Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Αμπελοφιλοσοφίες!!Πάλι;..που τις θυμήθηκες;..


Καλημέρα, καλημέρα! Όχι ..δεν μου έφυγε εντελώς η οργή απλά συμβιβάστηκα κατόπιν σκέψης  με το γεγονός ότι δυστυχώς ..έτσι είναι οι άνθρωποι..διαφορετικοί..όλα τα δάχτυλα του χεριού δεν είναι ίδια..μα αν ήταν σκέπτομαι θα λειτουργούσε το χέρι έτσι μεγαλειωδώς στις δημιουργίες; Ο Πάνσοφος ξέρει..και έπραξε.
Το τελευταίο καιρό παρακολουθώ μανιωδώς ένα σήριαλ το : <<Τύραννος>> δυστυχώς προβάλλεται μόνο μία φορά την εβδομάδα και πάλι..δυστυχώς μόνο στο ΟΤΕ TV κι εκεί γεννιόνται ερωτήματα και  κάποιες  από τις σκέψεις και τους .."φιλοσοφικούς" συλλογισμούς μου.
Ο χαρακτήρα ..άνθρωπος γεννιέται;.. γίνεται;..συμμορφώνεται; ..προσαρμόζεται ανάλογα των καταστάσεων προς συμφέρον του;



Το σήριαλ δείχνει μία οικογένεια αρχηγών αραβικού κράτους..τύραννοι στο κράτος τους, στον εαυτό τους, στις οικογένειες τους γιατί..η τυραννία της εξουσίας μπαίνει τελικά και στο πιο καλό άνθρωπο σαν αρρώστια στο αίμα.
Υπάρχει ένας αρχικός τύραννος που μεταφέρει τη "τυραννία" σαν δικαίωμα αναμφισβήτητο στους γιους του και δύο φαινομενικά διαφορετικοί γιοι που ο ένας θέλοντας να ξεφύγει από αυτό φεύγει στο εξωτερικό αλλάζοντας τη ζωή του. 
Όμως αλλάζεις κάτι που... ίσως κληρονομείται σαν γονίδιο στον άνθρωπο; αλλάζει ο χαρακτήρας; ή απλά μένει σε λανθάνουσα μορφή και σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή βγαίνει στην επιφάνεια ελευθερώνοντας το πραγματικό εαυτό και τα θέλω του ανθρώπου; 
Το σήριαλ σκληρό μα είμαι σίγουρη ότι οι καταστάσεις που περιγράφει γίνονται και θα γίνονται στους αιώνες γιατί..τύραννοι υπάρχουν και θα υπάρχουν.
Κάποτε η μητέρα μου με διηγόταν άσχημα επεισόδια της παιδικής της ηλικίας το καιρό της κατοχής..Ο πατέρας μου αποδιωγμένη η οικογένεια του από τους τους Τούρκους στην Ίμβρο πήγαν στη Σαμοθράκη στην αρχή και μετά Αλεξανδρούπολη ,μου έλεγε σαν παραμύθι όσα τραβήξανε από τους Βούλγαρους που κατείχαν τα μέρη...Αργότερα εγώ φοιτήτρια τότε έζησα έστω και "ελαφρά" τα κρατητήρια της Χούντας.. Η τυραννία λοιπόν δεν έχει πατρίδα..δεν έχει θρησκεία..δεν έχει αρχική επιβεβαιωμένη πηγή..παρά μόνο μέσα μας ίσως καραδοκεί σαν κομμάτι του χαρακτήρα μας.
Ο άνθρωπος λοιπόν..Γεννιέται;..Πλάθεται;..Γίνεται κατόπιν περιστάσεων;
Η μέχρι τώρα ροή του σήριαλ που είναι πράγματι σκληρό..πολύ σκληρό..μας δείχνει ότι κάποιος που την έχει μέσα του σαν..γονίδιο ίσως ακόμα και όταν ξεφύγει από αυτήν για 20 ολόκληρα χρόνια..επιστρέφει..ασυνείδητα..εκεί από όπου ήθελε η ψυχή του να ξεφύγει..και γίνεται ότι μίσησε στο  πατέρα και τον αδελφό του..Τύραννος!
Σας κούρασα πρωί πρωί;..Τόσες μέρες σπίτι..γιαγιά..ζωγραφική..διάβασμα..σκέψεις στο μπαλκονάκι μου με το καφέ στο χέρι ( άει να πάνε περίπατο οι γιατροί..)  και μία διάθεση για..αμπελοφιλοσοφίες όπως λέω συχνά!
Πάω κτήμα σήμερα..παρεούλα με τον αγαπημένο μου και τη Κλωντίτσα μου..Σας εύχομαι καλό ΣΚ φίλοι μου..Λέτε να είμαι ένας εκκολαπτόμενος τύραννος με το να σας επιβάλω τις σκέψεις μου σήμερα;
Αχτιδένια φιλάκια!

7 σχόλια:

Χριστίνα Πεταλωτή είπε...

Καλημέρα! Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τέτοιους ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι η απάντηση γιατί η χώρα μας βουλιάζει. Είμαστε ανίσχυροι μπροστά στη βλακεία. Αυτήν μόνο ο Θεός μπορεί να την θεραπεύσει.

Όσο για το χαρακτήρα μας, νομίζω όλα παίζουν το ρόλο τους. Οι κυτταρικές μνήμες, η κληρονομικότητα, τα βιώματα όλα. Η βάση είναι η ψυχοσύνθεσή μας και μετά αυτή διαμορφώνεται ανάλογα τις περιστάσεις και την θέληση.

Ανώνυμος είπε...

@ Ξένια. Ο άνθρωπος γεννιέται Κα Αχτίδα μου..δεν αλλάζει δυστυχώς.Σας στέλνω την αγάπη μου.

Hengeo είπε...

Αχτίδα, θυμάμαι μία διαφήμιση πριν λίγα χρόνια στην τηλεόραση, που έδειχνε διάφορα μωρά και από κάτω περνούσε το όνομά τους και το έγκλημα που έκαναν μετέπειτα στη ζωή τους. Κατέληγε ότι, αν νομίζετε ότι οι εγκληματίες γεννιούνται, τότε βάλτε αυτά τα μωρά στη φυλακή. Προσωπικά συμφωνώ με αυτό, μπορεί κάποιοι να είναι πιο επιρρεπείς λόγω χαρακτήρα-γονιδίων, τελικά όμως το περιβάλλον είναι αυτό που οπλίζει..

Καλό υπόλοιπο Σ/Κ!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Christina Andromeda, σωστά τα λες, όμως νομίζω ότι πράγματι υπάρχουν άνθρωποι γεννημένοι με τη σφραγίδα του κακού μέσα τους.Θα μπορούσες να σκοτώσεις ένα παιδί, να σφάξεις άνθρωπο, να προδώσεις λαούς;

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ξένια μου ανεξήγητα πράγματα, όμως πιστεύω ότι η εξουσία αλλάζει τον άνθρωπο πέρα και από το χρήμα.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Γιώργος - Hengeo, η αλήθεια πράγματι είναι ότι πολλές φορές οι καταστάσεις αλλάζουν τον άνθρωπο, όμως πιστεύω ότι αν δεν το έχει μέσα του το κακό δεν θα το κάνει ποτέ.

Hfaistiwnas είπε...

Δυστυχώς δεν έχω βάλει κάποια συνδρομητική, μόνο τα αναλογικά εχω, δεν την ανοίγω άλλωστε..
Πως ήταν το ΣΚ σας?