Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Ταξιδεύοντας στο Νευροκόπι...

Τα δικά μας τα ταξιδάκια είναι πάντα απρόβλεπτα και χωρίς προγραμματισμό και ίσως αυτή είναι η αξία τους γιατί μας..χαρακτηρίζουν και δίνουν στη καθημερινότητα μας το..αλάτι που μας κάνει ευτυχισμένους.
Σάββατο..ο καλός μου ήθελε ταξιδάκι , με ξεσήκωσε και το μόνο που με ζήτησε να πάμε κάπου όπου δεν είχε ξαναπάει..Το βλέμμα μου έπεσε στο πακέτο της Άννας για το μπαζάρ του Νηπιαγωγείου στο Νευροκόπι και ..πήραμε το δρόμο χωρίς καν να τους ειδοποιήσουμε παρά όταν ήμασταν κι όλας στο δρόμο..



Ασπροβάλτα, Καβάλα, Δράμα και μετά το ανηφορικό στο Νευροκόπι.



Η διαδρομή αυτού του κομματιού ήταν μία..παλέτα από Φθινοπωρινά χρώματα..Αν βλέπατε τα δάση..τα φύλλα των δένδρων, χρυσοπράσινα ,ώχρα και όμπρα σκούρα,  χάλκινες πινελιές και ένα γαλάζιος Ελληνικός ουρανός σφραγίδα στο μουσαμά του πίνακα του Θεού.Η καρδιά και το χέρι μου νοητά έφτιαχνε πινελιές και έδωσα  ένα φιλί στον άνδρα μου που οδηγούσε με χαρά μέσα σε αυτή την ομορφιά. 
Ψάχναμε για το μέρος..κάπου χαθήκαμε..( Ηρακλή..δεν θέλω γελάκια..) ευτυχώς υπάρχουν τα κινητά!!!!
Λίγο έξω από το Νευροκόπι το όμορφο φιλόξενο σπίτι της Άννας και του Δημήτρη και τρία μικρά πλασματάκια που το γέμιζαν χαρά..Είναι από τις στιγμές που σας έχω πει τόσες φορές που ευλογώ αυτό το άψυχο κουτί τον υπολογιστή (και το "διαβολικό" ίντερνετ όπως έλεγε η συγχωρεμένη η μαμά μου) για το γεγονός ότι με έφερε κοντά σε τόσους ανθρώπους.
Μιλάμε κι εμείς από τις πόλεις για..δουλειές , κούραση και καθημερινή φροντίδα...τι να πουν αυτοί οι άνθρωποι που παλεύουν καθημερινά με τα στοιχειά της Φύσης και μια κοπιαστική εργασία που εξαρτάται το αποτέλεσμα της από τη βροχή, τη παγωνιά, το καύσωνα και κάθε τι καιρικό φαινόμενο.
Μικροί καθημερινοί ήρωες θα έλεγα αυτούς τους χαμογελαστούς φιλόξενους ανθρώπους , ακρίτες μιας δύσκολης περιοχής.Είδαμε τα αντιαρματικά έργα στα χωράφια και τα εγκαταλελειμμένα  από τη πολιτεία χωριά.
Η Άννα και ο Δημήτρης παλεύουν  με το κρύο, τη καλλιέργεια τους και με σεβασμό είδα πλέον κάθε έργο της που μου έδειξε με καμάρι και τα θαύμασα ένα ένα. Πως βρίσκει χρόνο αυτή η ψυχή με τρία παιδάκια και τόση δουλειά να ασχολείται με τόσα πράγματα, να πλέκει , να κατασκευάζει, να συνομιλεί με όλους εμάς..Σεβασμός , εκτίμηση της αξίζουν καθώς και στον άνδρα της που μας έδειξε με καμάρι τα τόσα ξύλα που έκοψε μόνος του φροντίδα για το βαρύ χειμώνα που έχουν σ' αυτά τα μέρη.



Θαυμάσαμε κάτι που πρώτη φορά είδαμε..ξυλολέβητας που έκαιγε και έκαμνε φούρνο το σπίτι με τα σώματα των καλοριφέρ...



Και ένας δεύτερος μικρότερος για το σπίτι του παππού τους..



