Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Διαβάζοντας την "Ιόλη"!


Τα ΣΚ τα έχω πια καθιερώσει με τον άνδρα μου στο κτήμα και μαζί με αυτό καθιέρωσα και το διάβασμα ενός βιβλίου αφού το να βοηθήσω σε αγροτικές δουλειές δεν είναι στο χέρι μου . 
Η πολυθρόνα μου λοιπόν στο κιόσκι και ένα βιβλίο στα χέρια μου που ανάλογα με το αν με "τραβήξει" το τελειώνω.
Είχα πάει στη παρουσίαση βιβλίου της Μαρία Τζιρίτα που για μένα θα είναι πάντα η φίλη Μαρία που γνώρισα χρόνια πριν στα μπλοκ και στο σπίτι μου πριν γίνει αυτό που είναι.
Συνήθως τα βιβλία που αγοράζω ή μου δανείζουν γίνονται στοίβα το χειμώνα και το καλοκαίρι "τρώγονται" σαν το πασατέμπο.
Αν και στη παρουσίαση η Μαρία μας είπε περίπου το περιεχόμενο του βιβλίου ( είναι κάτι που με τσατίζει όμως..) αρχίζοντας τις σελίδες με τράβηξε σαν ένα δροσερό ποτό στη ζέστη του κτήματος μας. 
Νομίζω ότι λίγοι από εσάς θα είχαν το προνόμιο να διαβάσουν αυτό το βιβλίο με υπόκρουση τα αηδονάκια που βρήκαν "στέγη " δίπλα από το τροχόσπιτο μας σε μια συστάδα δένδρων.
Οι σελίδες περνούσαν σαν νερό και η περιέργεια μου να μάθω το παρακάτω με έκανε να το πάρω το βραδάκι μέσα στο τροχόσπιτο και να το διαβάζω με τις επαναφορτιζόμενες λάμπες που το έχει γεμίσει ο άνδρας μου.
-Τόσο σου αρέσει; με ρώτησε, θα κουραστούν τα μάτια σου..
Μα η Αγγέλω..η Ιόλη..η Ειρήνη..ο Μάκης..όλα μου κέντριζαν τη περιέργεια και τη λαχτάρα να δω το τέλος..Ένα όμορφο κείμενο, με φάσεις ζωής που στην εποχή μου ήταν κάτι σύνηθες..
Το παιδί που το άφηναν στη πόρτα του βρεφοκομείου, η φτωχή μικρή που ξεγελιέται, ο έρωτας μέσα στη φτώχεια,η αυστηρή πεθερά,  το κοριτσάκι με τις πρώτες ερωτικές εμπειρίες..Μια σκληρή γιαγιά που όμως μεγαλώνει ένα παιδί ξανά μόνη με άπειρη αγάπη. Θα την δικαιολογήσω..η ζωή πολλές φορές σε σκληραίνει.. 
 Όπως είπε η Μαρία ο τίτλος του βιβλίου έπρεπε να ήταν Αγγέλω..η γιαγιά..εκείνη ήταν η ηρωίδα στη πραγματικότητα..Κρατώ τη φράση που την θεώρησα αριστουργηματική για τη προσωπικότητα της γιαγιάς Αγγέλω..: "Δεν άλλαξε εκείνος..εσύ άλλαξες, δεν είσαι η Ιόλη που μεγάλωσα.."
 Σε μία συζυγία φίλοι μου , σε ένα δεσμό ο ένας παίρνει στοιχεία από τον άλλο..το θέμα είναι ποια στοιχεία θα πάρεις..και πόσο θα σου αλλοιώσουν το χαρακτήρα ..προς το καλό ή το κακό...
Σας το συνιστώ σαν ένα ευχάριστο και συγχρόνως ευαίσθητο βιβλίο που θα σας ταξιδέψει σε ρομαντικά θέματα και σκληρά συγχρόνως..Είναι η ζωή φίλοι μου..αυτό είναι..η ζωή και τα χτυπήματα της και το πως τα αντιμετωπίζεις.
Εδώ στην εξοχή ξυπνώ πρωί..πολύ πρωί..Τελείωσα το βιβλίο με το φως της μέρας που ξημέρωνε, μία λεπτή πάχνη ολόγυρα, η Κλώντη στην αγκαλιά μου, ο Κανέλλος στα πόδια μου ξαπλωμένος, τα 6 μικρά γατάκια ολόγυρα...μπροστά μου όταν σήκωνα το βλέμμα η τριανταφυλλιά ολοκόκκινη..στο βάθος ο Δημήτρης μου να σκαλίζει τα δένδρα του..
Το βιβλίο τελείωσε..και ..ναι ..θέλω συνέχεια..ένα ακόμα από τη στοίβα..που θα σας πω τη προσωπική μου γνώμη την επόμενη φορά!
Λίγες φωτογραφίες ..έτσι..για να ζήσετε μαζί μου όσα μου γέμισαν το μάτι και τη ψυχή.






Αχτιδένια φιλάκια φίλοι μου και καλή μας εβδομάδα!

19 σχόλια:

Unknown είπε...

Σε καταλαβαίνω απόλυτα. Όταν έχεις ένα καλό βιβλίο έχεις την αγωνία να το τελειώσεις. "Τρώγονται σαν το πασατέμπο" όπως λες και εσύ.
Γι' αυτό θα ήθελα να σε παρακαλέσω να βάζεις περισσότερες αναρτήσεις για το "Τολμώ". Μου αρέσει πάρα πολύ και περιμένω με αγωνία την εξέλιξη της ιστορίας.
Καλή βδομάδα!!!!!!

ANNA FLO είπε...

