Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Στη μάμά μου σε μένα ,στη κόρη μου, στις μαμάδες όλου του κόσμου!


Κυριακή 9 Μαΐου γιορτάζουμε όλες οι μανούλες, γιορτάζει και η δική μου! Λένε οτι γερνάς όταν παύεις να λες κάπου τη λέξη : μαμά.
Εγώ έχω τη τύχη να την λέω ακόμα ,ο άνδρας μου αυτή τη λέξη τη θυμάται μόνο στο πρόσωπο της μητέρας μου και έτσι την τιμούμε μαζί διπλά.
Τη μητέρα μου την θυμάμαι πάντα σαν κάτι που θαύμαζα όπως θαυμάζεις κάτι άπιαστο.
Δυναμική, σκληρή πολλές φορές και ακλόνητη στις αποφάσεις της , μου έμαθε να είμαι ακέραια σαν χαρακτήρας μα δεν μπόρεσε να με κάνει συγκρατημένη σαν κι εκείνη και να δαμάσει τον αυθόρμητο χαρακτήρα μου.Όποτε της έκαμνα κάτι μου έλεγε τσατισμένη: ίδια ο πατέρας σου είσαι! Αν μπορούσε να με κλείσει σε ένα κλουβί χωρίς να έχω επαφές σίγουρα θα το 'εκαμνε φίλοι μου και γι' αυτό με έβαλε εσωτερική στις καλόγριες στη Α! Γυμν. τότε μα ..δεν δούλεψε το θέμα και ..σώθηκα κι εγώ και ...οι καλόγριες!

Την λέξη μαμά την είπα πρώτα στη γιαγιά μου είναι αλήθεια, μα οι συνθήκες ήταν τέτοιες που έπρεπε εκείνη να πάρει τη θέση αυτή στη μικρή μου ηλικία.. Η μητέρα μου ήταν η νεαρή φοιτήτρια τότε που με έπαιζε τις ελεύθερες ώρες της και που στα 5 μου χρόνια την είδα να ορκίζεται γιατρός και μετά να μου δίνει την θέση που όφειλε κοντά τους με το πατέρα μου.


Προσπάθησε πολύ μαζί μου να συνδιάσει τους δυο ρόλους το παραδέχομαι , μεγάλωσα μέσα σε ...νοσοκομεία που με έπαιρνε στις εφημερίες της και έπαιζα με σύριγγες και στηθοσκόπια !Οταν την έβλεπα με την άσπρη της ιατρική ρόμπα και τις νοσοκόμες να την ακολουθούν γινότανε για μένα ένας μικρός ήρωας.

Όμως... μου δίδαξε πολλά και μου στάθηκε σε άλλα τόσα όπως έπρεπε να μου σταθεί σαν μάνα και δεν τράβηξε και λίγα σαν μεγάλωσα .Αγαπούσε πάντα τα ταξίδια ( να ποιόν έμοιασα) και μαζί με τους γονείς μου γύρισα σχεδόν όλη την Ευρώπη απο πολύ μικρή!


Εδώ είμαστε στον Πύργο του Άιφελ

Εδώ στο Σαν Τροπέζ.

Συχώρεσε τα λάθη μου , ακόμα κι όταν την απογοήτευσα σπουδάζοντας στη Σχολή Καλλών Τεχνών και όχι στην Ιατρική, την θυμάμαι να φρίτει όταν ερχόμουνα με ταγάρια , τζιν και πουκαμίσες ριχτές σαν ...τουρίστρια ! Δέχθηκε τις αποφάσεις μου όταν έφυγα στο Βέλγιο ερωτευμένη με τον άνδρα μου και στάθηκε δίπλα μου στην εκκλησία στη ξένη χώρα, την ευχαριστώ γι' αυτό μα ήταν σίγουρα πάντα διορατική . Λάτρεψε τα παιδιά μου και προσπάθησε να κάνει και έκανε σ' αυτά όσα δεν έκανε σε μένα.
Δεν ξέρω τι υποσυνείδητα είναι εκείνο μου με έκανε όταν εγώ έγινα μάνα να κάνω άλλες επιλογές διαλλέγοντας το τίτλο της μαμάς πάνω απο το ρόλο που οι σπουδές μου μου έταζαν. Θεώρησα οτι ο ρόλος μου αυτός ήταν πιο σημαντικός για μένα και λαικίστικα να πω οτι " δυο καρπούζια δεν μπαίνουν σε μια μασχάλη."
Σειρά μου λοιπόν να μπω στο δικό της ρόλο ! Δεν ξέρω αν σαν μητέρα στάθηκα για τα παιδιά μου σωστή μα.. ήμουν δίπλα τους πάντα όταν με χρειάστηκαν και όταν νόμιζαν οτι δεν με χρειάστηκαν και σχεδόν αόρατα τα επέβλεπα.
Δεν μετάνοιωσα ποτέ για τίποτα, πήρα απο αυτές χαρές και λύπες, πήρα αγάπη, ικανοποίηση, θαυμασμό και συμπαράσταση. Τα έσερνα μαζί μας σε ταξίδια και κάμπινκ που τόσο αγαπούσαμε όπως κάνει τώρα η Ιωάννα κι εγώ...φωνάζω!
Γέλασα μαζί τους, διασκέδασα, υπερηφανεύτηκα, τις θαύμασα όπως μόνο μια μάνα θαυμάζει θεωρώντας τες μοναδικές .
Άλλοτε βέβαια πόνεσα με το πόνο τους και έκλαψα κρυφά για να μη δουν ποτέ τη λύπη και την αγωνία μου για το μέλλον τους ,κρύβοντας τα όλα με ένα χαμόγελο σαν όλες τις μάνες του κόσμου.

