Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Λίγη παρεούλα..

                   

Καθίστε στο καναπέ μου για λίγο ..παρεούλα θέλω..θα σας ζαλίσω πάλι για ότι σκέψεις μου έρχονται στο μυαλουδάκι όταν κάτι μου κάνει εντύπωση.
Το πρωί σε μία έξοδο μας με τον άνδρα μου σε κάποιο φανάρι δίπλα μας ένας νεαρός ( για μένα τα..25 - 30 άρια ακόμη νεαροί είναι) με το αμάξι του κι εγώ βλέπω τα δύο μικρά κοριτσάκι περίπου 6 και 8 ετών στο μπροστινό κάθισμα χωρίς καν ζώνη να χοροπηδούν σχεδόν καθισμένα βέβαια στο ίδιο κάθισμα.
Ο..οδηγός με το κινητό στο χέρι μιλούσε και χασκογελούσε.. Τα παράθυρα ανοιχτά βέβαια λόγω εποχής και το αυτοκίνητο του σχεδόν κολλητό δίπλα μας.
Ο άνδρας μου δεν κρατήθηκε και του μίλησε:
-Αφού πίσω είναι άδειο το αμάξι σου γιατί δεν βάζεις τα παιδιά, φόρα τα και ζώνη. Ένα φρενάρισμα να κάνεις αφού μιλάς και στο κινητό θα πέσουν στο παρμπρίζ..
Η ευγενική απάντηση..σχεδόν αφοπλιστική για ανθρώπους σαν κι εμάς σε ηλικία και ήθος..
-Αι τράβα κωλόγερε ( συγνώμη ) που θες και παρατηρήσεις μη κατέβω και σου κάνω τη μούρη κρέας..Τράβα και τσακίσου μαλ..α.
Το φανάρι άναψε στη Βούλγαρη, ο ..ευγενικός νεαρός έφυγε δίνοντας στα κοριτσάκια που ίσως κάποια αδελφή του εμπιστεύτηκε ένα υπέροχο μάθημα αγωγής.
Ο άνδρας μου έγινε ..βαπόρι που ξεφυσούσε κι εγώ ένοιωσα την πίκρα του πως υπάρχουν άνθρωποι με τέτοιες εκφράσεις και έλλειψη παιδείας.
Για πολλά μπορώ να κατηγορήσω εμάς τους δύο σαν ανθρώπους μα ποτέ σε εκφράσεις και διαπληκτισμούς. Εγώ από τη φύση μου είμαι το ξέρω λίγο..ή μάλλον υπερβολικά ευγενική ίσως και μέχρι βλακείας , όσο για τον άνδρα μου ποτέ..μα ποτέ δεν τον έχω ακούσει να βρίζει αυτά τα 43 χρόνια που ήμαστε μαζί.
Το συζητούσαμε στο δρόμο με λύπη σκεπτόμενοι πιο πολύ το τι θα μπορούσαν να πάθουν τα παιδάκια  σε ένα τυχόν δυνατό φρενάρισμα ή σε ένα λάθος στην οδήγηση.
Όμως όλα έχουν και την άλλη μεριά φίλοι μου . Στο γυρισμό κατεβάζοντας τα ψώνια μας την ώρα που άνοιγα την εξώπορτα και ο άνδρας μου παρκάριζε μία φωνή πίσω μου έδειξε την άλλη πλευρά.
-Κυρία να σας βοηθήσω;
Δύο χεράκια μου πήραν τις δύο σακούλες και ένα χαμόγελο σε ένα πανέμορφο κοριτσίστικο πρόσωπο μου φώτισε την υπόλοιπη μέρα. Το κοριτσάκι είναι η 16άχρονη περίπου κόρη των νέων ενοικιαστών στο ισόγειο που δεν τους ξέρω καν αφού δεν ..κυκλοφορώ πολύ.
-Ευχαριστώ κοριτσάκι μου, να είσαι καλά , είσαι μία κούκλα της χαμογέλασα.
Η ομορφιά φίλοι μου δεν είναι στην εμφάνιση , στο ντύσιμο και στο μαλλί..η ομορφιά είναι στους τρόπους, στην ευγένεια, στο χαμόγελο που οφείλουμε να σκορπίζουμε ολόγυρα. 
Δεν έχω μετανοιώσει ποτέ για τις" καλημέρες" που λέω πολλές φορές χωρίς ανταπάντηση, για κανένα "ευχαριστώ "στους πωλητές στη λαϊκή που με κοιτάζουν παραξενεμένοι, για τα" συγνώμη" μου όταν σπρώξω κατά λάθος κάποιον σε ουρές , για το σκύψιμο όταν μαζεύω κάτι που έπεσε από κάποιον πιο μεγάλο από μένα.
Αντίθετα έχω κερδίσει πολλές φορές σε υπηρεσίες "δύσκολους " ανθρώπους με το τρόπο αυτό , έχω κάνει μουτρωμένα πρόσωπα να ..μαλακώσουν και "αγρίμια" να γίνουν φίλοι μου.
 Σκέπτομαι όμως ότι όλα πρέπει να ξεκινούν από την οικογένεια και επιμένω γι' αυτό και θα σας αφήσω ..ήσυχους για σήμερα απλά με μία μαμαδίστικη συμβουλή για το τι παρακαταθήκες θα δώσετε στα παιδιά σας με το τρόπο που θα σας βλέπουν να φέρεστε ΕΣΕΙΣ.
                     Αχτιδένια φιλάκια..

