Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Πάλι..αμπελοφιλοσοφίες Αχτίδα;..άσε μας ήσυχους!


Το λουλουδάκι από το κήπο της φίλης μου Δρομάκι!!!

Καλημέρα..καλημέρα..σήμερα σπίτι για να ασχοληθώ με εκείνες τις υποχρεωτικές βαρετές δουλειές που έχουν σχέση με..φοροτεχνικούς, τράπεζες, χαρτιά, αντίγραφα,φωτοτυπίες λογαριασμών, αποδείξεις  και ότι μπορείτε να φανταστείτε που..."φαντάζεται" το κράτος για να μας κάνει να μη..βαριόμαστε σαν πολίτες!
Στην εποχή των υπολογιστών το θεωρώ βλακεία να αναγκάζεσαι να τρέχεις σε δήμους , ΚΕΠ και υπηρεσίες για χαρτιά και αντίγραφα..αν είναι δυνατόν!
Μέσα καλοκαιριού..ενός διαφορετικού καλοκαιριού φίλοι μου πιστεύω ότι το βλέπετε κι εσείς..Χθες είχαμε πάει στο εξοχικό φίλων μας εκεί που  πρόπερσι είχαμε νοικιάζει σπίτι μπροστά στη θάλασσα.. Παρατηρήσαμε περνώντας στο γυρισμό από τα δρομάκια του  ότι ο κόσμος σε σύγκριση με τότε ήταν το..1/3 και περισσότερο αισθανόσουνα ότι ήσουν..Ρωσία και Σκόπια και ότι αν χρειαζότανε να ρωτήσεις για κάτι θα ήθελες διερμηνέα!
Θα με πείτε..γιαγιά μουρμούρα μα δεν μπορεί η μνήμη μου να μη φέρει μπροστά της εικόνες από χρυσές εποχές που λόγω επαγγέλματος (προμήθευα μαγαζιά παραθεριστικά με έργα ζωγραφικής) δεν προλαβαίναμε να φτιάχνουμε εμπόρευμα και έπρεπε να κάνουμε από πριν ολόκληρο πλαφόν δουλειάς για να έχουμε ελεύθερο χρόνο να πάμε τις διακοπές μας με τις μικρές τότε κόρες μας.
Δεν έχω τίποτα στο παρελθόν μου για να διαγράψω ή να μετανιώσω, χαρήκαμε το κάθε χρόνο μας με τον άνδρα μου και θα πείτε γιατί λοιπόν αισθάνομαι μία "πικρία " για το σήμερα.. Μα δεν την αισθάνομαι για μένα, για μας, την αισθάνομαι για τη γενιά αυτή..την αδικημένη γενιά που δυστυχώς ζει όσα μου διηγότανε η μητέρα μου πολλές φορές για τη δική της.
θυμάμαι που μου έλεγε:
- Εσείς παιδί μου είστε τυχεροί, εμείς είχαμε πολέμους, μετά αγώνα να φτιάξουμε τα πάντα από την αρχή..να ξεχωρίσουμε να δημιουργήσουμε το αύριο για σας..
Τώρα θα ήθελα αν ζούσε να της πω :
-Πόλεμο ζούμε μαμά κι εμείς..και είναι πόλεμος οικονομικός που δεν "βλέπεις" τον εχθρό, ή μάλλον ..τον βλέπεις ..μα δεν ξες πως να τον πολεμήσεις γιατί είναι το ίδιο σου το σώμα..η πατρίδα σου ..αυτοί που εμπιστεύτηκες το αύριο σου και των παιδιών σου..
Όχι..μη νομίζετε ότι έχω χάσει την αισιοδοξία μου..είμαι ετοιμοπόλεμη πάντα, αντιστασιακή σε κάθε τι που με ενοχλεί ή που "φράζει" τα σχέδια μου..όμως πια ίσως λόγω ηλικίας..ίσως πάλι γιατί "χόρτασα" από αγώνες..γίνομαι θεατής όλων αυτών και λιγάκι μοιρολατρικά σκέπτομαι σαν απομεινάρι Ανατολίτικης σκέψης :..Όλα θα βρουν το δρόμο τους..όλα θα φτιάξουν ..κισμέτ...
Προ ημερών άκουσα στη τηλεόραση μία μητέρα που έλεγε ότι παρέδωσε το παιδί της σε ίδρυμα γιατί δεν μπορούσε να το θρέψει ..ότι ήταν ευτυχής που τουλάχιστον το δικό της παιδί τώρα είχε το φαγητό του ενώ είδε τη φίλη του να ψάχνει στα..σκουπίδια !
 Φίλοι μου ήμουν άρρωστη όλη μέρα με αυτή τη σκέψη και πιο πολύ ξέρετε με τι; ..Επειδή σαν όλους..άκουσα αυτή την είδηση από το ..καναπέ μου! Ναι .. πικράθηκα.. στεναχωρήθηκα όμως..όμως..γύρισα σελίδα από τη ασφάλεια του σπιτιού μου! Η ενοχή σαν θηλιά γύρω μου...Έγινε σε λίγο η είδηση αυτή κάτι σαν ..τους φόνους, τις εκτελέσεις και τους πολέμους που βλέπουμε στη τηλεόραση. Κουνούμε το κεφάλι..λυπόμαστε..προσθέτουμε και τη φράση: Αχ! τους καημένους..
την επόμενη στιγμή σκεπτόμουν τι θα μαγειρέψω..πίεζα τον εγγονό μου να φάει το..βουτυράκι του..και κυνηγούσα τη Κλώντη με τη κονσέρβα της.
ΑΥΤΑ δεν θα συγχωρέσω σε ΟΛΟΥΣ αυτούς που μαλώνουν στη τηλεόραση για το..καλό μου..το γεγονός ότι με έκανα ΑΥΤΌ ..να γυρίζω σελίδα..σε τέτοιες ειδήσεις..
Είδατε τη κάνει η ..μοναξιά στο σπίτι;..Έστειλα τον Δημήτρη μου στο κτήμα για να αναλάβω τη γραφειοκρατεία και είπα πρωί..με το καφέ το χέρι..να σας ανοίξω το ..καναπέ μου, να τα πούμε..χωρίς κουλουράκια λόγω διαίτης..Αμπελοφιλοσοφίες όπως σας λέω συχνά, σε κρίση αυτοελέγχου συνείδησης..
Δροσιά πρωινή  ίσως προσωρινή σήμερα..ο καφές τελειώνει..τα χαρτιά με περιμένουν..Ίσως δεν ήμουν καλή παρέα, όμως είναι οι πρωινές μου σκέψεις..
Αχτιδένια φιλάκια , καλά να περνάτε φίλοι μου με όλη μου τη ψυχή!

