Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Μαθαίνοντας το Κιλκίς και το Σπήλαιο του!


Φύγαμε από το  πρωί και αφού πήγαμε στο τάφο της μητέρας μου αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε χωρίς προορισμό , πράγμα σύνηθες για μας τους δύο , να πάμε σε κάποια πόλη που δεν την ξέραμε καλά ώστε να είναι κάτι νέο και ενδιαφέρον στην εκδρομή μας.
- Πάμε στο Κιλκίς; μου είπε..
- Γιατί όχι.. όπου θες..
Πήραμε λοιπόν το δρόμο για Κιλκίς , η ημέρα όμορφη και το πρωινό φωτεινό. Στο δρόμο μας μια άγρια κυδωνιά του τράβηξε το ενδιαφέρον, σταμάτησε και την..άδειασε!
- Στη γιορτή μου θέλω κυδώνια στο φούρνο με κρασί μου είπε..


Μπήκαμε στη πόλη του Κιλκίς και στη διαδρομή μας έκανε εντύπωση τα διάφορα μικρά βέβαια εργοστάσια και βιοτεχνικά κτίρια που υπήρχαν. Η πόλη χωρίς πολύ κόσμο βέβαια στους δρόμους μου άρεσε γιατί είχε προσεγμένα κτίρια, όμορφα μαγαζιά και πεζόδρομους γραφικούς.


                                                            Το δημαρχείο!


                                            Κάπου στο κέντρο στην αγορά!


  Ένας γραφικός πεζόδρομος με καφενεδάκια και πολλά μεζεδάδικα! Ένα όμορφο καφέ-μπαρ μας τράβηξε το ενδιαφέρον και αποφασίσαμε να πιούμε το καφεδάκι μας. Με ξάφνιασε το τόσο όμορφα ήταν διακοσμημένο γραφικά, ο άνθρωπος είχε επάνω το σπίτι του και όλο το μαγαζάκι είχε τη σφραγίδα ενός σπιτιού.


Πηγαίνοντας για την τουαλέτα που ήταν όμως στο επάνω όροφο ( δυστυχώς για το ποδαράκι μου ) δεν άντεξα να μη φωτογραφίσω τον άνδρα μου από ψηλά που κάθισε βέβαια έξω για το γνωστό λόγο! Τσιγάρο!


Στον ένα τοίχο γραμμένο άτσαλα ένας λόγος του Καζαντζάκη : " Ήθελε να είναι ελεύθερος.. σκοτώστε τον  ", μου άρεσε, μου θύμισε το ..σήμερα!


Στα τραπέζια  οι κατάλογοι, στους τοίχους οι διάφορες συλλεκτικές αφίσες και στον ένα μεγάλο φωτογραφίες αγαπημένων του διάσημων Ελλήνων του θεάματος με έκαναν να δω με τρυφερότητα τον νεαρούλη που είχε το μαγαζάκι. Και επειδή δεν μπορώ να μη κάνω γνωριμίες του είπα τη γνώμη μου για το τόσο συμπαθητικό μαγαζί του , τον υπέροχο σκέτο ελληνικό που μου έφτιαξε με .. όλες τις φουσκάλες που θέλω και το σπιτικό σοκολατένιο κέικ που τον συνόδευε. Τιμή.. μόλις 4 ευρώ ο Νες του άνδρα μου και ο ελληνικός μου.
Μία φίλη με πήρε στο κινητό και όταν έμαθε που είμαι μου λέει:
- Πάνε να δεις το Σπήλαιο του Αγ. Γεωργίου, μην το χάσεις.
Αδιανόητο για μας  να χάσουμε κάτι τέτοιο, ρωτήσαμε το δρόμο και ..φύγαμε.


Η είσοδος στο χώρο και το σχετικό φυλλάδιο που μας έδωσε ο πολύ ευγενικός και εξυπηρετικός φύλακας που σ' αυτό το σπήλαιο έπαιζε μικρός όπως μας είπε μέσα στο σκοτάδι. Ο κος Βασίλης αγαπούσε τη δουλειά του υπερβολικά, μας είπε για τα ταξίδια του σε διάφορα συνέδρια Γεωλογίας και  απολιθωμάτων και με εισιτήριο 5 ευρώ το άτομο μας αποκάλυψε σαν συνοδός το Σπήλαιο.Το φυλλάδιο που δίνουν μαζί με το εισιτήριο είναι πολύ κατατοπιστικό και σωστά διατυπωμένο, λυπάμαι που δεν μπορώ να σας το δείξω όλο.


