Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Παίζοντας με τα...βατόμουρα!


Βατομουριές φίλοι μου, αυτά τα παραμελημένα φυτά που με μία απλή ρίζα γέμισαν το κτήμα μας και κάθε μέρα μας δίνουν τους υπέροχους καρπούς τους.




Χθες το απογευματάκι θα μας επισκεπτόντουσα φίλοι και το μυαλό μου ...στιβόταν τι γλυκό να φτιάξω για κέρασμα με όσα είχα και χωρίς να πάμε στο χωριό.
Θα φτιάξω σκέφτηκα κάτι σαν...πάστα φλόρα με ότι φρούτα είχα . Είχα αχλάδια και...βατόμουρα. Τα πρώτα δεν έχουν την ξυνάδα που αγαπώ οπότε έμειναν τα βατόμουρα!
Το αποτέλεσμα με δικαίωσε πλήρως φίλοι οπότε...όποιος θέλει βατόμουρα ήμερα ξέρει ποιόν να επισκεφτεί!



Λοιπόν έφτιαξα πρώτα τα βατόμουρα με ζάχαρη σε κάτι σαν...μαρμελάδα ή γλυκό αφήνοντας όμως τους καρπούς ολόκληρους χωρίς να τους λιώσω. Κάτι σαν μία σάλτσα από βατόμουρα με υπέροχο χρώμα.
Η ζύμη πολλή απλή με ότι είχα φίλοι μου. Δεν είχα βούτυρο οπότε έβαλα ηλιέλαιο, δεν είχα γάλα οπότε..χυμό από πορτοκάλι.
1 φλιτζ. Ηλιέλαιο
1 φλιτζ. Ζάχαρη
2 αυγά
1/2 φλιτζ. Πορτοκάλι χυμό
1 βανίλια
1 φακελ. Μπέικιν
Αλεύρι όσο πάρει, σε μένα συγκεκριμένα 4 φλιτζ.
Μία εύπλαστη ζύμη, πήρα τα 3/4 και την άπλωσα σε ταψάκι 28, έριξα τη σάλτσα βατόμουρου και έκανα απλές λωριδίτσες με το χέρι λόγω...έλειψης πάγκου στο τροχόσπιτο!



Το ψήσιμο λιγουλάκι δύσκολο γιατί ο φούρνος αερίου στο κτήμα είναι πολύ δυνατός μα..σίγουρα εσείς στο σπίτι με κανονικό φούρνο θα το ψήσετε πιο όμορφα.


Όμως ομολογώ πως έγινε υπέροχα νόστιμη και μάλιστα ακόμα περισσότερο όταν συνοδεύτηκε με το παγωτό βανίλια που μας έφεραν οι φίλοι μας Ολίνα και Ηρακλής που την ευχαριστήθηκαν.
Πρέπει να πω πως το σιρόπι με το υπέροχο χρώμα στόλισε το παγωτό και σίγουρα φίλοι μου θα κάνω βάζα με τέτοια σάλτσα για το σπίτι για πολλές εφαρμογές της όπως σε κέικ, τσιζ κέικ, πάστα φλόρα και βέβαια παγωτό!
Καλημέρα λοιπόν φίλοι μου, το πρωί ψήσαμε τυροπιτάκια και συνόδεψε το καφέ μας και το γλυκό μου.




Καλοπερνάμε θα πείτε;..Απλά μας αρέσει να ομορφαίνουμε την καθημερινότητα μας φίλοι μου γιατί το σήμερα φεύγει, το αύριο το ξέρει μόνο ο Θεός κι εμείς απλοί ..επισκέπτες στο ..τώρα.
Να κρατάτε τη ψυχή σας καθαρή από κακίες, ζήλια και φθόνο, να έχετε σαν αρχή ότι η αχαριστία είναι από τα χειρότερα στη ψυχή μας.
          Αχτιδένια φιλάκια

5 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Εντάξει!
Γεωργία "παίζεις" τώρα με την ...λιγούρα μας! Τι ομορφιές είναι τούτες. Και αν φτιάχνονται δίπλα στη φύση σε τέτοιο περιβάλλον αποκτούν μια ακόμα παραπανίσια ομορφιά.
Καλοφάγωτα καλή μου.
Φιλιά πολλά.

Ανώνυμος είπε...

Άχτιδούλα μου βατόμουρα δεν έχω όμως θα δοκιμάσω με ροδάκινα και με λάδι όπως εσύ. Εγώ έφτιαχνα τη πάστα φλόρα με βούτυρο βέβαια μα την λαχτάρισα όπως την είδα και η ιδέα για παγωτό υπέροχη. Καίτη Σ.Σε παρακολουθώ χρόνια αγαπημένη μου μα δύσκολο να γράψω. Να είσαι γερή σε αγαπάμε!

ANNA FLO είπε...

Πω πω τι λιχουδιές έφτιαξες! Μ'αρέσουν τα βατόμουρα αλλά ποτέ δεν τα δοκίμασα έτσι ούτε τα έχω φτιάξει φυσικά
Νομίζω ότι όχι μόνο καλοπερνάτε αλλά είστε στον παράδεισο
Τα φιλιά μου και θαλασσινή αύρα στέλνω από Κεφαλονιά

Αννίκα είπε...

Οι τυχερότεροι των τυχερών. Μακριά απ' το καμίνι της πόλης, με μια άλλη ματιά, την ομορφιά και τη γαλήνη της φύσης, ακόμη κι η καθημερινή ρουτίνα βάλσαμο γίνεται. Κι αυτές οι κατάφορτες βατομουριές βρε Αχτίδα μου......τι να πω, ΑΞΙΟΣ ο κόπος σας, να είστε καλά να χαίρεστε το βιος σας.

Ανώνυμος είπε...

Κυρία Γεωργία είμαι στη Χαλκιδική, έχουν βγει τέτοια στο κτήμα του γείτονα, δηλαδή τα φύτεψε μα δεν μας είπε ποτέ πως τα τρώνε. Θα του ζητήσω σήμερα κι όλας και θα τα δοκιμάσω. Έψαξα στο ίντερνετ και διάβασα πλοσο ωφέλημα είναι. Ευχαριστώ για τη συνταγή την αντέγραψα.Ελιάνα Π.