Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

Ένα ντοκιμαντέρ που με ..ταρακούνησε!


Έτσι όπως πάντα πρωινή, με το καφέ στο χέρι γιατί όταν περιμένω κάτι (όπως σήμερα τον καταψύκτη) δεν με πιάνει ύπνος!
Όμως θα σας ζαλίσω με κάποιο ντοκιμαντέρ που είδα χθες αργά το βράδυ και με επηρέασε τόσο που ...κυνηγώ από τα ξημερώματα το Δημήτρη και του το διηγούμαι! Έτσι είμαι εγώ..κάτι σαν τα μικρά παιδιά που λένε σε όλο το κόσμο ότι τους διδάσκει η δασκάλα τους.
Ήταν  ένα ντοκιμαντέρ για το..λιώσιμο των πάγων στη Γροιλανδία φίλοι μου και πραγματικά με συγκλόνισε το γεγονός ότι έδειχνε και σύγκρινε το ίδιο χωριό στην άκρη του τότε παγωμένου ωκεανού μέσα σε διάστημα μία δεκαετίας και κάτι. 
Συμπτωματικά οι άνθρωποι αυτοί είχαν γυρίσει σε αυτό το χωριό ένα φιλμάκι το 1996 για τη ζωή των Εσκιμώων και είχαν φωτογραφίες, συνεντεύξεις με κατοίκους εκεί ενός χωριού των 300 σπιτιών. Έβλεπες ένα παγωμένο χωριό, ο ωκεανός παγωμένος, τα παιδάκια χαρούμενα παίζανε στο χιόνι, τα σκυλιά "εργαλεία" σέρνανε τα έλκηθρα . 
Οι κάτοικοι ζούσαν με το κυνήγι της φώκιας για να ζήσουν και να σιτιστούν, έμαθα ότι η λέξη "Εσκιμώος" σημαίνει άνθρωπος που τρώει ωμό κρέας.  Έδειχνε μάλιστα με φρίκη για μένα πως σκότωναν τη φώκια και την έτρωγαν...εκεί..μπροστά στο συνεργείο! Βέβαια έδειχνε και τα παγωμένα μέρη, το τρόπο ζωής και επιβίωσης τους.
Το εθνικό πιάτο της Γροιλανδίας φίλοι μου είναι το Suaasat που είναι μία σούπα από κρέας φώκιας και ρύζι! Όχι βέβαια ότι θα το φάω ποτέ!


Ξέρατε ότι και εσείς μιλάτε κατά κάποιο τρόπο Γροιλανδικά χωρίς να το ξέρετε αφού οι λέξεις: καγιάκ, άνορακ και ιγκλού ανήκουν στη γλώσσα των Ινούιτ και υιοθετήθηκαν πολύ γρήγορα από πολλές γλώσσες;
Έν συνεχεία έδειχνε λοιπόν το ίδιο μέρος σήμερα..συγκεκριμένα το 2ο ντοκιμαντέρ γυρίστηκε το 2010 και η εικόνα φίλοι μου ήταν εντελώς διαφορετική.
Πάγοι εξαφανισμένοι, μόνο σε κάποια σημεία στη τότε παγωμένη θάλασσα επέπλεαν κομμάτια λιωμένων πάγων.Το χωριό είχε γίνει..ψαροχώρι για να επιζήσει σε τροφή , τα ψάρια ερχόντουσαν μέχρι έξω και τα παιδάκια τα έπιαναν με τις..παλάμες τους!
Το χωριό πίσω του είχε άλλοτε ένα παγωμένο βουνό, τώρα έβλεπες ένα..πράσινο καφέ βουνό με βράχους που έπεφταν και προκαλούσαν κατολισθήσεις με αποτέλεσμα το θάνατο πολλών κατοίκων.
 Το λιώσιμο των πάγων έφερε αλλαγή θερμοκρασίας, άνοδο της με τρομακτικές συνέπειες δυστυχώς.
Τα σπίτια τα ίδια..οι τεχνικοί του ντοκιμαντέρ έψαξαν, βρήκαν  και μίλησαν με τους ίδιους ανθρώπους που τους υποδέχθηκαν λες και ερχόταν Πρόεδρος κράτους. Κάποιος μόνο είχε πεθάνει με το γιο του από ..βράχο που κύλησε!!!! 
Τα σκυλιά οι τότε σύντροφοι και "εργαλεία" απαραίτητα ζωής εδώ γερνούσαν ξαπλωμένα και άχρηστα πλέον..
Φίλοι μου δεν ήταν μόνο η αλλαγή του τρόπου ζωής αυτού του χωριού που με τρομοκράτησε, ήταν η δήλωση ενός επιστήμονας περιβαλλοντολόγου  που διαβεβαίωνε ότι το 2040 δεν θα υπάρχει πλέον πάγος εκεί με αποτέλεσμα τη δραματική άνοδο της θερμοκρασίας στο..πλανήτη και αλλαγή κλίματος παντού!!!!!.
Οι επιστήμονες  προβλέπουν ότι το  ολοσχερές λιώσιμο των πάγων θα επιφέρει ανεπανόρθωτη άνοδο στην στάθμη της θάλασσας.
Σας ζάλισα;..Σας κούρασα;..σας είπα πρωινιάτικα πράγματα αδιάφορα στη καθημερινότητα σας;..ίσως λέτε όπως κι εγώ όταν έβλεπα επιστήμονες να μιλούν στη τηλεόραση..κρίμα..πω! πω!..οι καημένοι εκεί οι άνθρωποι..και συνέχιζα σε άλλο κανάλι κάποιο έργο;..
Χθες ένοιωσα να μου...χτυπούν τη πόρτα..ένοιωσα να μου φέρνουν το μέλλον μπροστά στα μάτια μου ..το μέλλον όχι ίσως το δικό μου μα των ..παιδιών μου..των εγγονών μου..
Σκεφτείτε το κάθε φορά που ανοίγετε το αιρ κοντίσιον, που μεταχειρίζεστε χωρίς λόγο για μικρές μετακινήσεις αυτοκίνητο,που κόβετε δένδρα άσκοπα, που γεμίζετε με τσιμέντο και πόλεις τα πάντα, που ψεκάζετε με σπρέι , που καίτε τα δάση, που μολύνετε τις θάλασσες με χημικά, με απόβλητα, με..με..άκουσα τόσα..Ένοιωσα ανίσχυρη..ένοιωσα υπαίτια για το κόσμο που χάλασα κι εγώ για το μέλλον των νέων.
Κουραστική ίσως σήμερα..όμως..θα τα πω...θα τα πω..και όποιος τα ακούσει!
Αχτιδένια φιλάκια

