Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Βόλτα στο Βόσπορο και Φεστιβάλ Δημοτικών χωρών!

Ξέρω..θα με πάρετε με τις λεμονόκουπες..σας φλόμωσα με το ταξίδι μου μα είπα αφού το έκανα το ..έγκλημα ας το κάνω πλήρες!

Στις 7 το πρωί ξυπνήσαμε οι έρμοι..το πρωινό όπως πάντα πλούσιο το απολαύσαμε με παρεούλα ακούγοντας τα παράπονα από όσους πήγαν στα..χανουμάκια..μάλλον η διοργάνωση σε αυτό το τομέα δεν ήταν καλή. 
Εγώ πάντως κατέβηκα με ένα χαμόγελο μέχρι τον ουρανό , ξεκούραστη και με μπαταρίες στο φουλ αφού κοιμήθηκα από τις 9.30!! Καφές υπέροχος πικρός στα γούστα μου,
 (τα ..ρήμαξα τα κουλουράκια τους!)
Πηγαίνοντας για το λιμάνι θαυμάσαμε τη καθαριότητα στα πάρκα τους και τις τουλίπες που λόγω φεστιβάλ τουλίπας ήταν γεμάτα όλα τα παρτέρια τους σε φοβερά χρώματα και σχηματισμό.


Χθες έβρεχε..σήμερα ο ήλιος μας υποδέχθηκε με το..ψευδώνυμο μου..με τις αχτίδες του παντού.


Προσέξτε το πάρκο που είναι ατελείωτο κατα μήκος όλης της παραθαλάσσιας περιοχής.Μέχρι δωρεάν όργανα γυμναστικής είχαν!!!!! Εδώ κάθε ΣΚ τους δίνεται η άδεια να έρθουν από το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ και να κάνουν..πικ νικ με ψησταριές,αιώρες, φαγητά, μπάλες, μέχρι και το..άλογο του έφερε ένας! Όταν λοιπόν φεύγουν πρέπει να αφήσουν ΕΚΕΙ όλα τα σκουπίδια τους και μέσα σε 1 ώρα περνά συνεργείο και τα μαζεύει...Θα σκάσω με τους Τουρκαλάδες που κατάφεραν να γίνουν καθαροί σε σημείο ..ζήλιας! Δεν υπάρχουν κάδοι φίλοι μου γιατί έχουν εγκαταστήσει ειδικά μεταλλικά συστήματα που πατάς με το πόδι σου ανοίγει χοάνη και πετάς τις σακούλες σου μέσα και πηγαίνουν σε χώρο στο υπέδαφος όπου γίνεται βιοκαθαρισμός. Θα ..σκάσω!!!


Πήραμε το βαποράκι, προτιμήσαμε με την Ολίνα και τον Ηρακλή την..ταράτσα για να χαζεύουμε καλύτερα, ο ξεναγός φανταστικός μας είπε με το καλύτερο τρόπο τα πάντα για το Βόσπορο, την ιστορία του και μας έδειχνε συνεχώς όλα τα κτίρια , τα τζαμιά και τα παλάτια που προσπερνούσαμε.






Αυτός ο..Ταλιμπάν ποιός να είναι άραγε βρε ..Ολινάκι μου!!!!!!!


Και επειδή ξέρετε ότι έχω χιούμορ κοιτάξτε την..τουαλέτα του πλοίου, ανοιχτή από παντού, χωρίς κουρτίνα ή στοράκι..Ο άνδρας μου περίμενε να δει ποια θα πάει μέσα αφού τις έλεγε οτι όταν κάποιος μπαίνει μέσα τα τζάμια γίνονται  καθρέπτης από έξω και δεν φαίνεται!Δεν έπιασε το κόλπο..


Από το Πύργο αυτό οι Βυζαντινοί βομβάρδιζαν τα πλοία ..


Ο ξεναγός μας έδειξε και τα στούντιο που γυρίζονται τα σήριαλ που βλέπουμε...αν προσέξετε έχουν κατεβασμένες πράσινες τέντες.

