Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Το συμφέρον πάνω από όλα...

 


Είμαι μάλλον σε...φιλοσοφική διάθεση πρωινιάτικα  και βλέποντας, ζώντας, ακούγοντας καταλήγω πως ο άνθρωπος τελικά πάνω από όλα βάζει το.. συμφέρον του .. το προσωπικό εννοώ και κάνοντας το αυτοσκοπό πολλές φορές είναι ικανός να πατήσει επί πτωμάτων! Ρίξτε μια ματιά ολόγυρα και είμαι σίγουρη ότι θα το δείτε, θα το αναγνωρίσετε παντού μικρό ή μεγάλο, ακίνδυνο ή καταστροφικό πάντως.. συμφέρον.
 Όταν είσαι στην ηλικία μου και ο χρόνος της παρατήρησης γεγονότων η καταστάσεων γίνεται τρόπος χρήσης της μοναξιάς τότε.. αρχίζεις και βλέπεις ολοκάθαρα πίσω από το θολωμένο γυαλί της νιότης. 
Να αρχίσω από τον πόλεμο;.. να πάω στα σκαπανεβάσματα τιμών; .. εκείνο το περίεργο χρηματιστήριο που ποτέ δεν μπόρεσα να χωνέψω και ανεβάζει κατεβάζει κυβερνήσεις και πολέμους;  Μετά  στα καθημερινά μας , τα επιβεβλημένα λόγω διασκέδασης  διαγωνιστικά ρεάλιτι της τηλεόρασης; Πόλεμος παιδάκι μου, εξευτελισμός ζωών λόγω.. συμφέροντος! 
 Ας πάω και στα απλά, τα καθημερινά και μιλώ για σχέσεις, φιλίες, συγγενικούς δεσμούς , όλα ακροβατούν ανάμεσα στο συμφέρον και το τι θα αποκομίσεις από τον άλλο.  Χθες μια φίλη μου έλεγε με παράπονο πως μετά το χαμό του συζύγου της και την οικονομική της πτώση όλα άλλαξαν, οι φίλοι χάθηκαν, οι επισκέψεις αραίωσαν , τα τηλεφωνήματα έγιναν σπάνια γιατί...υπήρχε ο φόβος μήπως ζητήσει κάτι από αυτούς !!. 
Προ ημερών μία νέα κάτοικος στην πολυκατοικία μας, μας χτύπησε το κουδούνι για πολλά, την βοηθήσαμε όσο ήταν δυνατόν πολλές φορές  μέχρι που .. ζήτησε κάτι που δεν ήταν στο χέρι μας και την παραπέμψαμε σε επαγγελματία επί .. πληρωμή . Χθες πέσαμε πρόσωπο με πρόσωπο στις σκάλες και.. ούτε καν μία καλημέρα φίλοι μου. Συνειδητοποιώ πλέον πως οι άνθρωποι βάζουν το.. δούνε και λαβείν πάνω από όλα με την κακή έννοια της φράσης αυτής κατά το.. συμφέρον πάλι.
 Εγώ πάντα πρεσβεύω πως η προσφορά, η αγάπη, η βοήθεια  πρέπει να είναι τρόπος ζωής μας όμως.. όχι από την άσχημη εικόνα που έχει για κύριο αφέντη το.. συμφέρον. Εκείνο το Χριστιανός θρήσκευμα που υπήρχε παλιά στις ταυτότητες νομίζω πια πως δίκαια αφαιρέθηκε αφού δεν αντιπροσωπεύει με την πραγματική έννοια του. 
 Αμπελοφιλοσοφίες θα μου πείτε.. από αυτές που πλημμυρίζουν το μυαλό μιας 69χρονης. Προ ημερών πάλι μιλώντας στο τηλέφωνο με .. κάποια για τις λαμπάδες που φτιάχνω με ρώτησε πόσα.. παίρνω.  Έμεινε με ανοιχτό το στόμα όταν είπα πως είμαι εθελόντρια με την πλήρη έννοια της λέξης , γέλασε και μετά μου είπε πως στην εποχή μας ο εθελοντισμός πρέπει να.. αμείβεται.  Λυπήθηκα, στοχάστηκα, έβαλα σε.. ζυγαριά την σχέση μας και κατέληξα στη σημερινή μου κουβεντούλα μαζί σας. Το συμφέρον βασιλεύει φίλοι μου και ανοήτως ίσως δεν μπορώ να το δεχθώ. Δίνω γιατί με κάνει ευτυχισμένη, προσφέρω μέσα στις δυνατότητες μου πάντα και θλίβομαι που οι δυνατότητες μου λιγοστεύουν και σε δύναμη και σε χρήμα και πονάω πραγματικά όταν δεν μπορώ.
Όταν βλέπω τα θλιμμένα , δακρυσμένα ματάκια των παιδιών θα ήθελα να είμαι ξανά στα 30 μου για να πάρω ανάδοχος όσα μου δώσουν. 
 Ας πάμε κα στα.. φαιδρά! Όπως κάθε σεζόν παρακολουθώ στην τηλεόραση το Μάστερ Σεφ και νομίζω πως θα πάψω να βλέπω κι αυτό.  Βλέπετε χωρίς να το θέλω γίνομαι κριτής συμπεριφορών συμφερόντων και όχι συνταγών, φοβερό πράγμα φίλοι μου ο .. εκφυλισμός συμπεριφορών στους ανθρώπους λόγω.. συμφερόντων ..πάλι!!!  Ο ένα θάβει τον άλλο , σκοπούμενες κινήσεις για  .. εξολόθρευση  για το.. συμφέρον πάλι!  
Θεωρείστε την σημερινή μου κουβεντούλα μαζί σας σαν.. παράπονο για τον.. Άνθρωπο και το συναίσθημα που παρακμάζει. Εγώ θυμάμαι ακόμη τις ξεκλείδωτες πόρτες στις γειτονιές, τα πιάτα με το φαγητό που πήγαιναν από πόρτα σε πόρτα, το παιδάκι της μιας που το εμπιστευόταν στη γειτόνισσα για να πάει στο εργοστάσιο, η λέξη εθελοντισμός δεν υπήρχε φίλοι μου, ανακαλύφθηκε μετά στο λεξιλόγιο όταν χάθηκε η λέξη.. αλληλεγγύη.  Εγώ πάντως εξακολουθώ να επιμένω, να κάνω.. ανοησίες σε δύσκολους καιρούς όπως μου είπε η φίλη στο τηλέφωνο και στέκομαι σε συναισθήματα που κανείς δεν μπορεί να με κάνει να απαρνηθώ.
                               Αχτιδένια φιλάκια 

