Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Η Φανουρόπιτα στις μέρες της!


Από μέρες κανονίσαμε με τη Μαιρούλα τη φίλη μου να πάμε στον Άγιο Φανούριο με τη φανουρόπιτα μας βέβαια .
Φίλες μου  δεν ξέρω αν εσείς πιστεύετε όπως εγώ όμως θυμάμαι μικρή ακόμη  τη γιαγιά μου πως όταν ήθελε κάποια λύση σε πρόβλημα της ή να βρει κάτι που έχασε πήγαινε στη κουζίνα, κατέβαζε από τα ντουλάπια της τα υλικά και μιλούσε στον Άγιο φωναχτά:
-Άγιε μου Φανούρη θα σου φτιάξω μία πίτα εγώ πλούσια και νόστιμη κι εσύ βρες μου λύση στο πρόβλημα μου!
-Γιωργίτσα..βάλε τη στάχτη στο μπρίκι και νερό να βράσει και σούρωσε το με τη γάζα..
Βλέπετε φίλες μου τότε στη πίτα αυτή όπως και στα κουλουράκια βάζανε σταχτόνερο και πιστέψτε με είχαν μία ιδιαίτερη τραγανή γεύση.
Τη θυμάμαι τη γιαγιά μου με τη μεγάλη λευκή ποδιά της , εγώ στα πόδια της  και μερικές φορές ανεβασμένη επάνω στο ξύλινο σκαμνάκι να παρακολουθώ τι κάνει ή να την βοηθώ στο αλεύρι...
-Εγώ ανακατεύω το χυμό, το λάδι και τη ζάχαρη κι εσύ ρίχνε μου το αλεύρι που το κοσκίνισα με τα μυρωδικά λίγο..λίγο γιαβρί μου!
Λάτρευα τη μυρωδιά της κανέλας και του μοσχοκάρυδου..λάτρευα κάθε στιγμή δίπλα της..τη μυρωδιά της γιαγιάς μου από το μοσχοσάπουνο...
Τα χρόνια πέρασαν φίλες μου, έγινα εγώ γιαγιά..άλλαξαν και οι τρόποι ζωής..αποστάσεις μεγάλες πια, τα παιδιά απασχολημένα με τις δικές τους ασχολίες...κι εγώ έφτιαξα τη φανουρόπιτα μου με χαμόγελο , παρεούλα με τη..Κλώντη  που με κοίταζε νωχελικά από το..πάτωμα!
Έκανα πάντως μία μικρή "βολτίτσα" στο διαδίκτυο για τη μέρα αυτή και τον Άγιο και βρήκα δύο πηγές που μου άρεσαν ιδιαίτερα!

http://www.i-diadromi.gr/2014/08/blog-post_37.html?spref=pi

http://tetradiosyntagon.blogspot.gr/2012/08/blog-post_4255.html



Εγώ πάντως φίλες μου την έφτιαξα με το δικό μου τρόπο, όπως τη φτιάχνω με μπόλικα καρύδια και σταφίδες που αγαπάει ο Δημήτρης μου.
Αχτιδένια Φανουρόπιτα

1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι χυμό φρέσκο πορτοκάλι
1 σφινάκι κονιάκ
1 1/2 κουτ. γ. κανέλα
1/2 κουτ. γ. γαρύφαλλο
500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει
1 ποτήρι τριμ. καρύδια 
1 ποτήρι σταφίδες
Αν πάντως βάλετε αυτό το φλιτζανάκι του καφέ με σταχτόνερο θα το βάλετε μέσα στο χυμό όπως ακριβώς τη σόδα.

Εδώ θα πω ..σφήνα..κάποια ιστορία που μου έλεγε η γιαγιά μου που ίσως είναι ανακριβής. Μου έλεγε ότι ο Άγιος είχε μια μητέρα που ήταν αμαρτωλή και όλες Του οι προσευχές ήταν γι' αυτήν.
-Όταν Γιωργίτσα μου μοιράζεις τα κομμάτια της φανουρόπιτας θα λες σε κάθε ένα που προσφέρεις " για τη ψυχή της μάνας του Αγ. Φανουρίου"και ο Άγιος χαίρεται και κάνει τη χάρη που του ζητάς...
Ιστορίες από εκείνες που σωστές ή ψέμματα μένουν μέσα σου και ασυναίσθητα τις εφαρμόζεις.
Στις 6 το απόγευμα τη Φανουρόπιτα παραμάσχαλα, τα ονόματα σε χαρτί, μία λευκή πετσέτα, ένα μαχαίρι και χαρτοπετσέτες για το μοίρασμα. Τηλέφωνο στο ταξί γιατί ο..αγρότης μου είναι στο κτήμα και ..πάω να πάρω τη Μαιρούλα!!!
Γύρισα όπως καταλάβατε, η ευλογία του Αγίου σε μας και όλο το κόσμο να βρεθεί για όλους λύση σε κάθε τους πρόβλημα. Μοιράσαμε τη πίτα μου και πήραμε κι εμείς από άλλες, έτσι γίνεται πάντα..για τη ψυχή της μάνας του Αγίου Φανουρίου...
Αχτιδένια φιλάκια

9 σχόλια:

Marie-Anne είπε...

