Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Ανησυχώ γι' αυτό που γίνεται στο πλανήτη μας, ανησυχώ για όσα γίνονται και δεν μπορώ ν' αλλάξω..


Αν και ο καιρός όσο πάει και γίνεται Ανοιξιάτικος και η ασχολία μου με αυτά που φτιάχνω με κάνουν να έχω καλή διάθεση δεν μπορώ να μην νοιώθω ανησυχία για όσα κατ' ανάγκη ακούω στη τηλεόραση.
 Πιστέψτε με πιο πολύ από όλα με απασχολεί το θέμα της ραδιενέργειας που το ακούμε  όλοι μας και το περνούμε στα ..ψιλά γιατί η χώρα που έχει το πρόβλημα είναι μακριά μας..


Κι όμως ..σκεφτείτε..το πρόβλημα είναι τόσο κοντά.. Τι κρίμα να μολύνουμε με τα ίδια μας τα χέρια το μέρος που μένουμε λες και είναι ιδιοκτησία μας.. Δανεικός είναι φίλοι μου ο πλανήτης μας και τον πήραμε καθαρό για να τον γεμίσουμε σκουπίδια και τοξικά και να τον παραδώσουμε στα παιδιά μας άχρηστο στη κυριολεξία..


Ο Δημήτρης κι εγώ πάντα αγαπούσαμε τη Φύση, τα ζώα, το νερό, τη θάλασσα, τα προσέχαμε και τα σεβόμασταν .
Κάποτε όταν ο άνδρας μου ήρθε στην Ελλάδα μάζευε τα σκουπίδια σε σακούλες στις παραλίες και όσοι τον έβλεπαν τον κορόιδευαν.Το περάσαμε στα παιδιά μας και χαίρομαι πραγματικά όταν βλέπω τις κόρες μου να μαζεύουν ότι αφήνουν πίσω τους μετά από μια εκδρομή.


 Όμως αυτό το κακό που ξεκίνησε από την Ιαπωνία... μια χώρα που έπρεπε να λέει τη λέξη ραδιενέργεια και να φεύγει μακριά....


Την ρίχνουν στη θάλασσα λένε σήμερα...τα ψάρια..οι φτωχοί άνθρωποι εκεί γύρω που τρέφονται αποκλειστικά με ψάρια...τα νερά με τα ρεύματα που πάνε παντού.
Ξέρετε ότι δεν είμαι θρησκόληπτη μα..σκεφτείτε...λένε οι προφητείες ότι θα βλέπουμε τα φαγητά και δεν θα τα αγγίζουμε... άκουγα κάποτε τη γιαγιά μου να τις λέει και κορόιδεψα σαν παιδί που ήμουνα. Να ..λοιπόν που γίνονται πραγματικότητα..
Δεν μπορώ να σας ζητήσω να κάνετε τίποτα γιατί απλούστατα δεν μπορείτε να κάνετε .. να κάνουμε τίποτε απλά να μη προσθέτουμε περισσότερη μόλυνση από ότι υπάρχει. Αυτά τα βουνά από σκουπίδια..οι σακούλες, οι συσκευασίες..


Όποτε αγοράζω παιχνίδι στα εγγόνια μου αναρωτιέμαι γιατί τόσο νάιλον για την συσκευασία του και τόσο χαρτί, όποτε παίρνω τρόφιμα σε διάφορες συσκευασίες θυμάμαι που με έστελναν μικρή να αγοράσω τη Φυτίνη, το λάδι, το πελτέ, τη ζάχαρη, το αλεύρι και ένα σωρό άλλα ... πάντα χύμα φίλοι μου και όποια είναι στη δική μου περίπου ηλικία θα το ξέρει.
Μου έδινε ένα γυάλινο μεγάλο μπουκάλι η γιαγιά μου για το λάδι, μια πάνινη τσάντα για τα ψώνια και για τα φρούτα ένα δίχτυ ..Το ρύζι, το κριθαράκι, τα φασόλια και τα ρεβίθια σε χάρτινες σακούλες και μετά στο σπίτι σε γυάλινα βάζα...Ελάχιστα σκουπίδια .. ακόμα και το γάλα το έφερνε ο γαλατάς το πρωί σε γυάλινο μπουκάλι που το αφήναμε άδειο για να το αντικαταστήσει με ένα γεμάτο.



