Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Τι βλέπουν τα παιδιά μας!..


Να σας ευχηθώ πρώτα μία καλή εβδομάδα με..ηρεμία και καλές ημέρες και μετά..ας βαρύνω λίγο την ατμόσφαιρα με κάτι που με απασχόλησε αυτό το διήμερο που είχα τα εγγόνια μου.
Είτε το θέλουμε είτε όχι η τηλεόραση, ο υπολογιστής και τα παιχνίδια σε μικροδωράκια έχουν μπει στη ζωή των παιδιών μας. Αυτό το θέμα δεν είναι πρώτη φορά που με απασχολεί όμως χθες με έκανε να θέλω να το συζητήσω μαζί σας. 
Είμαι σίγουρη ότι προσέξατε τι βλέπουν τα παιδιά σας και ειδικά τα αγόρια μάλλον πρέπει να τονίσω..τρομακτικές φιγούρες, βία, θάνατο , σήριαλ που με άφησαν με ανοιχτό το στόμα σε ..παιδική ζώνη! Τα λέω εγώ αυτά που μου αρέσει η επιστημονικής φαντασίας ταινία όμως..όλα έχουν τα όρια και την ηλικία τους.
Έκανα δουλειές και άκουγα το σήριαλ που παρακολουθούσε ..άφησα αυτό που έκανα και πήγα πίσω του να δω τι έβλεπε..Παιδική ζώνη..έργο με φιγούρες κόμιξ ..δράκουλες..Έπιναν αίμα, σκότωναν τους γύρω..μεταμόρφωναν τους καλούς σε τέρατα..έμεινα με ανοιχτό το στόμα..Είχαμε ένα μικρό καυγαδάκι  με τα μικρά..μου γύρισε  το κανάλι αλλού και ..είδα πάλι δύο τέρατα να παλεύουν με ανθρώπους που τους έκοβαν σε κομματάκια και τους διέλυαν στον αέρα!!
Πήγα στην άλλη τηλεόραση και άνοιξα παιδικό κανάλι στον ΟΤΕ που είχε παιδικά παραμύθια υπέροχα ..τα φώναξα..να δουν..να χαρούν τη τρυφερή ιστορία δύο λύκων που ένωσαν τις φυλές τους με τη δική τους ένωση! Απάντηση;..- Γιαγιά..αυτό δεν έχει δράση!
Τα απασχόλησα με τη ζωγραφική μα δεν κράτησε πολύ..σε λίγο ο μικρός άνοιξε τον υπολογιστή ..διάλεγε παιχνίδια και κατέληξε να κυνηγάει... φαντάσματα με όπλο και στόχαστρο!Άλλος καυγάς..άλλη συζήτηση ..άκαρπη! Άνοιγαν παιχνίδια και έμεινα με ανοιχτό το στόμα..
Καταλαβαίνω ότι είναι από δύσκολο μέχρι αδύνατον να τους απαγορεύσεις τα πάντα..όλα αυτά που βλέπουν οι φίλοι τους και που είναι σε κανάλια στη πρωινή ζώνη, εγώ τουλάχιστον ομολογώ δεν τα κατάφερα..Δεν αντέχω τους καυγάδες με τα μικρά, η Πάρκινσον δεν μου δίνει αυτή τη δυνατότητα όταν συγχύζομαι..όμως ομολογώ ότι νοιώθω φρίκη να ξέρω ότι μία γενιά μεγαλώνει με τερατόμορφες ιστορίες . Αδυνατώ να παραδεχθώ ότι  η ..Χιονάτη και η Κοιμωμένη έχουν γίνει παρελθόν για παιδικό μουσείο ή για γιαγιάδες σαν και μένα που ακόμη τα βλέπω με χαρά σας ορκίζομαι πολλές φορές το ίδιο..
Λυπάμαι αφάνταστα λοιπόν..η γενιά που μεγαλώνει είναι φυσικό να έχει επιθετικά ένστικτα και να μεταχειρίζεται λέξεις που κάποτε για μας ήταν λέξεις ταμπού.Οφείλω βέβαια να πω ότι και τα δύο εγγόνια μου δεν έχουν παρουσιάσει ποτέ στο σχολείο και με φίλους επιθετικές στάσεις και μάλιστα ο μεσαίος μας απασχόλησε μόνο επειδή τις..έφαγε άπειρες φορές από μικρότερα παιδιά..ακόμη και από κορίτσια χωρίς να αντισταθεί...όμως δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν επηρεάζεται η ψυχολογία του από τέτοια σήριαλ.
Δεν μπορώ να δώσω συμβουλές στη προκειμένη περίπτωση..σηκώνω τα χέρια..και αισθάνομαι ευτυχής που στα παιδικά μου όνειρα κρατούσα δίπλα στο προσκεφάλι μου τη νεράιδα του παραμυθιού, τη Σταχτοπούτα, τον Χάνσεν και τη Γκρέτελ. Ακόμη θα πω ότι στο συρτάρι μου δίπλα υπήρχαν τα κλασσικά και τα Μίκυ, η Πολυάννα και ένα σωρό άλλα ενώ στα σημερινά υπάρχει ο..Σπασίκλας( άκουσον ..άκουσον!!!)
Μίλησε σήμερα στο καναπέ η..κακή γιαγιά..η παλαιών αρχών γιαγιά ..η αμετάπειστη σε τέτοια γιαγιά..που η σημερινή εποχή την κέρδισε στο παιχνίδι της σκακιέρας.
Αχτιδένια φιλάκια.