11 σχόλια:

Katerina V *Pause blog* είπε...

Τα είπες όλα σε μία μόνο ανάρτηση!
Με το ίδιο ήθος μας μεγάλωσαν οι γονείς μου, όσες φορές κι αν ερχόμαστε αντιμέτωποι με παρόμοιες συμπεριφορές δεν το βάζουμε κάτω.

Για το άθλιο αυτό περιστατικό δεν υπάρχουν λόγια με εξοργίζει η ανευθυνότητα και κυρίως όταν γίνεται εις βάρος παιδιών.

Σήμερα είχα αυτή την κουβέντα σχετικά με την καλοσύνη που μπορείς να αλλάξεις έστω κι έναν άνθρωπο σε δημόσια υπηρεσία, στο σούπερ μάρκετ, σε στάση λεωφορείου.. Κι όσο κάνεις απλές πράξεις ανθρωπιάς χωρίς να περιμένεις ανταπόδοση, το σύμπαν θα σου φέρει κι εσένα εκεί που δεν το περιμένεις καλές πράξεις προς το άτομό σου.

Η αγένεια, η κακία είναι οι εύκολες λύσεις δειλών στην ουσία ανθρώπων.
Και δεν υπάρχει καμία καμία δικαιολογία για να φέρεσαι έτσι.
Σε κανέναν μας η ζωή δεν τα έφερε εύκολα.

Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι σαν κι εσάς εκεί έξω..

Ανώνυμος είπε...

Γι αυτο ολοι οι αγιοι μας λενε οτι θαρθει η ωρα που θα ξεχωρισει η ηρα απ το σταρι.
Ας προσευχηθουμε τα περισσοτερα Ελληνοπουλα να βρεθουν απ τη μερια του....σταριου γιατι αλλιως χαθηκαμε. Αυτα που περιγραφεις μας φτασανε ως εδω.

Γιαγια Φαιη

Giannis Pit. είπε...

Θα μιλήσω σκληρά Γεωργία μου και συγγνώμη.
Έχει γεμίσει ο κόσμος ψευτοκουτσαβάκηδες που πουλάνε μούρη εκεί που θεωρούν ότι τους παίρνει. Γιατί στις άλλες περιπτώσεις είναι σκυμμένοι και προσκυνάνε.
Αυτός ο αλήτης τώρα, που έκανε παιδιά μόνο γιατί έτσι "έπρεπε", κυκλοφοράει ανάμεσά μας μαζί με πολλούς άλλους.
Το ζητούμενο είναι τι κάνει η Πολιτεία ; Βλέπεις εσύ μπλόκα στο δρόμο ; Βλέπεις έλεγχο ;
Και αν βγουν θα αρχίσουμε ΕΜΕΙΣ να διαμαρτυρόμαστε γιατί μας ταράζουν στα πρόστιμα εν μέσω κρίσης.
Κατάλαβες λοιπόν τι γίνεται ;
Δεν πάμε πουθενά έτσι.
Φιλιά καλή μου και άλλη φορά κράτα τον αριθμό, πάρε στο 100 και κάνε την αναφορά σου.

Αμαλία είπε...

Αγαπημένη μου Αχτιδούλα, καλημέρα.
Η συμπεριφορά είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας, οικογενειακής και σχολικής αγωγής και κουλτούρας γενικότερα.
Είμαι Ελληνίδα, δεν είμαι ελληνάρα. Δυστυχώς, η πλειοψηφία των νεοελλήνων είναι ανάγωγοι. Μας αρέσει δεν μας αρέσει, έτσι είναι. Θέλει πολλή δουλειά και επιμονή η αλλαγή. Και από πλευράς οικογένειας και από πλευράς πολιτείας. Ποια οικογένεια (εκτός λίγων εξαιρέσεων) και ποια πολιτεία σήμερα....
Σας στέλνω την αγάπη μου.

Νίκη είπε...