Θαυμάσαμε το θερμοκήπιο και την αυλή που είχε βέβαια χειμωνιάτικη όψη  όμως η φαντασία μου το γέμιζε με λουλούδια και ανοιξιάτικη πνοή.



Ένας υπέροχος φούρνος σίγουρα έζησε μοναδικές λιχουδιές στα..σπλάχνα του από τα χεράκια της Άννας..



Εδώ το θαυμάζεται όλο σαν σύνολο, τα κιούπια γλάστρες του δίνουν μία πανέμορφη όψη.Φανταστείτε το με ανθισμένα λουλούδια!



Ο άνδρας μου με τον δικό της πήγανε σε κάθε γωνία που εγώ δεν μπορούσα να πάω και είδανε και τα αρνάκια που έχουν..
Αποχαιρετήσαμε τους φίλους μας στις 6 παρά και έξω ήταν κι όλας σκοτάδι.. Τους αγκαλιάσαμε με συγκίνηση για τη φιλοξενία τους για τα δωράκια της γης τους και τα χειροποίητα στολίδια της Άννας που αν και την είχα γνωρίσει από κοντά στο σπίτι μου όταν είχε έρθει για την έκθεση συρταριών σήμερα την γνώρισα ακόμα καλύτερα και την λάτρεψα στο δικό της χώρο.Ο δικός της Δημήτρης σφράγισε για μένα τη θεωρία μου ότι..όπου Δημήτρης και μάλαμα!!!
Πήραμε λοιπόν το δρόμο του γυρισμού ..κάπου ..χαθήκαμε και γυρίσαμε μέσω..Σερρών.. ( Ηρακλή..σε βλέπω.. δεν θέλω γέλια για τον άνδρα μου ) μα γυρίσαμε και είχαμε τόσα να πούμε στη διαδρομή. Περάσαμε υπέροχα...Άννα Δημήτρη σας ευχαριστούμε και σε περιμένω για την έκθεση κουμπαράδων!
Πτώμα έφθασα στο σπίτι μου...και δεν άντεξα η περίεργη να μην ανοίξω το βαζάκι με μαρμελάδα βατόμουρο από τα χεράκια της Άννας για να το δοκιμάσω και να μουρμουρίσω εκείνο το: - Μμμμμμμ! της ευχαρίστησης. Φιλί στο Δημήτρη μου που οδήγησε 400 χλμ για να με πάει και να με φέρει και θα σας δείξω την επόμενη φορά το ..πρώτο σκέλος από τα δύο δωράκια του για να τον ευχαριστήσω..
Κυριακή σήμερα και μη νομίζεται οτι επειδή κρατώ πατερίτσα θα μείνω σπίτι!!!!!!! Φεύγω Έδεσσα...τώρα..σε ένα λεπτό..μετά την ανάρτηση!!!!
Αχτιδένια φιλάκια φίλοι μου ....

28 σχόλια:

Ριτα Τρικαλα είπε...

ΣΟΚΑΚΙΑΡΑ!!!!!!!!!ετσι λεμε τις γυριστρουλες χι!χι!αλλα και τι ωραια και παραστατικα μας τα δειχνεις ταξιδευω μαζι σου πολυ ομορφα να περνατε καλα φιλια!

ΕΥΔΟΚΙΑ είπε...

Καλημέρα Αχτίδα μου.
Καλά κάνετε και πηγαίνετε βολτούλες κοντινές αλλά και μακρινές. Ο καιρός είναι ό,τι πρέπει για εκδρομούλες..
Καλά να περάσετε και στην σημερινή σας μικρή εκδρομούλα και περιμένουμε φωτοραφίες από τη σημερινή σας βολτούλα!
Καλή διαδρομή

Unknown είπε...

καλημέρα γλυκιά Αχτίδα-))
πολύ όμορφη απολαυστική εκδρομή.Την έχω κάνει και σε καταλαβαίνω.
Εύχομαι πάντα να περνάς τόσο ωραία,και πάντα να γελάς όπως είδα στην φωτό-))
τα φιλιά μου

Rena είπε...

