Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ξενάγηση στα μνημεία της Πόλης...ΚαπαλίΤσαρσί..


Δεύτερη μέρα και η βροχή καλά κρατεί! Όμως εμείς δεν απογοητευτήκαμε..τι να μας κάνει μια βροχή όταν έχουμε καλή διάθεση και απόφαση να..βραχούμε!
Τι είναι σήμερα;...21 Απρίλη;..Μαύρη επέτειος θα πείτε..όχι καλέ! Αυτό είναι για τη Χούντα..εμείς γιορτάζουμε τη δική μας..37 χρόνια γάμου..άντε να τα εκατοστήσουμε!

Μου πήρε από βραδύς το δωράκι κι εγώ η ..γκρινιαροκακίστρω του έκανα σκηνή για τα λεφτά που ξόδεψε! ( παλιοτσιγκούνα έχω γίνει ή έχω μεγαλώσει τόσο που δεν θέλω τα περιττά). Μου κατσούφιασε και για να τον κάνω να χαρεί τα στολίστηκα η σιτεμένη και του έκανα την έκπληξη.Του πέρασε..και καταχάρηκε δικαιωμένος !
 Η πρωινή ψιλή βροχούλα έγινε..βροχάρα μα οι Τούρκοι μικροπωλητές πανέξυπνα ετοιμασμένοι πουλούσαν ομπρέλες!



Ξενάγηση με ομπρέλες..εμείς όμως το δεχθήκαμε με χιούμορ!




Κάποιος μάλιστα με ευρεσιτεχνία και περισσότερο χιούμορ! Πως να τον βαρεθείς τέτοιο σύζυγο!




Μπλε τζαμί..ο σουλτάνος ήθελε ένα τζαμί καλύτερο από την Αγιά Σοφιά..το αντέγραψε ο αρχιτέκτων μα δεν τα κατάφερε..Βέβαια έγινε όμορφο μνημείο και περίτεχνο μέσα σε 7 χρόνια όμως..απογοήτευσε το "αντίγραφο"το σουλτάνο όπως και κάθε αντίγραφο.




Πριν μπουν πλένουν τα πόδια ,το πρόσωπο και τα χέρια μέχρι τον ώμο!!!!






Το όνομα του το πήρε από τα μπλε στολισμένα πλακίδια που είναι ντυμένο, γίνονται μέσα σ' αυτό λειτουργίες, οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να είναι μέσα παρά να προσεύχονται μέσα σε ξύλινα μικρά κατασκευάσματα στη μία άκρη του.






Το ..πρωτότυπο..το υπέρτατο..το μοναδικό..η Αγία Σοφία..αρνούμαι να δω ξανά τα τούρκικα σύμβολα επικράτειας και του Κορανίου προσβλητικά αναρτημένα σαν σκιά στα κατεστραμμένα μάτια και πρόσωπα των Αγίων. .
Την προηγούμενη φορά που είχα έρθει γινότανε μέσα σ' αυτό το χώρο παρουσίαση  ρούχων και ..έκθεση ειδών υγιεινής!!!!!



Στο Τοπ Καπί το εθνικό τους μουσείο είχα ξαναπάει και έτσι αποχώρησα από το γκρουπ βρίσκοντας την ευκαιρία αφού σταμάτησε η βροχή ( προσωρινά δυστυχώς) να πάμε για καφεδάκι και περπάτημα στο Καπαλί Τσαρσί την περίφημη αγορά της.
Γάτες παντού , όλες χορτάτες και φιλικές.




Εδώ σας αφήνω να απολαύσετε ένα μαγαζί που είδαμε την Τουρκαλίτσα με το τσεμπέρι να κατασκευάζει χαλί μεταξωτό με τα λεπτά χεράκια της να μπαινοβγαίνουν στην ύφανση!


                     Το μαγαζί σαν τη σπηλιά του Αλαντίν!

Τα μαγαζιά φαγητών στη σειρά σκέτοι πειρασμοί ΟΜΩΣ..εγώ προσωπικά το ίδιο και ο Δημήτρης δεν τα βρήκα όπως τα περίμενα. Όμορφη η παρουσίαση τους μα χωρίς ιδιαίτερη νοστιμιά..πολύ..τουριστικά θα έλεγα.



Έχετε νοιώσει ποτέ βλέποντας κάτι φαγώσιμο να λιγώνεστε και να τρέχουν στο στόμα σας τα σάλια; κάτι τέτοιο ένοιωσα βλέποντας όλα αυτά αμέτρητα στη σειρά!