Για σας τις νέες ξέρω ότι ίσως σας ακούγεται κουραστικό και ανιαρό το θέμα.. μα χαίρομαι που μπορώ να έχω αυτές τις αναμνήσεις φίλοι μου γιατί εγώ τουλάχιστον τις έχω και πιστέψτεμε .. πονώ που δεν θα τις έχετε εσείς και τα εγγόνια μου ποτέ.

33 σχόλια:

πουαντερι είπε...

Αχ Αχτιδα μου και ομως αυτη η χωρα (και δεν ειναι η μονη) για το χρημα πουλαγε ακομα και τα παιδια της, στην Ασια εσπαγαν τα ακρα των παιδιων τους οταν γεννιοντουσαν για να κανουν επετεια οταν μεγαλωσουν και να φερουν χρηματα στο σπιτι, στην βουλγαρια στον δρομο οι πορνες ειναι 12 χρονων και οι μαναδες τις προωθούν σαν γαλακτος μοσχαρακι... στην Ινδια πουλανε τα οργανα τους για να φανε...τι αλλο να πω; εχω μπουχτισει πια απο ολα αυτα.
Τα παντα για το χρημα δυστυχώς.

marilia είπε...

http://www.deneinaiparamithi.gr/

Εξαιρετικό "παραμύθι" για ΟΛΑ τα παιδιά. Ρίξε ματιά.

Κωνσταντίνα είπε...

Ο άνθρωπος στήριξε όλο τον πολιτισμό και την τεχνολογική ανάπτυξη στην αφέλεια. Πίστεψε ο αφελής ότι ποτέ δε θα γίνει μεγάλος σεισμός, ποτέ δε θα έρθει το μεγάλο κύμα, ποτέ δε θα επαναστατήσει η φύση.
Αλλά η φύση επαναστατεί και εκδικείται την κακή διαχείριση του περιβάλλοντος.
Δυστυχώς....

Hfaistiwnas είπε...

Αχ βρε Αχτίδα πόσο δίκιο έχεις.. αλήθεια.. είναι κρίμα..
Μακάρι να αποκτούσαμε όλοι συνείδηση οικολογική, να μπορούσαμε έστω να μικρύνουμε το κακό..

Marina είπε...

Και εγώ ανησυχώ και φοβάμαι για το μέλλον...
Τι να σου πρωτοπώ...για την ανακύκλωση που κάνουν εδώ με πάθος, για την καθαριότητα που βλέπεις παντού, για τα φωτοβολταϊκά σε μια χώρα που σπάνια έχει ήλιο, για το πράσινο που είναι...άπειρο, για τις σακούλες που ΔΕΝ υπαρχουν στα σούπερ μάρκετ και ψωνίζουμε με το καροτσάκι μας...
Ενώ εμείς στην Ελλάδα προσπαθούσαμε να κάνουμε ανακύκλωση σε κάδους που οι άλλοι πέταγαν σκουπίδια, μπαζώνουμε τους κήπους για να μην έχουμε να μαζεύουμε φύλλα, πετάμε στο δρόμο χωρίς ενοχές σκουπίδια κτλ....κτλ....

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ πουαντερι, φίλη μου δεν συμφωνώ μαζί σου.Σε όλες τις χώρες υπάρχουν μαύρα πρόβατα, τι φταίει ο κόσμος ..ο θεός είπε πριν τη καταστροφή στα Σόδομα..δείξε μου έναν καλό άνθρωπο και θα σώσω την πόλη.Και για μια ακόμα οικογένεια αξίζει να λυπάσαι ένα λαό..Αυτό που έγινε στην Ιαπωνία θα το πληρώσουμε όλοι γιατί όλοι ήμαστε κρίκοι μιας αλυσίδας.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ marilia, ευχαριστώ φίλη μου μικρή θα πάω να το δω.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Κωνσταντίνα μου γι' αυτή τη τεχνολογία μιλώ, για όλα αυτά που δείθεν ευκολείνουν τη ζωή μας και τα συνηθίσαμε δυστυχώς..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ανώνυμος , φίλε μου προσπαθώ να μπω μα δεν ανοίγει δεν ξέρω γιατί.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Hfaistiwnas, φίλε μου με λύπη θα πω οτι είναι αργά πια..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Marina μου πολύ με στενχωρεί πίστεψε με..δεν θα τολμούμε να φάμε ψάρι, να πιούμε νερό..

