Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Ας κοιτάξουμε τα αδέσποτα.



Η φωτογραφία από το μπαλκόνι της φίλης μου Ολίνας στο Ρετζίκι Θεσσαλονίκης. 

Φίλοι μου το κρύο και το χιόνι μας χτύπησε τη πόρτα και όσοι ήμαστε τυχεροί και έχουμε τη ζεστασιά και το παπλωματάκι μας ας δώσουμε προσοχή στους άστεγους αν μπορούμε να βοηθήσουμε και στα αδέσποτα που δεν έχουν την δυνατότητα να ..χτυπήσουν μία πόρτα και να που: 
-Πεινάω..κρυώνω..
Στο σπίτι όπως καταλαβαίνετε..δεν τολμώ και ούτε μπορώ να βγω στο δρόμο αν και έχω 3 ειδοποιητήρια για το ταχυδρομείο και το μόνο που μπορώ είναι να βάζουμε με τον άνδρα μου τροφή στα αδέσποτα γατάκια της γειτονιάς μας και τα πουλάκια που γέμισαν το μπαλκόνι μας .


Αυτή η δεκαοχτούρα φίλοι μου είναι ξεχωριστή για μας γιατί δεν ξέρω πως μα έχει..λοφίο!!! Έρχονται και ένα ζευγάρι περιστέρια και ένα σωρό σπουργιτάκια που δεν μπορώ να φωτογραφίσω από κοντά γιατί..φοβούνται.


Βάλτε σε ένα δίσκο στο μπαλκόνι σας σπόρους και τριμμένο ξερό ψωμί, σιτάρι, φακές, ρύζι και πηγαίνουν φίλοι μου .Είναι μαγεία να τα βλέπεις να τρώνε και να κουρνιάζουν κάτω από τέντα τη μία που την έχουμε ανοιχτή. 


Η φωτογραφία με τα αδέσποτα γατάκια από το διαδίκτυο φίλοι μου από φίλο που τα αγαπάει και τους ανοίγει  ένα χώρο να κουρνιάσουν.
Όμως εκείνα που πρέπει να φροντίσουμε είναι τα αδέσποτα σκυλιά που τα βλέπουμε εδώ κι εκεί στους δρόμους να περιφέρονται.
Η φωτογραφία από φίλη πάλι..
                          Î— εικόνα ίσως περιέχει: φυτό, δέντρο, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση

Ξέρω καλά πως πετάτε ( λέω ..πετάτε..όχι πετάω...) τρόφιμα από το καθημερινό σας φαγητό. Σκεφτείτε ότι ακόμη και η μπουκιά ψωμιού που θα πάει στα σκουπίδια σας μπορεί να χορτάσει λιγάκι ένα τέτοιο πλάσμα. 
Φίλοι μου εμείς στο σπίτι μας έχω πάντα ένα τάπερ στο ψυγείο όπου βάζω ότι περισσεύει από τα πιάτα μας και γενικά από τη μαγειρική μας. Όσο για τον Κανέλλο μας του έχουμε στο κτήμα μόνιμη συσκευή που διοχετεύει κροκέτες και επειδή είναι...μπουνταλάς και του τα τρώνε οι κάργες και οι καρακάξες του δίνουμε και μία κονσέρβα την ημέρα που ο καλός μας γείτονας του ανοίγει κάθε μέρα όταν λείπουμε.
Ξέρω ότι ίσως μερικοί από εσάς με θεωρείτε ..γραφική  με το πάθος μου για τα αδέσποτα και γενικά όλα τα πλάσματα . Όταν έχεις ζήσει από την ώρα που γεννήθηκες με ένα σκύλο ή γάτα μέσα στο σπίτι σου ναι..τα αγαπάς και μεταφέρεις την αγάπη αυτή στο σύντροφο, τα παιδιά και τα εγγόνια σου.
 Θα πω ακόμη ότι τα αδέσποτα είναι δικό μας δημιούργημα όταν τα "παίζουμε" όσο είναι μικρά και τα παρατάμε όταν βλέπουμε ότι χρειάζονται συνεχή φροντίδα όπως ένα παιδί. Μετά βάζω το κράτος γιατί δεν δίνει λύση στο πρόβλημα με τιμωρίες δυνατές στους υπαίτιους και φροντίδα ανάλογη με δωρεάν στειρώσεις σε όσους θέλουν ζωντανό και δεν μπορούν οικονομικά να το στειρώσουν.
Την λατρεμένη Κλώντη μου ξέρετε πως την αγάπησα όπως δεν φαντάζεστε, θα αναρωτιέστε γιατί δεν την αναπληρώνω με ένα νέο σκυλάκι.. 
Η υιοθεσία ενός σκύλου στο σπίτι πρέπει πάντα  να γίνεται με σκέψη λογικής και όχι επιθυμία στιγμιαία. Ξέρω πως πια δεν είμαι σε σωματική κατάσταση για να αναλάβω ένα νέο σκυλάκι στο σπίτι,  δεν μπορώ να το πηγαίνω βόλτες, να το παίζω όπως όταν είχα μικρή τη Κλώντη μου ούτε να μη σκέπτομαι πως..τι θα απογίνει αυτό το πλάσμα που θα αγαπήσω ξανά τόσο πολύ όταν εγώ "φύγω" ή όταν εκείνο μεγαλώσει και θα χρειάζεται άλλη φροντίδα που δεν θα είμαι ικανή να του την δώσω. Έτσι..δίνω την αγάπη μου αυτή σε όσα μπορώ από τα αδέσποτα που βρίσκουμε στο δρόμο για το κτήμα και στο Κανέλλο μας που από τώρα σκεπτόμαστε τι ίσως γίνει αν εμείς δεν θα μπορούμε να το φροντίζουμε λόγω ηλικίας ή υγείας.. 
Φίλοι μου δεν είναι σκέψεις άσχημες αυτές  που ίσως έχω, είναι σκέψεις λογικής που οφείλουμε  όλοι να έχουμε πριν αναλάβουμε ένα πλάσμα που θα αγαπήσουμε και θα μας αγαπήσει.