Εδώ ..στο Καπαλί Τσαρσί τα λόγια είναι περιττά..λάτρεψα τα πάντα και προσευχόμουν για ..πλατινένια πιστωτική κάρτα!


Όπου και να γύριζες υπήρχαν καταστήματα, τα δρομάκια τους σαν λαβύρινθος μου προκαλούσαν φόβο ότι θα χαθώ...ο χρόνος μας ελάχιστος και η κούραση μου πλέον φανερή..με δυσκολία περπατούσα και τα χέρια μου πλέον δεν υπάκουαν..το μόνο που ήθελα ήταν το ξενοδοχείο.. 
Δεν πήγαμε στο πούλμαν με πήρε ο Δημήτρης με ένα ταξί για εκεί. Το απόγευμα έπρεπε να πάμε με την Ολίνα στην Αιγυπτιακή Αγορά και είχα μόνο 3 ώρες για ..φάρμακα , φαγητό, μπάνιο και ξεκούραση.


Το πιάτο του ξενοδοχείου..για μένα αρκετό μα για τον άνδρα μου ανύπαρκτο! Πουλούσε λέει και το..κορμί του για μια μακαρονάδα με κιμά( δεν υπάρχει στη Τουρκία) !!!!!!

Στις 5.30 παίρνουμε το ταξί για την Αιγυπτιακή αγορά που μας κάνει το..κύκλο της Πόλης!!!!!!!!! Η οδήγηση εδώ είναι θέμα τύχης αν..επιζήσεις!

                  
                                    Μπαχάρια!!!!!!!!!!!!!

Αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί και λουκούμια!!!!!!!!!!!!!!

Χάντρες...πέτρες και πούλια..ένα μέρος του μαγαζιού!


Χρυσοποίκιλτα υφάσματα, μετάξια και τούλια, τυριά και παστουρμάδες, δερμάτινα και..γνήσια μαϊμού όπως αποκαλούσαν τα ρούχα και τις Βιτόν τσάντες...Φορέματα σαν νυφικά σε διάφορα χρώματα αστεία για τα δικά μας γούστα.
Προσέξτε το κάλυμα του κρεβατιού..υπήρχε και σε..μωβ!!!!
 

 Σας κούρασα..έχω αμέτρητες φωτογραφίες.. Γυρίσαμε στο ξενοδοχείο, το βράδυ είχε γλέντι στα χανουμάκια μα εγώ αδυνατούσα και να σταθώ όρθια πια..
 Κοιμήθηκα στις 9 αν το πιστεύετε..ο Δημήτρης έμεινε μαζί μου αν και του είπα να πάει..
Αύριο ήταν  Κυριακή..η μεγάλη μέρα για το χορευτικό του συλλόγου στις 4 μμ μπροστά από την Αγία Σοφία και έπρεπε να είμαι καλά..και όρθια .Άλλωστε το πρωί θα είχαμε τη βόλτα στο Βόσπορο και στα Πριγκιποννήσια μοναδική εμπειρία...

31 σχόλια:

Eva's blog είπε...

Απιστευτες φωτογραφιες...Ξαναξω την Πολη βημα-βημα!Αχτιδα μου εχουμε την ημερομηνια επετειο γαμου!!!Δεν υο πιστευωωω!!!!!!Φιλακια!!!!!!

Aθηνά Π.Κ. είπε...

Τι χρώματα , τι ομορφιές !!
Έτσι και ήμουν εκεί, δεν θα ήθελα να φύγω με τίποτα και θα ήθελα να τα αγοράσω όλα!!
Μέχρι και τα μπαχάρια με ξετρέλλαναν με τα χρώματά τους κι όσο σκέφτομαι τ΄ αρώματά τους !!
Πολύ όμορφο ταξίδι !!
Η φωτο με τον σύζυγο ευρεσιτέχνη και το σχόλιό σου είναι απίθανα , έσκασα στα γέλια !!

Πάντα τέτοια !!
Σαμιώτικα χαιρετίσματα

el.mar είπε...

Αχτιδούλα μου σούπερ η εκδρομούλα σας...και πολύ λαχταριστή!!!!!
Φιλιάααα!!!!!

serenata είπε...

Πολύ όμορφες φωτογραφίες και διηγήσεις Αχτίδα μου!!
Μην τον στενοχωρείς το Δημήτρη σου που σ' αγαπά τόσο...
Αντε και στην επόμενη επέτειο!!!
Με υγεία και αγάπη!!!
Φιλάκια:)

BUTTERFLY είπε...

Να ζησετε μαζι και τοσο αγαπημενοι ολα τα υπολοιπα χρονια της ζωης σας! Αυτο ειναι ευλογια!

despina είπε...