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kαλημερα!!!Αν ολοι οι ανθρωποι ειχαν την ιδια ευαισθησια ...Δεν θα εβαζαν φωτιες ΔΕΝ θα ρυπαιναν την Θαλασσα ΔΕΝ..ΔΕΝ..ΔΕΝ..ΠΟΛΛΑ ΔΕΝ .....Αλλα βλεπεις η τηλεοραση δεν βαζει τοσο ωραια ντοκυμαντερ βαζει κατι βλακειες

Ανώνυμος είπε...

Καλημερα!!καλη εβδομαδα!!!Αυτα επρεπε να τα βαζουν πιο συχνα να τα βλεπουμε για να μην τα ξεχναμε λυπαμαι μονο γιατι δεν το ειδα.Πρεπει να προσεχουμε πολυ περισοτερο...Φιλια Βασω!!!

Κική Κωνσταντίνου είπε...

καλημερα καλη μου φιλη!
καλη εβδομαδα να εχουμε!
φιλακια πολλα!

Ο κόσμος της Ράνιας είπε...

Έπρεπε όλα αυτά να τα δείχνει η τηλεόραση συνέχεια για να τα βλέπει ο κόσμος να ξυπνάει η συνείδησή του για το περιβάλλον, αλλά δυστυχώς η ιδιωτική τουλάχιστον ασχολείται με κουτσομπολιά και χαχαχου ... τίποτα άλλο !!! Τι καλά που μας το ανέφερες Αχτίδα !! Καλή εβδομάδα να έχεις !!!

Hengeo είπε...

Είναι γεγονός ότι, αν δεν σεβαστούμε τη φύση, δε θα μας σεβαστεί και αυτή, τις συνέπειες των δικών μας πράξεων δρέπουμε δηλαδή..

Καλή εβδομάδα!

Ανώνυμος είπε...

@ Αχτιδούλα μου έχεις δει πόσα σκουπίδια πετούν από τα παράθυρα οι οδηγοί;ότι και να πεις όσο και παρατήρηση να κάνεις δεν ακούνε.Προχθές δίπλα στην ομπρέλα μας στην αμμουδιά ένας πέταξε το..υπόλοιπο από το πιάτο του παιδιού του.

Ανώνυμος είπε...

Καλή μου αχτίδα καλή εβδομάδα να έχουμε και να προσπαθούμε να περνάμε καλά 'Εχω δεί τόσα πολλά τέτοια ντοκυμαντέρ,έχω τρομάξει τόσο πολύ απο αυτά που έχω δεί, που πραγματικά τα αποφεύγω πιά γιατί με φοβίζει να σκέπτομαι το ζοφερό μέλλον που περιμένει την ανθρωπότητα,η ιστορία βέβαια έχει δείξει ότι οι άνθρωποι όταν κάτι όδηγεί τον κόσμο μας στην καταστροφή "συνετίζονται"με κάποιο τρόπο και αποφεύγεται η καταστροφή,αυτό είναι το αισιόδοξο μέσα στα ζοφερά.Βέβαια δεν ξέρω κατά πόσο οι εκάστοτε συναντήσεις των G 8 G 12 κ.ο.κ ενεργούν με τις αποφάσεις τους υπέρ της ανθρωπότητας ή υπέρ των βιομηχανιών και των πολυεθνικών.Άραγε η ευθύνη για ότι μας συμβαίνει βαραίνει εμάς κατά μόνας ή τις κυβερνήσεις και τις πολυεθνικές;Το βαρύναμε το κλίμα αχτίδα μου,να γιατί τα αποφεύγω....Μαρία της εξπρές

ΔΡΩΣΟΥΛΙΤΑ είπε...

Δυστυχως αχτιδα μου ετσι καταντησε ο ανθρωπος τη γη....... Και που εισαι ακομα τι εχουμε να δουμε εμεις και ιδιως οι επομενες γεννιες. Και κατι ακομα το ΤΟΛΜΩ κολησε στο 18 επεισοδιο και δε λεει να ξεκολησει ΧΑ ΧΑ ΧΑ Περιμενουμε τη συνεχεια με αγωνια

Hfaistiwnas είπε...

Καλημέρα.. λίγο πολύ όλοι τα έχουμε ακούσει.. πρέπει να προσέχουμε το περιβάλλον.. είναι το σπίτι μας...