 Είναι το προσωπικό πλοίο του Κεμάλ Ατατούρκ που φυλάσσεται σαν αξιοθέατο.Μ' αυτό "σουλατσάριζε" ( μαύρη φτώχεια ο καημένος)  στο Βόσπορο αγκαλίτσα με το ποτό που ήταν η αδυναμία του.

                                                                      
 Τα Πριγκιποννήσια είναι ένα σύμπλεγμα εννέα νησιών που βρίσκονται κοντά στην πόλη της Κωνσταντινούπολης, στην θάλασσα του Μαρμαρά. Σήμερα στα Πριγκιποννήσια βρίσκεται σχετικά μικρός Αριθμός Ελλήνων ο οποίος όμως 

πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι όπως καταλαβαίνετε.
Εδώ υπάρχει και η σχολή της Χάλκης που λειτούργησε μέχρι τον Αύγουστο του 1971 και τώρα ο Ερντογάν υποσχέθηκε να την λειτουργήσει.  ( λέμε τώρα!!!!!)  





Άντε τώρα ευαίσθητες ψυχές μου βγάλτε μαντίλια για λίγο κλάμα!!Αυτό το μικρό βραχονησάκι έγινε η φυλακή της κόρης ενός Πασά που αγάπησε έναν που δεν της άξιζε κατά τη γνώμη του ( που να τολμήσει το έρμο να μιλήσει).Την φυλάκισε λοιπόν εκεί μα οι δύο νέοι βρήκαν τρόπο να συναντιόνται. Εκείνη του έκαμνε σήμα με το φανάρι κι εκείνος έπαιρνε τη βάρκα ( με κουπί ..όχι ταχύπλοο..φτωχός ήταν είπαμε!) και πήγαινε κάθε βράδυ να την δει από το παραθύρι της .Ένα βράδυ έπιασε φουρτούνα, ξέχασε το σήμα κι εκείνος πνίγηκε..Τότε η κοπελιά έπεσε και σκοτώθηκε για να τον ακολουθήσει στο θάνατο!!!!
( δεν είχε ίντερνετ ή face book να παρηγορηθεί).Αχ! βαχ!


Ατελείωτες φωτογραφίες, η βόλτα μας πήρε τέλος και η εμπειρία μοναδική..αξία της βαρκάδας 10 ευρώ ..χαλάλι!
Λίγο πριν μπούμε στα πούλμαν κάναμε μια περατζάδα στην Αιγυπτιακή αγορά προς χαρά όλων αν και Κυριακή ήταν εν μέρη ανοιχτή.
Προσέξτε το μαγαζάκι ..κάτι σαν φαγάδικο όρθιο θα το έλεγα που ανακάλυψε ποιος άλλος..ο Δημήτρης μου! 
Η κυρία αυτή ανοίγει φύλο στη στιγμή και μετά δίπλα της το ψήνει βάζει γέμιση αστραπιαία το διπλώνει στα 4 και το..τρως!

 

Δίπλα της μία "φριτέζα" ειδικής πατέντας, μία λεκάνη με γαύρο σε καλαμποκίσιο αλεύρι, τηγάνισμα και σε ..πακετάκι στο χέρι!



 ΝΑΙ..είναι αυτό που φαντάζεστε..βδέλλες..οι μοντέρνοι Τούρκοι..βδέλλες..μαμά μουυυυυ!


Ξενοδοχείο..φαγητό..πρόβα της χορευτικής ομάδας και στις 4 άρχισε το ωραιότερο κομμάτι της που μας έκανε να δακρύσουμε ιδιαίτερα ο άνδρας μου που πήρε το θέμα ..πατριωτικά!


Συγχωρέστε τα μικρά , αδέξια βιντεάκια μου..είχε τόσο κόσμο και έπαθα πάλι τον αποσυντονισμό μου..
Ο χορός λέγεται Καγκελωτός και τον χόρεψαν οι Έλληνες στην Ιερισσό όταν τους πήγαν για σφαγή οι Τούρκοι..έχουν τα κεφάλια κατεβασμένα γιατί στην άκρη στεκότανε ο δήμιος και τους έκοβε έναν έναν τα κεφάλια..