Θα ευχηθώ ένα όμορφο χειμωνιάτικο ΣΚ και..βάλτε το φαγητό που θα σας περισσεύει με ένα αλουμινόχαρτο στη γωνιά του δρόμου..
                                Αχτιδένια φιλάκια!

8 σχόλια:

syros2js είπε...

Κορίτσι μου, έχεις απόλυτο δίκιο!
Τουλάχιστον εγώ σε νιώθω και δεν μου φαίνεται καθόλου παράλογη η αγάπη σου και η φροντίδα σου για τα ζωάκια...
Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα για τα αδεσποτάκια (που δεν φταίνε κι εκείνα άλλωστε που ζουν στο δρόμο)...
Λίγο νεράκι, λίγο φαγητό, μια παλιά κουβερτούλα ή ένα παλιό ύφασμα ή ακόμα και μία κουτίτσα μπορούν να κάνουν τη διαφορά...
ΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά και μια μεγάλη ζεστή αγκαλιά!

drastiria είπε...

Θέλω να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ για τις ιδέες που έδωσες και δεν είχα σκεφτεί. Ένα τάπερ θα είναι ότι πρέπει για τα αδέσποτα που υπάρχουν στο πάρκο και που λυπάμαι να τα βλέπω κάθε φορά. Η εικόνα των αδέσποτων είναι κάτι που με λείπει ιδιαίτερα. Είναι εντελώς απαράδεκτο και φταίμε όλοι γι αυτό. Μιλώ συχνά γι αυτό το θέμα. Είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρεπομαστε το όλοι και θα πρέπει να λυθεί άμεσα.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ syros2js και drastiria, χαίρομαι φίλες μου που συμφωνείτε, όσο για το τάπερ στο ψυγείο θα σαστίσετε πως θα γεμίζει με τα αποφάγια που πετούσατε.Μόνο προσοχή στα κόκαλα από κοτόπουλο γιατί μπορεί να τρυπήσει το έντερο των σκύλων .Επίσης έχετε στο αυτοκίνητο σας ένα μικρό σακουλάκι με κροκέτες για κάποιο αδέσποτο που θα συναντήσετε ξαφνικά ή μία κονσέρβα που στοιχίζει μόνο 1 ευρώ.Αν ποτέ δώσετε κονσέρβα σε αδέσποτο πατήστε μετά το τενεκεδάκι γιατί μπορεί από πείνα κάποιο να βάλει μέσα τη μουσούδα του και να σφηνώσει. ΑΧΤΙΔΑ

Giannis Pit. είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο αγαπημένη μου φίλη. Και η ψυχούλα σου είναι τέτοια που νοιάζεται για τις αδέσποτες ψυχές όλες μα όλες. Άνθρωποι και ζώα με την ευρεία έννοια.
Να προσέχεις με τις μετακινήσεις. Όλα θα γίνουν. Απόλαυσε τις όμορφες εικόνες της φύσης.
Υ.Γ. Υπέροχη η φωτό με τα γατάκια. Αυτή η παλιά σόμπα με ανάστησε σαν παιδί για μια περίοδο.
Την καλησπέρα μου.

Μαρία Πλατάκη είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο. Πετάμε και εμείς ψωμάκι στα πουλάκια που έρχονται στην βεράντα Για τα αδέσποτα δεν το είχα σκεφτεί. Θα το κάνω. Η φωτογραφία με τα γατάκια είναι καταπληκτική.Φιλιά

Κική Κωνσταντίνου είπε...

αχ μωρε ψυχουλες ειναι κι αυτα
θελουν αγαπη και φροντιδα
εισαι τοσο καλος ανθρωπος αχτιδα μου
σε αγαπω πολυ

φιλια πολλα

Ανώνυμος είπε...

Καλή χρονιά και ευλογημένη υπέροχη Αχτίδα!!!!

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Aχτίδα μου ακομα ειμαι εκτος ιντερνεντ.. ισα που κλεβω μια γραμμη σημα απο επανω και αυτο τυχαία..χα..χα. θα κανω υπομονη ακομα λιγο φιλεναδα..σε ευχαριστω πολύ για την εξυπηρετιση..ξερεις εσύ...το σημα μου χανεται.. θα σε παρω να τα πουμε...
Χαιρομαι που σου αρεσε το σαλι να το τυλιγειος στο λαιμο σου να μην κρυωνεις καλη μου ο ιδιο φοραω και εγω ..χα..χα.. καλα να είστε.. φιλακιααα