8 σχόλια:

Marina Tsardakli είπε...

Έχεις δίκιο Αχτίδα μου!
Πολλοί -οι περισσότεροι- άνθρωποι βαδίζουν με βάση το συμφέρον τους.
Από την άλλη, όπως έλεγα και σε μια κουβέντα προ ολίγου, καθείς ας κάνει ότι νομίζει. Εμένα δεν με επηρεάζει αυτό. Εγώ θα συνεχίσω να βαδίζω με τις αρχές και τις αξίες μου.
Ορθώς λοιπόν προβληματίζεσαι, αλλά μην στεναχωρείς την ψυχή σου. Συνέχισε να την έχεις γεμάτη αγάπη και δίνε όπου μπορείς.
Την ανθρωπιά μας, δεν θα μας τη πάρει κανείς.
Σε φιλώ πολύ γλυκά :)

ANNA FLO είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Τις ίδιες διαπιστώσεις έχω κάνει κι εγώ. Όσο για τον εθελοντισμό αλίμονο αν δεν υπήρχε κι αυτός. Τότε θα έχανε και την ένοια της η λέξη 'Ανθρωπος'.
Εσύ να κάνεις αυτό που λέει η καρδιά σου και χαμογέλα. ΄Τους λυπάμαι κιόλας αυτούς που θέλουν αμοιβή για να προσφέρουν κάτι. Πόσο άδειοι θα νιώθουν!!!
Όσο για τους διαγωνισμούς στην τηλεόραση σκέψου, δίνουμε ακροαματικότητα όπου υπάρχει αυτό το ''θάψιμο'' των διαγωνιζόμενων. Βαλτοί είναι για μένα για ακροαματικότητα
Καλημέρα Γεωργία μου και βάστα γερά

Ανώνυμος είπε...

