Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Ανακαλύπτοντας το ..σιτάρι!



Ψυχοσάββατο σήμερα φίλοι μου, χθες μία τόσο γεμάτη μέρα για μένα με το μικρό στα..πόδια μου να φτιάχνω κόλλυβα και ασουρέ για να μοιράσω..Το αστείο ήταν ότι μου..έκλεβε το βρασμένο σιτάρι από τη πετσέτα που το είχα απλωμένο με το κουτάλι και το έτρωγε! 
Μετά..όλο το απόγευμα εκκλησία και μετά στη κόρη μου να δώσω στην εγγονή μου..κόλλυβα που τρελαίνεται να τρώει.
Χθες λοιπόν φτιάχνοντας το σιτάρι σκέφτηκα για πρώτη ξέρετε φορά πόσο χρήσιμο μπορεί να είναι και τη σημασία που είχε κάποτε στα χωριά , θυμήθηκα όλα τα βιβλία που διάβαζα με ιστορίες από χωριά και σπιτικά τραπεζώματα..
Βλέπετε..καλώς ή κακώς εγώ..παιδί της πόλης ποτέ δεν του έδωσα τη σημασία που του έπρεπε γιατί για μένα ήταν ..το έτοιμο ψωμί από το φούρνο, η τυποποιημένη σακούλα το αλεύρι, τα σκευάσματα του στο μπακάλη...
.Σκεφτήκατε πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις για να δώσεις στην οικογένεια σου με το σιτάρι;.. το σκέφτηκα πιστέψτε με βλέποντας το μικρό Δημητράκη να το τρώει με το κουταλάκι..έτσι απλά βρασμένο!
Έφτιαξα λοιπόν τα κόλλυβα, έφτιαξα με λίγο από αυτό πεντανόστιμη σαλάτα και με σταφίδες και καρύδια ..πράγματα γήινα..απλά και θρεπτικά το κολλυβόσουμο σε μικρά μπολάκια μιας χρήσεως με μπόλικη κανέλα επάνω τους να μοσχοβολήσει το σπίτι.. Ξέρετε πότε εξαφανίστηκα 20 μπολάκια;..ούτε εγώ το πίστευα..ένα κράτησα για μένα !
 Η σαλάτα με μπόλικο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και τριμμένο καρότο που είχα και λίγο δυόσμος στόλισε το μεσημεριανό τραπέζι με το Δημήτρη μου. .. Σκέφτηκα ότι πρέπει να κάνω μία στροφή σε τέτοια φαγητά και σαλάτες για να μάθουν τα εγγόνια μου σε ένα νέο τρόπο διατροφής που η σύγχρονη ζωή ξέχασε με αποτέλεσμα αρρώστιες και δυσλειτουργίες του οργανισμού..
 Σας ζάλισα..τι να κάνω η... συνταξιούχος γυναίκα..αυτές τις μέρες δεν έχω κέφια για ζωγραφική..
Σας εύχομαι καλό ΣΚ να περάσετε, εγώ πάντως το βραδάκι θα πάω στην Ολίνα μου..έχω πάρει όλες τις..κόρες μου στη σειρά, φυσικές και της καρδιάς!
Αχτιδένια φιλάκια..κρύο ..μα όλα θα πάνε καλά!

26 σχόλια:

Μαρία είπε...

Καλά που μου το θύμισες.Μέσα στις άπειρες υποχρεώσεις ξέχασα τους νεκρούς μου.Η γιαγιά μου έλεγε πως αν τα ψυχοσάββατα (σήμερα και της Πεντηκοστής) δεν τους μνημονεύσουμε,οι ψυχές κατεβαίνουν λυπημένς στον Άδη.Τρέχω να ετοιμάσω κόλυβα.

Ανώνυμος είπε...

καλο σ/κ αχτιδουλα μου,κ παντα να θυμομασται αυτους που ειναι στον αλλο κοσμο,φιλια πολλα σε ολους σας κωνσταντινα κερκυρα

Thalassenia είπε...

Ένα τσασκόπιατο φτάνει έλεγε η μαμά και αυτό κάνω πάντα στην μνήμη τους.

Να είμαστε καλά και να τους θυμόμαστε.

ag είπε...

Ε όχι και μας ζάλισες!! Όντως ψυχοσάββατο σήμερα, πάντα να τους θυμόμαστε τους ανθρώπους μας που έχουν "φύγει".
Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι και να περάσετε όμορφα.
Τα φιλιά μου

Ανώνυμος είπε...

εμεις αχτιδουλλα εδω στην Κυπρο τα φτιαξαμε απο την Παρασκευη το πρωι και το βραδακι τα πηραμε στην εκκλησια μαζι με προσφορο....μετα τα μοιραζουμε....και μακαριζουν....φιλια πολλα καλη υπομονη σε ολους μας.ΕΙΡΗΝΗ Κ

love2love είπε...

Θα κανουμε και για την γιαγια μου κολυβα
κανε και εσυ φυσικα
σου εχω εδω προσφορες για ολη την ελλαδα και κυπρο πες το και αλλου

http://love-love2love.blogspot.com/2012/02/3-agrigategr.html

pearls and thread είπε...

