Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Παλιά εμπορική δουλειά μου..

Χθες φίλοι μου αφού πήγα πρώτα στη κόρη μου να βοηθήσω που αρρώστησαν σχεδόν όλοι από ίωση μετά πήγα στη Περαία σε μία παλιά πελάτισσα που ήθελε ένα πίνακα μου για να δω τι ακριβώς θέλει. Τότε είδα στο σπίτι της με συγκίνηση παλιά κεραμικά μου , (εμπορική βέβαια δουλειά ) που σχεδόν θα πρέπει να είναι...30 χρόνων!! Της ζήτησα την άδεια να τα φωτογραφίσω για να σας τα δείξω..


Τότε ζωγράφιζα πολλά θέματα από τη Λαϊκή παράδοση ( ήταν και της μόδας) και λυπάμαι ειλικρινά που δεν κράτησα αρχείο. Δικοί μου τέτοιοι πίνακες σε ξύλο , κεραμικά καθώς και 2 σεντούκια παλιά ζωγραφιστά υπάρχουν στη ..Ρωσική πρεσβεία με παραγγελία για ένα δωμάτιο όλοκληρο .
 Βέβαια πολλά κατά καιρούς πουλήθηκαν από δημοπρασίες ενδιάμεσο γιατί όπως ξέρετε εγώ έκανα χονδρική πώληση και ήμουν σχεδόν πάντα το πρώτο καιρό ειδικά σκιά, απλά μία υπογραφή "ΑΧΤΙΔΑ". 
Μετά..πήρα το επάνω χέρι , το εργαστήρι μας έγινε γνωστό και ...ξέρετε η λαική τέχνη πέρασε χρυσές εποχές ένα διάστημα από το 80 έως το 95. Τα κεραμικά βασίλευαν και τα αυθεντικά σχέδια μεταφέρονταν σε ξύλο, κεραμικό και ύφασμα.
Έχω ένα από τα μεγαλύτερα αρχεία που μπορείτε να φανταστείτε, σπάνια σχέδια σε βιβλία και αντίγραφα, τα μάζευα για χρόνια από παντού. Είναι ένας μικρός θησαυρός για μένα και τα κρατώ μέχρι τώρα.



Αν ξέρετε πόσα σερβίτσια έχω ζωγραφίσει..θα μένατε με ανοιχτό στόμα.. Κάποτε ξενυχτούσα μέχρι αργά για να προλάβω τη παραγγελία..έφθασα και τα ...100..μάλιστα..100 πιάτα κεραμικά την ημέρα! Είπαμε..εμπορική δουλειά..αλλά βέβαια υπήρχε και η άλλη ..η πιο σωστή δουλειά που πληρωνότανε βέβαια ανάλογα. Συγχρόνως μεγαλώναμε κα τα δύο κορίτσια μας.



Η κυρία ήταν λάτρης του καφέ χρώματος όπως καταλαβαίνετε ακόμα και τώρα μου παρήγγειλε πίνακα σε καφέ αποχρώσεις. Της είπα λοιπόν για το κουμπαρά που έκανα από το κουτί του νες καφέ και μου έφερε από μέσα ένα κουμπαρά κεραμικό που της χάρισα δωράκι με ένα πίνακα παλιό που της έφτιαξα πριν 28 χρόνια..είχε από κάτω την ημερομηνία...1984!!!!!!!!!


Νομίζω ότι αυτό είναι η χαρά κάθε καλλιτέχνη..να βλέπει τα έργα του έστω και τα πιο απλά σε κάποιο σπίτι και πιστέψτε με μου έχει συμβεί πολλές φορές αυτό. Φανταστείτε την αίσθηση οτι κάποιος άνθρωπος το διάλλεξε, το αγάπησε και το έβαλε στο σπίτι του... στη ζωή του!
Σας ζάλισα;..υπομονή..τώρα θα σας πω το κλασικό:
Αχτιδένια φιλάκια φίλοι μου , καλά να περάσετε.

41 σχόλια:

Andria είπε...

Δεν νομίζω να υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από αυτήν Αχτίδα...έχει και η μαμά μου παρόμοια ποτηράκια...λες να δω αν έχουν την σφραγίδα σου;;;; Καλό σου βράδυ

mahler76 είπε...

πραγματική ικανοποίηση Αχτίδα μου. Πάντα τέτοια σου εύχομαι. Καλό σου βράδυ :)

ΕΥΔΟΚΙΑ είπε...

Είναι υπέροχο το συναίσθημα να βλέπεις τα δικά σου έργα μετά από χρόνια να διακοσμούν καποιους ζεστούς χώρους καιθεωρώ ότι είναι ίδιο αν όχι μεγαλύτερο ακόμα και από αυτό της δημιουργίας.
Καλό ξημέρωμα να έχεις Αχτίδα μου

Δέσποινα είπε...