Προ ημερών πήγα να ανανεώσω το διαβατήριο μου. Προβληματιστηκαν λίγο γιατί η ταυτότητα μου ήταν από την εποχή που παντρεύτηκα το 71 και γιατί δεν την άλλαξα. Τους είπα ότι την φυλάω σαν κόρη οφθαλμού γιατί με αναφέρει ως Χριστιανη Ορθοδοξη!
Διαβάζοντας σήμερα αγαπητή και συνομήλικη την ανάρτηση σου είδα ότι κάνουμε τις ίδιες ακριβώς σκέψεις. Όσο γιγαντωνεται δίπλα μας το συμφέρον τόσο απομονωνομαστε....
Όμως μη σκας, το διαδίκτυο βοηθαει ν ανταλλάσουμε ειλικρινείς σκέψεις χωρίς κανένα συμφέρον. Κι εγώ ασχολήθηκα αυτές τις μέρες με τη δράση για τους Ουκρανους προκειμένου να στείλω φάρμακα που απαιτούν ψυγείο και είχε συγκεκριμένη διαδικασία. Το θέμα του πολέμου με απασχολεί και άκουσα σε μια ομιλία Δεσπότη στο you tube τη σκέψη του για στοκαρισμα τροφιμων: "αν είναι να εφοδιαστεις τρόφιμα για να μοιράσεις στο καιρό της ανάγκης καντο, αν όχι μην το κάνεις γιατί θα χάσεις και τη ψυχή σου"
Είναι φανερό ότι όσοι ταχουν καλά με τον εαυτό τους τα βρίσκουν σε περιόδους μοναξιάς είτε από κορωνοιο όπως συμβαίνει τελευταία, είτε από γεραματα από αρρώστιες είτε από πολεμο είτε απο φτώχεια....χίλιες αιτίες υπαρχουν αλλά και χίλιες ευκαιρίες για να γεμίσει η ψυχή και να νοιώσει ότι όσο κι αν το σώμα γερνάει η ψυχή μπορεί να ανανεώνεται και να πετάει.....
Φιλικά, γιαγιά Φαιη.

Giannis Pit. είπε...

Γεωργία μου, η αντίληψη της ανθρωποφαγίας δεν έρχεται τυχαία καλή μου φίλη. Όπως τα παλιά εκείνα χρόνια, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης έκανε τους ανθρώπους θηρία, τώρα είναι ένα άλλο ένστικτο, φυτεμένο "από τα πάνω". Η κερδοσκοπία, η απληστία, ο ανταγωνισμός. Αυτά είναι τα "αγαθά" που διέπουν σήμερα τους ανθρώπους. Ή τουλάχιστον αυτά τους καπελώνουν.
Προχώρα με τις αξίες σου καλή μου φίλη. Να είσαι σίγουρη ότι υπερισχύουν τελικά.
Την καλησπέρα μου.

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Αχ Γιωργία μου ποιος θα διαφωνούσε με όσα σκέφτεσαι που είναι η ζοφερή πραγματικότητα της εποχής μας...όλα γύρω από το συμφέρον γυρίζουν πια.
Προπαντώς σε κοιτούν με απορία όταν μιλάς για προσφορά με ότι κάνεις και η ερώτηση τους είναι πόσο τα πουλάς...εκεί κατάπια την γλώσσα μου με την τόση καχυποψία του κόσμου...
Μάλλον στο ίδιο συννεφάκι ζούμε... στέλνω αγκαλιά και φιλί.🤗😘

Αννίκα είπε...

Καμμιά φορά αναρωτιέμαι που είναι η αγάπη, που είναι η ελευθερία, ποιο είναι το σωστό και το λάθος, ποιος είναι αθώος και ποιος ένοχος; Τις περισσότερες φορές δίνουμε απαντήσεις κατά το δοκούν. Αυτό που μας αρέσει, αυτό που μας συμφέρει, αυτό που μας επιβάλλει η εκάστοτε ανάγκη. Στις μέρες μας όλο και πιο δύσκολες γίνονται οι ανθρώπινες σχέσεις. Πολλές φορές μας παρασύρει ο χαρακτήρας μας και η επιθυμία να βοηθήσουμε. Αργότερα ανακαλύπτουμε πως η ευαισθησία είναι μονόδρομη. Απογοήτευση και πίκρα, αλλά και μάθημα πως δεν μπορείς να μάθεις τους ανθρώπους να αγαπούν και να μοιράζονται. Και η όποια έγνοια τους είναι καμουφλαρισμένο συμφέρον. Δυστυχώς ο κόσμος είναι γεμάτος από αυτούς που παίρνουν. Δεν μπορείς να είσαι υπεύθυνος γιαυτούς, ούτε να σταματήσεις να μοιράζεσαι και να νοιάζεσαι. Επειδή είσαι άνθρωπος, είσαι η μειοψηφία, αλλά έτσι είναι αυτός ο κόσμος.
Να είσαι καλά Γεωργία μου να προσφέρεις πάντα απ' το περίσσευμα της ψυχής σου!

Ανώνυμος είπε...

Αχτίδα μου κεντήσατε και πάλι..λέξη προς λέξη
Την αγάπη μου
Μαρίνα

Ο κόσμος της Ράνιας είπε...

Πόσο δίκιο έχεις....συμφωνώ απόλυτα σε όσα γράγεις
Σε φιλώ