Thalassitsa είπε...

Ίσα ίσα Αχτίδα μου, εμάς τις νέες πρέπει να μας νοιάζει πιο πολύ το όλο θέμα, γιατί υποτίθετε εμείς θα συνεχίσουμε την ζωή...πόσοοοο δίκιο έχεις...πρέπει ο καθένας μας να κάνει ότι μπορεί..μόνο τότε ο κόσμος θα είχε μέλλον, αν ο καθένας μας έκανε ότι μπορούσε για να σώσει τον πλανήτη, που όπως σωστά λες είναι δανεικός...και θα έπρεπε να του συμπεριφερόμαστε όπως ένα δανεικό μπλουζάκι ας πούμε, να προσέχουμε να μην τον βλάπτουμε, τρόποι υπάρχουν..θέληση; Ας μην κοιτάμε μόνο την πάρτυ μας πια!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Thalassitsa, κοριτσάκι μου έχετε τόσα στο κεφάλι σας που αυτά έρχονται πλέον σε δεύτερη μοίρα.Σε περιμένω...

OLINA M είπε...

Η οικολογική συνείδηση είναι θέμα παιδείας και αρχών,είναι αξίες που διδάσκονται μέσα στην οικογένεια.Δεν μπορείς να κατηγορήσεις το παιδί που θα πετάξει στο δρόμο το περιτύλιγμα της μαστίχας,όταν βλέπει καθημερινά τους γονείς του να χρησιμοποιούν τη φύση ως τασάκι ή κάδο απορριμάτων!
Όσοι είμαστε ήδη γονείς ζούμε με την αγωνία για το μέλλον των παιδιών μας...και πράττουμε ανάλογα.Αλλά και όλα αυτά τα νέα παιδιά ας αναλογιστούν σε τι κατάσταση θα είναι ο πλανήτης όταν θα έρθει η ώρα να φέρουν στον κόσμο τα δικά τους παιδάκια!

Με συγχωρείς για το τεράστιο κείμενο, αλλά το θέμα που έθεσες είναι ανεξάντλητο...
Πολλά φιλιά σε όλους και να προσέχεις τον εαυτό σου!

Ξανθή είπε...

Η OLINA τα είπε όσα θα ήθελα να πω.
Το θέμα είναι πολύ μεγάλο αλλά είναι πιο πολύ κοινωνικό ας σκεφτούμε λίγο τι μπορούμε να κάνουμε ο καθένας ξεχωριστά για τον πλανήτη!!

Κωνσταντίνα είπε...

Εδώ θα βρείτε παιδαγωγικό υλικό και δραστηριότητες για παιδιά σε σχέση με το περιβάλλον. Για γονείς και δασκάλους με όρεξη....
http://www.protecto.gr/PaidagIliko.html

fantaizi είπε...

Αχτιδουλα μου καλημερα!Και εγω εχω της ιδιες ανησυχιεςκαι τους φοβους μου για το περιβαλον να μεγαλωνουν μερα με τη μερα ευτηχως μια το σχολειο μια οι φοβοι μου εχουμε σακουλα για πλαστικα και χαρτια στο σπιτι και συμαχο τα παιδια που εχουν πιασει το νοημα.Ευχαριστω για τα καλα σου λογια δεν εχω lp μπαινω απο της κουμπαρας μου θα τα πουμε στο τηλ.Φιλια πολλα!

Ανώνυμος είπε...

http://lesgateauxdepoulette.blogspot.com/
dokimaste simera.tha sas aresei.
Fay

moments collector είπε...

Ωραίες εποχές πράγματι...αλλά δυστυχώς τέλειωσαν αυτά.
Μακάρι να καταλάβουν όλοι πόσο σπουδαία είναι η ανακύκλωση και να την βάλουν στη ζωή τους όπως το βούρτσισμα των δοντιών ένα πράγμα...μόνο αν υπάρχει σαν τέτοια συνήθεια θα γίνει κάτι δραστικό στον πλανήτη μας....