Μάνα για μένα είναι όχι απλά μια λέξη , είναι ένα ολόκληρο ..πακέτο με άπειρα περιτυλίγματα, άλλα πολύχρωμα, άλλα σκληρά , άλλα διάφανα μα ..κατάληλα να κρατούν το πολύτιμο περιεχόμενο μαλακό. Στο τέλος ένα απλό περιτύλιγμα ταχυδρομείου όμοιο με όλα τα άλλα και μια εττικέτα απλή με τη λέξη :" μάνα".
Σήμερα η δική μου μητέρα είναι ένα ...παιδί που πρέπει να το φροντίζω , να πλένω, να αλλάζω και ενώ δεν με καταλαβαίνει εγώ εξακολουθώ όταν είμαι πικραμένη να της λέω το πόνο μου και να ζητώ τη συμβουλή της που ...δεν έρχεται ποτέ πια.
Μα είναι εκεί..έστω και σαν σκιά...και μπορώ να λέω ακόμα τη λέξη : μαμά.... και να θυμώνω όταν δεν τρώει το φαγητό που της ταΐζω ή όταν αναγκάζομαι να φωνάζω για να με ακούσει ή να λέω άπειρες φορές το ίδιο πράγμα για να το καταλάβει. Μα ...είναι εκεί.. και μπορώ ακόμα να λέω τη λέξη : μαμά!

Χρόνια σου Πολλά μαμά μου!

47 σχόλια:

Αννα είπε...

Αχ βρε Αχτιδουλα μου με συγκινησες!!!Χρονια πολλα λοιπον για αυριο, χρονια πολλα σε σενα , στη μαμα σου, στην Ιωαννα σου!!!Χρονια πολλα και στην Ειρηνη για την γιορτη της...

Αννα είπε...

Καλα ταυτοχρονα γραφαμε η μια στην αλλη;Απιστευτο!!!Σε ευχαριστω για τις ευχες, ήταν οντως τα καλυτερα γενεθλια...Ολες αυτες τις μερες ακουω ειδησεις και απογοητευομαι...Εκαναν αυτο τα μικρα μου και σκεφτηκα πως αυτην την αγαπη κανενα ΔΝΤ δε μπορει να την μειωσει, να την περικόψει...Νιωθω τοσο μα τοσο τυχερη...που δεν μπορω να περιγραψω με λογια ολα οσα ενιωσα...

( fortounata) είπε...

χρόνια πολλά,σε όλες τις μαμάδες του κόσμου.μα κάποιες μάνες που περίμεναν τα χρόνια πολλά σήμερα από τα παιδιά τους,δεν θα τα ακούσουν,και θα ζουν μέσα στον πόνο.καλήμέρα Αχτίδα μου,να είσαι πάντα καλά.

Λουίζα είπε...

Καλημέρα κ.Γεωργία,
Με συγκινήσατε! Τι όμορφα που τα είπατε, σαν κόρη, σαν μαμά και σαν γιαγιά! Ο ρόλος της μανούλας είναι τόσο μοναδικός.
Χρόνια σας Πολλά, σε εσάς και όλες τις μαμάδες του κόσμου!

Hfaistiwnas είπε...

Χρόνια πολλά σε όλες τις μάνες!!!!

anthivolon είπε...

Φώναζε, καλή μου, πολλές φορές τη λέξη μάνα, τώρα που ακόμη είσαι καί κόρη και μάνα! Τώρα που ακόμη μπορείς... είναι τόσο γλυκό όταν μπορείς να το λές!
Να ΄στε όλες καλά, καί εσύ, και η μάνα σου, καί οι κόρες σου!!
Και του χρόνου με υγεία!!

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Δάκρυσα σήμερα: "στάθηκε δίπλα μου στην εκκλησία στη ξένη χώρα"... μα πολυ σου λέω...