Καλημέρα Αχτίδα!
Τώρα θα είστε στο δρόμο φαντάζομαι,να χα την τύχη σας και να πήγαινα κι εγώ μια εκδρομούλα!!!
Σε ευχαριστούμε που μας ενώνεις με αυτούς τους ανθρώπους και μας δείχνεις μέρος της ζωής τους που δεν μπορούμε να φανταστούμε εμείς που μένουνε στην Αθήνα αν κι εγώ προσωπικά φροντίζω να μαθαίνω κι εγώ αλλά και τα παιδιά μου τον τρόπο ζωής τέτοιων περιοχών που είναι πιο αληθινός,πιο αγνός,πιο χαρούμενος και ας είναι τις περισσότερες φορές πιο δύσκολος.
Τόσα ξύλα μόνος του!!!!!!
Μπράβο τους, τους θαυμάζω!!!!!!!!

Hfaistiwnas είπε...

Πόσους βαθμούςκελσίου είχε όμως δεν μας είπες;;; χεχεχεχε!
Καλή βόλτα!

vivi ka είπε...

Καλημέρα Αχτίδα!! Εύχομαι και σήμερα να περάσετε το ίδιο όμορφο στην Έδεσσα. :)

Unknown είπε...

καλημέρα Αχτίδα!!!!!Εκεί θα πάω και εγώ δεν είναι πανέμορφα?????Λίγο πριν το Νευροκόπι...αχχχχ ανυπομονώ!!!Τέλεια βόλτα !!!!!

Marie είπε...

Αγαπάμε πολύ την Άννα!!!!! Να'ναι δυνατή με την οικογένειά της να τα βγάζουν πέρα στον μικρό τους παράδεισο με αυτό το βαρύ κρύο!!! Καλό δρόμο και να περάσεις σούπερ και αυτή τη φορά! Πολλά φιλάκια Αχτίδα μου!

Parents Land Gr είπε...

Τι ομορφη εκδρομουλα!!!

deppy11 είπε...

Ποτε πηγατε??? ποια μερα???
αχ να το ηξερα να σ΄εβλεπα Αχτιδουλα μου!!!!

φιλακια πολλα!!!

Thalassenia είπε...

Αφού πήρες κιόλας τους δρόμους μια χαρά είσαι, τι κι αν κρατάς πατερίτσα.

Γειά σου αχτίδα γελαστή
Πάντα όμορφα ταξίδια με το μάλαμα:)))

Φιλιά θαλασσένια

cook είπε...

πολυ πολύ το ζήλεψα το ταξιδακι σας αχτιδούλα!πάντα τέτοια!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ριτα Τρικαλα..είμαι..είμαι..το παραδέχομαι και μου αρέσειιιιι!

@ ΕΥΔΟΚΙΑ, όσο μπορούμε ακόμα θα σουλατσάρουμε..το αύριο όπως λέω κανείς δεν το ξέρει οπότε..ας χαρούμε το σήμερα!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Christa Mavropoulou, είναι όμορφο να συναντάς φίλους και να περπατάς σε μέρη όμορφα..λοιπόν..χαμογελώ!

@ rena μου σε κάθε ταξίδι "παίρνω" πράγματα και γνώσεις..Κάθε περιοχή της χώρας μας μου προσφέρει εμπειρίες μοναδικές μαζί με τις χαρούμενες στιγμές που θα ζήσουμε μέσα σε αυτές.Χάρηκα που μιλήσαμε προχθές έστω και ..κατα λάθος!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Hfaistiwnas το πρωί να φανταστείς είχαν -3!!

@ confusedmind για εκεί το ξεκινήσαμε..αλλού βρεθήκαμε τελικά, μόλις γυρίσαμε και περάσαμε όμορφα πάντως.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ GURU, που θα πας καλέ; εγώ πήγα μετά από το Νευρικόπι , 9 χλμ από τα σύνορα ήταν το χωριό.Όμορφη εποχή με υπέροχα χρώματα.

@ Marie, είναι ένας θαυμάσιος άνθρωπος και ηρωίδα αληθινή.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Parents Land Gr, πράγματι και μόλις γύρισα από την σημερινή έξοδο μας.

@ creative journey deppy11 το έγραψα..Σάββατο χθες δηλαδή..ήταν απρογραμμάτιστο μα..θα ξαναπάω!

@ Thalassenia ούτε η πατερίτσα με κρατά εμένα πουλάκι μου.

@ cook πολύ όμορφα ήταν..τρελαίνομαι για ταξίδια.

