Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Τέτοιες μέρες..κάποτε...



Έφθασε κι όλας το Σάββατο ..Κυριακή μεθαύριο των Βαΐων..μία εβδομάδα πριν το Άγιο Πάσχα.. Γεμάτες οι ημέρες μου από ότι μπορείτε να φανταστείτε..τα 3 μικρά...κόντεψα να πάρω τα..βουνά σήμερα!!!!!!!!!! 
Άρχισα κι όλας να φτιάχνω παραγγελίες με αυγά και καλαθάκια..Ξέρετε είναι συγκινητικό να βλέπεις ότι ενώ έχω κλείσει το εργαστήρι μου με παίρνουν τηλέφωνο πελάτες. μου χτυπούν το κουδούνι και μου ζητούν τα πασχαλιάτικα..Αύριο έχω να φτιάξω...64 αυγά..οπότε αρχίζω πρωί πρωί να βάφω και μετά να  ζωγραφίζω..
Συγχρόνως δεν ξεχνώ ότι πάνω απ' όλα είμαι νοικοκυρά στη κουζίνα μου και προετοιμάζω τα υλικά που θα χρειαστώ για μαγειρίτσα και τζιγεροσαρμάδες που είναι η..σπεσιαλιτέ μου!


 Αγόρασα, λοιπόν τον άνηθο ( από 3 ματσάκια) , το μαϊντανό και τα φρέσκα κρεμμυδάκια σήμερα και έδειξα στην εγγονή μου πως τα ψιλοκόβουμε να είναι έτοιμα για την παραμονή.Τα έπλυνα , τα στέγνωσα και στη κατάψυξη σε ειδικές σακουλίτσες.. 
Η εγγονή μου μετά έφτιαξε ένα δύσκολο κέικ από το βιβλίο των συνταγών μου ολομόναχη  και καμάρωνα σαν..γύφτικο σκεπάρνι  για το γλυκό μου κοριτσάκι!
Θυμάμαι τέτοιες μέρες τη γιαγιά μου να καθαρίζει το σπίτι με τη γυναίκα, να ετοιμάζει το βελούδινο κατακόκκινο τραπεζομάντιλο και να το στολίζει με τα δώρα της νουνάς μου.Ο βελούδινος κόκορας που μέσα του έκρυβε καραμέλες, το κατακόκκινο φορεματάκι μου με το άσπρο δαντελένιο γιακαδάκι και τη σφηκοφωλιά στο στήθος, τα μαύρα λουστρίνια παπουτσάκια μου με το Μίκυ επάνω του πάντα!
Η γιαγιά μου κλείδωνε το σαλόνι για να μη χαλάσει η έκπληξη του Πάσχα για μένα. Κρυβόμουν πίσω από τη χαραμάδα της πόρτας όταν την άνοιγε για να τα θαυμάσω και προσπαθούσα να δω με τι κορδέλα ήταν η λαμπάδα μου..


Φίλοι μου τότε οι λαμπάδες είχαν ένα απλό φιόγκο συνήθως κόκκινο και κάποιο πουλάκι ή ένα λουλούδι επάνω του..
Εκεί επάνω έβαζε Μεγάλη Πέμπτη τη πιατέλα με τα κόκκινα αυγά και τα τσουρέκια που μας έσπαζαν τη μύτη με την μυρωδιά τους..  
Νηστεύαμε 40 μέρες από κρέας και έτσι νοιώθαμε ακόμα πιο πολύ τη λαχτάρα για τη μαγειρίτσα και το αρνάκι στο φούρνο της..γειτονιάς..μάλιστα..στο φούρνο της γειτονιάς , και πάντα έλειπε μία τσιγαριστή του πετσούλα από το φούρναρη που έκλεβε το μεζέ του!
Τώρα τα παιδιά έχουν τα πάντα..η κορδέλα και το λουλούδι έγινα τερατόμορφες κατασκευές  σε πλύση..εγκεφάλου από τις διαφημίσεις της τηλεόρασης.. τουλάχιστον για τα αγοράκια..αν κρίνω από τον εγγονό μου.
Πρέπει να είμαι ρεαλίστρια ..η εποχή έφυγε και ήρθε μία άλλη..φυσική συνέπεια του ..πολιτισμού ..της τεχνολογίας..των υπολογιστών..Άλλωστε κι εγώ μέσα από αυτή σερφάρω στα μπλοκόσπιτα σας..
Να σας ευχηθώ καλό ΣΚ φίλοι μου , να περάσετε καλά όπως επιθυμείτε.Ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος οπότε σίγουρα θα πάτε κάπου, εγώ πάντως δεν θα το κουνήσω..έχω πολλά να κάνω.
Αχτιδένια φιλάκια σε όλους!


31 σχόλια:

Stone είπε...

Καλές προετοιμασίες Αχτιδα!Η Μεγάλη Εβδομάδα περα απο δουλειες, προετοιμασίες και εκκλησία το βραδακι θα εχει και πολλές παιδικες φωνες αφου τα μικρα θα εχουν διακοπές απο τα σχολεία τους..Με το καλό όλα και Καλή Ανάσταση!

