Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022

Χριστούγεννα .. γεννιέται η Ελπίδα..εμείς τι κάνουμε;


 Φθάσαν λοιπόν τα Χριστούγεννα.. λίγες μέρες ακόμη φίλοι μου για την ημέρα που κάποτε ήταν για τα σπίτια μας, για την οικογένεια κάτι σαν... παραμύθι που ξέφυγε από παιδικό βιβλίο. Το πεντακάθαρο από νωρίς σπιτικό,το λαμπερό στολισμένο δένδρο με τις μπάλες που έσπαζαν με το παραμικρό, το γεμάτο τραπέζι με σπιτικά πάντα γλυκά . Η γιαγιά με τις ιστορίες, η Εκκλησία βασικός ρόλος των ημερών , τα λίγα έστω δέματα για οικογένειες που ξέραμε πως τα είχαν ανάγκη και ετοιμαζόντουσαν με αγάπη. 
Βλέπετε σε εκείνα τα παλιά δικά μου παιδικά Χριστούγεννα ο ένας ήξερε τον άλλο , οι πόρτες δεν ήταν διπλοκλειδωμένες,  καλούσαμε στο τραπέζι τον μοναχικό ηλικειωμένο της γειτονιάς, πηγαίναν πιάτα με γυκά στην γειτόνισσα που δούλευε και δεν προλάβαινε.. Θυμάμαι που από μέρες  ετοιμάζαν σε ένα μεγάλο μπολ τα..δίφραγκα και την σοκολατίτσα για κάθε παιδάκι που θα χτυπούσε την πόρτα μας για τα κάλαντα...και ήταν πολλά φίλοι μου. 
Ας πω και για τον εαυτό μου που με τα λεφτά από τα κάλαντα πήγα σινεμά με την φίλη μου.. θάμασταν περίπου 8..9 να δούμε στο Παλάς στην παραλία μία ταινία του Ιουλίου Βερν. Τότε μπορούσες να δεις το ίδιο έργο πολλές φορές... όταν γύρισα η γιαγιά μου μου ξερίζωσε την πλεξούδα από την αγωνία της που άργησα και βέβαια για τιμωρία  το πρωί δεν άκουσα στο ράδιο το παραμύθι της ..Θείας Λένας!!
Ίσως όλα όσα ζούμε πια φίλοι μου, όσα ακούμε, βλέπουμε με έχει επιρρεάσει... ένας καταιγισμός αυτές τις ημέρες από δραστηριότητες καθαρά φιγουρατζίδικες ,διαφημίσεις καταναλωτισμού περιττού, συνταγές για ένα γεμάτο τραπέζι όταν συγχρόνως σου μιλούν για ακρίβεια , λογαριασμούς , σπίτια που σιτίζονται από σισίτια. Η τηλεόραση...Δώρα.. δώρα.. παιχνίδια.. ακριβά άχρηστα παιχνίδια συνήθως που τα βαριούνται σε 2 μέρες. 
Ας θυμηθώ τα τότε παιχνίδια, η μεγάλη σβούρα των αγοριών, το..Πάρτα Όλα, τα τουβλάκια, το Ντόμινο, τον θησαυρό Γνώσεων με το φωτάκι σε κάθε επιτυχία. 
 Η αλήθεια είναι πως δεν μπορώ πια να χαρώ τα Χριστούγεννα όπως  παλιά όταν βομβαρδίζομαι καθημερινά από ιστορίες που δεν μπορώ να πιστέψω.. να δεχθώ πως συμβαίνουν γύρω μου. Πως είναι δυνατόν φίλοι μου να γίνονται τόσα άσχημα γύρω μας; Αυτές τις Άγιες μέρες γεννήθηκε η.. Ελπίδα.. η Αγάπη..πέστε μου γιατί τις φυλακίσαμε εμείς με τις πράξεις μας; Καθημερινά η λέξη "βιασμός", φόνος, κλοπή, παιδική εκμετάλευση.. έμαθα δεκάδες λέξεις άγνωστες .. απίστευτες ιστορίες κι εσύ.. κι εγώ..στην ζυγαριά να κρίνουμε, να ενοχοποιήσουμε ή να δώσουμε την δικαιολογία που χρειάζονται της αθωότητος. 
Τρομάζω όταν μερικές φορές πιάνω τον εαυτό μου να ακούει από περιέργεια έστω και για λίγο εκπομπή όπου επάνω σε ένα τηλεοπτικό τραπέζι ξεσχίζονται σάρκες..
Παλιά θα έγραφα εδώ.. στο μπλοκόσπιτο ..τώρα φτιάχνω πάζλ στο τάμπλετ,  βλέπω τα χέρια μου αγνώριστα, θέλω τόσο να ζωγραφίσω μα.. δεν μπορώ .. όμως αγοράζω από σάϊτ πινέλα και χρώματα... είμαι τόσοοοο χαζή λέτε;
Θα ήθελα να σας στείλω όπως παλιά κάρτες και γούρια όμως η μόνη μου έξοδος μόνη είναι η πρωινή με την Κάντυ και αυτή με πολλή κούραση.
Πάλι γκρινιάζω να πάρει η ευχή.. συγνώμη... πάλι παραπονιέμαι.. η μόνη μου δικαιολογία φίλοι μου είναι ότι ήμουν ένα άτομο υπερκινητικό που τώρα καθηλώνεται . 
Εδώ και μέρες θέλω να πάω σε γειτονικό κατάστημα να αγοράσω μπλούζες στον Δημήτρη..όμως.. πρέπει να διασχίσω δρόμο με αυτοκίνητα. Δοκίμασα ιντερετικά από ανάλογα σάϊτ.. μα δεν έχει γούστο βρε παιδιά , είναι σαν φαγητό χωρίς αλάτι.. αν δεν αγγίξεις ένα πράγμα , αν δεν το συγκρίνεις... θα μου πείτε : πως αγοράζεις πινέλα και ρούχα για την Κάντυ; ( φιγουρίνι την έχω κάνει..) 
Δεν ξέρω αν το ίντερνετ μπορεί να αντικαταστήσει αυτά τα συναισθήματα που νοιώθεις όταν χαζεύεις μέσα στα εμπορεύματα ενός μαγαζιού , όταν αγγίζεις τα υφάσματα. Εντάξει.. σας ζάλισα..τελειώνω την γκρίνια μου, έγινα σαν τους παππούδες του τότε Μάπετ Σόου!
Φίλοι μου εύχομαι με όλη μου την καρδιά να χαρείτε τις Άγιες μέρες όπως τις πρέπει, προσευχηθείτε για όποιους αγαπάτε  ή μάλλον για όποιους έχουν ανάγκη, προσέξτε τα παιχνίδια που θα πάρετε να είναι χρήσιμα και επικοδομητικά, Αγάπη φίλοι μου.. νοιώστε την γιατί.. ΑΥΤΟ είναι η Γέννηση που θα έρθει. 
Καλά Χριστούγεννα σας εύχομαι και...
                    Αχτιδένια φιλάκια...βέβαια!!

