Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Ούε καφέ δεν ήπια σήμερα...

Βραδάκι Σαββάτου κι εγώ...στη κυριολεξία δεν ξέρω που να βάλω τα..πόδια και τα ..χέρια μου! Από το πρωί με χωρίς νερό και ένα σωρό προετοιμασίες για το μνημόσυνο της μητέρας μου..Ξέρω..θα μου πείτε ότι δυσκολεύω τη ζωή μου η ίδια .. θα μπορούσα να το δώσω σε ένα απρόσωπο γραφείο χωρίς να κουραστώ .. μα όπως το λέω..απρόσωπο. 
Σ ε λίγο τη Τετάρτη κλείνει ένα χρόνος από το θάνατο της μητέρας μου .. και το θεωρώ ένα τελευταίο δώρο για κάποια που αγαπούσε πάντα το κόσμο στο σπίτι μας  και στο τραπέζι μας..για κάποια που με έμαθε να προσφέρω σιωπηλά χωρίς να φαίνομαι..
Ξεθεώθηκα λοιπόν ...ψώνια στη λαϊκή, προετοιμασίες υλικών για το τραπέζι, ένα σωρό μικροπράγματα για τα 50 κουτάκια που θα μοιράσω στους..άγνωστους της εκκλησίας του χωριού που διάλεξα να το κάνω. Μία προσφορά στο συσσίτιο των απόρων της γειτονιάς νομίζω ότι θα το επικροτούσε περισσότερο από μια φανταχτερή τελετή με ανθοδέσμες τέλειες μα..τυπικά αδιάφορες.. Και επειδή τέτοιες ώρες νιώθεις τις φίλες σου η καλή μου Μαιρούλα με βοήθησε με το τρόπο της και μας συνόδεψε στον οικογενειακό μας τάφο για ένα τρισάγιο με τον ιερέα. Στη κουζίνα μας επικρατούσε κάτι...από χάος..
Ο Δημήτρης μαγείρευε , ούτε ένα μάτι άδειο στη κουζίνα, εγώ έφτιαχνα τα γλυκά η Μαίρη γέμιζε τα κουτάκια και ο παππούς μας..επιστατούσε κλέβοντας κομματάκια από τη πάστα Φλόρα.. Αύριο πρέπει να σηκωθώ πρωί πρωί να ετοιμάσω το δίσκο με τα κόλλυβα ( έχω έτοιμα όλα τα υλικά ), να σιάξω , να πατήσω και ένα σφουγγάρισμα, να ..σουλουπωθώ και να φύγω στις 8.30 για το χωριό που ευτυχώς είναι κοντά. 
Και .. πάλι επειδή δεν ζω χωρίς κόσμο..σας προσκαλώ όσες μπορείτε από τη πόλη μου τη Τετάρτη αυτή στο σπίτι μου στις 5.30 να πιούμε καφεδάκι ( ότι θέλετε δηλαδή) και τα..σχετικά.. Αχτιδένια τσιμπολογήματα ελαφριάς μορφής ..μη τρομάζετε.. Εσείς που έχετε ξανάρθει θα σας πάρω στο τηλέφωνο προσωπικά όποια άλλη θέλει να μου στείλει μέιλ να της πω τη διεύθυνση. Μη σκάτε ..θα στείλω τον άνδρα μου για βολτίτσα μέχρι το βράδυ και θα την περάσουμε ...κοριτσίστικα...θα ..γκουντουρντήσουμε σε κους κους και κουβεντούλα.. 
Νομίζω ότι η μητέρα μου αυτό θα ήθελε και εκείνη τη μέρα θα χαμογελά από ψηλά κουνώντας απελπισμένη το κεφάλι για τη κόρη της που...  δεν της  έμοιαζε καθόλου, που ξέφυγε από τα όνειρα της να την κάνει γιατρό, που έφυγε στα ξένα να παντρευτεί το πρίγκηπά της, που της άρεζε το κάμπινγκ απο τα ακριβά ξενοδοχεία, που διάβαζε κρυφά αγορίστικα βιβλία ξαπλωμένη μπρούμυτα στο ντιβάνι .. που ένοιωθε άνετα με σπορτέξ και τζιν από τα ταγιεράκια που ονειρευόταν εκείνη να φοράει .. 
Δεν άλλαξα μαμά..πάντα έτσι είμαι.. ίσως να γίνω η μόνη  γριά με μπαστούνι και Πί που θα φορά τζιν και έχει..μπλοκόσπιτο !!!
Πάω για μπανάκι φίλοι μου και ..νάνι..το όρθιο πτώμα.. όλα έτοιμα.. φιλάκια Αχτιδένια από ψυχής και μη ξεχνάτε τη Τετάρτη!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

21 σχόλια:

...irida... είπε...

