Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Μία ενδιάμεση αλλαγή μακριά απο θάλασσα..Λουτράκι Αριδαίας..(Πόζαρ)


Μια αλλαγή θέλαμε και αποφασίσαμε να πάμε στην αντίθετη κατεύθυνση από εκεί που ήμασταν, να μυρίσουμε το άρωμα της έντονης πρασινάδας, του βουνού και των ποταμιών που στολίζουν τη περιοχή με τη γραφικότητα και τον ήχο τους. Λουτράκι Αριδαίας ο προορισμός μας, το γνωστό σε μας τους Μακεδόνες σαν Πόζαρ.
Η Κλώντη στο παράθυρο που εναλλάσσεται με το clima όταν υπερζεστανόμαστε.


Το ξενοδοχείο όμορφο και απομακρυσμένο προσφέρει την ξεκούραση μετά από αυτό που θα χαρούμε στα Ιαματικά Λουτρά του Πόζαρ  σε λίγο.


Πρώτα πήγαμε μια βόλτα στην Έδεσσα, στον Άγρα, στη τεχνική λιμνούλα, μαζέψαμε λίγα ροδάκινα  αποχαιρετήσαμε και φύγαμε τρεχάτοι για ...αυτό που βλέπετε..!
Είναι η πισίνα του αναψυκτηρίου των Λουτρών όπου κάθεσαι να πιεις το καφέ σου και κάνεις τις βουτιές σου. Πίσω σου το βουνό επιβλητικό σου κόβει την ανάσα . Μετά αν θες ανεβαίνεις 1 χλμ ποδαρόδρομο και κάνεις την περιήγηση σου στο σπήλαιο που σας είχα περιγράψει μια άλλη φορά.


Πίναμε το καφεδάκι μας όταν ένας μικρός επισκέπτης έκανε τη βόλτα του μπρος στα έκπληκτα μάτια της Κλώντη. Μία γουστερίτσα όπως την έλεγε ο μπαμπάς μου!


Στο πλάι της πισίνας κυλάει το νερό από τις πηγές του βουνού και ομορφαίνει την εικόνα.


Νάτο το ..παλικάρι μου πάει για μπάνιο, αφού αποφασίσαμε να κάνουμε βουτιές εναλλάξ για να μένει κάποιος με τη Κλώντη. Βλέπετε δίπλα μας ήρθε ένας με ένα τεράστιο σκύλο που την έβλεπε και..γλυφόταν!!!!!!


Τον βλέπω και ζηλεύω μα μετά από μισή ώρα ήρθε η σειρά μου. Βλέπετε τα νερά είναι ζεστά αν και τώρα το καλοκαίρι το αραιώνουν με κρύο νερό από πηγή ιαματική κι αυτή μα πιο κρύα.
 Όπως καταλαβαίνετε είναι σαν να κάνεις μπάνιο ζεστό -χλιαρό στη μπανιέρα σου και αυτό δεν μπορείς να το ανεχθείς πάνω από μισή ώρα. Όμως μπαινοβγαίναμε όλη την ημέρα με σειρά ..ξεχάσαμε και να φάμε..


Το απογευματάκι πήγαμε στη μόνιμη αγορά της πλατείας με προϊόντα της περιοχής και γενικά τουριστικές οικοτεχνίας νοστιμιές. Γλυκά του κουταλιού , χυλοπίτες, λικέρ , φρούτα και ότι μπορείτε να φανταστείτε!


Στο ίδιο άνοιγμα υπάρχει αυτό το συντριβάνι και βέβαια δεν μπορώ να σας βάλω τόσες φωτογραφίες υπάρχει ολόκληρη μικρή πολιτεία από δημοτικές εγκαταστάσεις.


Του έκανα του ανδρούλη μου  και δωράκι ένα μασάζ από τα χεράκια μια γλυκιάς μασαζέρ ..έτσι για να μη λέτε ότι δεν τον φροντίζω!


Δίπλα υπάρχει μία πισίνα μικρή για αυτούς που θέλουν να κάνουν ένα μικρό μπανάκι με ιαματικό νερό πριν το μασάς και πιο δίπλα τα δημοτικά ξενοδοχεία με μικρό ενοίκιο όπως κατάλαβα ή με χορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων.


