Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Καλό μήνα να έχουμε!


Καλημέρα φίλοι μου και καλό μήνα να έχουμε, άντε..μπήκε και ο Μάρτης και ας ελπίσουμε να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο αφού στις μέρες του η Άνοιξη θα κάνει τα πρώτα βήματα της.
Ο Μάρτης που φορούσαμε μικρές έχει γεμίσει το διαδίκτυο και λέω να ψάξω να βρω το περσινό να κάνω κι εγώ τη μόδα σήμερα που έχω πάλι ραντεβού με το γιατρό μου. Τυχερούλης ο γιατρός μου, σήμερα του πάω δωράκι μία πίτα που ψήνει αυτή τη στιγμή ο Δημήτρης και κέικ τρούφας από τα χεράκια μου με γαρνίρισμα γύρω του τα σοκολατάκια που έφτιαξα! Είπαμε να μπει καλά ο Μάρτης , με χαμόγελο και αισιοδοξία αν και το βλέπω λίγο χλωμό αφού μας ξεκινάει με βλάβη στο αυτοκίνητο μας και έξοδα συνεργείου!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.
Ας δούμε λοιπόν το έθιμο του Μάρτη : Έψαξα λοιπόν να βρω την ιστορία μου και ήταν ότι μου έμαθε η γιαγιά μου , το έβαζαν οι μητέρες στα παιδιά τους να τα προφυλάξουν από τον ήλιο..όμως εκείνο που μου τράβηξε τη προσοχή ήταν ότι όλοι σχεδόν οι λαοί των Βαλκανίων ιδιαιτέρως έχουν αυτό το έθιμο. όμως εκείνη η ιστορία που μου τράβηξε τη προσοχή είναι της Ρουμανίας!

Το ασπροκόκκινο στολίδι της 1ης του Μάρτη φέρει στα ρουμανικά την ονομασία Μαρτιζόρ. Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει την αγάπη για το ωραίο και η άσπρη την αγνότητα του φυτού χιονόφιλος, που ανθίζει τον Μάρτιο και είναι στενά συνδεδεμένο με αρκετά έθιμα και παραδόσεις της Ρουμανίας. Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Θεός - Ήλιος μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη Γη για να πάρει μέρος σε μια γιορτή. Τον απήγαγε, όμως, ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι.
Μια ημέρα ένας νεαρός, μαζί με τους συντρόφους του σκότωσε τον δράκο και απελευθέρωσε τον Ήλιο, φέροντας την άνοιξη. Ο νεαρός έχασε τη ζωή του και το αίμα του -λέει ο μύθος- έβαψε κόκκινο το χιόνι. Από τότε, συνηθίζεται την 1η του Μάρτη όλοι οι νεαροί να πλέκουν το «Μαρτισόρ», με κόκκινη κλωστή που συμβολίζει το αίμα του νεαρού άνδρα και την αγάπη προς τη θυσία και άσπρη που συμβολίζει την αγνότητα.
Πηγή: sansimera
Όμορφη ιστορία..αγαπησιάρικη και τρυφερή ,ότι πρέπει να δούμε και τη ρομαντική πλευρά του λαϊκού εθίμου που όπως ξέρουμε δεν αναγνωρίζεται από την Εκκλησία παρά σαν ειδωλολατρικό έθιμο.
Καλό μήνα λοιπόν φίλοι μου και να ευχαριστήσω από εδώ τη φίλη Γιούλα που χθες με επισκέφτηκε και μου χάρισε δωράκι μία υπέροχη πλεκτή σάρπα για τις "δροσερές νύχτες στο κτήμα".  Επιφυλάσσομαι λοιπόν να την..στολιστώ και να σας τη δείξω γιατί είναι ένα χαρούμενο πανέμορφο χειροποίητο δωράκι που πάντα εκτιμώ ιδιαιτέρως.
Φίλοι μου καλό μήνα και βέβαια..Αχτιδένια ανοιξιάτικα φιλάκια!

19 σχόλια:

Αμαλία είπε...

Καλημέρα καλή μου Γεωργία και καλό μήνα.
Ενδιαφέρουσα η ιστορία για το άσπρο-κόκκινο βραχιολάκι του Μάρτη.
Τώρα, σχετικά με το γιατρό, είσαι σίγουρη ότι πρέπει να σε βλέπει τόσο τακτικά ή έχει με κάποιο τρόπο συνδεθεί η εξέταση με τα καλούδια :)))) Αν είναι έτσι να σε εξετάζω κι εγώ βρε παιδί μου.....
Σε φιλώ και παρακαλώ να αποδοθεί το φιλί που αναλογεί στη μυτούλα της.

mahler76 είπε...

Καλημέρα και καλό μήνα Αχτίδα μου!

Ανώνυμος είπε...

Καλο μηνα και χαρουμενη ανοιξη σε ολους μας !!!!!!! Καλα αποτελεσματα Γεωργια μου να εχεις !!!!!Φιλια και στις δυο σας !!!!! Στελα .