Ανθρωποι κι ανθρωπάκια... Όταν βλέπω να έχουν έτσι στα παιδιά στο αυτοκίνητο, χωρίς ζώνη, να κρέμονται έξω απο το παραθυρο ή στις μηχανες επάνω εκτεθειμένα, γίνομαι κι εγώ βαπόρι. Λέω η τροχαία έπρεπε να τους παίρνει και το δίπλωμα και τα παιδιά, δεν είναι άξιοι να έχουν κανένα απο τα δύο.
Ευτυχώς υπάρχουν κι οι άνθρωποι εκείνοι που φωτίζουν γυρω τους με την ευγένειά τους!
Φιλιά πολλά Αχτίδα μου!

syros2js είπε...

Τί αντίθεση συναισθημάτων...
Κοίτα τις διαφορές στη συμπεριφορά στην αρχή και στο τέλος της ανάρτησης και θα καταλάβεις πολλά...
Τί μάθημα θα πάρουν τα κοριτσάκια που ήταν στο αμάξι? Και κακή/επικίνδυνη οδική συμπεριφορά κ' από τρόπους.... βράστα...
Αχτιδούλα, οι άνθρωποι από καλή πάστα, όπως εσείς, φαίνονται από μακριά! Συνέχισε κορίτσι μου να μοιράζεις αγάπη γιατί ποτέ δεν ξέρεις: ίσως στο μυαλό των κοριτσιών του αυτοκινήτου να έμεινε η δική σας ευγένεια και όχι τα νταηλίκια του νεαρού οδηγού τους...
ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, λαμπερό μου πλάσμα!

Ανώνυμος είπε...

Σε δημόσιες υπηρεσίες και μη, με ή χωρίς κόσμο, κατά περίεργο τρόπο (γι' αυτούς) εξυπηρετούμαι πρώτη. Το γιατί, είναι απλό. Δεν τσακώνομαι ποτέ για τη σειρά, δεν μιλάω άσχημα στους υπαλλήλους, χαμογελάω, με το καλημέρα και το ευχαριστώ. Αποτέλεσμα, αφήνουν τους άλλους να "σκοτώνονται" και εξυπηρετούν εμένα. Εγώ φεύγω και οι άλλοι ακόμα μαλώνουν. Αρνούμαι να τσακωθώ αν κάποιος μπει μπροστά μου, πολλές φορές παραχωρώ τη θέση μου. Η φράση μου "ένας πριν ένας μετά" είναι το μόττο μου. Όλοι βιαζόμαστε. Έχω αδυναμία στους παππούδες και γιαγιάδες, και πάντα θα βοηθήσω κάποιον, αν δω ότι θέλει βοήθεια. Δεν κοστίζει τίποτα, και το χαμόγελό στο πρόσωπό τους είναι η ανταμοιβή μου. Αλλά αυτή η αγένεια στα νέα παιδιά, με κάνει έξαλλη! Ελπίζω τα παιδάκια και έφτασαν σώα στον προορισμό τους. Αλλά και το άλλο, με το να βάζουν 2 παιδάκια στη μηχανή, αυτό με κάνει μπουρλότο! Εκεί βρίζω! Σοφία

Maria είπε...

Γλυκιά μου αχτιδούλα,υπάρχουν άνθρωποι και ανθρωπάκια που τους συναντάμε μέσα στην καθημερινή μας ζωή και κάθε φορά παίρνουμε το μάθημα μας κι αγωνιζόμαστε να γίνουμε καλύτεροι και να μην πέσουμε στο επίπεδο τους.
Χρόνια Πολλά,για την σημερινή ημέρα που είναι του η Ύψωση του Τίμιου Σταυρού!!!
Φιλάκια!!!

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Ολες οι συμπαιρηφορες .. ξεκινοπύν απο την οικογενεια φιλεναδα.. εκει βρισκονται οι βασεις στον χαρακτηρα των παιδιων.. και το πως φερονται και μιλαν οι γονεις μεσα στο σπίτι...
Δυστηχώς ειναι πολύ λογοι αυτοι που το κανουν.. τα παιδια ειναι μιμητές μας !!
ας ευχηθουμε να είναι όλο και λιγοτεροι εκεινοι που δεν ξερουν τρόπυς .. να είσαι κλα .. καλο Σαββατοκυριακο.. αμαν βρε αγαπη μου δεν σε προλαβαινω λεμε... φιλακιααα!!

Ο κόσμος της Ράνιας είπε...

Δυστυχώς καλή μου η έλλειψη παιδείας είναι εμφανής στον τόπο μας και δυστυχώς και οι νέοι γονείς δεν έχουν καμία διάθεση να ασχοληθούν με τα παιδιά τους. Η κόρη μου που δουλεύει σε παιδικό σταθμό έχει φρικάρει με τους περισσότερους γονείς !!!! Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις που όμως είναι ελάχιστες .... Σε φιλώ !!!!

sanpiseth40 είπε...

Thanks for all your efforts that you have put in this, It's very interesting Blog...
I believe there are many who feel the same satisfaction as I read this article!
I hope you will continue to have such articles to share with everyone!
หนังออนไลน์