Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Σκληρή η πραγματικότητα..υπέροχη η αξιοπρέπεια..

Η κυρία είχε φιλοξενούμενο σπίτι της ένα συγγενή. Σάββατο απόγευμα..τα μαγαζιά κόντευαν να κλείσουν..Ο άνδρας της της ζήτησε να κάνει ένα αγαπημένο γλυκό για τον αδελφό του..Άνοιξε τα ντουλάπια της..τα είχε όλα..της έλειπε μία κρέμα γάλακτος..Κοίταξε το ρολόι..μόλις που προλάβαινε..Απέναντι σχεδόν στο παρκάκι υπήρχε σούπερ μάρκετ..πήγε αμέσως για να προλάβει πριν κλείσουν. 
Οι πελάτες μετρημένοι, τα ψώνια της μόνο η κρέμα και ένα βούτυρο που ζήτησε ο άνδρας της, είχε πάρει μαζί της μόνο ένα 10ευρω χωρίς πορτοφόλι ..το νούμερο της κάρτας το θυμάται πάντα απ' έξω..
Στο ταμείο μπροστά της μία νέα γυναίκα με ένα αγοράκι γύρω στα 9..μόλις την είδε θέλησε να της δώσει τη σειρά..
-Μα κι εσείς λίγα έχετε..παρακαλώ, θα περιμένω..
Η νέα γυναίκα κρατούσε στα χέρια ένα γάλα,μία μαργαρίνη, ένα πακέτο μακαρόνια , λίγο τυρί χύμα και ένα πακέτο κορνφλέικς σοκολάτας του μαγαζιού..Μας κοίταξε με ντροπή και είπε στη ταμία:
-Κοιτάξτε πρώτα τη τιμή στα κορν φλέικς παρακαλώ...
-2.25 κυρία
Η γυναίκα κοίταξε το αγοράκι της και μετά έβγαλε στην άκρη το πακέτο..
-Βγάλτε το..είπε δειλά..
Η κυρία πίσω κοίταξε τη ταμία και η ταμία κοίταξε τη κυρία..ένα ανεπαίσθητο νεύμα...τα μάτια τους "μίλησαν" δεν χρειάστηκαν λέξεις..η ταμίας μοναδικά πανέξυπνη..πάτησε το κουμπί στη μηχανή..
-Αχ! δεν πρόλαβα..μα κυρία ..έχετε την επιταγή επιστροφής 6 ευρώ..θα έχετε και επιστροφή..
-Τότε δεν χρειάζεται να τα βγάλετε, θα τα πάρουμε και αυτά..είπε χαρούμενη και γύρισε στο γιο της...θα έχετε με τον αδελφό σου όλη την εβδομάδα..
-θα μου δώσετε 25 λεπτά μόνο..
Άνοιξε το πορτοφολάκι της ..έβγαλε 5 ευρώ και είπε με χαμόγελο λιγάκι μελαγχολικό..
- Τελικά θα το χαλάσω..
Η κυρία της είπε γελώντας..
- Προς Θεού..έχω ένα σωρό στο πορτοφόλι μου από αυτά τα..μαυριδερά..
-Όχι σας παρακαλώ..και έδωσε στη ταμία το 5ευρω..
-Δεν με λυπάστε; της είπε εκείνη με παράπονο..που να βρω εγώ τόσα ψιλά..
-Θα σας τα χρωστάω..είπε στη κυρία..
-Σίγουρα θα συναντηθούμε ξανά..
Το αγοράκι όλο εκείνο το διάστημα έβαζε στη σακούλα τα ψώνια..η κυρία σκεπτόταν πως θα μπορούσε να του βάλει μέσα κάτι..μα η μητέρα του ήταν εμπόδιο μπροστά της..
-Μου επιτρέπετε σας παρακαλώ..δύο σοκολάτες..ο γιο σας μοιάζει τον εγγονό μου..λείπει μακριά μου ( το ψέμα συχωριέται μερικές φορές).
 Τις έχωσε βιαστικά στη σακούλα του μικρού την ώρα που έφευγαν..εκείνη κοντοστάθηκε πήγε να διαμαρτυρηθεί μα ..δεν άντεξε στη μοναδικά παραπονιάρικη ματιά της κυρίας..(το κόλπο πιάνει πάντα στον άνδρα της).
Η ταμίας περίμενε υπομονετικά..μαζί και ο κύριος μετά τη κυρία..Της έδωσε την απόδειξη και της έδειξε βουβά με το δάχτυλο τα επιπλέον ψώνια που θα έλειπαν από τη σακούλα....
Την  καληνύχτησε με ένα χαμόγελο και ένα απλό σφίξιμο στα δάχτυλα μαζί με τα ρέστα..Ευτυχώς της έφθασαν τα λεφτά..με κάτι ψιλά που βρήκε στο μπουφάν της..τα λόγια δεν χρειαζόντουσαν..γύρισε σπίτι και έφτιαξε το γλυκό.. Σκέφτηκε ότι εκείνη είχε τη δυνατότητα αυτή..και ότι θα ήθελε αν μπορούσε να  έδινε όλο εκείνο το ταψί στην οικογένεια αυτή..
Είναι από τις στιγμές που το ροζ συννεφάκι χάνεται..μα και συγχρόνως είναι από τις στιγμές που ξες ότι πρέπει να γίνεσαι δυνατή , να αντιδράς στο γκρι..να ελπίζεις στο ροζ ξανά..
Αχτιδένια φιλάκια φίλοι μου..καλή σας εβδομάδα

