπα.....τι να πω.......Φιλακιαααααααααααααα

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Χαρά Θ, ήταν ένα μεγάλο γεγονός.ξέχασα να αναφέρω και τις παραστάσεις με ακροβατικά που παρακολουθούσε δωρεάν ο κόσμος με ανοιχτό το στόμα.Όλη η επαρχία ερχότανε αυτές τις μέρες για την έκθεση..γέμιζαν τα σπίτια με συγγενείς..τραπεζώματα..παρέες από συγγενείς που περίμεναν ολόκληρη χρονιά για να έρθουν να δουν τους δικούς τους.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Γιαγιά Αντιγόνη, φίλη μου δεν είμαι οπισθοδρομική απλά βλέπω ότι όλα αλλάζουν προς μία άσχημη πλευρά. Τώρα πια τα παιδιά "χορτάτα" από το διαδίκτυο δεν χαίρονται με το παραμικρό όπως εμείς.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Kitchen Stories, νομίζω ότι είπες τη σωστή λέξη..μετάλλαξη!!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ BUTTERFLY, δεν νομίζω ότι πλέον είναι θέμα μόνο γενιάς..είναι και θέμα αντίληψης και συναισθηματικής κάλυψης των όσων βλέπεις και βιώνεις.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ελένη Φλογερά, πριν λίγο γυρίσαμε, φύτεψε τα κουνουπίδια του , πράσα, μπρόκολα, λάχανα, παντζάρια .ότι χειμωνιάτικο μπορείς να φανταστείς.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ποδηλάτισσα μου στο Παράδεισο μας ήμασταν εμείς οι δύο..ο μικρός Δημητράκης πήγε πακέτο στη μαμά του!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Βαλασία, φίλη μου χαίρομαι που σε βλέπω, σου στέλνω την αγάπη μου.Ο μικρός εγγονός μου βλέπει το δωράκι σου και μου λέει:..γιαγιά ποιος είναι ο ..εξωγήινος;

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ρίτα Τρίκαλα. γλυκιά μου σου τον ..επιστρέφω..χάρισμα..πέτα τον στα σκουπίδια για..ανακύκλωση.

Ο κόσμος της Ράνιας είπε...

Αγαπητή μου, παρ ότι Αθηναία, έχω
μια πολύ ωραία ανάμνηση από τις μέρες
αυτές στη Θεσσαλονίκη !!!
Μια φίλη λάβαινε μέρος στην έκθεση με
τη δουλειά της και φύγαμε από δω με μια άλλη φίλη για έκπληξη με το αεροπλάνο και πήγαμε να τη βρούμε να
πιούμε ουζάκι και γυρίσαμε !!
Τρέλες νιάτων !!!!
Καλά να είμαστε, να μεγαλώνουμε και να θυμόμαστε... Είναι υγιές !!!

Unknown είπε...

Πόσο δίκιο έχεις Αχτίδα...οι γενιές, αλλάζουν με ταχύτητα φωτός....
Η τεχνολογία και οι νοοτροπίες σε δέκα χρόνια από τώρα θα είναι σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας...
Οταν περιγράφω ιστορίες στην κόρη μου από τα παλιά δεν μπορεί να καταλάβει, να αντιληφθεί, την τότε κατάσταση...
"Μαμά, τι είναι η σόμπα;"ρωτάει...
"Μαμά, τι εννοείς ότι δεν υπήρχε ιντερνετ;" και άλλα πολλά...
Σε φιλώ καλή μου...
Να χεις ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο!

dora manataki είπε...

καλη μου φιλη συνομιλικη σε καλησπεριζω περιδιαβαινοντας στο blog σου!!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ο κόσμος της Ράνιας. καλημέρα και όπως είπα σε μια φίλη τέτοιες μέρες τα σπίτια στη Θεσαλονίκη γέμιζαν από φιλοξενούμενους που ήταν χαρά για μας που ήμαστε φιλόξενοι από τη..φύτρα μας!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Tis Annios, γλυκιά μου Αννιώ θα χαρώ πολύ να σε γνωρίσω από κοντά κάποια μέρα και να σε φιλοξενήσω με το κοριτσάκι σου.Είσαι μια καλή μανούλα.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Dora Manataki κι εγώ σε..καλημερίζω και σου ανοίγω θεση στο..καναπέ του μπλοκόσπιτου μου!

Μαρία Έλενα είπε...

Οι αλλαγές δεν είναι πάντα για το δικό μας καλό αλλά των άλλων.
Φιλάκια ...

Ανώνυμος είπε...

Μου έλεγε η μητέρα μου, όταν ήταν να γεννήσει εμένα και πονούσε πάνω από 15 ώρες, κουβέντιαζε με τον γιατρό της, τον πατέρα του Γιώργου Τράγκα συγκεκριμένα, του δημοσιογράφου, ότι θα έρθει μια εποχή που μόλις γεννιούνται τα παιδιά, θα λέγανε στο γιατρό, ότι πολύ άργησε να τα ξεγεννήσει! Η εποχή έφτασε. Βλέπω πιτσιρίκια και παίζουν τα κινητά τηλ. και το ίντερνετ στα δάχτυλα και αισθάνομαι προϊστορική! Οι αλλαγές δεν είναι πάντα για το καλό, έτσι πιστεύω εγώ. Τουλάχιστον όχι όλες. Φιλιά Σοφία

Hfaistiwnas είπε...

Την καλύτερη δουλειά κάνατε και βγήκατε προς τα έξω.. από τους περισσότερους που ακούω λένε ότι γίνεται ένας χαμός στην πόλη τέτοιες μέρες.. ίσως να φταίει και ο Σαμαρωμένος βέβαια.. τι να πεις.. όσο για τα παλιά.. για όλους ήταν καλύτερα ανεξαρτήτως ηλικίας..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Μαρία Έλενα, πράγματι σε δικαιώνει αυτό που λες..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Σοφία, είναι πανέξυπνα τα μικρά σήμερα φίλη μου.Πολλές φορές ακούω το μικρό να μιλά με δύσκολες λέξεις και απορώ αν καταλαβαίνει τη σημασία τους.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Hfaistiwnas, γιατί δεν ήρθες να φας σπίτι μου; ας έφερνες και φίλους!

kerina poiimata είπε...

Αυτή είναι περιγραφή!Μακάρι να ήταν πρωτοσέλιδο σε Κυριακάτικη Εφημερίδα,ή αρθρο στην κεντρικη σελίδα να το διαβασουν περισσότεροι!Εύγε ΑΧΤΙΔΟΎΛ μου και το εννοώ πραγματικά!Παρότι δεν είχα την ευκαιρία να είμαι γνώστης των πραγμάτων, η περιγραφή σου είναι μοναδική!πολλά φιλιά!!

Ανώνυμος είπε...

Κερινα ποιήματα συμφωνω μαζι σου. ..αχτιδα μου με τα ομορφα αληθινά σου λογια με μαγεψες...σε φιλώ βασω Λάρισα

Hfaistiwnas είπε...

Γιατί δεν ήρθα εγώ με φίλους, αυτοί με φέρανε για να κάνουν κάτι δουλειές τους! :)

Ανώνυμος είπε...

Να ρωτήσω, μη μου πείτε ότι εμφανίζεται ο ... Μίκυ όποτε είστε εκεί;;; Γιατί έχω αυτή την υποψία, άραγε;; Σοφία