καληνύχτα!αχτιδούλα μου!
νασαι γερή... να την θυμάσαι καλή μου!μακάρι να μπορούσα .θα ήμουν εκει ,,την Τετάρτη...

mia είπε...

O καλός Θεός να σε έχει γερή ... να τη θυμάσαι... συμφωνώ μαζί σου που τα προετοίμασες όλα μόνη σου...γιατρικό για την ψυχή σου ...καλοδεχούμενη η πρόταση σου για καφεδάκι....αλλά δυστυχώς μεγάλη η απόσταση....καληνύχτα

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΑΧΤΙΔΑ ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΣΕ ΣΤΑ 120 ΧΡΟΝΙΑΣΟΥ ΜΕ ΤΖΙΝΑΚΙ ΣΠΟΡΤΕΞ ΚΑΙ ΜΠΛΟΚ ΕΦΗ ΑΠΟ ΛΟΚΡΙΔΑ

Ανώνυμος είπε...

@αχτίδα,να είμαστε γεροί να την θυμόμαστε πάντα με μεγάλη αγάπη μανούλα μου και να είναι καλά εκεί που είναι !!είναι το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις για αυτήν όσον αφορά την προσφορά αυτή στην μνήμη της,ξέρεις πόσο θα χαρεί μιά ς και μία ζωή ήταν της προσφοράς!να της ανάψεις ένα κεράκι από εμένα.

Πόπη είπε...

Να αναπαύεται εν ειρήνη.
Και συ να είσαι πάντα καλά να την θυμάσαι και να την μνημονεύεις.

Pepi είπε...

Καληνύχτα , Αχτίδα! Να είσαι γερή και να ζήσεις πολλά πολλά χρόνια να την θυμάσαι τη μητέρα σου όπως εσύ θέλεις!

fantaizi είπε...

Καλησπερα Αχτιδουλα μου.Τωρα μολις σχολασα και μπηκα να δω μετα απο τοσες μερες τη κανετε.Σου ευχομε να εισαι καλα να τη θυμασε τη μαμα σου και μακαρι να ειμαστε κοντα να το πιναμε το καφεδακι δε ξερεις ποσο θα το ηθελα.Πολλα φιλια!

Ανώνυμος είπε...

ναστε καλα να την θυμαστε αχτιδα μου.μπραβο σου που σκεφτηκες τους απορους αντι για λουλουδια.πολυ θα ηθελα να ειμαι μαζι σας την τεταρτη να σας γνωρισω απο κοντα ολες απο το μπλογκοσπιτο οπως πολυ ωραια το αποκαλεις.ας οψετε η αποσταση.ισως καποια μερα να γινη.να περασετε καλα,σου ευχομαι καλη ξεκουραση.η κλωντη καλα ειναι?να μου την φιλησεις.καληνυχτα δημητρα λαγονησι

ElenaG είπε...

Ο Θεός να ανάπαυση τη ψυχούλα της!

Το ξέρεις πως ζηλεύω...αλλα να πετάξω δεν μπορώ
κάπως βαριά για τέτοια!!! να περάσετε όμορφα Γεωργία μου αύριο και την Τεταρτη!

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχω καμιά αμφιβολία πως η μητέρα σας ήταν και θα είναι πάντα περήφανη για μια τέτοια κόρη...

Με κάνατε και γέλασα με τον μητρικό καημό με τα σπορτέξ και τα τζην... Καημός και της δικιάς μου μάνας! :)

Καλό ξημέρωμα να έχετε.

Πολλά φιλιά, ιδιαίτερα στην Κλωντένια!

Λευκή

OLINA M είπε...

Θα σε βλέπει και θα καμαρώνει,γιατί μπορεί να μην έγινες γιατρός με ταγεράκια αλλά έγινες ΑΝΘΡΩΠΟΣ και αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο.
Μακάρι όλοι μας να φτάσουμε στα χρόνια της και να φύγουμε έχοντας ζήσει τόσο άξια όπως εκείνη!
Φορτισμένες μέρες...σε σκέφτομαι και σ'αγαπώ πολύ...

Hfaistiwnas είπε...

Προετοιμασία που ήθελες και έκανες, που σημαίνει ότι σε ευχαρίστησε, όποια κούραση και να έχει θα εξαφανιστεί! Να ζήσετε να την θυμάστε!

stalamatia είπε...