36 σχόλια:

linaaaap είπε...

Πολύ συγκινητικό...Και δυστυχώς, πολύ αληθινό στις μέρες μας.

Marie είπε...

Αχτίδα μ'εκανες και βούρκωσα... Έτσι έχει η κατάσταση δυστυχώς... Όμως χαίρομαι, ξέρεις γιατί? Γιατί οι άγγελοι ζουν ανάμεσά μας! Πολλά φιλιά!

Memaria είπε...

Αχ βρε αχτίδα μου...δυστυχώς τα ζούμε καθημερινά..και ναι, το ψέμα επιτρέπεται, γιατί πως αλλιώς θα δεχτεί η αξιοπρέπεια τη βοήθεια?
Να είσαι πάντα καλά..φιλιά!

TzinaVarotsi είπε...

Αχ και να ξέραμε πόσοι δίπλα μας, κοντά μας ζουν την ανέχεια!!
Νά'σαι καλά Αχτίδα :)

Hfaistiwnas είπε...

Τέτοια ψέματα και καλοσύνες δεν πειράζουν κανένα.. :)

Ανώνυμος είπε...

Μας θυμίσατε ότι ακόμη υπάρχουν άνθρωποι.Με συγκινήσατε! Να είστε καλά!Βαλ

Μαρία Έλενα είπε...

Πολύ αληθινή ανάρτηση
Φιλάκια ...

ΕΥΔΟΚΙΑ είπε...

Δυστυχώς τέτοιες περιπτώσεις σήμερα είναι καθημερινές και μακάρι να είμαστε στη θέση να μπορέσουμε να βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε τους πραγματικά αδύναμους συνανθρώπους μας. (γιατί μην απορήσετε, που το γράφω έτσι, αλλά ανάμεσα σ' αυτούς που πραγματικά έχουν την ανάγκη μας, υπάρχουν και οι "άλλοι" ....).
Καλή εβδομάδα Αχτίδα

serenata είπε...

Πόση καλοσύνη κρύβεται πίσω από κάτι τέτοια...ψέματα...
Κάνουν τη ζωή μας υποφερτή.

Πολλά φιλάκια Αχτίδα μου:))

Ανώνυμος είπε...

Αχ ναι, μου είχε συμβεί και σε μένα, ένα μικρό κοριτσάκι με τη μαμά του στο σουπερμάρκετ ήθελε μια τσαντούλα με τα δωράκια έκπληξη, αλλά δεν είχε η μαμά χρήματα. Την έβαλα με τα δικά μου ψώνια, και έτρεξα και τις πρόλαβα στην πόρτα. Ακόμα θυμάμαι τα ματάκια της μικρής πώς έγιναν όταν την έδωσα και πόσο δειλά άπλωσε το χεράκι της να την πάρει, μετά που γύρισε καικοίταξε τη μαμά της, η οποία έγινε κατακόκκινη. Δωράκι για τα Χριστούγεννα, της είπα, γιατί είσαι πανέμορφη, και έφυγα πριν προλάβουν να πουν τίποτα. Σοφία

SPYRIDOULA είπε...

Πολύ συγκινητικό και δυστυχώς μια πραγματικότητα που βρίσκετε παντού γύρω μας.Πολλά πράγματα γίνονται πολυτέλεια όταν δεν έχεις να πάρεις τα αναγκαία.Να είσαι καλά αχτίδα μου!Φιλάκια πολλά!

Πόπη είπε...

Αχτιδούλα μπράβο σου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Admin είπε...