Δίπλα η ανηφόρα που σε πάει στους καταρράχτες και στη μεγάλη πισίνα που σας έδειξα.Υπάρχουν στους καταρράχτες και φυσικές πισίνες όπου κάνεις ελεύθερα μπάνιο χωρίς χρήματα ( στη πισίνα το εισιτήριο είναι 4 ευρώ) και μία άλλη φυσική πιο μεγάλη κάτω ακριβώς από το καταρράχτη με εισιτήριο 2 ευρώ και 1... Υπάρχει ακόμα και μια σκεπαστή πηγή που είναι η πρώτη που είχε γίνει και που πηγαίνουμε το χειμώνα. Βέβαια η μισή ώρα στοιχίζει 15 ευρώ, κάτι σαν ..πριβέ μα η εγκατάσταση είναι φυσική και το χτίσιμο παλιό και παραδοσιακό.. Νιώθεις εκεί ότι μπαίνεις σε μια σπηλιά και βλέπεις το νερό με φυσαλίδες να βγαίνει από τις πέτρες γύρω σου.


Ε! να πάρω και τις πόζες μου...και ύστερα αναρωτιέμαι ποιόν μοιάζει ο εγγονός μου ο τελευταίο που ποζάρει κάθε τόσο!


Και όσο εγώ ποζάριζα σε μία κυρία που πιάσαμε παρέα ο ..καλός μου  γύρισε από τα μαγαζάκια που σας έλεγα και ποζάρισε με τα κεράσια που αγόρασε . Μην αναρωτιέστε γιατί..3 σακούλες κεράσια..είναι και για τις κόρες, εις τριπλούν τα αγοράζει ..!


Αφού του φώναξα λιγάκι ότι με τόσα ροδάκινα , ένα καρπούζι που αφήσαμε πίσω στο ψυγείο ..πότε θα φάμε τα κεράσια...μου χαμογέλασε...με έγραψε στη κυριολεξία και ..ξαναπήγε σε μια λαϊκή απογευματινή που βρήκε.. Όμως κι εγώ τον πήρα στο κατόπιν  με το ..φακό μου!


Ε! όχι και πεπόνια, του τα πούλησαν σαν άλλο είδος..πορτοκαλί!!!


Εδώ τον άφησα και το αποτέλεσμα ήταν ..ότι μου έφερε 2 φορέματα και μια μπλούζα! Ευτυχώς που μου γινόντουσαν!
Ας αποχαιρετήσω το μέρος με μια πανοραμική μου που τις ξέχασα αυτό το καιρό.. 
Περάσαμε υπέροχα, ήρεμα, φάγαμε  ευτυχώς ελάχιστα λόγω κούρασης από το μπάνιο μα ήπιαμε όσο νερό ιαματικό μπορείτε να φανταστείτε.. από τη ζέστη.


Σας εύχομαι καλή εβδομάδα, θα κάνει πάλι ζέστη..δεν ξέρω που θα πάω ..αν και για να πω την αλήθεια το κλιματιστικό στο σπίτι είναι ότι πρέπει για δροσιά.
Περιμένω φίλους σήμερα στο σπίτι και όσο σας γράφω φτιάχνω συγχρόνως και ένα μιλφέιγ και μια τούρτα μικρή σοκολατίνα απλή και γρήγορη με σαβουαγιάρ. Θα φτιάξω και πιροσκί με τυριά, μπυρίτσα κρύα και..τους φθάνουν..τι λέτε;

40 σχόλια:

Unknown είπε...

πολύ όμορφα μέρη..μπράβο που μπορείτε και τα γυρίζετε τυχερούλια....
τωρα αυτά στο τέλος γιατί....τα εγραψες...μιλφέιγ κλπ.....αχχχ...
ναστε καλά όλοι σας ...καλή σας συνέχεια

xristiana xristodoulou είπε...

πραγματικά είναι μαγευτικός τόπος! Πέρασα δέκα εκπληκτικές μέρες στα Πόζαρ, και πέραν του ότι με βοήθησαν πραγματικά σε ένα θεμα υγείας που αντιμετωπίζω... ο τόπος αυτός αγγιξε την ψυχή μου!
Να είσαι καλά που μου το θύμησες! Δεν ξέρεις πόσο καλό μου κάνουν τέτοιες εικόνες!
Να περάσετε ένα υπέροχο καλοκαίρι!!!!

anthivolon είπε...

