Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Πάμε στο Κουφονήσι Σητείας

 Φίλοι μου σήμερα ξεχνώ όλα όσα μας βαραίνουν το τελευταίο καιρό και χάριν σε μία φίλη θα σαν πάρω μαζί μου σε ένα πολύ πολύ σύντομο ταξίδι γιατί για να είναι κανονικό θα έπρεπε να κρατήσετε στα χέρια σας το τουριστικό βιβλίο που μου έστειλε η αγαπημένη φίλη Ιουλία Παπαδάκη χήρα του Νίκου Παπαδάκη , εκπαιδευτικός και αξιόλογος άνθρωπος.

                   


Πριν λίγα χρόνια που η Πάρκινσον ήταν άγνωστη για μένα αλλά απλά ένα όνομα ασθένειας γνώρισα με ένα μέιλ που μου έστειλε την αγαπημένη Ιουλία. Μη νομίζετε πως πιάνω τόσο εύκολα φιλίες καρδιάς, είναι ελάχιστες και μπορώ να δώσω και τη ψυχή μου γι αυτές. Τέτοια είναι η Ιουλία που κάποια στιγμή, ένα όμορφο καλοκαίρι μας κάλεσε στη λατρεμένη μου Κρήτη να κάνω διακοπές. Δεν ήμαστε ο Δημήτρης κι εγώ άνθρωποι που εκμεταλλευόμαστε προσκλήσεις και καταστάσεις.. πέστε το ένστικτο.. δέχθηκα και το αεροπλάνο μας οδήγησε στη Κρήτη και τη Σητεία

Δεν ήταν πρώτη φορά που επισκεπτόμασταν την Κρήτη, πριν χρόνια με τα παιδάκια μας τότε πολύ μικρά περάσαμε 15 μέρες σχεδόν σε όλη τη Κρήτη, την λάτρεψα , αγάπησα τους ανθρώπους της και έφυγα αφήνοντας πίσω μου στα κύματα και τα βουνά της ένα κομμάτι της καρδιάς μου.

Η Ιουλία με ..μοιράστηκε με φίλες από το ίντερνετ που δεν πίστευα πως λέγοντας πως πάω Κρήτη θα έτρεχαν να με γνωρίσουν. Ας μη σας κουράσω.. θα μπορούσα να γράψω βιβλίο για το πόσο όμορφα περάσαμε..

Η Ιουλία Παπαδάκη σύντροφος του Νίκου Παπαδάκη που το όνομα του είναι αφιερωμένο σε πτέρυγα στο μουσείο Σητείας και στο τάφο του υπάρχει κομμάτι βράχου από ανασκαφές δωρεά τιμής του Μουσείου. Στις σημειώσεις και το έργο της δουλειάς του είναι αφιερωμένο το βιβλίο αυτό που ξεκίνησε με όνειρα γραμμένο σε 2 γλώσσες όμως.. ο κωρονοιός το έβαλε κι αυτό σε ..γύψο. Δεν πωλείται σε βιβλιοπωλείο , ο σκοπός του ήταν να διατεθεί σε επισκέπτες , τουρίστες του χώρου με την μικρή τιμή των 10 ευρώ.

Έτσι χθες με ένα δέμα γεμάτο με τα υπέροχα ξεροτήγανα και λουκουμαδάκια της Ιουλίας πήρα στα χέρια μου το βιβλίο αυτό που με κέρδισε με τη πρώτη ματιά , τις πρώτες σελίδες. Ελάτε λοιπόν σε ένα σύντομο περίπατο σε κάποιες λίγες φωτογραφίες από μέσα του για να γνωρίσετε το Κουφονήσι Σητείας με τα πεντακάθαρα νερά.

               


Θα επικαλεστώ για μία ακόμη φορά την συγκατάβαση σας στις ..κουνιστές φωτογραφίες γιατί όπως καταλαβαίνετε.. τραβώ 10 και χρησιμοποιώ μία!!!!!

  Την προσφώνηση   του βιβλίου από το γιο της και βοηθό στη συγγραφή γίνεται αφιέρωση στον αρχαιολόγο Νίκο Παπαδάκη που έφυγε τόσο νωρίς.

                  


  Οι φωτογραφίες πολλές έμαθα το νησί από αυτές και τα κείμενα που τις αναλογούν και μας εξηγεί βήμα βήμα και με εξαιρετικό τρόπο το κάθε σημείο του νησιού.

                           


       Όπως σας είπα απλά διάλεξα στη τύχη μερικές από αυτές. Έτσι θα δείτε το νησί σαν μία γενική εικόνα στο μυαλό και την φαντασία σας.                 

               




                          

    Παρατίθενται όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και αναλύονται. Νομίζω πως σας έχω πει πως η Αρχαιολογία ήταν η επιστήμη που αγαπώ ( με ..20 Ιστορία) και ήμουν ανάμεσα στη Σχολή Καλλών Τεχνών και την Αρχαιολογία, όμως χρειαζόντουσαν ..Λατινικά στις εξετάσεις κι εγώ ήμουν.. σκράπα σε αυτά.               


