Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Στο πανηγύρι του Αγ. Μάμα Χαλκιδικής..

Ωραία άρχισε η εβδομάδα μου,πάλι τους δρόμους πήρα πρωί πρωί! Βλέπετε αντί σαν καλή μεσίληξ να κάτσω στα..αυγά μου εγώ με το πρώτο κάλεσμα για πανηγύρι που μου έκανε η Ολίνα πήρα τους δρόμους. 
Να πω ότι δεν πέρασα καλά θα ήταν ψέμα..πρώτη φορά πήγαινα σ' αυτό το χωριό, το πανηγύρι του ( παλιά η μοναδική ζωοπανήγυρις μαζί μ' αυτήν των Γιαννιτσών) πολύ ονομαστό και η παρέα των φίλων μας ( νάσαι καλά ίντερνετ που τους γνώρισα) μοναδική..
Πρωί πρωί πρώτα στη κόρη μας την Ιωάννα για καφεδάκι και τυροπιτούλες στα εγγόνια και μετά .. ραντεβού στη διασταύρωση για Άγ. Μάμα. Είναι από τα πρώτα χωριά μετά τα Μουδανιά και λίγο πριν την Νικήτη που ...παρεμπιπτόντως έχει το ωραιότερο ραβανί που φάγατε ποτέ.


( Για να σας κάνω τη ..ξύπνια σας βάζω και πληροφορίες από ..πηγές σοβαρές για το χωριό)

Ο Άγιος Μάμας είναι μεγάλος οικισμός και έδρα ομώνυμου Δημοτικού διαμερίσματος στο Δήμο Μουδανιών του νομού Χαλκιδικής. Βρίσκεται ανάμεσα στις χερσονήσους της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας. H απόστασή του από τη Θεσσαλονίκη είναι 70 χιλιόμετρα. Αριθμεί (2001) 1.030 κατοίκους . Κύρια ασχολία είναι η καλλιέργεια βρώσιμης ελιάς και οι τουριστικές επιχειρήσεις. Ο κάμπος του χωριού είναι εύφορος. Η παραλία του έχει μήκος 3,5 χλμ. και την επισκέπτονται κάθε χρόνο πολλοί επισκέπτες.
Στην «τούμπα» του Αγίου Μάμα η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ευρήματα, βάσει των οποίων η περιοχή κατοικήθηκε από το 5000 π.Χ. Το χωριό αναφέρεται σε έγγραφα του Αγίου Όρους τον 11ο αιώνα. Το 15ο αιώνα υποτάχθηκε στους Τούρκους. Στη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 το χωριό καταστράφηκε από τους Τούρκους και στην περιοχή έγινε η Μάχη των Ελών. Οι κάτοικοι του Αγίου Μάμαντα συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. .Το παλιό χωριό ήταν τσιφλίκι του αρχαιολάτρη Πασά Μιχαήλ Μπέη από τις Σέρρες,ο οποίος είχε στολίσει την αυλή του με αρχαία ευρήματα από τους αρχαιολογικούς χώρους της Χαλκιδικής. Η πρώτη γνωστή ιστορική μαρτυρία για την εμποροζωοπανήγυρη χρονολογείται στο 1870.


Η γιορτή του Αγίου είναι στις 2 Σεπτεμβρίου μα το παζάρι αυτό που έχει ρίζες από πολύ παλιά κρατά αρκετές μέρες.


Προσκυνήσαμε τον Άγιο που όπως διάβασα από το βιβλιαράκι που αγόρασα μαρτύρησε στα 15 του χρόνια. Γεννήθηκε στις φυλακές και αμέσως μετά τη γέννηση του θανάτωσαν στα λιοντάρια τους γονείς του.Το όνομα του δόθηκε γιατί ενώ δεν μιλούσε τη πρώτη λέξη που είπε ήταν :Μαμά.




Μετά...μετά..η χαρά του Δημήτρη...παζάρι τόσο μεγάλο που δεν μπορούσες να βγάλεις άκρη. Ευτυχώς η γλυκιά μου Ολίνα είχε..σύστημα! Το πήραμε με τη σειρά πρώτα παράλληλα και μετά κάθετα ..λέμε τώρα ότι το είδαμε σχεδόν όλο!




Πήρα και βιβλίο Μυθολογίας για τον Πασχάλη μου.


Ο...Λάκης..ο πυραυλάκης διαλαλούσε ότι κάνει το καλύτερο παγωτό σε όλη τη περιοχή........