25 σχόλια:

lolipopfamily είπε...

Αυτό που μας έχουν κάνει να νιώθουμε ενοχές όταν περνάμε καλά; Να νιώθεις θλίψη ενώ δεν φταις; Καλημέρα Αχτιδούλα με τις ευαισθησίες σου.

nikiad.blogspot.gr είπε...

Αχτίδα μου ,καλημέρα !!!Το κείμενό σου εκφράζει όλους τους σκεπτόμενους
ανθρώπους που ανησυχουν για όλα όσα συμβαίνουν και κυρίως για όλα τα νέα
παιδιά που δεν φταίνε σε τίποτε.

oldthings είπε...

Δεν είναι αμπελοσοφίες Αχτιδούλα ...είναι οι σκέψεις ανθρώπου που βλέπει ,παρακολουθεί και προβληματίζεται ....χαίρομαι όταν ακούω σκέψεις έστω και του "καναπέ ",σκέωεις που κάνουμε όλοι μας ..δεν ανέχομαι όμως να ακούω "έ δεν βαριέσαι ,όλοι κλαίγονται ,σκέτη μιζέρια "γιατί απλά δεν ξοδεύουν για τους γύρω τους ούτε τη σκέψη τους ...
Καλή ευκολία με την γραφειοκρατία !!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ lolipopfamily, ξέρω οτι σήμερα δεν ακούστηκα ..Αχτιδένια όμως..ζω σε αυτή τη κοινωνία που ζείτε κι εσείς..με φορτώσανε ενοχές που δεν έπρεπε να έχω γιατί τόσα χρόνια έκανα το καθήκον μου σαν τίμιος επαγγελματίας και πολίτης.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ niki ad, φίλη μου σε αυτα τα νέα παιδιά ανήκουν τα..παιδιά μου, οι φίλοι τους, τα παιδιά των φίλων μου, τα εγγόνια μου καιτα παιδιά σας..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ oldthings, θα ήταν ψέμμα αν δεν έλεγα οτι προβληματίζομαι μα δεν..μεμψιμερώ γιατί ..πάντα ελπίζω κάτι καλύτερο.Δεν σου λέω τι τράβηξα σε υπηρεσίες..τώρα γύρισα.