Ωραία η συνταγή σου, Αχτίδα μου! Βοήθειά σου ο 'Αγιος Φανούριος, αλλά κάπως με μπέρδεψες...την Κυριακή είναι η γιορτή του! Κι εμείς έχουμε τον 'Αγιο Φανούριο στην περιοχή μας και ετοιμάζεται μεγάλο πανηγύρι!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Marie-Anne, καλημέρα Μαρία μου, το ξέρω πως η γιορτή είναι μεθαύριο όμως όπως φαντάζεσαι θα είχε πολύ κόσμο κι εγώ δεν μπορώ να στέκομαι όρθια πολλές ώρες ούτε καν..μισή..οπότε πήγαμε χθες για να το..προλάβουμε και πάλι σε διαβεβαιώ είχε μία ουρά!

Ανώνυμος είπε...

Αχτιδούλα μου αγαπημένη , χαρά της κάθε μου μέρας.Κι εγώ θα τη κάνω βέβαια όμως μεθαύριο γιατί εδώ χωριό δεν έχουμε ουρές .Η συνταγή σου περίπου σαν τη δική μου με πιο πολλά καρύδια, για την αγαπημένο σου πάντα.Και του χρόνου.Μερόπη

Κική Κωνσταντίνου είπε...

Καλημέρα αχτίδα της καρδφιάς μου.
Να σας έχει ο θεός καλά
Βοήθειά σας αγάπη μου.

Η συνταφη δειχνει πεντανοστιμη

ΡΙΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ είπε...

Βοηθεια σας Γεωργια μου και του χρονου με υγεια!

AgapameAnDolmas είπε...

σταχτονερο!!! τι μου θυμισες!! βοηθεια σου να σου φανερωσει οτι ποθεις!! κρατα μου κ μενα ενα κομματακι μπας κ βρω τον γαμπρο κ ησυχασει η μανα μου ! χαχαχαχα!!! ναι ισχυει οτι η φανουροπιτα ειναι για την ψυχη της μανας του αγιου οταν θελεις να σε φανερωσει κατι. ενα αυτο κ ενα οτι ο "μυθος" λεει αν εισαι ανυπαντρη με τη φανουροπιτα θα σ φανερωσει ο αγιος τον γαμπρο.

Mia είπε...

Υπέροχη συνταγή, Αχτιδένια μου. Και του χρόνου να είσαι καλά. Αυτό με το σταχτόνερο ποτέ δεν το κατάλαβα. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

Ανώνυμος είπε...

βοηθεια σας!!!!
η συνταγη...ειναι ΥΠΕΡΟΧΗ!!!!ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ....(ΜΕ ΣΟΔΑ)ΧΙΧ
Ι....τη φτιαχνω ετσι...και χωρις να ζητησω κατι...
.μονο ...λεγοντας ενα...ευχαριστω...
.παντα....στον Αγιο....
γιατι οσες φορες ζητησα τη βοηθεια του...την ειχα....
ΚΑΛΗ ΣΑς....ΜΕΡΑ .....ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!
...irida....

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Αντε και του χρόνου.. βοηθεια σας Αχτίδα μου ο Αγιος φανούριος ας μεσητευει στον Κύριο να έχει τον κόσμο καλά ..
Η φανουρόπιτα σου φαινεται υπεροχη.. αυριο το απογευμα θα παω και εγώ για ένα κερακι εχουμε κοντα μας εδώ στο Ηράκλειο στην περιοχη μας ενα μικρο εκκλησακι μεσα στο βραχο. απεναντι απο την θαλασσα.. και γινεται μεγαλο πανυγυρι.. ομως και εγω δεν μπορώ πια να στεκομαι .. πολύ ωρα.. χι.χι. και παω οταν ειναι πιο ησυχα..να είσαι καλα και του χρονου να ξαναπας φιλεναδα.. φιλακια συντομα θα τα πουμε..!!