Υπέροχη από πολλές απόψεις η σημερινή σου ανάρτηση!

Aθηνά Π.Κ. είπε...

Η μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση του δημιουργού καλλιτέχνη να βλέπει πράγματα φτιαγμένα από τα χεράκια του , να τα χει κάποιος στο σπίτι του, να τα χει αγαπήσει, να τα προσέχει και να τα τιμάει ως αντικείμενα αξίας !! Δεν συγκρίνεται με όλα τα χρήματα του κόσμου !!
Τι εμπορική και ξε-εμπορική δουλειά ,
ωραία δουλειά ήταν και είναι !!

Σίγουρα η μέρα σου ήταν γεμάτη συγκίνηση και χαρά !!

Όσο για το πολύχρωμο σημειωματάκι από τα χεράκια μου , πες το ρητό σου κι έγινε με μεγάλη μου χαρά (αν και εσύ φτιάχνεις αριστουργήματα , δεν έχεις ανάγκη τα σκιτσάκια μου)
Σαμιώτικα χαιρετίσματα

Elenfly είπε...

Φανταστικά, υπέροχα!!!! θα μπορούσα να βλέπω για ώρες τέτοια σχέδια!

η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα είπε...

Αααα, εγώ δεν ξεχωρίζω εμπορική δουλειά όπως την αποκαλείς αχτιδούλα μου. Εμένα το μάτι μου δεν βλέπει ατέλειες.

Και μπορεί να ήταν τότε στη μόδα, αλλά εγώ το κανατάκι με τα ποτηράκια άνεταααα θα το χρησιμοποιούσα και σήμερα!!!

Καλό σου βραδάκι αχτιδούλα μου!

Hfaistiwnas είπε...

συγκινήθηκα και εγώ, είναι όντως, πως να μην χαρείς και να συγκινηθείς εσύ που τα έφτιαξες κιόλας.. ικανοποίηση το λιγότερο..

Ανώνυμος είπε...

Εκεινη την εποχή η θεία μου συνεργαζόταν με κάποιον διάσημο ο οποίος είχε ατελιέ στο ξενοδ. Χίλτον Αθηνών (μου διαφεύγει το όνομά του, πάντως είναι πολύ γνωστός στην Ελλάδα). Θυμάμαι το ατελιέ έβρισκε παλιά κομάτια από κεντημένα υφάσματα λαικής τέχνης, μεγάλη πέραση είχαν και οι κεντημένες ποδιές,και η θεία μου κεντούσε απάνω πούλιες και χάντρες και μετά τα κομμάτια τα μετέτρεπε σε τσαντάκια βραδυνά ή εσάρπες. Ακόμα θυμάμαι ένα τυρκουάζ βραδυνό φόρεμα, όλο κέντημα στο ποδόγυρο και στο λαιμό, ένα υπέροχο κομάτι. Δεν τα βλέπουμε πια δυστυχώς. Οπότε τα κομμάτια σου είναι μοναδικά και υ πέροχα. Μπράβο στην κυρία που τα κράτησε ανέπαφα και τα φρόντισε με αγάπη τόσα χρόνια. Την καλημέρα μου και περαστικά σε όλους. Σοφία

Maria είπε...

ΥΠΕΡΟΧΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ...ΟΜΕΡΦΕΣ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ......ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ!ΝΑ ΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ ΑΧΤΙΔΑ ΜΑΣ!ΦΙΛΑΚΙΑ ΠΡΩΙΝΑ!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Andria, καλημέρα φίλη μου.Πραγματικά το ένοιωσα αυτό όπως και μερικές φορές που πήγα σε εκκλησία και είδα δική μου εικόνα.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ mahler76, καλημέρα και σ' ευχαριστώ.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ΕΥΔΟΚΙΑ μου κάοτε μία πελάτισσα μου είπε οτι στο, Καναδά υπάρχει σπιτι με 3 δικούς μου πίνακες και πιάτα τοίχου.

@ Δέσποινα, φίλη μου ένοιωσα την ανάγκη να σας τα πω.Μέσα σε αυτή την άσχημη εικόνα της σημερινής κατάστασης τα μπλοκοσπίτα και η μπλοκοπαρέα μας είναι μία όαση δημιουργίας.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Aθηνά μου είσαι μοναδική σε ότι φτιάχνεις.Να θυμάσαι οτι κάθε άνθρωοπς είναι "ειδικός" σε κάτι , εσύ είσαι ταλέντο σε αυτό που φτιάχνεις..Λοιπόν τόσα χρόνια δεν ξέρεις το "σλόγκαν " μου; Έχω δύο λοιπόν..το 1ο: "ΌΛα θα πάνε καλά!" και 2ο στο Κρητικό: ¨Κι αυτό θα περάσει".