26 σχόλια:

Unknown είπε...

Αχτίδα μου καλημέρα και καλή εβδομάδα!!!
Έχεις απόλυτο δίκιο σε πολλά από αυτά που λες, όμως μην ξεχνάς πως όλα τα ακούσματα, διαβάσματα και εικόνες είναι απόρροια της εποχής μας.
Βέβαια και στη δική μας εποχή, δεν νομίζω πως τα παραμύθια δεν έκρυβαν βία ή στεναχώρια μέσα τους. Όλα τα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είχαν ένα θλιβερό τέλος, ενώ ποτέ δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί ο μπαμπάς της Σταχτοπούτας την άφηνε στο έλεος της μητριάς της (το ίδιο και της Χιονάτης). Θυμάμαι ακόμα τον "τρόμο" μου με τον Χανς και την Γκρέτελ που οι γονείς ανερυθρίαστα άφησαν τα παιδιά τους μόνα στο δάσος...
Νομίζω πως η αρχή πρέπει να γίνει από πολύ μικρή ηλικία... με το να ασχολούμαστε με τα παιδιά παίζοντας κι αφιερώνοντας πολλές ώρες μαζί τους κι όχι αφήνοντας τα μπροστά στο DVD για να κάνουμε εμείς τις δουλειές μας...Δεν λέω πως δουλεύει πάντα, αλλά κάτι μπορεί να περισώσουμε από τη χαμένη τους αθωότητα...

Ανώνυμος είπε...

Ποσο δικιο εχεις γλυκια μου!!!Πολλες φορες αναρωτιεμαι αν μεγαλωνω σωστα το κοριτσι μου!!Ειναι καλη μαθητρια σοβαρη και πολυ πιο ωριμη για την ηλικια της,καατανοει την κριση της εποχης και ειναι ρομαντικη.Μια αλλη μαμα μου ειπε πως θα την κανω καλογρια!!!!!!Ειναι 14 και καποιες συμμαθητριες της βαφουν τα μαλλια τους και φορουν σκουλαρικι στη μυτη και στα χειλη!!!
ΜΙΝΑ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ Κ. είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΑΧΤΙΔΑ. ΔΥΣΤΙΧΩΣ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΗΟ ΣΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ. ΠΕΡΑΣΕ ΑΝΕΠΙΣΤΡΕΠΤΙ Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ. ΜΕΓΑΛΩΩΝΟΥΝΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙ ΑΥΤΑ. ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΦΤΑΙΜΕ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΣΤΑΝΑΧΩΡΗΣΟΥΜΕ .ΕΓΩ ΒΛΕΠΩ ΝΕΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΟΧΛΟΥΝΕ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΜΗ .ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΧΕΙ ΒΑΛΘΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΔΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ .ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝΕ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. ΚΑΛΗ ΣΟΥ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.

Ανώνυμος είπε...

ΑΧΤΙΔΑ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΤΑ ΛΕΣ, ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ, ΜΕ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ! ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΩΣ ΔΕ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ! ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ, ΤΑ ΚΟΜΠΙΟΥΤΕΡς ΤΑ ΚΟΝΕΞ ΜΟΝΕΞ ΝΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ; ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ! ΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΑ ΛΕΜΕ ΣΕ ΤΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΖΟΥΜΕ; ΤΕΡΜΑ ΦΤΑΙΝΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΟΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ! ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ! ΑΞΙΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ Η ΚΥΡΙΑ ΜΙΝΑ ΚΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΗΣ! ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΝΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕ ΤΕΤΟΙΟ ΠΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ, ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΛΟΓΡΙΑ ΠΑΡΑ ΠΟΥΤΑΝΑ! ΕΧΟΥΜΕ ΓΕΜΙΣΕΙ ΑΠΟ ΔΑΥΤΕΣ! ΓΙΑΥΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ!