Ο Μακεδονίτικος..Μακεδονία ξακουστή του Αλεξάνδρου χώρα..

Και βέβαια ο κλασσικός Ζορμπάς που έκανε ακόμα και τους Τούρκους να χειροκροτούν όρθιοι.



Τα τουρκικά συγκροτήματα παρουσίασαν μέσα στο δικό τους πρόγραμμα το..χορό Κατσαρή που είναι να πάρει η ευχή Ποντιακός και Ελληνικός.



Η εκδήλωση τελείωσε με γρήγορο ρυθμό για να προλάβουν οι Τούρκοι τον ..Μουεζίνη που έλεγε τη προσευχή στο Τζαμί. Πάντως ομολογώ μας τίμησαν, μας χειροκρότησαν ακόμα και όταν ο Ηρακλής σήκωσε την Ελληνική σημαία με φόντο την Αγία Σοφία. Η συγκίνηση μεγάλη, η χαρά και η ξεγνοιασιά από το άγχος της παρουσίασης..όλα όμορφα και καλά.




Γύρω μας σαν ..πανηγύρι...Γλειφιτζούρια στιγμής, τα έφτιαχνε με ότι χρώμα και γεύση ήθελες και έριχνε λίγο λεμόνι επάνω του να το..κρυώσει!



Κι εγώ  ..καρπουζάκι από τα χέρια του ανδρούλη μου...ολόδροσο και γλυκό!


Ξενοδοχείο..μπανάκι, ξεκούραση λίγης ώρας και..μια τελευταία βραδιά μόνοι μας ελεύθεροι..τα δύο ζευγάρια περπατήσαμε στα δρομάκια της Πόλης ανακαλύπτοντας υπέροχα στενάκια με μαγαζιά μαγευτικά και τι άλλο..ψώνια της στιγμής.



Ένα μαγαζί με υπέροχα χειροποίητα κοσμήματα με μετάξι..χρυσό και ημιπολύτιμες πέτρες...το λάτρεψα..αγόρασα και ένα πανέμορφο βραχιόλι με τουρκουάζ..ο Ηρακλής το παζάρεψε ο Δημήτρης το ..πλήρωσε!
Η βραδιά μας τελείωσε με όμορφη μουσική σε ένα γραφικό ταβερνάκι που μας σύστησαν..Σουλτάν Σαράι..Συζήτηση, αλλαγές εντυπώσεων των όσων είδαμε...Τέλος γλυκάκι στο χέρι..και ..αποχαιρετήσαμε επίσημα την βραδινή Κωνσταντινούπολη ήσυχα και τρυφερά  όπως ταιριάζει στα γούστα μας..

Αύριο ήταν η γιορτή μου και μου επιφύλαξε ο Θεός το καλύτερο δώρο..επίσκεψη στο Πατριαρχείο για την λειτουργία..

27 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχη αχτίδα,ανεπανάληπτες οι φωτογραφίες σου,μοναδικό και απερίγραπτο το συναίσθημα βλέποντας όσα μας έδειξες,με ταξίδεψες πάλι στην Πόλη που λατρεύω όσο καμία κι ας μην έλκω την καταγωγή μου απο κει...Ίσως η Βασιλεύουσα να έχει μέσα της κάτι μαγικό που σε τραβάει σαν μαγνήτης...Οι χοροί φανταστικοί και όλα τέλεια,φιλιά και την άπειρη αγάπη μου,όλγα

Λήμνος είπε...

Πολύ γλαφυρή η περιγραφή σου, Αχτίδα μας!
Η Πόλη της καρδιάς μας είναι πράγματι μαγευτική. Ιδιαίτερα την άνοιξη είναι χάρμα οφθαλμών. Όσο για τους Τούρκους σε πολλά πρέπει να τους αντιγράψουμε..., όσο κι αν μας κακοφαίνεται.