αχτιδα χαρηκα παρα πολυ που επισκεφθηκες το σπιτακι μου σημερα και οπως σου γραφω ειδικα εκεινο το νεα κοριτσια με ξετρελλανε!!!δεν εχουμε μεγαλη διαφορα ηλικιας!!πρεπει καποιο πρωι να βρεθουμε στο κεντρο να πιουμε καφεδακι!!οσο για το ψυχοσαββατο παλι το ξεχασα και διαβαζοντας σε το θυμηθηκα!!αλλη φορα σε παρακαλω να κανεις μια προειδοποιητικη αναρτησουλα 2 3 ημερες πριν!!χαχαχχ!!!

Ανώνυμος είπε...

@αχτίδα,εγώ έχω ζήσει στο χωριό μανούλα μου και όλα αυτά μου είναι πολύ γνώριμα..ξέρεις και εγώ έτρωγα το σιτάρι βρασμένο με τα χέρια μου.είναι δώρο θεού!ψυχοσάββατο σήμερα.φιλάκια μανούλα μου

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Ακούραστη όπως πάντα αχτιδούλα μου σε βρίσκω και σε χαίρομαι!

Πέρασα να αφήσω φιλιά και αγκαλιές!
Καλό ξημέρωμα.

mia είπε...

'Εφτιαξε και η μανούλα μου χθες σταράκι...το τσάκισα ...
Και κρεμούλα είναι ωραίο Αχτίδα...καλό ΣΚ...

Marina είπε...

Καλό Σαββατόβραδο και Κυριακή!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Όστρια εγώ έχω μία φιληνάδα που της έχω βάλει το..βάρος να μου θυμίζει πότε κάνουν κόλλυβα γιατί..ξεχνάω..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ κωνσταντινα κερκυρα, ευχαριστώ γλυκιά μου, την Παρασκευή ήταν των αγ.Θεοδώρων εμέις λέμε: 40 φας 40 πιείς και της ψυχής της μάνας σου..δηλαδή να μοιράσεις σε 40 ψυχές..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Thalassenia μου και σε ένα φτωχό να δώσεις κάτι ..συγχώρειο είναι..

Ανώνυμος είπε...

αχτιδουλα μου γλυκια καλο ξυμερωμα γλυκια μου φιλακια .εφη απο αταλαντη.!!!!!!!!!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Άντυ μου αυτό το καιρό αισθάνομαι πολλές φορές την τάση να φύγω πλέον από τα μπλοκ, νομίζω οτι είναι καιρός πια..ίσως με επηρρέασε η ατμόσφαιρα των γεγονότων γύρω μου..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ΕΙΡΗΝΗ Κ μα κι εγώ Παρασκευή τα πήγα στην εκκλησία, το Σάββατο τα πάνε στα μνήματα μα είναι μακριά και κάνει και κρύο πολύ ακόμα.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ love2love, δεν κατάλαβα βρε θεοπάλαβο τι λες..θα έρθω να δω, πότε θα έρθετε σπίτι η ..τριάδα;

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ pearls and thread, στείλε μου μέλ να σου στείλω τηλέφωνο να έρθεις σπίτι να πιούμε καφεδάκι..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Νεφέλη μου, ψυχοκόρη μου ..ξενιτεμένη..δεν είσαι εδώ να έρθω καισ ε σένα να πάρεις σειρά και να μαγειρέψει ο Δημήτρης!!!!!!!!!!!!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ η κοπέλα με το καναρινί, κουκλίτσα μου φτύσε με καλέ να μη με ματιάσεις..μπα..κουράζομαι πλέον μικρή μου..καιρός να σας αφήσω ..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ mia, κι εγώ το πέτυχα πολύ καλό, όλοι ξετρελάθηκαν.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Marina μου να περάσεις καλά, το γίνεται στο Βέλγιο ρωτά ο άνδρας μου;δεν ξεχνά τη..πατρίδα..

mary's crafts είπε...

Aχτιδενια μου εκανα κι εγω κολλυβα εχθες και τα πηρα στην εκκλησια! Ηταν κατα τυχη και τα εξαμηνα του γλυκου μου πατερουλη και μας ειπαν οτι ειναι οτι το καλυτερο να κανουμε το κολλυβο το απογευμα στην εκκλησια!!!!
Πρεπει με καθε τροπο να κραταμε την παραδοση μας!!!!!!!Να μας εχει ολους ο θεος καλα να τους μνημονευουμε και να τους θυμομαστε!! Φιλια πολλα!

ag είπε...

Δυστυχώς όσα συμβαίνουν δεν είναι ευχάριστα αλλά οχι και να φύγει η "ΑΧΤΙΔΑ". Ο ένας με τον άλλο να δίνουμε αισιοδοξία, είμαστε μια μεγάλη παρέα πια.
Φιλάκια

pearls and thread είπε...

νομιζεις οτι τα παω καλα με μαιλ και τετοια???επειδη ειμαστε φιλες και στο φεισμπουκ οπως σου ειπα θα σου στειλω εκει μηνυμα!!απλως μιλησα για κεντρο γιατι μου πεφτεις αρκετα μακρυα εγω μενω ωραιοκαστρο!!!φιλια!!