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου! Και εγώ το έχω πει και παρόλο που δεν έχω παιδιά, απορώ πώς μπορούν οι γονείς να τα αφήνουν να τα βλέπουν. Έχω φρίξει ουκ ολίγες φορές από αυτά που βλέπω σε παιδικά (ας τα πούμε έτσι) έργα, και φυσικά τα παιδιά αντιγράφουν, σαν σφουγγάρια που είναι. Η βία και το αίμα, δολοφονίες κλπ με έχουν κάνει να τραβάω τα μαλλιά μου. Τα δικά μας παραμύθια μπορεί να είχαν θλιβερό τέλος σε πολλές περιπτώσεις, αλλά τουλάχιστον δεν είχαν αυτή την φρικτή βία. Πολύ δύσκολο βλέπω το να εμποδίσεις τα παιδιά να τα βλέπουν, αφού όλα τα έργα περιέχουν θανάτους, αίμα κλπ. Σοφία

BUTTERFLY είπε...

Καλημερα Αχτιδα μου! Ποσες φορες τα σκεφτομαι κι εγω! Κι εμενα ευτυχως ειναι ακομα μικρος και δεν του τα βαζω αλλα και δεν τα θελει, αμα δει τερατα και σκοτωμους μου λεει μονος του "αηδια" και μου ζηταει να το αλλαξω. Αλλα σε 2 χρονια; Τι απαισια "παιδικα" - ο Θεος να τα κανει, ειναι αυτα! Αναπολω τοσο αυτα τα υπεροχα που βλεπαμε κι ευγνωμονω το Θεο για το ιντερνετ που μου επιτρεπει να ανατρεχω και να του τα μαθω οποτε θελω, αποφευγοντας αυτα τα απαισια και βιαια εκτρωματα!
Ομως, θελω να πω και το εξης. Η δικη μου η γενια, που δεν ειχε τοσο βιαια παιδικα, δεν ειναι και γενια προτυπο εδω που τα λεμε! Μετραει και το τι βλεπουν τα παιδια αλλα κυριως μετραει η οικογενεια!

Ξανθή είπε...

Καλημέρα, θα σου πω κάτι που μου είχε πει φίλος ψυχολόγος πριν πολλά χρόνια, τότε που άρχισαν να είναι πολλά αυτά που λες.
Καλύτερα να δουν μια ταινία με φυσιολογικό sex παρά όλα αυτά τα δήθεν παιδικά. Δεν ξέρω πόσο δίκιο είχε το θεώρησα υπερβολικό κι αυτό αλλά κάτι θα ήξερε.
Εγώ πιστεύω ότι επειδή δεν μπορείς να είσαι πλήρως απαγορευτικός καλά θα είναι να γίνεται μια επιλογή τι θα δούνε τι θα παίξουν και όσο γίνεται να είναι κάποιος δίπλα τους ώστε να μπορεί να σχολιάσει με άλλο μάτι.

Κική Κωνσταντίνου είπε...

καλημερα αχτιδουλα μου!
συμφωνω σε οσα ειπες!
τι ιδιο νοιωθω κι εγω.
εχουν ξεφυγει τα πραγματα.

καλη εβδομαδα να εχεις!
φιλακια πολλ!

Ανώνυμος είπε...

Αχ αχτιδα μου τι να πω.τα μικρα μου αγορια μου παραπονιουνται που δεν τους αφηνω να βλεπουν μπεν 10 γκορμιτι κτλ.μονο οτε τν ταινιες και παντα μαζι τους και πολλες φορες και σε αυτες το λεξιλογιο ειναι ασχημο αλλα κατι πρεπει να δουν.στις αποκριες ντυνονται ε ξωγηινοι μονσουνο τα αλλα παιδια μαμα μου λενε εσυ παλι αρκουδακι τιγρης θα μας ντυσεις...?ε ναι 5 χρονων παιδι δεν θα το ντυσω βαμπιρ με δοντια και βαψιμο αναλογο.φρρικη .καλυτερα τιγρης και ας ον κοροϊδεύουν ε μα δεν παιζονται οι γονείς. ..φιλακια βασω Λάρισα

Ανώνυμος είπε...

καποια παιδια αχτιδα μου θα επηρεαστουν απο τα παιδικα τωρα και τις ταινιες αργοτερα. σιγουρα τα περισσοτερα δε θα γινουν βιαια αλλα νομιζω πως το χειροτερο ειναι οτι ολα αυτα τα παιδια στο μελλον θα δειξουν ανοχη προς τη βια γιατι θα τους ειναι οικεια. αυτο ειναι πραγματικα δυστυχες αλλα το μπορεις να κανεις... ειδικα στα αγορια γιατι τα κοριτσια ακομη γοητευονται απο τα παλια παραμυθακια..

φιλια τινα

Rena είπε...