ασωτος γιος είπε...

καλη μερα καλο μηνα και ευχομαι υγεια! θελω βραχιολακι αλλα δε μπορω να βγω εξω αναρρωνω

Funky Monkey είπε...

Πολύ όμορφη ιστορία αυτή, δεν την ήξερα!
Φιλιά πολλά και καλό μήνα, καλή άνοιξη με υγεία!

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Ηρθα να σου ευχηθώ φιλεναδα ... αφου έκανα μια ωραια βολτα στα περασμενα σου..αχ να δουμε πότε θα σε προλαβω.. το καθυστερημενο.. απολασυσα διαβασμα και αναρτησεις....και επιτελους σημερα θα προλαβω να σου πω και να σου ευχηθω να έχεις ενα ομορφο χαρουμενο και με θετικες σκέψει ανοιξιατικο μηνα κορίτσι μου να περμνας ομορφα μα οτι κανει και ότι νιωθεια.. αυτό έχει σημασία να είναι καλά τα μέσα μας..με αυτό που κάνουμε...ΚΑΛΗ ΑΝΟΙΞΗ φιλακιααα!!!

χριστινα είπε...

αχτιδα μου καλο μήνα με υγεια και χαρά!!!! Μας έμαθες την ιστορία του Μάρτη. Τον φορούσα μικρή ... Για να μην μαυρισω! Η άνοιξη είναι στις δόξες της! το κουκλάκι σου η κλωντη απίστευτα όμορφη με το φουστανακι της!!!!τρέλλα!!!! Έχουμε ένα γάτο τον ΣΟΥΓΚΑΡ....απλά υπέροχος....Τον αγαπάμε τόσο μα τόσο πολύ! καταλαβαίνει και συνενοουμεθα μαζί του. έμαθα για Παύλο η Παναγία και η προσευχή μας μαζί του και ότι μπορούμε για ενίσχυση. αχτιδα μου σε φιλώ με αγαπη χριστινα67

ANNA FLO είπε...

Καλησπέρα και καλό μήνα!! Ας είναι ανοιξιάτικος και στον καιρό και στη διάθεση.
Να το χαρείς το δωράκι σου .
Το εθιμο που μας περιγράφεις πολύ όμορφο, όντως τρυφερό.
Καλά να περνάς Αχτίδα μου

Unknown είπε...

Καλό μήνα με υγεία και πολλές δημιουργίες!!
Το βραχιολάκι για τον Μάρτη το φορούσα και εγώ, για να μη μας κάψει ο ήλιος!!!
Όμορφες παραδόσεις!!!
Εύχομαι καλά αποτελέσματα να έχεις.

ΡΙΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ είπε...

καλο μηνα να εχουμε Γεωργια μου καλα αποτελεσματα απο το γιατρο να περνας ομορφα με τους δικους σου και απειρα φιλακια στο μοντελακι με το κοτσιδακι.

syros2js είπε...

Αυτή την ιστορία από τη Ρουμανία, δεν την ήξερα... Πολύ μου άρεσε!
Καλό μήνα, Αχτιδούλα μου!
Μια μεγάάάάάάάλη αγκαλιά για εσένα και πολλά χαδάκια για το κοριτσάκι μας!
ΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

Δημιουργία είπε...

Καλό και ευλογημένο μήνα Γεωργία μου, όμορφο και γλυκό!

Sophie Snow είπε...

Τι ομορφος μυθος! Καλο μηνα Αχτιδα μου με υγεια πανω απ'ολα! Και για τα υπολοιπα κατι θα κανουμε :)

metaxia nikolopoulou είπε...

Καλό μήνα Αχτίδα μου ,πολύ όμορφη η ιστορία της Ρουμανίας .Να περνάς καλά,πολλά φιλιά!

BUTTERFLY είπε...

Καλο μηνα Αχτιδουλα μου! Καλη ανοιξη να εχουμε!!!

kiki είπε...

Καλό μήνα!

AgapameAnDolmas είπε...

καλημερα καλο μηνα!!!! απαραιτητος ο μαρτης να μη μας καψει ο ηλιος!! να ειμαστε κορτσουλια με λευκο δερμα!!! {μιλα η μελαχροινη που ολοκληρη να τυλιχτω με μαρτη δεν ασπριζω!!} μας κηνυγουσ εη γιαγια να μας βαλει το βραχιολακι κ μολις δουμε το πρωτο χελιδονι να το κρεμασουμε στο δεντρο να το παρουν τα χελιδονια!!

Κική Κωνσταντίνου είπε...

Kαλημέρα αγαπημένη μου
Καλό μήνα, με ευχάριστες στιγμές
Φιλιά πολλά και την αγάπη μου όλη
Να περνας υπεροχα ευχομαι

Anastasia είπε...

Πολύ όμορφος μύθος! Καλό μήνα με υγεία και αισιοδοξία! Φιλιά.