Τυχερούλα που βρέθηκες σ΄αυτά τα όμορφα μέρη!! Έχω να πάω σχεδόν δύο χρόνια στο Πόζαρ. Ελπίζω αυτή τη φορά να τα καταφέρω. Αύριο ερχόμαστε για σχεδόν ένα μήνα. Λίγο στα Βρασνά λίγο στη Χαλκιδική λίγο στην Έδεσσα και στα κλεφτά Θεσσαλονίκη.....η ζέστη στην πόλη δεν αντέχεται αυτόν τον καιρό!!
Τα φιλιά μου, από αύριο θα αναπνέουμε τον ίδιο αέρα!!

Ανώνυμος είπε...

@αχτίδα,καλά κάνατε μανούλα μου!!τέλεια είναι εκεί!!!καλά ο νταντούλις μου δεν θα σταματήσει να ψωνίζει!!!να μου τον φιλήσεις μανούλα μου και το κλωντούλι!!έτσι όμορφα να περνάτε πάντα και αγαπημένα!!!

Αναστασία είπε...

Να είστε καλά και να περνάτε πάντα έτσι όμορφα.

Fanypap είπε...

Αχτίδα μου, δεν πήγα ποτέ στα λουτρά Πόζαρ, αλλά είχα ακουστά. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι είναι τόσο όμορφο μέρος για εκδρομή!!! ευχαριστώ πολύ για τις φωτό και την ενημέρωση, τώρα θα φροντίσω να πάω οπωσδήποτε κάποια στιγμή!!!! φιλάκια και καλές δημιουργίες και εκδρομές!!!

Ερωφίλη είπε...

Δεν έχω πάει ποτέ σ΄αυτά τα μέρη και θα τό ήθελα πολύ.
Πολύ καταναλωτικός ο Δημητράκης σου! Η χαρά των εμπόρων είναι!!
Η κρίση δεν σας αγγίζει;
Θα μου πεις μια ζωή δουλεύατε και ήρθε η ώρα να απολαύσετε..
Το ίδιο κάνω κι εγώ, αλλά πιο συγκρατημένα.
Καλή εβδομάδα.Κι εγώ φεύγω για
7ήμερο ταξειδάκι.Θα μου λείψεις!
φιλάκια.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ homemade, φίλε μου δεν θέλω να σε στεναχωρέσω μα έκανα πάστες σοκολάτας..μούρλια και μιλ φέιγ..αχτύπητο.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Χριστιάνα μου εμείς πηγαίνουμε πολύ συχνά γιατί ο άνδρας μου λατρεύει τα νερά και γενικά την περιοχή.Να δεις τι όμορφα είναι τα μπάνια εκεί με ...χιόνι έξω!

Maria Villioti είπε...

Πολύ όμορφα μέρη και πολύ ωραίες στιγμές.Πάντα τέτοια!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ anthivolon, άντε..να σε δει και λίγο η πατρίδα Μακεδονία..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Νεφέλη, Αθηνούλα μου ελπίζω να καταλαβαίνεις οτι σε σκεφτήκαμε πολλές φορές.Σου έχω μαζεμένα γλυκά του Δημήτρη, να φέρεις λέει τα βάζα του!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Αναστασία μου σ' ευχαριστώ πολύ , να περνάς κι εσύ καλά!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Φανή Παπαγεωργίου,να πας ..σε διαβεβαιώ οτι είναι ένας προορισμός διακοπών υπέροχος για υγεία και ξεκούραση.

Mαρία είπε...

Είχα πάει πρόπερσυ τα Χριστούγεννα και ήταν μαγικά! Τυχεροί που είστε κοντα σε τέτοια πανέμορφα μέρη!Να περνάτε πάντα ετσι όμορφα!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ερωφίλη μου ..τώρα ζω το σήμερα, δουλέψαμε χρόνια, ακόμα δεν πήραμε σύνταξη βέβαια και τρώμε τα έτοιμα,,μα δεν ξέρω πως θα είναι το αύριο γι' αυτό χαιρόμαστε το σήμερα όσο μπορούμε,ακίνητη περιουσία ευτυχώς έχω..λεφτά πολλ'ά δεν έχω αρκετά όμως για το σήμεραΔεν κάνουμε πλέον περιττά έξοδα, δεν ήμαστε των λο΄θυσων ή της διασκέδασης σε κέντρα..ποτέ δεν ήμουνα για χορούς και τραγούδια...μας αρέσουν τα ίδια πράγματα..ταξίδια και απλή ζωή.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ MARIA VILLIOTI, αλήθεια γλυκιά μου είναι υπέροχα μέρη.

ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ είπε...

σούπερ!!!!! μα είναι απίθανο μέρος, πολυαγαπημένο! καλά να είστε και να καταναλώνετε!!! αδιόρθωτος ο ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ!!!!!!!