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ elenfly, φίλη μου είναι τόσο παλιά..φαντάσου 30 χρόνων δουλειά..

@ η κοπέλα με το καναρινί φόρεμα, Καναρινένια μου τι κάνεις; πότε θα σε δούμε πάλι;

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Hfaistiwnas , ξέρεις φίλε μου είναι περίεργο συναίσθημα..είναι σαν να βλέπεις ένα παιδί σου μετά από χρόνια...

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Σοφία μου αδιανόητο σε ποσα πράγματα έμπαινε η λαική τένη.Να φανταστείς οτι η άδεια του μαγαζιού μου ήταν σαν εργαστήρι ζωγραφικής Λαικής Τέχνης!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Maria μου σ' ευχαριστώ και καλή μέρα όλη μέρα!

anna είπε...

Καλή σου μέρα.Μαζί σου συγκινήθηκα κι εγώ!Για μένα δεν έχει σημασία πόσα χρήματα θα πάρεις από μία δημιουργία,αλλά να δεις οτι ο άλλος το εκτιμάει,του αρέσει,το χαίρεται!!
Φιλάκια.

maria είπε...

τι όμορφα κομάτια Αχτίδα μου, έχω και γω κάτι λίγα κεραμικά, που τα προσέχω σαν να ήταν τα καλύτερα κρύσταλα.
Η εποχή η δικιά μας την λάτρεψε την λαική τέχνη σε όλες τις μορφές της. φαντάσου το φόρεμά που φορούσα όταν αραβωνιάστηκα ήταν κεντημένος μεταξωτός τσεβρές.
σε φιλώ

Stone είπε...

Πως να μην καμαρωνεις βρε Αχτιδα?Εσυ εχεις διακοσμησει με τα εργα σου τη μιση Θεσσαλονικη!Μπραβο, είναι πολύ μεγαλη η ικανοποίηση!Να 'σαι καλά και πάντα να δημιουργείς!Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Φαντάζομαι πόσο όμορφα θα ένοιωσες που εκτιμήθηκε έτσι η δουλειά σου!!
Φιλιά πολλά Αχτίδα μου!

Demi είπε...

Παρα πολύ όμορφα τα κεραμικα σου!!!Μπραβο μπραβο υπέροχη δουλειά !!!!!
Είσαι εκπληκτική καλλιτεχνης!!!!Πως να μην συγκινηθεις βλεοντας κατι που ειχες φτιαξει πριν τοσα πολλά χρόνια...

alex είπε...

πανεεεμορφα!!οντως συγκινητικο να βλεπεις τα εργα σου να στολιζουν το σπιτι καποιου αλλου!!!!Δειχνει την πραγματικη τους αξια !!! να σαι καλα και να περασετε ενα ομορφο Σαββατοκυριακο1!!!φιλακιαααα

despina είπε...

πως να μην καμαρώνεις;;είναι υπέροχα!!!!φανταστικά!!!!να σαι καλά και πάντα να δημιουργείς υπέροχα πράγματα!!!!φιλιά!!!!

Evita είπε...

Είσαι άξια και μάλλον ευλογημένη από κάποια .... ''δύναμη''. Υπάρχει καλύτερη ανταμοιβή?

OLINA M είπε...

Ανεκτίμητα τα έργα σου και διαχρονικά. Η λαϊκή τέχνη (και μάλιστα σε λευκό με γαλάζιο) είναι η απόλυτη αγάπη μου, το ξέρεις!
Πήρες το ΟΚ για να κάνουμε κωλοτούμπες στην άμμο ή τα.... οστά σου θα μας μείνουν στο χέρι!!!Καλά αποτελέσματα και πολλά φιλάκια.

Ανώνυμος είπε...

αχτιδα μου παλι με συγκινησες!πως να μην καμαρωνεις για ολα αυτα τα εργα,ηταν σαν να εβλεπες ενα παιδι σου,σε καταλαβαινω!πολλα φιλακια και να ξερεις οτι σε σκεφτομαι γιατι εχεις ξεχωριστη θεση στην καρδια μου!βασω λαρισα

Rena είπε...

Είναι τα παιδιά σου Αχτίδα και έχεις τόσα πολλά θα πρέπει να είσαι πολύ ευτυχισμένη!!!!

Pepi είπε...

Αχτίδα μου, ακόμη και η "παραγωγική" (εμπορική, όπως λές) δουλειά σου, είναι γεμάτη αγάπη, μεράκι, ομορφιά!
Η παράδοσή μας σε όλο της το μεγαλείο! Καλό Σαββατοκύριακο να'χεις, καλή μου!