Τι όμορφες φωτογραφίες και η αφηγησή σου όλα τα λεφτά!!!γράφω το σχόλιο και γελάω με τη φωτογραφία του άντρα σου με την ομπρέλα!!!!και αυτό που είπε για τη μακαρονάδα!!!!πέθανα στα γέλια!!!!!ναστε καλά πάντα αγαπημένοι!!!!!φιλιά!!!!!

Μαρία είπε...

Δεν κουράστηκα...Το απόλαυσα...Τι όμορφη που είναι η Ανατολή...Δικό της χρώμα και δικές της ιδιαίτερες μυρωδιές...Ο όρθιος αργαλειός καταπλήκτικός...Ευχαριστώ για το ταξίδι,Αχτίδα...

labrini είπε...

Aχτίδα μου υπέροχες οι φωτογραφίες σου,ξαναπερπάτησα μαζι σου γνώριμα μέρη!να είσαστε καλά να κάνετε όμορφα ταξιδάκια και πολλές-πολλές ευχές γιατην επέτειο σας!φιλάκια!

mirsini's creations είπε...

Γουάου....πολύ μου αρέσει η ξενάγηση στήν Πόλη μαζί σου !!!! Νιώθω σα να πήγα εκεί για λίγο !!! Καταλαβαίνω την κούρασή σου...τα ταξίδια είναι υπέροχα αλλά καί κουραστικά αφού θέλουμε να δούμε όσα περισσότερα μπορούμε μέσα σε τόσο λίγες μέρες...αλλά έχει περιπέτεια και γοητεία !! Ειδικά στην πόλη απ'ότι βλέπω...έχει πολλά όμορφα να δείς...να μυρίσεις και νααα....γευτείς !!!!! Σας χαίρομαι τόσο πολύ !!! Να είσαστε για πάντα έτσι αγαπημένοι εύχομαι...καλά είμαι σίγουρη γι'αυτό..χρόνια σας πολλά !!! Να είσαστε και να περνάτε πάντα καλά Αχτιδούλα μου !!!
Ανυπομονώ και για το τρίτο μέρος !!!
Καληνύχτα και φιλάκια πολλά !!! :ο)

Κατια Μαρκουϊζου είπε...

" την Πόλη την είπαν πόλη γιατί ήταν η πιο όμορφη Πόλη του κόσμου " έλεγε ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης στην Πολίθτικη κουζίνα μου την θύμησαν οι ομπρέλες της φωτο και όλες σο οι φωτογραφίες μαζί Ακτιδούλα πέρνα επιτέλους να πάρεις το δωράκι σου απο το σπιτικό μου

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Eva's blog, είχα πολλές μα ήταν κουνημένες. Έχεις κι εσύ..μαύρη επέτειο;

@ Aθηνά μου ελάχιστα τράβηξα οι πιο πολλές φωτογραφίες μου ήταν κουνημένες, οι καλύτερες δυστυχώς.Εσύ θα έβγαζες αριστουργήματα.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ el.mar μου αρέσει να ταξιδεύω..κάτι από τσιγγλάνικο αίμα θα έχω..

@ serenata μου μακάρι να ήμαστε γεροί και του χρόνου!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ BUTTERFLY, μας φαντάζεσαι σε ..γηροκομείο τα δυο μας σαν το Μάπετ Σόου;

@ despina, εμείς κορίτσι μου διασκεδάζουμε με το δικό μας τρόπο, ζωή χωρίς χιούμορ δεν αξίζει.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Όστρια, φίλη μου αν έβλεπες πως έφτιχνε το χαλί με τα δαχτυλάκια της να πλέκονται στις κλωστές..την ζήλεψα.

@ labrini μου ελπίζω να μη σας κούρασα, πέρασα όμορφα και θέλω να το μοιραστώ μαζί σας.

Ανώνυμος είπε...

@αχτίδα ,να ζήσετε ευτυχισμένοι όπως ελιστε μέχρι τα βαθειά γεράματα μανούλα μου!!!υπέροχο το δώρο του νταντούλι μου!!!η πόλη είναι μία κούκλα!!πόσο μου αρέσουν αυτά τα αρώματα τα μπαχάρια και τα χρώματα της ανατολής...

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ mirsini's creations, θα ήθελα να ταξιδεύω συνέχεια..μα νεώτερη τουλάχιστον 10 χρόνια..Με φαντάζεσαι ραμολί στο τραίνο να κουνώ μαντίλι.

@marilise , δωράκι και δεν ήρθα; καλέ θα το ξέχασα!παίρνω αεροπλάνο και έρχομαι!

ασωτος γιος είπε...