Kid'sART by Angie είπε...

πολυ ομορφα μερη...ημουν εκει πριν δυο βδομαδες....επισης να σημειωσω οτι κι εμενα στα μερη μου γουστεριτσα τη λενε τη σαυρα!χαχαχαχα......να περνατε πολυ ομορφα!!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Mαρία μου για μένα που το ξέρω καλά σου λέω οτι η καλύτερη εποχή είναι το Σεπτέμβρη..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ, φιληνάδα εδώ είσαι ;θα σε πάρω τηλέφωνο..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Angie αν σου πω οτι μία θεία μου είχε παλιό σπίτι και είχε μια γουστερίτσα που της έβαζε ..ζάχαρη και ερχόταν και ..έτρωγε;

foufoula89 είπε...

ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΚΑΙ ΕΓΩ 1 ΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ...ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ ΓΚΟΥΣΤΑΡΙΤΣΑ ΤΟ ΛΕΜΕ...ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΛΦΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟ ΑΧ!!!!!!...ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΤΕΛΕΙΑ ΕΓΩ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΡΘΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΛΟ ΕΙΧΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.....ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ

Mary Ka είπε...

Το βουνό τέλειο για τις ζέστες, ήσυχο και δροσερό...

marilia είπε...

Δεν τους φτάνουν, γιατί το μιλφέιγ να το κατασχέσω ΟΛΟ εγώ! χα!

Να ομορφοπερνάτε!!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ foufoula89, η Ελλάδα μας και ιδιαίτερα η Μακεδονία έχει πολλές ομορφιές.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Mary Ka δεν αγαπάω πολύ το βουνό είναι αλήθεια, μα μου αρέσει να περπατώ σε μονοπάτια του.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ marilia το πιο εύκολο και γρήγορο γλυκό γλυκιά μου!

gitsanas είπε...

Καταπληκτική περιήγηση για εμάς που ακόμα δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε...
Καλά να περνάτε.

Τις καληνύχτες μου!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Αγρίνιο...γλυκές μνήμες, καλώς ήρθες φίλε, τι να πει κανείς και για τα δικά σας μέρη..

ElenaG είπε...

Koritsara mou kala na pernate!
tha se paro na ta poume!

Ποδηλάτισσα είπε...

Τυχερούλα.... Να περνάς πάντα τόσο όμορφα!!!!

Unknown είπε...

Πρώτη φορα ακουω γι αυτα τα λουτρα αλλα το ταξιδι σου που μοιραστηκες μαζι μας μαγικο..παντα ευχομαι να περνας ομορφα κ να χαμογελας

Leviathan είπε...

υπέροχες οι φωτος :-) πάντα έτσι όμορφα να περνάτε :-)

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ElenaG, αν θυμάσαι όταν ήρθες σου είπα να σε πάω μα δεν είχες χρόνο..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ποδηλάτησα, φίλη μου το ..τυχερούλα είναι σχετικό..απλά περνώ το σήμερα όπως μου λέρχεται καλό ή κακό..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Λενα μου θα σε συμβούλευα να το κάνεις προορισμό για ένα διήμερο τουλάχιστον, υπάρχουν εκεί άπειρη ξενώνες , υπέρχοι για όλα τα βαλάντια και σε διαβεβαιώ οτι θα περάσεις υπέροχα και θα ξαναπάς.Προτείνω μήνες Σεπτέμβριο ή Μάιο..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Leviathan γύρισες πουλάκι μου;λέω να πάω να δω το Χάρυ Πότερ το τελευταίο..περιμένω να δω ανάλυση απο σένα πριν πάω!

pinelopi είπε...

Ό,τι περισσέψει..εδώ είμαστε εμείς (:
Κι ο παππούς μου έτσι τις λέει..γουστέρες..Ωραία μέρη, καλό υπόλοιπο καλοκαιριού.

Rena Christodoulou είπε...

ΤΟΣΟ ΩΡΑΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΥΤΕ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΝΑ ΗΣΟΥΝ!!!!!!!!!
ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΛΥ ΣΥΧΝΑ , ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ!!!!!!!!!!!!!
ΜΠΡΑΒΟ ΑΧΤΙΔΑ!!!!!
ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑΥΤΟ ΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΩΡΑ ΣΑΣ ΚΑΛΗ!!!!!!!!!!!!!!
ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ ΚΑΛΑ!!!!!!!!!!!!!!!