Rena είπε...

Αχτίδα νιώθω ότι με έχεις πάρει μαζί σου στο ταξίδι σας!!!!
Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ!!!!

OLINA M είπε...

Τι να πω...Τι να σχολιάσω...
Η ανατολή με μαγεύει και ήξερα ότι θα ήταν ένα υπέροχο ταξίδι, αλλά ΠΟΤΕ δεν φαντάστηκα πόσο βαθιά θα έμενε χαραγμένη η Βασιλεύουσα στις καρδιές μας!
Υπέροχες οι φωτογραφίες σου και ακόμη καλύτερο είναι το κείμενό σου.
Τα παλικάρια μας ξεσάλωσαν με τις παλαβωμάρες τους, αλλά χαλάλι τους!
Φιλάκια πολλά - πολλά!!!!!!

Mani di fata είπε...

ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΠΕΝΤΕ ΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΥΤΗ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ...ΕΠΤΑ ΧΑΧΑΧΑ.ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ.ΝΑ ΑΝΤΙΓΡΑΨΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ.ΜΑΓΙΣΣΑ ΠΟΛΗ...ΠΕΡΠΑΤΑΣ ΣΤΑ ΣΟΚΑΚΙΑ ΜΕ ΒΟΥΡΚΩΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΛΟΓΕΙΣ ΓΙΑΤΙ...ΓΙΑΤΙ...ΚΑΙ ΒΟΥΙΖΕΙ ΜΟΝΟ Ο ΑΓΕΡΑΣ...ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕΣ ΥΠΕΡΟΧΑ.ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΑΝ ,ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ!ΦΙΛΙΑ ΙΩΑΝΝΑ

Κωνσταντίνα είπε...

Η γλαφυρή περιγραφή και οι υπέροχες φωτογραφίες με πήγαν κι εμένα λίγο διακοπές! Περιμένω τη συνέχεια....

Faidra είπε...

Αχτιδα εισαι υπεροχη !!!!!!!!
πολλα ΦΙΛΙΑ!!!!

Δημιουργία είπε...

Ομορφο το ταξιδι σας, μοναδικο.Λιγο καθυστερημενα Αχτιδα μου να σου ευχηθω και για τη γιορτη σου να εισαι πολυχρονη,να χαιρεσαι ο,τι αγαπας.

Ειρήνη Ε. είπε...

Αχτίδα καλησπέρα. Σίγουρα αυτό το ταξίδι, ήταν ταξίδι ζωής. Το χαρήκατε πολύ και μαζί με εσάς και εμείς μέσα από την περιγραφή που μας έκανες και τις φωτογραφίες που μας έδειξες. Σου εύχομαι ολόψυχα, να κάνεις σύντομα και άλλα τέτοια όμορφα ταξίδια παρέα με τον Δημήτρη σου.
Καλό βράδυ.

thomi είπε...

αχτιδουλα μου κι εμεις πηγαμε προπερσι στην Πολη και ειναι σα να ξαναζω το ταξιδι μας μεσα απο τις φωτογραφιες σου και τις περιγραφες σου!
τι υπεροχα που ειναι...οσο για τον Βοσπορο εκει ξαναερωτευτηκα τον αντρουλη μου..το ομορφια χριστε μου
να περνας υπεροχα γλυκεια μου

Ανώνυμος είπε...

@αχτίδα,τι μαγευτικά που μας τα λες μανούλα μου!!!θα πρέπει να πάω,,,τι πολιτισμό η Τουρκία και εμείς σε αυτό το ΧΑΛΙ!!!!τραγικό..

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να μην τελείωνε ποτέ αυτό το ταξίδι. Να είστε όλοι καλά με συγκινήσατε και με κάνατε να νιώσω απλά ... "περήφανη"
Καλό βράδυ,
Βαρβάρα

ΥΓ ο αγαπημένος μου είναι από την Πόλη και οι γονείς του ήταν από τη Χάλκη

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Όλγα, χαίρομαι που δεν σας κούρασα και δεν με πήρατε με τις λεμονόκουπες!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Λήμνος , η αλήθεια είναι οτι επειδή οι παππούδες μου και οι 4 κατάγονταν από εκει αισθάνομαι μία ιδιαίτερη συγκίνηση.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ rena μου ευχαριστώ που αισθάνεσαι έτσι.