Αχ κυρία Γεωργία μου, μπήκα να σας διαβάσω τώρα που κοιμάται ο Δημητράκης και με συγκινήσατε! Καθημερινό φαινόμενο δυστυχώς στο σουπερμάρκετ.. κατι μου λεει πως αυτή η κυρία είναι γνωστή σε όλους μας και την αγαπάμε πολύ.. Μακάρι να μπορούσαμε να δίνουμε σε όλα τα παιδάκια του κόσμου..πολλά φιλιά, Βικτώρια

Unknown είπε...

συγκινηθηκα :'(

ΕΛΕΝΑ είπε...

Αχ βρε Αχτίδα μου!
Βούρκωσα!
Να σαι καλά!
Φιλάκια!

Εφη Αδαμιδου Πασοπούλου είπε...

Αυτά τα μάτια!.αφοπλιστικά, αυτή η ψυχή!....γεμάτη καλοσύνη!!! εκφράζω μόνον θαυμασμό!!!!! Φιλάκια Αχτίδα μου και καλή σου εβδομάδα!!!

OLINA M είπε...

Σ'αγαπώ τόσο πολύ!
Πόσες ζωές έχεις αγγίξει.....
Και πόσα άλλα σαν το χθεσινό.....πόσα που ελάχιστοι γνωρίζουν και ποτέ δεν πρόκειται να τα κοινοποιήσεις.....

Ανώνυμος είπε...

ΑΧΤΙΔΟΥΚΑ ΠΟΣΟ ΚΑΛΗ ΕΙΣΑΙ! ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΤΣΙ! ΑΝΑΘΕΜΑ ΣΤΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ! ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ! ΕΝΝΟΩ ΟΣΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΑΝ ΕΠΙ ΠΤΩΜΑΤΩΝ Α ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ!

cook είπε...

όλο και πιο συχνα νοιωθω πρωταγωνιστρια σε αυτο το εργο...ποσες φορες βαζω στην ακρη αυτο κι αυτο,γιατί πάντα τα ευρω δεν βγαίνουν...και πόσο ντρέπομαι που πρέπει να μετραω αυτά που αγόρασα γιατί σκεφτομαι μηπως γίνω ρεζίλι στο ταμείο......το ροζ μου σύννεφο το έχω πλεον μακριά να ταξιδεύει μόνο... και δεν φτιαχνω πια του κοσμου τις συνταγες όπως καποτε...δε μου κανει εντυπωση αχτιδα μου...η πλειοψηφία των συνανθρώπων μας ολο κοβει και κόβει από τα έξοδά του...ευτυχώς όμως που δεν γίνεται μιζερη η καρδια μας...να εισαι καλά και πάντα να βοηθάς....αυτό που δίνεις σου γυρίζει στο δεκαπλάσιο πίσω...

Craftlandgr είπε...

πολυ με συγκινησες Αχτιδα μου!!εισαι πολυ γλυκεια!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΑΠΛΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΟΜΑΔΙΚΑ..ΣΕ ΟΛΟΥΣ ..ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙΛΟΙ ΜΑΣ ..ΣΕ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ ΕΝΑΣ ΑΝΕΡΓΟΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ..ΕΙΜΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΓΕΜΑΤΟ ΤΟ ΠΟΤΗΡΙ..ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΛΠΙΖΩ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΜΑΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ.ΕΛΠΙΖΩ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΜΑΣ ΓΙΝΟΥΝ ΜΑΘΗΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΗΜΑΣΤΕ ΠΛΕΟΝ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΠΛΑΝΟ ΜΑΣ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ..ΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΕΡΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΥΣΚΟΛΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΜΕ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ, ΟΤΙ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΜΑΖΙ ΜΟΥ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ..ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ..

κορδονέτο είπε...

Το ψέμα ήταν για καλό σκοπό,γι'αυτό συγχωρείται.Πολύ συγκινητικό!

Fotini Kouzoumi είπε...