Eva's blog είπε...

Αχτιδα μου οντως αλλες εποχες αλλα διαφωνω με την λαμπαδα -παιχνιδι.Οταν τα παιδια ηταν πιο μικρα ειχαν παρει κατι τετοιο αλλα βγαζοντας το παιχνιδι εμενε ενα απλο κεριουτε καν λαμπαδα.Οποτε συμφωνησαμε με τις νονες μας μονο λαμπαδα στολισμενη και ειναι πολυ καλυτερα!!!!Φιλακια!!!!!!!!

Fanypap είπε...

Αχτίδα μου γλυκιά, πόσο όμορφα ξέρεις να μας τα διηγείσαι όλα;!!!Μου θύμισες πάρα πολλές ευχάριστες στιγμές από την παιδική μου ηλικία, που μοιάζουν με τις δικές σου!!Ειδικά το κόκκινο φουστανάκι με την σφυγγοφωλιά στο στήθος και την αγαπημένη μου γιαγιούλα... Να περνάς καλά γλυκούλα μου, θα τα πούμε πριν το Πάσχα σίγουρα, φιλάκια.

Ανώνυμος είπε...

τι ωραία που τα γράφεις!θα σου τηλ.αγαπημένη μου αχτίδα ,μου έλειψες πολύ,φιλιά και χαιρετισμούς στον κ.Δημήτρη,με αγάπη όλγα.

Ανώνυμος είπε...

@αχτίδα,ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΑΝΟΥΛΑ ΜΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!έχω διακοπές!!!θα ξεκουραστώ!!!!!εχθές ήταν η τελευταία μέρα δουλειάς μου στο σχολείο.θα κάνω κ εγώ πολλά πράγματα που με ευχαριστούν..φιλιά μανούλα μου κ δύναμη!!!μας χρειάζεται όλους

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Stone, καλημέρα φίλη μου,πράγματι με παιδιά στο σπίτι και δουλειά θα το περάσω το Πάσχα.Εύχομαι υγεία πάνω απ' όλα.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Eva's blog, η μεγάλη μου η εγγονή την έφτιαξε μόνη της την λαμπάδα, ο μικρός ότι του δίνουν χαίρεται ο μεσαίος είναι το θέμα που θέλει τα..τερατάκια.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Φανή Παπ., Ζωγράφος, ελπίζω να ειδωθούμε , μόλις κάνω αυγά θα σε πάρω τηλέφωνο να περάσεις να σου δώσω.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Όλγα κοριτσάκι μου σου εύχομαι τα καλύτερα.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ΝΕΦΕΛΗ, καλή ξεκούραση..εγώ τέτοιο πράγμα φέτος δεν έχω!!!

serenata είπε...

Αεικίνητη είσαι Αχτίδα μου!
Ομορφο Σ/Κ να περάσεις!!
Μην κουράζεσαι πολύ γλυκιά μου...
Φιλάλια πολλά:))

kariatida62 είπε...

Ολο το χρόνο δεν έτρωγα τέτοιες μέρες όμως μ'έπιανε υπογλυκαιμία και ήθελα ντε και καλά να φάω πάστα σεράνο!
χαχαχαχα!
Μαγείρισσά μου εσύ! Με πείνασες...πάω να μαγειρέψω και γώ! :))

Μαρία είπε...

Ναι,τα θυμάμαι όλα και κυρίως τη λαχτάρα μου για τα δώρα του νονού που ήταν τα μοναδικά που έπαιρνα όλη τη χρονιά...Τώρα τα παιδιά δεν περιμένουν με αγωνία τίποτα γιατί-δυστυχώς- δεν τους λείπει τίποτα...Καλημέρα,Αχτίδα...

ΕΛΕΝΑ είπε...

Αλλες εποχές Αχτίδα μου, που φαντάζουν τόσο μακρινές μα που έκρυβαν μιαν ιδιαίτερη γοητεία και ομορφιά!
Με το καλό να γιορτάσουμε και φέτος το Πάσχα, καλές ετοιμασίες σου εύχομαι!
Φιλιά!

love2love είπε...

επιτελους ηλιος κοιταξα σημερα την βιβλιοθηκη μου και βρηκα το περσυνο αυγο σου ακομα αντεχει

Ανώνυμος είπε...

αχτιδενια καλο Σαββατοκυριακο ναχεις.ΡΗΝΟΥΛΛΑ

Nena είπε...

ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΑΧΤΙΔΟΥΛΑ ΜΟΥ!!!

KaPaworld είπε...

Μια γλυκιά μελαγχολία!!Μνήμες γεμάτη η ζωή μας....Ομορφα αυτά τα χρόνια!! Τα περασμένα...

princess είπε...

Όμορφα πράγματα για να θυμάσαι Αχτιδούλα! Σου εύχομαι καλό Πάσχα να έχεις!

