Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020

Ήταν μια φορά κι ένα καιρό.. μία παλιοκαραντίνα!

                   


           Μέσα στη καραντίνα φίλοι μου με έλλειψη πλέον στοιχειωδών υλικών προσπάθησα να ασχοληθώ με ότι μπορείτε να φανταστείτε όμως δύσκολο.. Πάντως έφτιαξα μόνη μου πηλό ..καθάρισα τα ντουλάπια μου και βρήκα απίστευτα πράγματα από.. κλαδιά μέχρι και μπογιές που έχωνα σε γωνίες να με πάρει η ευχή! Πέταξα μία ολόκληρη σακούλα με άχρηστα που σαν γνήσια ..ρακοσυλλέκτρια παθιασμένη με τη σκέψη: ..κάποια στιγμή ίσως μου χρησιμεύσει!!

Άσχετη η συνέχεια της κουβεντούλας μας.. σήμερα πρωί ο κλασσικός Δημήτρης ξεκίνησε την ημέρα του με ελληνική ταινία και σε κάποια στιγμή μου λέει:- Δεν καταλαβαίνω τι λένε!!! Πάω  και ακούω ..καθαρεύουσα φίλοι μου σε μία ταινία που δεν ήταν και ..αρχαία! Γέλασα και χωρίς να δω ποια ταινία είναι του είπα:

- Παπαδιαμάντης αγόρι μου, βάζω το χέρι μου στη φωτιά.. Παπαδιαμάντης!    Και είχα δίκιο.. άρχισα να του εξηγώ τι σημαίνει καθαρεύουσα αφού ήμουν από τη γενιά των αλλαγών , καθαρεύουσα, κατάργηση σε δημοτική, τέρμα τα πνεύματα και οι περισπωμένες, κατάργηση των αρχαίων ( έγκλημα για μένα), έδωσα εξετάσεις για Λύκειο και.. καταργήθηκαν την επομένη.. 

Μου φάνηκε σαν ..παιχνίδι φίλοι μου, άρχισα να του λέω τις φράσεις και να του εξηγώ.. λάτρευα τον Παπαδιαμάντη  χωρίς μεταφορά στη δημοτική που πιστεύω πως έχασε την αίγλη του το κείμενο.  Η καθαρεύουσα προτάθηκε από τον Αδαμάντιο Κοραή για να καθαρίσει η γλώσσα μας από τις ξενικές επιρροές της τουρκοκρατίας και άλλων κρατών που πέρασαν από τα εδάφη μας. Τεχνικά έμεινε στα αρχεία του κράτους μέχρι το 1976  όμως σας διαβεβαιώ πως στα σχολεία η αλλαγή έγινε νωρίτερα αφού είμαι απόφοιτη του 1970.   

Ευκαιρία λοιπόν φίλοι μου να σας συστήσω το διήγημα του "Τα Χριστούγεννα του Τεμπέλη"   https://www.youtube.com/watch?v=XpS0puUpcJA    κάτι από το κλίμα των εορτών.   

Αυτά τα Χριστούγεννα μπορούν να γίνουν φωτεινά φίλοι μου, την λάμψη τους θα την δώσουμε εμείς ακόμα και όταν ήμαστε μόνοι στο.. σπίτι.  Λένε πως τη νύχτα των Χριστουγέννων ότι ζητήσεις από τον ουρανό εκείνη την ώρα θα σου το δώσει δώρο.

Θέλω υγεία σε όλο το κόσμο, ειρήνη, να μην υπάρχει πείνα και βία, να εγκαταλείψουμε την τάση για πολυτέλεια και  υπερβολική κατανάλωση σε άσχετα ανούσια αγαθά. Είδα σε ειδήσεις κάποιους που γέμισαν την πισίνα με σαμπάνια και κάνανε μπάνιο μέσα πίνοντας το...νερό. Μόνο θλίψη και συμπόνια ένοιωσα για αυτούς τους ανθρώπους με τόσο κενή ψυχή, θεόπτωχη από αισθήματα  και συναίσθηση  αλληλεγγύης.

 Να είστε καλά, να προσέχετε, να βλέπετε δίπλα σας αν υπάρχει κάποιος που σας έχει ανάγκη ακόμα και αν δεν το δείχνει.

                                         Αχτιδένια φιλάκια                                                                                                                                                

  

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

με εκανες να χαμογελασω με την αναρτηση σου γλυκια μου
και ευχαριστω για τις επεξηγησεις και τη μεταβαση της γλωσσας
να περνατε ομορφα
σε φιλω πολυ

Κικη απο το μπλοκ ΕΚΦΡΑΣΟΥ

Giannis Pit. είπε...