καλα το οδοιπορικο σου ειναι ολα τα λεφτα
μαρεσεις

Ειρήνη Ε. είπε...

Αχτίδα, καλησπέρα. Καταπληκτική η περιήγηση στην Κωνσταντινούπολη, που μας προσφέρεις. Ευχαριστούμε πολύ. Να είσαι καλά, να ξαναπάς και πάλι.

Tante Kiki είπε...

Πανέμορφα όλα Γεωργία μου αλλά εγώ πρώτα θέλω να σας ευχηθώ και του χρόνου για την επέτειό σας. Χίλια χρόνια να είστε μαζί κι αγαπημένοι και χαρούμενοι!!! Να έχετε όλα τα καλά του κόσμου και να χαίρεστε παιδιά κι εγγόνια! Φιλιά

Tante Kiki είπε...

Πανέμορφα όλα Γεωργία μου αλλά εγώ πρώτα θέλω να σας ευχηθώ και του χρόνου για την επέτειό σας. Χίλια χρόνια να είστε μαζί κι αγαπημένοι και χαρούμενοι!!! Να έχετε όλα τα καλά του κόσμου και να χαίρεστε παιδιά κι εγγόνια! Φιλιά

pearls and thread είπε...

μας ταξιδεψες και ζηλεψαμε λιγο !!!!να στε γεροι να ξαναπατε αχτιδα μου!!!οι τιμες στα χαντραδικα πως ηταν ??

Φιλία είπε...

Και στους αδαμάντινους!!!!!! Να ζήσετε και να είσαστε ευτυχισμένοι πάντα!!! Πολύ τη χαίρομαι την αφήγησή σου και τη βόλτα που μας προσφέρεις!
Περιμένω τη συνέχεια....
Φιλιά πολλά

Rena είπε...

Ευχαριστούμε για το ταξίδι,αύριο περιμένω τα Πριγκιπονήσια!!!!
Φιλιά καλό βράδυ!

Marie είπε...

Ωωωωωω!!! Φιλενάδα τι ωραία πράγματα μας δείχνεις!!!! Να'σαι καλά!!! Καλά ο Δημήτρης σου, εκτός από κύριος είναι και ευφυέστατος!! Όσο για'σένα μια κούκλα!!! Περιμένουμε και τη συνέχεια! Σε φιλώ!!!

Fanypap είπε...

Αχ!!φανταστικά!!!χρόνια σας πολλά και ευτυχισμένα!!! Περιμένω και τις υπόλοιπες φωτό σας!!! ταξίδεψα μαζί σας!!!φιλάκια.

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΟΛΑ!!!!!!!ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΦΩΤΟ.ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΟΜΟΡΦΑ.

ΠΗΡΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑ ΜΟΙΡΑΣΩ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΔΙΚΙΑ ΕΠΕΙΔΗ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΕΙΣΑΣΤΕ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΑΤΟΜΑ ΕΒΑΛΑ ΚΛΗΡΟΥΣ. ΠΕΡΑΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΜΕ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΟΥ :) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ .ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΡΝΕΙΣ.
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ.

ikaxela είπε...

Μπράβο Αχτίδα, να είστε καλά να ξαναπάτε, δε χορταίνω φωτογραφίες! Χρόνια Πολλά και καλά για την επέτειο...!!!!! Φιλιά!

ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ είπε...

Κι αυτή και η προηγούμενη ανάρτηση φοβερές. Τόσες εικόνες ,τόσα χρώματα, τόσα αρώματα!!!!!! Είχα επισκεφθεί την Πόλη πριν πολλά χρόνια με τους γονείς μου και ενώ θέλω να ξαναπάω, ο σύζυγος είναι κάθετος. Δεν μπορεί με τίποτα οτιδήποτε έχει τούρκικο στοιχείο μέσα. Νομίζω πως πρέπει να τις εκτυπώσω για να του τις δείξω.Καλή ξεκούραση.

Ανώνυμος είπε...

Να είσαι καλά, να μας ταξιδευεις.

Σταυρος απο Καλαμάτα

Μαρία είπε...

ειναι ολα τα λεφτα..η αναρτηση..απο που να πας και που να καταληξεις..ονειρεμενα..να σε καλα Αχτιδα μου..θα τα πουμε πρωτα ο Θεος στα Συρταρια μας..ομορφο σ.β..σε φιλω

Ελευθερία είπε...

εχω μείνει άφωνη...τόσες φωτογραφιες, τόσα χρώματα, μαγεία σκέτη...πλατινένια κάρτα είπες??? θα έφτανε??? τι όμορφα που είναι....