Hfaistiwnas είπε...

Δυστυχώς μην έρθουν και χειρότερα..

Rena είπε...

Σε οικονομικό πόλεμο και πλήρη κατοχή βρισκόμαστε Αχτίδα όπως ακριβώς το 'πες μη ξεγελιόμαστε έτσι ακριβώς,αν δεις ελληνικές ταινίες ζούμε ακριβώς όπως ζούσαν τότε στην κατοχή που έψαχναν να βρουν χώρα να μεταναστεύσουν για να βρουν δουλειά!
Και όσο για τα χαρτιά που λες ας αναλογιστούμε πόσο χρόνο ζωής έχουμε χάσει για χάρη τους!
Φιλάκια!!

marilia είπε...

Αχτίδα, προχθές μιλούσα με τον πατέρα μου και τον ρωτούσα πώς περνούσε όταν πρωτοδιορίστηκε δάσκαλος στα Άγραφα. Από τα 23 ως τα 27 του μου περιέγραψε συνθήκες που θα χαρακτήριζα τραγικές! Κοιμόταν στο γραφείο του σχολείου, έτρωγε κονσέρβες γιατί δεν υπήρχε κάτι να μαγειρέψει, παρέα ανύπαρκτη, 43 παιδιά στο μονοθέσιο τα οποία έφταναν ξεπαγιασμένα και μουσκεμένα μετά από απόσταση μιάμισης ώρας που διάνυαν κάθε πρωί με τα πόδια... για να παραμείνουν στο σχολείο ως το απόγευμα τρώγοντας το μεσημέρι μπομπότα και κρεμμύδι.

"Το πρωί που άναβα τη σόμπα και έμπαιναν μέσα να ζεσταθούν σκεφτόμουν: μάθημα θέλουν τώρα αυτά τα καημένα;"

Η κουβέντα τέλειωσε μ' ένα θυμωμένο: "Αυτά μου πληρώνουν σήμερα, τα γαϊδούρια!"... Και τι να του απαντήσω, όταν βλέπει τη σύνταξή του και την ανύπαρκτη υγειονομική περίθαλψη; Πώς να τον καθησυχάσω, όταν βλέπει τα παιδιά του έρμαια στη σημερινή κατάντια; Να τον διαβεβαιώσω ότι θα κάνω ό,τι μπορώ από τη θέση της δουλειάς μου; Και αν μου μιλήσει για την προσωπική μου ζωή και ευτυχία; "Θα προσπαθήσω να φτιάξω, όσο μπορώ, σωστούς ανθρώπους στο σχολείο" να του απαντήσω;

Αχτιδούλα, παραπήρα φόρα. Συμπάθα με. Καλημεροφιλάκι

Ανώνυμος είπε...

Τα γαϊδούρια;; Χαχα τα γαϊδούρια είναι καθώς πρέπει ζωάκια!! Οι εγκληματίες είναι όσοι ψήφιζαν, ψηφίζουν , δρούσαν και δρουν με σκοπό να βολευτούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους! Αυτά είναι τα καθάρματα! Και οι ίδιοι και τα παιδιά τους με την ανάλογη αγωγή και αντίληψη! Δε λέω τίποτα 'άλλο γιατί δεν υπάρχει ελαφρύς και ευγενής λόγος για δαυτους! Αυτοί οδήγησαν τη χώρα και τους πολίτες τους λίγους υπόλοιπους εδώ που είμαστε και εκεί που θα φτάσουμε...

marilia είπε...

Ανώνυμε, συμφωνώ μαζί σου! Αλλά δε βγάζω κανενός την ουρά απ' έξω. Βέβαια, η ποιότητα -από το ανώνυμο σχόλιο ως τους κυβερνόντες και τους εκλέκτορές τους- ξεκινά από μέσα μας. Και ο πατέρας μου, όπως κι εγώ σήμερα, κάνω ό,τι μπορώ, ανεξάρτητα πως απογοητευόμαστε γιατί βλέπουμε τους κόπους χαμένους. Από την άλλη, η αισιόδοξη φύση και η πεποίθηση ότι "δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα το αλλάξουμε", με κρατά στην ίδια στάση ζωής.