Πριν μπούμε όμως μας οδηγεί και μας δείχνει σε ένα δωμάτιο μουσείο κατά κάποιο τρόπο πλήρες φωτογραφικό υλικό από Γεωλογικές έρευνες και ευρήματα σε όλη την Ελλάδα που μας άφησαν κατάπληκτους.Είναι ντροπή μου να πω ότι ζώντας στη χώρα μου δεν ήξερα ότι στα Γρεβενά βρέθηκαν οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες από μαστοφόρο απόγονο του μαμούθ και του ελέφαντα.



Βλέπετε δόντια από ευρήματα μέσα στο σπήλαιο, λιονταριού, ύαινα, ελαφιού, αλόγων και ότι μπορείτε να φανταστείτε.


Το ενδιαφέρον του άνδρα μου μεγάλο κι εγώ ..έκανα τη φιγούρα μου με τις γνώσεις που είχα από το διάστημα που συμμετείχα στις ανασκαφές της Σαντορίνης σαν φοιτήτρια για  την σχεδίαση των αντικειμένων που βρίσκαμε εκεί και την αρχειοθέτηση τους, με τον συχωρεμένο τον Μαρινάτο.


 Το εσωτερικό που βλέπετε, δύο όροφου , 300 μέτρα προσβάσιμο, 1000 μέτρα ανοιγμένο, , θερμοκρασία 15 - 17 β. υγρασία 95 β.παρουσιάζει ψηλές οροφές, δαιδαλώδεις στενούς διαδρόμους, ευρύχωρους θαλάμους έξι στον αριθμό με σταλακτίτες και κοράλλια που είναι λιθωματικές δημιουργίες του τινάγματος του νερού καθώς πέφτει στο έδαφος. ( μούσκεμα το μαλάκι μου).





Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1925 από τον Βασίλη Μακρίδη και παρουσιάζει ενδιαφέρον από τα 300 δείγματα απολιθωμένων οστών ζώων σε πολύ καλή κατάσταση. Η ηλικία των απολιθωμάτων προσδιορίζεται στα 15.000 χρόνια.Η μελέτη έδειξε παρουσία ύαινα μεγέθους ικανής να σύρει άλογο, αλεπούς, νυφίτσα μεγάλου μεγέθους, αγρίου βοδιού, μεγαλόσωμου αλόγου γιγαντόσωμου ελαφιού ( Μεγαλόκερος) και του κόκκινου ελαφιού.



Ένα υπέροχο και πολύ πλούσιο θέαμα φίλοι μου, το γυρίζαμε επί 30 λεπτά με πολύ καλή ξενάγηση και τη Κλώντη στα πόδια μας σαν .. το μοναδικό σκυλί που επέτρεψαν λέει να μπει γιατί... την συμπάθησε και φοβότανε συνέχεια μη την πατήσει !


Η είσοδος και έξοδος του σπηλαίου που χαρτογραφήθηκε το 1960 και είναι ένα από τα 1500 που έχει η Ελλάδα μας    με τα περισσότερα στη Κρήτη.
Έτσι φίλοι μου τελείωσε το ταξιδάκι μας στο Κιλκίς και ευγνωμονώ τη φίλη μου που μου είπε για το σπήλαιο και έτσι το γνώρισα κι εγώ.
Έχει τόσες ομορφιές η χώρα μας και είναι κρίμα να τρέχουμε στο εξωτερικό χωρίς να τις γνωρίσουμε. Ξέρω ότι σας κούρασα μα ...με ξέρετε δα εμένα ..αν δεν σας τα πω...ΘΑ ΣΚΑΣΩ!!!

28 σχόλια:

( fortounata) είπε...

μας ξενάγησες υπέροχα!!!λες και ήμασταν μαζί σας.φιλιά.

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Υπέροχη ξενάγηση!
Πόσα πράγματα μαθαίνουμε Αχτιδούλα μου!
Να είσαστε καλά να μας σεργιανίζετε!!!

Rena είπε...

Ε όχι και μας κούρασες,μας ξεκούρασες θέλεις να πεις γιατί ήταν μια πολύ ξεκούραστη και ενδιαφέρουσα ξενάγηση η σημερινή,από όλα τα σπήλαια που έχω πάει η πιο αξιόλογη και ξεκούραστη ξενάγηση!!!

Δέσποινα είπε...

Πάρα πολύ ωραίο το Κιλκίς τελικά, κρίμα που δεν το έχω επισκεφθεί!
Μου άρεσαν πολύ οι φωτογραφίες σου Αχτίδα μου!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ φουρτουνιασμενη ψυχη, ευχαριστώ γλυκιά μου, καλή σου εβδομάδα!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Γιαγιά Αντιγόνη, πραγματικά ήταν μια πολύ ενδιαφερουσα ξενάγηση, σας είπα τα ..ελάχιστα.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ rena, τι να πεις πουλάκι μου..άντε και να πεις κάτι κακό..Πάντως ήταν πολύ όμορφα, μου αρέσουν πολύ τα σπήλαια και ότι έχει σχέση με ανασκαφές.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Δέσποινα μου σ' ευχαριστώ , είχα πολλές φωτογραφίες , διάλλεξα τις πιο ...ακίνητες!