Εφη Αδαμιδου Πασοπούλου είπε...

Μπα!!! τι πορτογύρισμα είναι αυτό!!!!αλλά φαίνεται ότι ζηλεύω ... Μπράβο για την εφηβική σας ζωντάνια!!! Γεω ργία,να'σαι καλά και να απολαμβάνεις
αυτές τις εξορμήσεις γνωριμίας τόπου και ανθρώπων..... φιλάκια!!!

Ανώνυμος είπε...

τι ομορφες εικονες!τι γλυκια που εισαι στις φωτο!μπραβο στην αννα!χαιρομαι μεσα απο σενα την γνωρισα καλυτερα!φιλια βασω λαρισα

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Εφη Αδαμιδου Πασοπούλου, είμαι..είμαι..δηλωμένο σουρτουκάκι!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Βάσω Λάρισα, υπέροχοι άνθρωποι πράγματι..πέρασα υπέροχα.

Κάλη και Κατερίνα από Ανθομέλι είπε...

Αυτό σημαίνει να έχεις κέφι για ζωή... με πατερίτσα μεν, στα βουνά δε! Μπράβο στα παιδιά αλλά και σε εσάς. Μύρισα λίγο καθαρό αέρα και σαν να μου ήρθε και λίγο κρύο από το Νευροκόπι. ΜΠρρρ, κρύο αλλά ζεστή καρδιά. Σε φιλώ. Callie by Anthomeli

Ανώνυμος είπε...

Εσείς και ο άντρας μου, μια ζωή χανόσαστε!!! Ντιπ προσανατολισμός!! Κάπου να πάμε και να μη στρίψουμε πουθενά, μα πουθενά, παρά μόνο ίσια, θα χαθεί! Και μέσα στην Αθήνα, χάνεται!! Έλεος!! Αχ, τι ωραίες εκδρομούλες!! ήρωες οι άνθρωποι, δε το συζητώ!!! Σοφία

Katerina V *Pause blog* είπε...

Μπράβο σας που κάνετε τόσο ωραία απρογραμμάτιστα ταξίδια! Έχετε πιάσει το νόημα της ζωής μου φαινεται..Ξέρετε να την απολαμβάνεται έτσι όπως πρέπει και να ξεπερνατε τα εμπόδια!!
Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ευχές σου, την Παρασκευή πήραμε εξιτήριο..Ακόμα δεν κάνει να περπατάει πολύ αλλά θα το παλέψουμε και αυτό.. Καλή εβδομάδα!!

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Να εισαι καλά Αχτιδα μου ..που μας πήρες μαζί σου στο ταξιδι αυτό!!!! ναι όντως ο χώρος αυτός μας εχει φερει
(κοντά) και και ειμαι και εγώ πολύ χαρούμενη γι αυτό... αν καμια φορά έρθω στην πατρίδα σιγουρα θα τα πούμε απο κοντα...θελω πολύ να γνωριστούμε..!!!αν θελει ο Θεός...!!! ωραια ήτανε που πήγατε καιγνωρίσατε την Αννα στο Νευροκοπι....ειναι όμορφο να γνωριζώμαστε μεταξύ μας.... φιλακια πολλα.. αργώ να ερθω γιατί κανουμε τωρα ξερεις διαφορα για τα παζαρια.. και θελουνε χρόνο.... φιλακια πολλα...

Ανώνυμος είπε...

@αχτίδα,τι όμορφα που τα λες μανούλα μου!!είδες ομορφιά ανθρώπων κ τόπου τα μέρη μας???έτσι πάντα να περνάτε..κ αυριο μεθαύριο στο σπίτι το δικό μας εκεί!!αμήν!!φιλιά σε όλους μαμ

Demi είπε...

Απολαυστική η βόλτα σου και οι φωτογραφίες !!!!μαγεία το φθινόπωρο με τα χρωματα του!!!!!!
Να είστε πάντα χαρούμενοι και να περνάτε πάντα τοσο όμορφα καλες βόλτες!!!!!Καλή εβδομάδα!!!!

Mani di fata είπε...

ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΤΕΛΕΙΑ ΑΧΤΙΔΑ.ΦΙΛΙΑ ΙΩΑΝΝΑ.