Πολύ συγκινητικό Αχτιδα μου...
Είσαι τόσο καλή!!! :)
Καλό σου βράδυ!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ cook ΣΥΓΧΩΡΕΣΤΕ ΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ..
Φίλη μου, εδώ και καιρό όπως πρόσεξες δεν βάζω φαγητα, δεν κάνω αναρτήσεις στο μπλοκ με τη μαγειρική και πολλές φορές σκέπτομαι να το κλείσω.Ο λόγος είναι οτι αισθάνομαι τρομερά άσχημα να βάλω πλέον μία συνταγή που έχω κάνει και έχει φάει η οικογένεια μου και που θα την δαβάσει ίσως μία άλλη που στερεί από τα παιδιά της τα στοιχειώδη.Κι εγώ κάποτε πήγαινα στο σούπερ μάρκετ με τον άνδρα μου για..βόλτα και γέμιζα καρότσια..τώρα μετρώ όσα παίρνω και συνήθως πάω με λίστα.Ακόμα και αν έχω τα χρήματα εκείνη τη στιγμή όταν πάω να πάρω από το ράφι κάτι που κατα βάθος είναι περιττό σκέπτομαι οτι ..δεν το χρειάζομαι και απλά..είναι πλεονασμός ..και το αφήνω..Είχαμε ξεφύγει φίλη μου..είχαμε πάρει τη κάτω βόλτα ηθικά δυστυχώς..Τώρα πληρώνουμε τα λάθη , τις επιλογές, τις απερισκεψίες..

Unknown είπε...

αχτιδουλα μου γλυκεια συγκινηθηκα.... νασαι παντα καλα!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

αχ ρε αχτιδα ποσα τετοια καθε μερα,ποσα παιδια ζουν μεσα στην θλιψη!!!πολλα φιλακια βασω λαρισα

Pepi είπε...

Με συγκίνησες, Αχτιδούλα, με την ανθρώπινη ιστορία σου! Να'σαι καλά, καλό βράδυ και καλή εβδομάδα!

Despina είπε...

Να σε έχει ο θεός καλά Αχτιδούλα μου.

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΣΟ ΣΟΦΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΑΧΤΙΔΟΥΛΑ! ΜΟΝΟ ΠΟΥ Η ΗΘΙΚΗ ΚΑΤΑΠΤΩΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΑΚΑΘΕΚΤΗ! ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΤΣΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΜΕΝΟΙ, ΕΤΣΙ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ! ΑΝ ΤΥΧΟΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΟΓΝΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΝ... ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΛΗΚΙΑΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 80 ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΓΙΟΙ! ΣΑΝ ΚΙ ΕΣΕΝΑ ΑΧΤΙΔΟΥΛΑ!

Marina είπε...

Εγώ απλά εύχομαι να έχουμε φτάσει πια στον πάτο αυτού του βαρελιού και να έρθει σιγά σιγά η ώρα ν'ανέβουμε και πάλι!!!Πριν δούμε τα πολύ χειρότερα παντού...
Ας βοηθήσει ο καθένας όπως μπορεί!!! Είμαι σίγουρη ότι καμία πράξη αγάπης δεν πάει χαμένη!!!

nikol είπε...

Ακριβώς έτσι είναι και ακόμα πιο σκληρή δυστυχώς και το βλέπουμε καθημερινά. Εκείνο που με συγκίνησε Αχτίδα μου είναι ότι η περιγραφή σου είναι τόσο αληθινή σαν να το έζησες εσύ!
Από την άλλη πλευρά ανάμεσα στους ανθρώπους με τα λίγα χρήματα και τα ζεστά συναισθήματα, είναι εκείνοι που γνωρίζουν ΄΄οτι μεγαλύτερη χαρά παίρνεις όταν δίνεις΄΄
Καλή σου εβδομάδα και μακάρι να έχει ήλιο που τόσο λαχταράς.

dhmhtra είπε...

Αχτίδα...είσαι πολύ μεγάλη ΚΑΡΔΙΑ!!!

Ανώνυμος είπε...

Έτσι φιλεύσπλαχνη είναι και η πολυαγαπημένη κυρία Δαμανάκη και όλη η γενιά του Πολυτεχνείου! Σκληρή η πραγματικότητα μας λέει, αλλά υπέροχη η αξιοπρέπεια και οι Έλληνες ξέρουμε απο αξιοπρέπεια και με μείωση του ελάχιστου μιστού!

Κάλη και Κατερίνα από Ανθομέλι είπε...

Δεν είμαι σίγουρη αν εσύ είσαι η δεύτερη κυρία αλλά δεν έχει πολύ σημασία! ένα μεγάλο μπράβο! Πολλές φορές φοβόμαστε να το κάνουμε γιατί νμίζουμε ότι θα προσβάλουμε τον άλλον! Να που κάποιοι το έχουν πραγματικά ανάγκη!
Kathy by anthomeli

Unknown είπε...

Πολύ συγκινητικό. και δυστυχώς ...δυστυχώς πολύ ...είναι πραγματικότητα πλέον

ασωτος γιος είπε...

πολυ γλυκο
να εισαι καλα