  Όταν πήγα στη Κρήτη βέβαια δεν άφησα χώρο για χώρο αρχαιολογικό παρά τους.. αναστεναγμούς του Δημήτρη!                           

       Το βιβλίο αναφέρεται μέχρι και στις υποβρύχιες ανακαλύψεις και στις σπηλιές που υπάρχουν

                      


                                           

               

     Ελάχιστα σας μεταφέρω φίλοι μου, το βιβλίο είναι εξαιρετικό πραγματικά , είναι φανερή η εκπαιδευτική γνώση της Ιουλίας  και τόσο πλήρες αφού καλύπτει κάθε τομέα στο νησί και κάθε εύρημα.

                          


      Βέβαια υπάρχουν και πολλές φωτογραφίες από τα είδη φυτών που υπάρχουν ακόμα και στα ερπετά που υπάρχουν εκεί. Καλύπτει τα πάντα..

                       


   Η Κρήτη βέβαια είναι γεμάτη από φυτά με αξίες θεραπευτικές.  

                      

                                                                                                                                                  
Εύχομαι η επόμενη χρονιά να είναι χωρίς όλα αυτά που άλλαξαν το τρόπο ζωής μας, τα σχέδια, τα όνειρα, τις επιδιώξεις μας και το βιβλίο αυτό να βρει τους αποδέκτες που ενδιαφέρονται για την ιστορία του τόπου μας.

      Αφήνω τελευταίο το υπέροχο αυτό άγριο κρινάκι.. σκέπτομαι πως.. κάποια κοπελιά στη αρχαιότητα το έκοψε και στόλισε τα μακριά μαλλιά της.                       
 


Φίλοι μου δεν ξέρω αν φυλλομετρήσατε μαζί μου τις ελάχιστες σελίδες και φωτογραφίες, εύχομαι να ξαναπάω στη Κρήτη , να μπορώ να περπατώ έστω και με μπαστούνι , να πάρω το καραβάκι που μας πάει στο Κουφονήσι και να έχω στα χέρια μου αυτό το βιβλίο για να δω από κοντά όλα αυτά..

Αγαπημένη μου Ιουλία , δεν ήθελες από σεμνότητα να γράψω ανάρτηση για το βιβλίο αυτό αφού δεν πωλείται.. εγώ όμως πιστεύω πως μέσα σε όσους διαβάζουν τις αναρτήσεις μου ( υπάρχουν και οι.. μαζοχιστές!!!) να πήραν έστω τη γνώση πως κάπου εκεί στη θάλασσα της Σητείας υπάρχει ένα νησάκι με το όνομα Κουφονήσι.

                    Αχτιδένια φιλάκια .

6 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Καλησπέρα Γεωργία μου,
μου αρέσει το θέμα σου. Η επιμονή, το μεράκι σου. Ξέρεις το αγαπώ αυτό. Είναι για μας σημάδι ζωής και έμπνευσης. Όσο δε για τους αρχαιολογικούς τόπους εδώ που αναφέρεσαι τι να πω.
Άριστη παρουσίαση καλή μου φίλη.
Στέλνω φιλιά καλή μου φίλη.

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Τίποτε δεν είναι τυχαίο Γιωργία μου.. κοίτα να δεις σήμερα σύμπτωση να πάρω την Ιουλία γιατί ανησύχησα για κάτι πλημμύρες που άκουσα στην τηλεόραση ... όλα καλά όμως χάρηκα που τα είπαμε ,είχαμε καιρό να μιλήσουμε
Και έρχομαι εδω και βλέπω ότι εχεις βάλει ανάρτηση το βιβλίο του συζύγου της.
Μπράβο φιλενάδα ..ότι προάγει πολιτισμό πρέπει να δημοσιευτεί να γνωρίζει ό κόσμος τις προσπάθειες εξαιρετικών ανθρώπων που που αφιερώνουν ην ζωή τους ανακαλύπτοντας αρχαιολογικούς θησαυρούς της πατρίδας μας.
Μακαρι να μπορέσουμε να βρεθούμε όλες μαζί οταν κατεβείτε στην Κρητη!!
Να είστε καλά να προσέχετε.. την αγαπη μου .. φιλια!! ❤

Χελώνα είπε...

Πολύ όμορφα όλα αυτά που μας έδειξες μιας και δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε ,μας ταξίδεψες νοερά μέσα απ τις σελίδες αυτού του βιβλίου. Σου εύχομαι να πραγματοποιήσεις την επιθυμία σου και να ξαναπάς. Χελωνοφιλάκια

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλα κανατε και μας παρουσιασατε αυτο το βιβλιο. Ευχαριστουμε να ειστε γερη! START2

ANNA FLO είπε...

Ωραίο και το Κουφονήσι Σητείας και το βιβλίο εξαιρετικό φαίνεται μια και η παρουσίασή σου λαμπρή.
Να μαστε καλά να απεγκλωβιστούμε και θα κάνουμε λίστα τι θα επισκεφθούμε
Καλησπέρα Γεωργία μου Όνειρα γλυκά

Κική Κωνσταντίνου είπε...

να περνας καλα ψυχη μου
ξαλη σου αναγνωση