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ OLINA M όσα είπες με βρίσκουν σύμφωνη και ομόφωνα επικροτώ.Θα πας το ΣΚ στα Φλογητά;

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ξανθή μου σε θυμώμαστε με τον Δημήτρη σχεδόν κάθε μέρα.Έφυγες αφήνοντας πίσω σου όμορφες αναμνήσεις γλυκιά μου.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Κωνσταντίνα μου θα πάω να το δω.Ξέρεις οτι μου αρέσουν πολύ κάτι τέτοια.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ανώνυμος-η, Fay, σ' ευχαριστώ πολύ πήγα η ...περίεργη γάτα κι όλας για επίσκεψη.Είναι να μη μου δείξουν πόρτα εμένα!Σ' ευχαριστώ!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Nandia μου πολύ φοβάμαι οτι θα γυρίσουμε πίσω ..και λέω φοβάμαι γιατί εγώ είμαι μαθημένη μα τα νέα παιδιά ..θα πρέπει να προσαρμοστούν.

ElenaG είπε...

Μεγάλο θέμα άγγιξες Γεωργία μου
Τι να πω...Ο Θεός να βάλει το χέρι του!
Έρχονται δύσκολες εποχές και δεν ξέρω αν μπορούμε να αλλάξουμε τίποτα...

Περνώ κάθε τόσο και βλέπω
τους Αγγέλους μου! :-)

Αγγελική είπε...

Eχω ακριβώς τις ίδιες ανησυχίες με σένα.Φοβάμαι ότι η ζημιά που έχει κάνει ο άνθρωπος στον πλανήτη είναι μη αναστρέψιμη.Οσο για τις προφητείες, εχω αρχίσει προ πολλού να πιστεύω σ΄αυτές και δυστυχώς για μας όλες επιβεβαιώνονται.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ElenaG, χαίρομαι που σου αρέσει. έχω πολύ δοπυλειά και δεν μπορώ αυτές τις μέρες να σου τη στε'ίλω, μάλλον απο εβδομάδα, σήμερα ζωγράφιζα μια έκτακτη παραγγελία

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ΜΑΙΡΗ, δυστυχώς φίλη μου τις πιστεύω πλέον κι εγώ ..όλα δείχνουν οτι κάτι θα γίνει απλά οι προφητείες πάντα είναι αλληγορικές.

Leviathan είπε...

poli krima...distixos i adiaforia 8a mas faei...

kalisperaaa!

πουαντερι είπε...

Ποια ανακύκλωση ρε παιδια;

Οταν εμεις ανακυκλώνουμε το κουτι απο το γαλα, το χαρτακι της τσιχλας,τα σκουπιδια μας, θα σταματησουμε την μόλυνση των ΜΕΓΑΛΩΝ που στο βωμό του χρηματος μολύνουν την θάλασσα, τα ποτάμια, το ιδιο μας το φαγητό;
Εγω την κανω την ριμάδα την ανακύκλωση αλλά το δικο μας σκουπίδι δεν φτάνει για να τους σταματήσει δυστυχώς!!!!!!!

magda είπε...

Έχεις δίκιο και η ανησυχία σου και όλων μας...
Όπως μπορεί ο καθένας μας να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος.
Καλό βράδυ και φιλάκια

Ανεράιδα είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο!! Με αγχώνουν πάρα πολύ τα σκουπίδια μας, που πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο καθώς περνούν τα χρόνια, γιατί δείχνουν τρομερή σπατάλη και χρημάτων και πόρων και χρόνου και δύναμης στο τέλος...το να φροντίζουμε να τα ανακυκλώνουμε ή να τα περιορίσουμε στο ελάχιστο δυνατό θεωρώ ότι είναι χρέος μας, ωστόσο, όπως λέει και η Πουαντερί δεν πιστεύω ότι έτσι θα λυθεί το πρόβλημα.....Οι σοβαρές αποφάσεις είναι κεντρικές και υπαγορεύονται πάντα από το χρήμα....τώρα, τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό;; Μεγάλη κουβέντα!

Ανώνυμος είπε...

@αχτίδα ,είναι θέμα συνείδησης και παιδείας μανούλα!!