Αγόρασα κι εγώ πετσετούλες, ένα κολιεδάκι, όσο για τον άνδρα μου... περιττό να σας πω ότι αγόρασε από παντελόνι μέχρι....
Ε! να μη σας μοστράρω και τη φάτσα μου να έχετε να μου τα ψέλνετε...


Μετά μας χτύπησαν οι μυρωδιές από το ..κοκορέτσι και το εξοχικό και ..ψάξαμε τη πηγή. Εδώ ευχαριστηθήκαμε περισσότερο τη δροσιά και το αεράκι που έκανε κάτω από τα δένδρα..


Καφεδάκι στο εξοχικό της Ολίνας και ..δρόμο για Θεσσαλονίκη γιατί άφησα την Κλωντίτσα μου μόνη στο σπίτι και ανησυχούσα .Την βρήκα παρέα με το κουκλάκι της να μου κάνει..μουτράκια..Όμως όπως ξέρετε έχει..αγοραφοβία και δεν την παίρνω σε μέρη με  κόσμο. 


Άντε..και του χρόνου.. τώρα μου έταξε η Ολίνα την εμποροπανήγυρη των Γιαννιτσών και μετά μία άλλη στη Κατερίνη ..δηλαδή..θα είμαι για τα..πανηγύρια που λένε. Συνταξιούχος άνθρωπος βρε παιδιά..(ακόμα δεν την πήραμε!).. το ρίξαμε στις βόλτες και χαιρόμαστε το σήμερα.. το αύριο το αφήνουμε στο Θεό!

28 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

πωπω μια χαρά περάσατε όμως! Αυτό είναι, διακοπές και βόλτες!!
Είχα δει το όνομα του Αγίου στις αγιογραφίες αλλά δεν είχα ψάξει ποιός ήταν.. καλά έκανες και έβαλες πληροφορίες..
Καλά να περνάτε!!

Effie's Sweet Home Designs είπε...

ΑΧΤΙΔΑ ΜΟΥ ΤΙ ΟΜΟΡΦΑ! ΛΕΣ ΚΑΙ ΗΜΟΥΝ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΝΙΚΗΤΗ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΜΑΜΑ.ΤΩΡΑ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΩΝΤΗ ΑΧ ΜΩΡΕ ΕΙΧΕ ΜΟΝΑΞΙΕΣ.ΕΜΕΝΑ Η ΜΠΕΛΛΑ ΘΕΛΕΙ ΚΟΣΜΟ, ΔΕΝ ΤΗΣ ΑΡΕΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝΙΑΖΕΙ. ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΛΑ!!!!!!!!!!!!!!!

painter είπε...

Και του χρόνου Αχτιδούλα μου!!!
Σε σένα ταιριάζει το "Όπου γάμος και γιορτή... η Αχτιδούλα πρώτη".

Μπράβο σας,Πάντα καλά να είστε και να γυρίζετε όλη την Ελλάδα. Μαζί με εσάς βλέπουμε κι εμείς...

Πολλά φιλάκια, καλή εβδομάδα!

Guardian Angel είπε...

Λατρεύω τον τρόπο που εσύ κι ο Δημήτρης σου "ρουφάτε" τη ζωή. Να έχετε πάντα υγεία κι αυτό το ξεχωριστό σας κέφι και να τα χαίρεστε όλα τα καλούδια της ζωής!
Φιλάκια!!!

Ioanna K. είπε...

πρέπει να είναι πολύ ωραία! πάντα ήθελα να πάω αλλά οι γονείς μου λένε ότι είναι επικίνδυνο να αφήσεις εκεί το αμάξι λόγω κλοπών, οπότε δν έχουμε πάει ποτέ! ποτέ δν ξέρεις όμως! ^^ επέστρεψες Θεσ/νίκη λοιπόν....καλό χειμώνα να έχουμε! ^^ φιλιά!

Ερωφίλη είπε...

Να είστε πάντα καλά και
Μέσα από τις αναρτησεις σου γνωρίζουμε τόπους και ...ζηλεύομε.
Στην Κρήτη όποτε το απόφασίσετε,θα σας φιλοξενήσουμε με χαρά.
Καλή εβδομάδα!

Rena είπε...

Α πολύ ωραία βόλτα μας πήγες σήμερα,μέχρι εδώ ήρθαν οι μυρωδιές!!!

Tante Kiki είπε...

Καλησπέρα και καλή εβδομάδα! Τί θα γίνει Αχτίδα μου θα καθίσεις και λίγο στο σπίτι σου; χαχαχα Να είστε πάντα καλά να κάνετε εκδρομούλες. Είναι πολύ όμορφες οι φωτό σου!!