Πόσο δίκιο έχεις!!!!!
Αυτό όμως που δεν μπορώ να καταλάβω είναι οτι αφού όλοι οι ειδικοί συμφωνούν και αυτοί μαζί σου γιατί επιτρέπουν ασύστολα να δημιουργούνται και να παίζονται τέτοια έργα ή παιχνίδια ή ότι άλλο για τα παιδιά και άντε εσύ δεν βάζεις στα παιδιά σου να γνωρίσουν αυτό τον βιαίο κόσμο όταν πάνε στους φίλους τους δεν θα τα δουν και αν αρνηθούν να τα δουν δεν θα τα χλευάσουν και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος με νικητή το εμπόριο σε βάρος των παιδικών ψυχών........
Φιλάκια Αχτίδα μου!!!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ sofia sofaki, δεν μπορώ να δώσω βάρος στους γονείς..είναι διαφορετικά από τη δική μου εποχή.τώρα κουβαλούν χίλια προβλήματα και τα απιδιά δυστυχώς μπαίνουν σε 2η μοίρα.Υπήρχαν στενάχωρα παραμύθια και τότε..άλλο στενάχωρα και άλλο βίαια και τρομακτικά..βρικόλακες..άκου να δεις..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ΜΙΝΑ, φίλη μου δεν θέλω να φανώ οπισθοδρομική ούτε ..παλιατζούρα..απλά με τρομάζει η βία που περνάει στα παιδιά μας σαν κάτι απλό και δεδομένο.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Κ, φίλη μου το νιώθω αυτό που λες..δυστυχώς καταλαβαίνω ότι ανήκω σε άλλη γενιά .Δεν μπορώ να ρίξω το βάρος στους γονείς..το παιχνίδι χάθηκε από το πρώτο βήμα..όταν βγήκε η σχολική ποδιά.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ανώνυμος, κι εσύ έχεις δίκιο..νομίζω ότι το κράτος ξέφυγε από τον έλεγχο σε μέσα ενημέρωσης.Εδώ έπρεπε να γίνεται έλεγχος.τι λέω τώρα..τι λέω τώρα..ποιος έλεγχος και που πρώτα!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Σοφία μου συμφωνώ, έβλεπα το έργο και έφριξα..βρικόλακες πίνανε το αίμα των άλλων..Δεν σου λέω για τις λέξεις που ακούω από τα παιδιά αυτά εργάκια..πως λοιπόν να μιλούν σωστά τα σημερινά νέα παιδιά.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ BUTTERFLY, μικρή μου δεν θέλω να σε τρομάξω μα θα δεις και μόνη σου 'ότι θα τα βλέπει και θα γελάει με αυτά και θα παίζει μετά μανίας τέτοια.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ξανθή μου ξέρω ότι η απαγόρευση είναι προτροπή..δεν πιάνει στα απιδιά..απλά θα ήθελα να μειωθεί η φρίκη, η βία, θέλω έλεγχο στις παιδικές σειρές.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ΕΚΦΡΑΣΟΥ φίλη μου είναι φοβερό, με ενοχλεί πολύ που το βλέπω στα εγγόνια μου.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ βασω Λάρισα, αυτό ακριβώς έβλεπε και άκουγε το τραγούδι γκόρμιτι συνεχώς..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ΤΙΝΑ συμφωνώ..στα κοριτσάκια είναι διαφορετικά, έχω και εγγονή μα τα αγόρια νομίζω όλα επιζητούν τέτοια θέματα..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ rena μου δεν ρίχνω το βάρος ούτε στους γονείς ούτε στα παιδιά.."τρώνε" ότι τους δίνουν..έλεγχο θέλω από το κράτος..τι λέω τώρα η χαζή!

Μαρία Έλενα είπε...

Καλή εβδομάδα Αχτίδα.
Πόσο δίκιο έχεις.
Φιλάκια ...

Ανώνυμος είπε...

αχτιδα μου, το κρατος ειμαστε εμεις. εμεις ψηφιζουμε οσους μας κυβερνουν. κιαν οσοι μας κυβερνουν ειναι κακοι, διπλα κακοι ειναι αυτοι που τους ψηφιζουν. εμεις επιλεγουμε τι θα ακουσουν τα παιδια μας. το Ιερο Ευαγγελιο η το γκορμιτι...

Τζόνσον ο αλογόμυγας είπε...

Θεωρώ άκρως υποκριτικό να θεωρούμε ότι για όλα φταίει η εποχή και τα ΜΜΕ, αφήνοντας από έξω τους γονείς. Αν ψάχνουμε για άλλοθι, προκειμένου να κρύψουμε την ανεπάρκειά μας ως γονείς, τα αποτελέσματα θα τα βρούμε μπροστά μας.

ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ είπε...

Έχω προβληματιστεί κι εγώ πολλές φορες (ειδικά τώρα που έχω τρία παιδιά) και στο μόνο που κατέληξα είναι πως η επιλογή είναι πάντα δική μας. Απλά κλείνουμε την τηλεόραση και ασχολούμαστε με κάτι άλο. Θέλει αρετή και τόλμη .......... η τηλεόραση.