Ανώνυμος είπε...

Επεράσαμε όμορφα, όμορφα, όμορφα..........!!! Λες και ήμουν κι εγώ μαζί μας στην εκδρομη στο Κιλκις.
Πολλά χαμόγελα και φιλιά
Χριστίνα από Κατερινη

Hfaistiwnas είπε...

Καλησπέρα Αχτίδα!
Αυτή ωραία εκδρομή!!! Έχουμε πολλά αξιοθέατα μέσα στην Ελλάδα που είναι ανεκμετάλλευτα!!!
Δεν ήξερα ότι υπάρχει τέτοιο σπήλαιο!

STELIOS PENTARVANIS είπε...

Tα είπες τοσο ωραία που θέλω να πάω ...αύριο.Χρόνια πολλά στον εορτάζοντα

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Χριστίνα από Κατερινη, εγώ πουλάκι μου πρέπει να έχω αίμα..τσιγγάνας..όλο στους δρόμους θέλω να είμαι!

ElenaG είπε...

θέλω να μαζέψω πριν ξαναβρέξει κουκουνάρια και κλαδιά..
Μαζεψες;!!!!

Για ξεναγός και φωτογράφος
είσαι πρώτη!!!Ευχαριστούμεεεε
Εγώ πάντως πάντα το λέω Αχτίδα μου,
ομορφότερη χωρα από την Ελλάδα δεν
υπάρχει!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Hfaistiwnas, στεναχωριέμαι όταν βλέπω τέτοια όμορφα αξιοθέατα να μην τα εκμεταλεύεται η χώρα αμς. Φαντάσου οτι τις πινακίδες τις έφιαξε ο ίδιος με ..μαρκαδόρο για να βρίσκουν το δρόμο ο κόσμος.Μια ταμπέλα μόνον υπήρε κρατική στη κεντρική οδό.Απο εκεί και πέρα..ρώτα!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ the wrong man, να πας αγόρι μου, να απς ..η Μακεδονία μας έχει υπέροχα μέρη!

elena porcupine είπε...

Πολυ χαιρομαι που σου άρεσε η πόλη μου!!!Τυχαία σε βρήκα...Σπάνια ακούω να μιλάει κάποιος άγνωστος για το Κιλκίς...Τα χωριά μας να δεις!!!
Φιλιά πολλά!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ porcupine, καλημέρα ,καλώς ήρθες, μου αρέσουν τα ταξίδια και θέλω να πηγαίνω σε κάθε μέρος και να ανκαλύπτω τις ομορφίες του.Κάθε πόλη είναι ξεχωριστή όπως και οι άνθρωποι.. ναι ..μου άρεσε και μάλιστα βρήκα πολύ φθηνή την αγορά της.Αν ήταν ανοιχτά θα αγόραζα ένα σωρό πράγματα.Πιστεύω να αναγνώρισες μέρη.

THANASIS MAKEDONAS είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ.ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΦΩΤΟ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ.ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΕΡΝΑΤΕ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ

mia maria είπε...

Καλή εβδομάδα! Είναι σαν να πήγαμε και εμείς βόλτα μαζί σας!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Θαναση μου γυρίσατε στη Βέροια; θα πάρω τηλέφωνο, φιλάκια το γυναικάκι σου!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ big mama, ελπίζω να σας άρεσε!

ElenaG είπε...

E!!! είμαι και εγώ εδώ...
το ξέρω απλά δεν ήθελες να απάντησης
γιατί προφανώς δεν μάζεψες τίποτα...
γυρίστρα ε γυριστρα!!!ΧΑ!ΧΑ!

Ανώνυμος είπε...

Αυτές οι απρόσμενες εκδρομές σας είναι όλα τα λεφτά!!!

Πάντα τετοια λοιπον!

Καλησπερα αχτιδακι

Leviathan είπε...

den exo paei pote sto kilkis! iperoxes oi fotos sou! :) kali evdomada!! filiaaa! :)

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ElenaG, τα μάζεψα καλέ το προηγούμενο απόγευμα.. δουλεύω σου είπα!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ (Cou) Coula, ελπίζω κορίτσι μου να είσαι καλύτερα απο το πόδι σου, περαστικούλια!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Leviathan, φίλε μου τα αγαπώ τα ταξίδια και μου αρέσει όπου πάω να βλέπω όλες τις πλευρές της πόλης ή του νησιού.Συνήθως αγοράζω χάρτη της περιοχής και τα παίρνω ένα ένα.

pinelopi είπε...

Μόλις το ανάρτησα...πολύ μου άρεσε!