Maria Villioti είπε...

Επέστρεψα κι εγώ και περνάω να δω τι κάνετε. Ωραία τα πανηγύρια. Παλιά ήταν καλύτερα βέβαια πριν κατακλυστούν με Κινέζικα. Μια χαρά σας βρίσκω πάντως.Φιλιά και καλό φθινόπωρο!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Μπράβο Αχτίδα μου, πάντα τέτοιες όμορφες εξορμήσεις να κάνεις!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

Fanypap είπε...

Αχτίδα μου, σ'ευχαριστούμε που μας ταξίδεψες πάλι! πολύ ωραίες φωτογραφίες! κι εσύ μία κούκλα! να είσαι καλά! φιλάκια.

Ανώνυμος είπε...

@αχτίδα,αχ τι ωραία μανούλα μου!μακάρι να ήμουν και εγώ μαζί σας!ζηλεύω!καληνύχτα μανούλα μου!πάω για ύπνο!η κλωντούλα ..κούκλα!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΚΑΦΕ ΣΤΟ ΧΕΡΙ..ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Hfaistiwnas , καλημερα φίλε μου, ε! σας λέω και κάποια σοβαρά πράγματα να μη λέτε οτι μαθαίνετε μόνο ..χαζολογήματα απο μένα..Άντε ..πότε θα έρθεις Θεσσαλονίκη κι εσύ να σε γνωρίσουμε !

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Effie's Sweet Home Des, καλέ..η δική μου είναι ..μοναχοπαίδι κακομαθημένο..έχει φόβο απο το κόσμο όταν είναι μαζεμενος διαφορετικά είναι άκρως φιλική, αν σε δει θα κάτσει στην αγκαλιά σου!

ειρήνη χειροποιήματα είπε...

Καλημέρα-καλημέρα!! Στα βήματά σου κι εγώ σχεδιάζω να πάω το Σάβαττο, για πρώτη φορά 10 χρόνια τώρα που βρίσκομαι πλέον στη Θεσσαλονίκη, στο πανηγύρι του Αγίου Μάμα... Η περιγραφή σου επιβεβαιώνει τα όσα μου έχουν περιγράψει και μένει μόνο να τα διαπιστώσω κι η ίδια!!
Για 'μενα το πρόγραμμα έχει και το πανηγύρι του Αμυνταίου στη Φλώρινα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη... Αυτά και τέλος, γιατί με τόσο κόσμο που μαζεύουν θα με πιάσει κι εμένα αγοραφοβία :)

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ painter, πολύ σωστά τα λες..έτσι ακριβώς είμαι από τότε που έκλεισα το εργαστήρι μου!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Guardian Angel και έτσι ακριβώς πρέπει όλος ο κόσμος να "ρουφά" τη ζωή..γιατί είναι τόσο απρόβλεπτη και σύντομη γλυκιά μου.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ioanna μου δεν είδα κάτι τέτοιο..δεν μπορώ να το φανταστώ.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ερωφίλη γι'αυτό καλέ δεν έρχομαι..έχω τόσες φίλες καλές εκεί που όταν έρθω με βλέπω..κομματάκια να με τραβούνε!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ rena καλώς ήρθες φίλη μου, γύρισες και δημιουργείς..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ MARIA VILLIOTI δυστυχώς έχουν κατακλύσει την αγορά, μας έκαναν εμάς που είχαμε μαγαζιά πολύ κακό.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Tante Kiki όχι βρε..δεν κάθομαι..θα ντρέχω όλη μέρα να σκάσεις από τη ζούλια σου!!!!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ΕΛΕΝΑ, καλώς την..έτσι να μαζευόμαστε παιδιά!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Φανή Παπαγεωργίου, φίλη μου σε έχω στο πρόγραμμα μου να σε δω..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Νεφέλη μου , κοριτσάκι μου , μας λείπεις..( έχω σφουγγάρισμα..ουάουυυυ!)

Penelope είπε...

E, λοιπόν Αχτίδα μου, τον Λάκη τον Πυραυλάκη τον βρήκα και στην Νέα Πέραμο (Καβάλας) της Παναγίας!
Μιλάμε για αξιοθέατο της Βορείου Ελλάδας τελικά!

Καλά κάνετε και κυκλοφορείτε συνέχεια. Είναι βάλσαμο για πολλά άλλα!

Katrina είπε...

Και του χρονου να εισαι καλα Αχτιδουλα!!!!!