Αχτιδούλα μου, βρίσκω πως στις παιδικές σου φωτογραφίες σου μοιάζει πολύ η Ιωάννα σου.


ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ
μανούλες και καλή δύναμη με τη δική σου

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Άννα μου πολύ όμορφη έκπληξη σου έκαναν τα ...παιδάκια σου, γιατί κι εσύ σαν μαμά είσαι μέσα στη τάξη.Σ' ευχαριστώ για τις ευχές, φίλησε μου και τη δική σου μαμά.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ φουρτουνιασμενη ψυχη, να ζήσουμε καλέ να μας χαίρονται!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Λουίζα μου σ' ευχαριστώ, τιμώ κάθε πρωί το ..ροδόνερο σου, το λάτρεψα.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Hfaistiwnas , ευχαριστώ αγόρι μοτυ και ευχές στη δική σου μαμά.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ anthivolon, ευχαριστώ καλή μου , κι εσύ μανούλα είσαι και θα περάσεις απο όλα αυτά τα σκαλοπάτια.Σου ελυχομαι να είναι ευκολοανέβατα.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ, πράγματι η Ιωάννα μου μοιάζει, η Ειρήνη πήρε απο το σόι του άνδρα μου.Ευχαριστώ για τις ευχές , επίσης , να χαίρεσαι το αγόρι σου.

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Αχτιδούλα μου Σ' ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!!...
Τα αγόρια μου (3) και τα κορίτσια μου (2)..θέλεις να πεις
:-)

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

margarita είπε...

Διαβαζα το κειμενο σου και εκλαιγα. Οταν πεθανε η προγιαγια μου η γιαγια μου ειπε σημερα μεγαλωσα, και ας ηταν τοτε 60 χρονων. Να χαιρεσε την οικογενεια σου!!!!!

Μarion, είπε...

Aχτίδα μου πολύ συγκινητική για ακόμα μια φορά.

Χρόνια πολλά σε σένα, στην κόρη σου Ιωάννα, να χαίρεσαι τις κόρες σου, να καμαρώνεις τα εγγόνια σου, να είσαι κοντά στη μητέρα σου κι αυτή με τον τρόπο της είναι κοντά σου.

Χρόνια μας πολλά σε όλες τις μανούλες, στις μέλλουσες αλλά και σε αυτές που δεν ειναι ακόμα αλλά έχουν τόση αγάπη να δώσουν.

Andria είπε...

Αχτίδα μου χρόνια σου πολλά για τον πιο όμορφο και σημαντικό ρόλο της ζωής σου! Εμείς οι γυναίκες είμαστε και για τον άντρα μας πάντα "μαμάδες" μιας και έχουμε ευλογηθεί με το μητρικό ένστικτο και το αισθανόμαστε για όποιον αγαπάμε πολύ! Να σε χαίρονται και οι κορούλες σου και η ψυχοκόρη σου φυσικά! Χρόνια πολλά και στη δική σου μανούλα που έχεις γίνει πια ο φύλακας άγγελος της.
Να είσαι πάντα καλά!

marilia είπε...

Χρόνια πολλά σ' όλες τις μανούλες του σπιτιού! :)

Irini είπε...

Χρόνια πολλά και από εμένα!!!
Συγκινήθηκα πάρα πολύ με το αφιέρωμα που έκανες στην μητέρα σου.Να ζήσετε όλες οι μανούλες πάντα αγαπημένες να είστε.Πολλά φιλιά!!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ με συγκίνησες Αχτίδα μου με αυτά που έγραψες!
Πολύ θα ήθελα να ζούσε η μαμά μου για να την φωνάξω, να της πω πόσο την αγαπώ. Αύριο θα της ανάψω ένα κεράκι και της πω απλά ότι μου λείπει απίστευτα πολύ!
Μανούλες όλου του κόσμου Χρόνια σας Πολλά!!
Πολλά χαμόγελα και φιλιά,
Χριστίνα από Κατερίνη

Γιαγιά Αντιγόνη είπε...

Αχτιδούλα μου, με συγκίνησε η αναφορά σου στην μανούλα σου...
Χαρά στις μανούλες του σπιτιού σου!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ , βρε αθεόφοβη έχεις τόσα παιδιά;πως νόμιζα οτι έχεις μόνον ένα γιό;

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ margarita, έτσι ακριβώς είναι καλή μου, εύχομαι να είναι μακριά αυτή η μέρα όσο κι αν κουράζομαι.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Μarion, σ' ευχαριστώ πολύ καλή μου εγώ και όλες οι μανούλες του κόσμου.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Andria μου έχω πολλά " παιδιά" παντού , με αγαπούν και τα αγαπώ.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ marilia, μικρούλα μου σ' ευχαριστώ πολύ, φιλάκια και στη δική σου μανούλα, μη ξεχνάς να της τηλεφωνείς.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ irini μου ξέρεις κάτι μέσα μου μου λέει οτι δεν θα υπ'αρξει άλλη φορά τέτοια γιορτή για μένα στη μητέρα μου και το θεώρησα καθήκον και ανάγκη να το κάνω.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Χριστίνα από Κατερίνη, φίλη μου τα είπαμε και στο τηλέφωνο, λυπάμαι που δεν ζει η δική σου, είμαι εγώ εδώ βρε κουτή!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Γιαγιά Αντιγόνη, να ζήσουμε βρε..να μας χαίρονται...και του χρόνου!