Faidra είπε...

Αχτιδα ομορφες αναμνησεις !!!!
μια γλυκιά νοσταλγία και μία ελπίδα για τη συνέχιση της παράδοσης από τα μικρά γλυκιά σου εγγονάκια!
πολλα φιλια

Ανώνυμος είπε...

να εισαι καλα και εγω με ολα αυτα ειχα αρχισει να πεφτω και ελεγα να μην κανω τιποτα αλλα η δημιουργικη φωνουλα με ξεκουνησε και ειπα να φτιαξω μια δοση τσουρεκια
καλο πασχα
Αγγελικη απο Πατρα

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Πόσο πίσω με πήγες.. στο βελούδινο τραπεζομάντιλο και στην απέρριτη λαμπάδα!
Αχ, βρε αχτιδούλα μου!!!!!!!

Φιλία είπε...

Αχτίδα μου, δε θα έφτιαχνα ποτέ λαμπάδα με ήρωες κόμικς επάνω.... Ευτυχώς, δεν έχω μικρά βαφτιστήρια και τα εγγόνια μου έχουν νονές να τα προμηθεύσουν..... Οι λαμπάδες που ξέρω εγώ και αγαπώ έχουν την Άνοιξη πάνω τους!!!!
Αχ, καλή δύναμη με εγγόνια (λατρεμένα) και Πασχαλιάτικες ετοιμασίες!!!!
Φιλάκια πολλά

stella είπε...

Αχτιδα μου καλο πασχα να μου φιλησεις ολους!
ο Οθωνας θα γινει μπαμπας σε κανα μηνα με το καλο!!

Ειρήνη Ε. είπε...

Αχτίδα, καλό μεσημέρι. Άξια τα εγγόνια σαν τη γιαγιά. Οι εποχές όμως αλλάζουν. Τα παιδιά σήμερα, έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε πολλές επιλογές. Τις περισσότερες φορές θέλουν αυτό που είναι πιο πολύ διαφημισμένο. Το κλειδωμένο σαλόνι με το σερβάν που είχε τα γλυκά επάνω του, αλλά και το βελούδινο βυσσινί τραπεζομάντηλο, τα θυμάμαι κι εγώ πολύ καλά. Με νοσταλγία!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

ΦΙΛΕΣ ΜΟΥ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΣΤΙΣ ΚΟΡΕΣ ΜΟΥ ΣΗΜΕΡΑ , ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΑΛΛΟ..ΣΠΙΤΙ...ΔΟΥΛΕΙΕΣ...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΑΝ ΤΟΥ ΚΕΡΙΟΥ ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ ΣΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ ΧΩΡΙΣ ΣΤΑΛΙΑ ΣΚΟΤΑΔΙ.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!!!

Αγγελικη Ν είπε...

Αχτίδα μου χρόνια πολλά με υγεία!
Τα παιδιά πήραν από την γιαγιά τους και είναι ταλαντούχα σε όλα!
Να τα χαίρεσαι και να τα μάθεις και άλλα και άλλα!
Φιλάκια από Ν Αφρική

Aθηνά Π.Κ. είπε...

Σαν παραμύθι μοιάζει η διήγηση στα περασμένα, παιδικά χρόνια , που μόνο εσύ διηγείσαι τόσο όμορφα !!
Αχτίδα μου να σαι καλά , να περάσετε όμορφες, ήρεμες, χαρούμενες Πασχαλινές μέρες με τα αγαπημένα σας πρόσωπα !! Να ναι γεμάτες με υγεία και αγάπη,χαρά , δημιουργία, φιλιά κι αγκαλιές , κι ας τις κάνουν τα χαριτωμένα εγγονάκια σας λίγο κουραστικές και ζουζουνιάρικες τις μέρες, σας δίνουν αυτά τα χαμόγελα που αξίζουν πολλά !!!!
Τους γιορτινούς χαιρετισμούς μου σε όλη την οικογένεια

Μαρια Νικολαου είπε...

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε σένα και τους φίλους σου

Ελευθερία είπε...

τι όμορφοι οισαρμάδες σου!!!!!

η περιγραφή των παιδικών σου χρόνων τι όμορφη κ τι ζωντανή...μου ήρθε στη μύτη η μυρουδια του τσουρεκιού.. ο κόσμος τοτε ζούσε πιστεύω, απλά, όμορφα... εχεις δικιο για ολα αυτα που κυκλοφορουν για τα παιδια... ασχημες μορφές... υπερπαραγωγές... εχουμε γίνει υπερκαταναλωτικοί και αυτό είναι μειον της εποχής μας...το καλο ειναι οτι ενώ εσύ είσαι Θεσσαλονίκη κ εγώ στη Σάμο...μπορώ να σου στείλω τις ευχές μου από εδώ... από ένα χαζοκούτι, που όμως φέρνει τον κόσμο κοντά... (και τον απομακρίνει συνάμμα)....