 

12 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Καλά Χριστούγεννα να ευχηθώ από καρδιάς Γεωργία μου. Σε σένα, στο Δημήτρη και σε όλη σου την οικογένεια. Ναι ελπίζουμε, διεκδικούμε, παλεύουμε καλή μου φίλη.

ANNA FLO είπε...

Συμφωνώ σε όλα μαζί σου...Και θα ευχηθώ κι εγώ καλα Χριστούγεννα με υγεία και Αγάπη να πλημμυρίσει τις καρδιές μας
Καλά να περάσετε
Τα φιλιά μου

Ο κόσμος της Ράνιας είπε...

Πόσο με εκφράζουν όσα γράφεις Αχτίδα μου και πόσο δίκιο έχεις.....
Εύχομαι από καρδιάς ήρεμα και χαρούμενα Χριστούγεννα !!
Την αγάπη μου και πολλά φιλιά !!!!!!!

BUTTERFLY είπε...

Ενα μουδιασμα αυτες οι γιορτες, ομως δεν το βαζουμε κατω! Η Αγαπη θα σωσει τον κοσμο! Καλες γιορτες με αγαπη!

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Εγώ πάντως λατρεύω παπούδες στο Μάπετ. Και καθόλου δεν γκρινιάζεις, μια χαρά τα αναπολείς και τα συγκρίνεις με το "άνοστο" σήμερα. Καλή επιτυχία με όσα ετοιμάζεις, με το δώρο του Δημήτρη και όλα όσα σκαρώνεις πάλι στο μαγικό σου εργαστήρι!
Καλές κι ευλογημένες γιορτές, Γεωργία μου!

Σοφία Τσιμάρη είπε...

καλες γιορτες με αγαπη εεεεεε αυτη φερνει καμια φορα και μια γλυκια γκρινιααααααα
με το καλοοοοοοοοοοοο !!!!

Αννίκα είπε...

Καλές Γιορτές Γεωργία μου! Με υγεία, με χαρά και αισιοδοξία! Να είστε καλά και να περάσετε όμορφα!

Γιούλη Μαραβελη είπε...

Καλημερα Γεωργία μου.Καλά Χριστούγεννα εύχομαι.
Οτι καλο,κι οπως δυναται ο καθενας μας.
Καλές γιορτες,ομορφες και...δημιουργικές.Διοτι σίγουρα κατι θα ετοιμασες πάλι.
Φιλια πολλα.!!!

Ανώνυμος είπε...

Να ευχηθώ σε όλους Καλά Χριστούγεννα και να δώσει ο Χριστός να χαμογελάσει το χειλάκι όλων όσων υποφέρουν αυτό το καιρό και δεν είναι λίγοι.....
Γιαγιά Φαίη

Ρένα Χριστοδούλου είπε...

Χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα.
Να περάσετε όμορφα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
Φιλιά πολλά.

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Τι κι αν πέρασαν τα Χριστούγεννα Γιωργία μου; το πνεύμα τους και το άρωμα τους είναι στις καρδιές μέσα που ξέρουν να αγαπάνε όπως εσύ.
Οι ευχές μου για μια καινούργια χρονιά με υγεία υγεία υγεία και ανοιχτές καρδιές στην αγάπη φιλενάδα...με αγάπη πάντα φιλιααα!!❤🎄🎁

Maria είπε...

Χρόνια Πολλά κι Ευλογημένα,αγαπημένη μου αχτιδούλα με υγεία και κάθε ευτυχία στο σπιτικό σας!!!
Με το καλό να υποδεχθούμε το Νέο Έτος!!!
Πολλά πολλά φιλάκια!!!