@ OLINA M πέρασα υπέροχα γιατί ήμασταν μαζί σας , ταιριάξαμε, έχουμε τόσα κοινά και πάνω απ' όλα ταιριάζουν οι άνδρες μας.Βασικό!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Mani di fata, αδιανόητο τι όμορφα χειροποίητα κοσμήματα είχε αυτό το μαγαζί, κάνενα όμοιο με τα άλλο, όλα διαφορετικά δεν ήξερες τι να διαλλέξεις..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Κωνσταντίνα μου την άλλη φορά θα σε πάρω στη ..βαλίτσα μου!

@ Faidra μου δεν σε πήρα κανένα τηλέφωνο γλυκιά μου.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Δημιουργία μου σ' ευχαριστώ φίλη μου ..άλλωστε λένε οτι η γιορτή κρατάει ..40 μέρες!!!

@ Ειρήνη Ε, την καλύτερη ευχή..τσιγγανάκι είμαι φαίνεται..μου αρέσουν οι δρόμοι!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ thomi μου με κάνεις να σκέπτομαι ..όμορφες ..κρυφές..αναμνήσεις..( κι εγώ καλά πέρασα!!)

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ bar-man, ο προπάππους μου ήταν από τη Χάλκη και σπούδασε στη Μεγάλη του Γένους Σχολή, η μία γιαγιά από την Κωνσταντινούπολη ,ο άλλος παππούς από το Ικόνιο, η άλλη από τη Σμύρνη, ο πατέρας μου από την Ιμβρο, η μητέρα μου πάλι από την Πόλη..έχω ρίζες..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Νεφέλη μου υπέροχα πέρασα ξεκουραστήκαμε ψυχικά..

Fanypap είπε...

Τέλειες φωτογραφίες γλυκούλα Αχτίδα μου!!!Σ'ευχαριστούμε πολύ πολύ!!!!Νιώθω σαν να ξαναπήγα!!! Αλλά σ'αυτό που λές, έχεις δίκιο!! Μας ξεπέρασαν σε όλα!!!δυστυχώς!! φιλάκια γλυκούλα μου!
υ.σ. Στην προηγούμενη ανάρτησή μου έχω τα αυγουλάκια σου και τα δωράκια σου, που μου χάρισες!!

Ξανθή είπε...

Υπέροχα!!Σε ευχαριστούμε πολύ!!

Ερωφίλη είπε...

Αχτίδα μου, ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και καλά!!!
Ειλικρινά ξέχασα την γιορτή σου γιατί σε συνήθισα με το ...καλλιτεχνικό!
Η βόλτα στον Βόσπορο μαγευτική...η περιγραφή σου γλαφυρή ,ζωντανή σαν να με κρατούσες από το χέρι και με σεργιάνιζες.
Τελικά φάγατε 'η δεν φάγατε καζαν ντιπί;

ikaxela είπε...

Καλημέρα, θέλω οπωσδήποτε να δω το βραχιόλι...! Φιλιά!

Δάφνη Χρονοπούλου/ Daphne Chronopoulou είπε...

Χρόνια Πολλά με ταξίδια Υγεία και Αγάπη.
Χαίρομαι που σάς βλέπω να τη χαίρεστε & εύχομαι Καλή Επιστροφή (μου έλειψε η Κλώντη)

Ελευθερία είπε...

τι υπέροχες φωτογραφίες, τι υπεροχη περιγραφη.. μαζί σου επισκέφτηκα κι εγώ την Πόλη...όνειρο ζωής...αλλά αρκετά μακρυνό... να είσαι καλα!!!και χρόνια σου πολλά, έστω και καθηστερημένα