Ένδειξη ζωής είπε...

Χρόνια μας πολλά. Κάθε μανούλα και μια ιστορία!

Πείτε μου αν στην τρίτη φωτογραφία είστε Ερμού με Αγίας Σοφίας... Είμαι περίεργη να δω αν είναι όντως αυτό το μέρος!

Πόπη είπε...

Χρόνια Πολλά Αχτίδα μου, να σε χαίρονται όσοι σε αγαπούν!!!

Χρόνια καλά στη μανούλα σου που ζεί τον επίλογο της ζωής της και έχει τόση φροντίδα και αγάπη γύρω της!

Χρόνια καλά και στη δική μου μανούλα που είναι 87 χρονών και είναι μια χαρά!!!

Χρόνια πολλά στις μανούλες της καρδιάς που λαχτάρησαν τόσο πολύ ένα παιδί και γι αυτό υιοθέτησαν.

Χρόνια πολλά και στη μάνα Ελλάδα που τη στριμώξανε και...ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Χρόνια Πολλά σε όλες μας με υγεία και αισιοδοξία!!!

Evie είπε...

Μανούλα την αγάπη σου
δεν την μαραίνει ο χρόνος
και μεσ’ στον κόσμο τον πλατύ
σε σένα πρέπει μοναχός
ο πιο μεγάλος θρόνος.


Να ζήσετε σαν τα ψηλά βουνά κι οι τρεις γενεές!! ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ τυχερή μου Αχτίδα!!!

stalamatia είπε...

Χρόνια πολλά σε όλες σας(μας).
Να είναι καλά όλες οι μανούλες του κόσμου να φέρνουν τα μωρά τους γερά και δυνατά σε αυτό το δύσκολο και άγριο κόσμο.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ένδειξη ζωής, καλημέρα, ευχαριστώ και ..πράγματι είμαστε σε αυτό ακριβώς το μέρος.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Πόπη μου σ' ευχαριστώ! Που είσαι που σε σκέπτομαι αυτές τις μέρες.Πιάστηκε ξαφνικά η μέση μου απο απότομη κίνηση και πονώ πολυ, είμαι ολίγον τι..χάλια!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Evie μου σ' ευχαριστώ , μαζί και σε όλες τις μανούλες του κόσμου!

Δημιουργία είπε...

Χρόνια Πολλά σε όλες τις μανούλες, να χαιρομαστε και να καμαρώνουμε τα παιδιά μας!

Ανώνυμος είπε...

με συγκίνησες....όντας στη μέση,μαμά και κόρη ταυτόχρονα,να σου πώ ευχαριστώ για το ποστ σου,και χρόνια πολλά :)

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Δημιουργία, φίλη μου σ' ευχαριστώ και χρόνια πολλά και σε σένα.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ kihli, καλώς ήρθες στη παρέα, σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

marilise είπε...

χρόνια πολλά και καλά σε όλες τις νμανούλες του κόσμου

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΠΑΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ.ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ:))))))

ΤΕΛΕΙΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ.ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΑΝΑΔΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ marilise, ευχαριστούμε κοριτσάκι, οι μανούλες όλου του κόσμου!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS, φίλε μου μπαίνω πάντα για την αρχή της εβδομάδος για γούρι στις μαύρες μέρες.

Πόπη είπε...

Πονάει η μεσούλα σου;;;
Πες του Δημήτρη να σου κάνει μασσάζ,
βάλε θερμοφόρα
και ξάπλωσε μερικές μέρες για να
ανακουφιστείς.
'Αντε περαστικούλια!!!
Καληνύχτα και καλή βδομάδα!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Πόπη μου όχι ακριβώς η μέση λίγο πιο δεξιά στο γοφό μάλλον, εχω λέει ο Δημήτρης που με τρίβει κάνει ένα μικρό μπαλάκι.

Demi είπε...

χρονια πολλα σε σενα και στην μαμα σου....να την χαιρεσαι και να σε χαιρεται!
Συγκινητικά τα οσα γράφεις αλλά και γεμάτα αγάπη!!!