Την καλημέρα μου

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Hfaistiwnas,πολύ το φοβάμαι φίλε μου όμως δεν θα μας γονατίσουν.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ rena ακόμα δεν τελείωσα με τα χαρτιά για..χαζούς λόγους.δυστυχώς η γραφειοκρετία δεν πρόκειται να άψει ποτέ και εγώ τα ακούω τα "λόγια" βερεσέ.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ marilia μου σωστά τα λες. η μητέρα μου που ήταν και "κάπως"ε καλή οικονομική θέση παρόλα αυτά πέρασε με τις φίλες και τους συγγενείς δύσκολες ώρες.Ο πατέρας μου διωγμένος από την ίμβρο πήγε Σαμοθράκη όπου έζησε φοβερά φτωχές μέρες, σιχαινότανε τα αχλάδια γιατί έτρωγαν μόνο τέτοια.Μορφώθηκε μόνος του , πήγε πανεπιστήμιο μόνος του σε εποχές που αγόραζαν τα βιβλία και δούλευε και παρέδιδε μαθήματα σε παιδάκια για να ζήσει.Εγώ θεωρώ τον εαυτό μου από τους τυχερούς μα ..δεν μου χαρίστηκε κάτι.Πληρωνα 870 ευρώ το διμηνο..αν τα έβαζα κλειστά σε λογαριασμό τόσα χρόνια θα ήμουν τώρα με λογαριασμό στην..Ελβετία!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ανώνυμος, φίλη-ε μου δεν νομίζω οτι ΟΛΟΙ μας ήμασταν σε θέσεις..εμένα προσωπικά μου δόθηκε η ευκαιρία να γίνωευθύντρια στον ΟΑΕΔ και αρνήθηκα για..αυτους τους λόγους.ΤΌΣΑ ΧΡΌΝΙΑ ΨΉΦΙΖΑ ΌΤΙ ΝΌΜΙΖΑ ΚΑΛΎΤΕΡΟ ΑΠΌ ΤΟ ΛΆΚΚΟ ΜΕ ΤΑ ΦΊΔΙΑ..ΜΑ ΤΌΣΗ ΚΛΕΨΙΆ ΟΎΤΕ ΣΤΟ ..ΓΕΝΤΊ ΚΟΥΛΈ ΤΗς θΕΣΣΑΛΟΝΊΚΗς.

Funky Monkey είπε...

Αμπελοφιλοσοφίες δεν τα λες... δίκιο έχεις, Αχτίδα μου. Όλοι τα ίδια σκεφτόμαστε. Άκρη δε βγάζουμε, δυστυχώς.
Σε φιλώ!

Merry Mary Stories είπε...

Αχτιδα , εισαι ακριβως μεσα στο μυαλο μου , ετσι αισθάνομαι για τα παιδιά μου κι εγω , οτι ειναι μια γενιά που θα τα βρεί σκουρα και εμεις μαζί τους γιατι αυτο το κρατος δεν θα αφησει ορθιο τίποτε απο οσα φτιαξαμε και τα παιδιά μας δεν ξερω πως θα τα φερουν βολτα, στεναχωρο αλλα δεν φευγει απο το μυαλό και πρεπει να τα λέμε κι αυτα που και που, φιλιά πολλά!

Unknown είπε...

ολα γινονται γυρω μας πιο μαυρα.. κ το μονο που σκεφτομαι κ ειναι η ανησυχια μου..το μελλον της κόρης μου.. των παιδιων μας..πως θα μεγαλωσουν σε ενα κρατος διαλυμενο..με 0 ευκαιριες.. αλλα απο την αλλη δοξα τον καλο Θεουλη να λεμε που εχουμε την υγεια μας.. κ ολα θελω να πιστευω πως θα φτιαξουν..θα τα φτιαξουμε εμεις...κανεις αλλος δεν μπορει

Paraskevi Lamprini M. είπε...

θαυμάσιες φιλοσοφίες... τι παραδίνουμε σε αυτήν την έρμη νέα γενιά... ... δυστυχώς... άσχημα είναι τα πράγματα... ελπίζω όμως... για το καλύτερο!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Funky Monkey, ξέρω δεν ήμουν ευχάριστη παρέα..μα είναι οι σκέψεις μου.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Mairi Grasia πες μου μία μάνα που να μη σκεπτεται όπως εγώ.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Elena Kaloydia δεν χανω το κουράγιο μου μα δεν μπορώ και να μη επιρρεάζομαι.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Paraskevi Lamprini M, καλημέρα με..χαμόγελο γλυκιά μου!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΧΑΜΟΓΕΛΟ..ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΡΑ!

νέα μανούλα είπε...

http://neamanoulaa.blogspot.gr/2013/07/1.html το συνδεσμο που μπορειτε να το δειτε