Να είσαστε πάντα καλά να τη θυμάστε Αχτιδοοικογένεια!

Νίκη είπε...

ΘΕλω να εισαι δυνατη, να εισαι γερη γιατι σε χρειαζονται ο κυριος Δημητρης και τα εγγονια σου!!
Σε σκεφτομαι.. φιλια Νικη

Ελευθερία είπε...

να είσαι γερή και δυνατή να την θυμάσαι τη μανούλα σου...
τι και αν δεν φόραγες ταγιέρ και δεν ήσουν "υποδειγματική" κόρη (με φρου φρου και γιατρός) σίγουρα ήταν και θα είναι πολύ υπερήφανη για ότι έχεις καταφέρει στη ζωή σου.... και από εκεί που είναι σε κοιτάζει και σε καμαρώνει!!!
μακάρι να ήμουν πιο κοντά, στη σκέψη όμως θα βρίσκομαι δίπλα σου... ελπίζω κάποια στιγμή να καταφέρω να σε γνωρίσω από κοντά...

φιλιά πολλά

Ανώνυμος είπε...

Γειασου αχτιδουλλα μου....ειμαι σιγουρη οτι η μαμμα σου ειναι πολυ περηφανη για σενα ,ο θεος να σας εχει καλα και σενα και την οικογενεια σου γιατι πραγματικα ειστε σπανιοι ανθρωποι και χαιρομαι που σας γνωρισα.Φιλακια πολλα ....ΕΙΡΗΝΗ Κ

Nena είπε...

Πολύ γλυκεια ανάρτηση, με συγκίνησες!
Η μανούλα σου θα σε καμαρώνει και θα είναι περήφανη για σένα.....να΄σαι γερή να την θυμάσαι!

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Αχτιδένια μου να μου επιτρέψεις να αφιερώσω στη μανουλα σου και σε όλες τις μαμάδες που μας λείπουν ένα μικρό αφιέρωμα!!!!!
ΥΠΑΡΧΩ!
Υπάρχω,μονάχα γιατί εσύ με γέννησες,
και μού δωσες κορμί απ το κορμί σου.
Τον πρώτο χτύπο της καρδιάς, εσύ τον έδωσες,
κι από το στώμα σου πήρα το πρώτο το φιλί σου.

Υπάρχω, γιατί απ το τίποτα εσύ με έπλασες,
κι από τις φλέβες σου πήρα το πρώτο μου το αίμα.
Να ξεχωρίζω το καλό απ το κακό εσύ με έμαθες,
και την αλήθεια απ το ψέμα.

Υπάρχω,γιατί με πίστη με γαλούχισες
με ιδανικά απλά μεγάλα.
Το νέκταρ της ζωής εσύ με πότισες,
με το αγνό το μητρικό σου γάλα.

Υπάρχω γιατί στα χέρια τα δικά σου με νανούρισες,
παιδί απροστάτευτο, μικρό ήμουν ακόμα.
Τον ελαφρύ τον ύπνο παρακάλαγες,
να με κοιμίσει απαλά στο παιδιλό μου στρώμα.

Υπάρχω, γιατί μες την καρδιά μου εσύ φύτεψες,
πίστη, αγάπη, καλοσύνη.
Κι αυτά μεγάλωσαν και θέριεψαν,
και βιώμα μες την ζωή μου έχουν γίνει!!!!

να είσαι πάντα καλά να την θυμάσε γλυκιά μου.....Το ταξιδι για όσους φευγουν είναι απλώς μια μετάβαση σε έναν άλλο κόσμο....μπορεί καλήτερο από αυτόν εδώ... καφεδάκι λές ε;; μακάρι να ήμουνα κοντα αλλά είμαι στην αλλη άκρη της Ελλαδας

dhmhtra είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
dhmhtra είπε...

Αχτίδα...καλησπέρα!
Ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια. Νοιώθουμε ότι αποκτήσαμε καινούριους φίλους.
Το μόνο για το οποίο λυπούμαστε είναι που στερηθήκαμε την παρέα σας,τη δευτερη μέρα της εκδρομής σας (για τους λόγους που ξέρετε)και το ότι οι καιρικές συνθήκες μας στέρησαν τη χαρά να σας ξεναγίσουμε στα ΜΑΝΙΤΑΡΟΔΑΣΗ!
Πολλά φιλιά

Fanypap είπε...

Καλή ξεκούραση καλή μου! φιλάκια.