Ανώνυμος είπε...

καταπληκτικα και διαχρονικα και μπραβο στην κυρια που τα κρατα σαν καινουργια σε καμαρ ωνω το ξερεις και παλι με συγκινησες οπως το πρωι φιλακια βασω λαρισα

Onirokosmos είπε...

Εμπορική δουλειά ή όχι, η αλήθεια είναι μία: Όταν μιλάμε για χειροποίητο, θεωρώ ότι αναφερόμαστε σε κομμάτι ψυχής και δημιουργίας του κατασκευαστή του. Μιλάμε για αγάπη, φαντασία, μεράκι, υπομονή, "παιδί" του καλλιτέχνη. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη συγκίνηση και αναγνώριση στο έργο του, καλύτερη ηθική ανταμοιβή, από το να βλέπει τα δημιουργήματά του -τα δικά του "παιδιά -να αγαπιούνται να προσέχονται και να συνεχίζουν να υπάρχουν στο πέρασμα του χρόνου...Πάντα τέτοιες χαρές και αναγνωρίσεις να έχεις στην ζωή σου, Αχτιδένια μου φίλη!!!!

KatrinArt είπε...

ΑΧΤΙΔΟΥΛΑ ΜΟΥ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΧΕΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΟΧΗ!!! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΔΕΣ! ΝΑ ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΟΔΑΣ ΑΥΤΗ Η ΚΥΡΙΑ! ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΤΑ ΕΚΤΙΜΗΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ!

χρυσάνθη είπε...

Πολύ συγκινητικό!!!Είναι σαν να βλέπεις τα παιδιά σου μετά πό χρόνια!!!!Πάρα πολύ όμορφα όλα.Η κανάτα εξαιρετική!!Με τι λατρεία το κοιτάει η κυρία στην φωτό!!!Καλό ΣΚ και φιλάκια!!!
Ο κουμπαράς της προηγούμενης ανάρτησης με την γοργονίτσα , πανέμορφος!!Αλλά και τα μικρά μπουκαλάκια εξαιρετικά!!

Unknown είπε...

Δεν μπορώ καν να φανταστώ πως θα ένιωσες όταν αντίκρυσες τα έργα σου! Θα είναι απίστευτο συναίσθημα και δικαίως καμαρώνεις!

Marina είπε...

Για μένα εμπορική είναι η δουλειά που γίνεται ΜΟΝΟ με μηχανήματα! Τα χεράκια σου και εσύ το ξέρετε τι περάσατε για να βγουν 100 πιάτα την ημέρα!!!
Πρέπει να νιώθεις απίστευτη περηφάνια και δικαιολογημένα!!!
Πόσο χαίρομαι για σένα...!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ anna έκανα τις επιλογές μου, μη ξεχνάς οτι μεγαλώναμε δύο παιδιά και με όλη την άνεση τους σε όλα.

@ maria μου εγώ θυμάμαι ακόμα την πουκαμίσα την κεντημένη που φορούσα οταν ήμουν έγκυος..

@ Stone, φίλη μου αυτή ήταν η δουλειά μου και είμαι περήφανη γι' αυτό..

Άννα είπε...

Πανέμορφα όλα! Εμένα η λαική τέχνη μου αρέσει και θα συμφωνήσω με όλους τους υπόλοιπους ότι δεν μπορείς να λες εμπορική μια δουλειά που είναι στο χέρι!!!
Στο σπίτι μας στη Χαλκιδική έχουμε μια κανάτα, της μαμάς μου. όταν θα πάω θα την ψαξω...λες;;;

wild rose είπε...

Αχτίδα μου,συναισθάνομαι τη συγκινησιακή φόρτισή σου.Πάντως παρότι τα χαρακτηρίζεις εμπορικά,είναι πανέμορφα και μοναδικά.
Καλό βράδυ

Ανώνυμος είπε...

@αχτιδα,είναι πολύ συγκινητικό φαντάζομαι μανούλα μου!!!τι όμορφα τα κεραμικά!!!!τέλεια δουλειά μαμ!!

Ειρήνη Ε. είπε...

Αχτίδα, φαντάζομαι την ικανοποίηση που θα ένοιωσες σαν καλλιτέχνις, βλέποντας τα έργα των χεριών σου, να στολίζουν αυτό το σπίτι και ας έχουν περάσει αρκετά χρόνια! Δεν έχει σημασία αν ήταν εμπορικά κομμάτια ή όχι. Έχουν ένα μικρό κομμάτι της ψυχής σου και αυτό φτάνει. Όπως βλέπεις υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν εκτιμήσει την προσφορά σου, ας ήταν και "εμπορικό", κάποιο κομμάτι της.
Καλή Κυριακή.