Καλησπέρα φιλενάδα.
Πολύ καλά έκανες και άρχισες το δημιουργικό ψαχούλεμα. Κοίτα τώρα πόσα πράγματα βρήκες. Και με ότι έχουμε θα δουλέψουμε. Τι να κάνουμε.
Το γλωσσικό ζήτημα στην πατρίδα μας ξέρεις ότι αποτέλεσε τεράστιο θέμα διαμάχης και ζύμωσης. Μάλιστα πίσω από τις δύο αυτές παρατάξεις στοιχήθηκαν πολιτικές ιδεολογίες και απόψεις.
Ο Αδαμάντιος Κοραής, είχε δίκιο όταν ήθελε να καθαρίσει τη γλώσσα μας από ξενικές επιρροές. Από την άλλη όμως δημιούργησε μια γλώσσα, απρόσιτη στο φτωχό και αναλφάβητο λαό. Εκεί ήταν το θέμα. Από την άλλη φτάσαμε στο 1980 και κάτι για να γυρίσουμε σε έναν άναρχο δημοτικισμό που αποτέλεσε την αρχή του τάφου για τη γλώσσα μας. Σήμερα η γλώσσα χάνεται με ένα σωρό προσμίξεις. Και εμείς..... εμείς...
Καλό βράδυ Γεωργία μου, να είσαι καλά.

Fanypap είπε...

Αχτίδα της ζωής μου!! τί όμορφα τα λές όλα!! υπέροχη η γραφή σου!! Καλές γιορτές σε όλη την αγαπημένη μου οικογένειά σου !! υγεία σε όλους!! να περάσετε υπέροχα!! φιλάκια, σ'αγαπώ πολύ!! <3

Χελώνα είπε...

Σωστή η επιλογή του συζύγου. Ενας Παπαδιαμάντης σε βάζει στο κλίμα των Χριστουγέννων, πάντα. Λυπηρό που χάσαμε μια γλώσσα με τόσο πλούτο έχει δίκιο οκ. Μπαμπινιώτης. Καλή συνέχεια αχτιδούλα.

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Όπως έχει πει ο Παπαδιαμάντης "Η πλουτοκρατία γεννά την αδικίαν" εξ ου και οι σαμπάνιες στις πισίνες των πλουσιόσπιτων που ουδεμία κοινωνική έγνοια δεν θορυβεί την ανύπαρκτη συνείδησή τους. Χαίρομαι που βάλθηκες να ξεκαθαρίσεις υλικά και να δουλέψεις τον πηλό, Γεωργία μου. Είμαι σίγουρη πως θα μεγαλούργησες πάλι!
Καλή συνέχεια στην καθημερινότητά σας και στις δημιουργικές σου στιγμές ♥

LitsArt είπε...

εσυ αχτιδα μου δε χρειαζεσαι πολλα υλικά για να δημιουργησεις! μονο τα πινελα σου να πιασεις κ μας αφηνεις με ανοιχτο το στομα ολους!

Αννίκα είπε...

Αν δούμε αυτό το "μια φορά κι έναν καιρό" με άλλη οπτική Αχτίδα μου, ίσως και να μπορέσουμε να προσπεράσουμε κάποια πράγματα, να ρθούμε πιο κοντά στην αλήθεια, στις Άγιες μέρες που από καταβολής κόσμου χαρούμενες ήταν, μα και για κάποιους λυπημένες, ίσως να κατανοήσουμε ένα ακόμη σημαντικό νόημα των Χριστουγέννων. Αυτό που έχουμε ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε.
Κι επειδή ο άνθρωπος είναι ύλη και πνεύμα ας στείλουμε την σκέψη μας στα αγαπημένα μας πρόσωπα κι ας ευχηθούμε να γυρίσουμε όσο γινεται πιο γρήγορα στην παλιά μας καθημερινότητα.
Με αγάπη Αχτίδα μου Καλές Γιορτές!

Εφη Αδαμιδου Πασοπούλου είπε...

Καλημέρα Γεωργία Παπαδιαμάντης η πρώτη μου επαφή με διήγημα ηταν στα 11 μου με το διήγημα του "η φόνισσα" δεν ξερω πόσες φορές το διάβασα αλλά αν και θλιβερο .. εκεί.. το ξαναδιάβαζα το ξαναδιάβασα μέχρι να καταλάβω το πραγματικό γιατί...η απάντηση , βέβαια ,ηρθε μερικά χρονια μετά.Η γλώσσα ηταν τότε κατανοητή μην ξεχνάς είμαι του '50 και αν εσύ είχες αλλαγές εγώ ακόμη περισσότερες καθε χρόνο και αλλιώς(πλην της ποδιάς) αλλά και μέχρι τώρα κάθε κυβέρνηση βάζει τις αλλαγές της σαν να είναι η παιδεία ο εχθρός της πολιτικής ζωής του τόπου μας.Εδώ 9 μήνες το μόνο που κάνω είναι να ΠΕΤΩ και ιδίως ανεξέλεγκτα οταν είμαι πολύ στεναχωρημένη....μετά ψάχνω κάτι και δεν το έχω. Φιλάκια πολλά