Αχ τι υπέροχη η εξοχή!!! Και το βιβλίο είναι η καλύτερη παρέα. Αν είναι και ενδιαφέρον, δεν μπορείς να σταματήσεις.
Πάντα να έχεις τόσες όμορφες εικόνες μπροστά στα μάτια σου Αχτίδα μου.
Και το πρωινό ξύπνημα στην εξοχή υπέροχο!
Καλή μας εβδομάδα!!!

Rena Christodoulou είπε...

Καιρό έχω να διαβάσω ένα καλό βιβλίο.
Είναι από τα πράγματα που πήγαν λίγο πίσω με το μεγάλωμα της Ευγενούλας μας, αλλά δεν πειράζει θα τα ξαναπιάσουμε πάλι!!!
Οι φωτογραφίες από το κτήμα σας είναι υπέροχες, παράδεισος.
Να είστε γεροί και να χαίρεστε κάθε στιγμή!!!
Φιλάκια πολλά!!!!!!!

Κωνσταντίνα είπε...

Ένα καλό βιβλίο και τα αηδόνια να κελαηδουν..τι εικόνες μας περιγραφετε.. Μακάρι να διαβάσω κ εγω λίγο περισσότερο το καλοκαίρι, για την ώρα όλη μου η ενέργεια παει στη μικρη μου. Καλη εβδομάδα να έχετε!

Ανώνυμος είπε...

Αχτιδούλα μου να μας λέτε για καλά βιβλία για να τα έχουμε υπόψιν,εγώ αντίθετα το χειμώνα τα ρουφάω το καλοκαίρι ούτε να τα δώ!
Φτού φτού η τριανταφυλιά σας καταπράσινη και μέσα στο άνθος, εγώ παλέυω μία με κάμπιες μία με ψείρα μία με μύκητα στα φύλλα στο τέλος τις ψέκασα αν και είμαι κατά των φαρμάκων και πήραν τα πάνω τους προς το παρών!
Φιλιά αχτίδα μου και γενικά φτού φτού για όλη την ωραία κατάσταση εκεί στο κτήμα!Μαρίνα

Ποδηλάτισσα είπε...

Αχ φιλενάδα μου στον "παράδεισο" σε έχει βάλει ο Δημητράκης σου να ζεις!!!!! Τι όμορφα που τα περιγράφεις..... πινέλο γεμάτο χρώματα η πένα σου, κατάφερε να φέρει στα αυτιά μας τους ήχους των αηδονιών!!!!!! Να περνάς όμορφα αγαπημένη μου!!!! Πολλά φιλιά και ευχές για μια όμορφη εβδομάδα!!!!!!

Tante Kiki είπε...

Μετά από την ανάρτησή σου Αχτίδα μου πεθύμησα κι εγώ εξοχή!!! Είναι υπέροχο να είσαι κοντά στη φύση και στον άνθρωπό σου και να έχεις ένα βιβλίο που να σου κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον!

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Τι ομορφιες έχετε στο κτήμα σας φιλη μου!!! η τριανταφυλλιά σας...όλο χρωμα υπεροχη...πολύ καλα κανει και τον ακολουθεις .. η εξοχή δεν συγκρίνεται με την πόλη ..και η ευκαιρία να διαβαζεις που την πας..!!θα το εχουμε στα υπόψιν την (Ιόλη) το διαβασμα ειναι απο τα αγαπημενα μου... και οπως παντα επεηδη ερχομαι καθυστερημενα ... εκανα την βολτα μου..Αχτιδούλα μου...ακριβως ετσι ειναι οπως τα λες με τα εγγονια... ξαναμεγαλωνουμε τα παιδια των παιδιων μας... να τα χαιρεσαι ολα να χαιρεσαι και τις κούκλες σου...αλλα και εσύ κουκλα εισαι ..να απο που θηραν οι κορες..!! να τα εκατοστησουν ....εστω και κατοπιν εορτης... να έχεις μια ομορφη εβδομαδα ... φιλακιααα!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Stella Christomoglou, καλημέρα φίλη μου , όταν το βιβλίο όπως είπα με τραβήξει το διαβάζω ακόμη και στη...τουαλέτα!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ANNA Flo , κοριτσάκι δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για διάβασμα από την εξοχή!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Rena Christodoulou Ρένα μου έχεις ακόμη δρόμο μεγάλο στο μεγάλωμα..είσαι ακόμη στα εύκολα!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Κωνσταντίνα μου σε καταλαβαίνω..όμως το βιβλίο σε ταξιδεύει και το "επάγγελμα" μαμά θέλει ξεκούραση του μυαλού, ταξίδεμα σε άγνωστους διαφορετικούς δρόμους.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Μαρίνα μου κι εμάς κόλλησε ψείρες μα ο Δημήτρης τις έκανε πλήρη..επίθεση!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ποδηλάτισσα μου αν θελήσεις ποτέ διακοπές..σε σκηνή να έρθεις..σου επιφυλάσσω διακοπές κάμπινγκ, καλή παρέα, γέλια, ζωάκια, με ψήσιμο, αστέρια και καφεδάκια στο κιόσκι

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Tante Kiki, Κική μου μόλις η Ολίνα τελειώσει με τα διαβάσματα και τις εξετάσεις των μικρών της θα έρθω οπωσδήποτε να φάω γλυκό στο μαγαζί σου!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Σμαραγδένια Ρούλα, καλημέρα φιληνάδα μου και μιλάς εσύ που είσαι πάντα στην εξοχή;

love2love είπε...

καλημέρα και όμορφη εβδομάδα να έχουμε

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ love2love, σ' ευχαριστώ Ιωάννα μου!

Ποδηλάτισσα είπε...

Σε ευχαριστώ για την πρόσκληση φιλενάδα μου!!!!!!!!!!!!!!!