Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

" Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα; .."


 Όπως ξέρετε ..σπίτι..κάνω τα πάντα για να μην αισθάνομαι ότι μου λείπει ο Δημήτρης που πήγε στο κτήμα για τα φυτά μας κι εγώ ..φυλάω Θερμοπύλες τους φιλοξενούμενους μας στο μικρό μας ξενώνα κάτω.
Ζωγραφίζω, μαγειρεύω, κεντάω και έχω παρέα μου τον Σούλη για να ...μιλάμε!
 "Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.." μία γνωστή φράση που την μεταχειριζόμαστε για να δικαιολογήσουμε καταστάσεις και πράξεις μας, αποφάσεις και ψέμματα. Θα μου πείτε που το σκέφτηκες πάλι, είναι που βλέπω πολλές ταινίες φίλοι μου αυτές τις δύο μέρες σε συνδρομητικό κανάλι αφού  δεν μπορώ να ακούω πολιτικούς να μαλλιοτραβιούνται στα πάνελ.
Βλέποντας λοιπόν μία ταινία και ακούγοντας ένα "ήρωα" να λέει τη φράση σκέφτηκα αμέσως αυτό που σας έγραψα, είναι η δικαιολογία για να κάνουμε ίσως πράγματα που η συνείδηση και η κοινωνία θα μας καταδίκαζε και όμως μας ηρωποιεί και μας δικαιολογεί .
Θα μπορούσα να σας κάνω ολόκληρο κατάλογο από την ιστορία του κόσμου μας για τέτοια παραδείγματα που άπειρες φορές βλέπουμε σε ταινίες ή στη ζωή και τα θεωρούμε φυσική συνέπεια δικαιολογημένη. 
Ρίχνουμε μία βόμβα για να ..εξαλείψουμε κάποιους εχθρούς σε ένα σημείο χωρίς να σκεφτούμε τις ..ολόγυρα επιπτώσεις στους αθώους ή στο ζωικό περιβάλλον.
 Κάνουμε πειράματα και κλείνουμε τα μάτια  στα ζώα που βασανίζονται γιατί..αυτό θα μας δώσει αργότερα ένα δοκιμασμένο φάρμακο ή για να βάλουμε στα χείλη μας ένα λαμπερό και ασφαλές κραγιόν..( ο σκοπός αγιάζει τα μέσα). 
Κάποια στιγμή ψευδορκούμε σε κάποιο δικαστήριο για να "καλύψουμε" κάποιο αγαπημένο μας άνθρωπο γιατί..ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. 
Τι σημασία έχουν λίγοι άνθρωποι νεκροί αν είναι να σώσουμε μία πόλη ολόκληρη; λέει ο ..πρωταγωνιστής..Τι σημασία έχει αν πω ψέμματα για να σώσω εμένα την ίδια ή τον άνθρωπο μου ; ..ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.. Ομολογείστε μου αν δεν το κάνατε ακόμα κι εσείς κάποια στιγμή; Ακόμα και στους ψήφους μας , πολλοί ίσως ψηφίσαμε κάποιον που δεν εμπιστευόμαστε, που θα κάνει κακό σε μία μερίδα ανθρώπων όμως ..εμάς μας βολεύει , η εκλογή του βολεύει τη δική μας θέση στη κοινωνία και η φράση μας δικαιολογεί, εφησυχάζει την συνείδηση μας..ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.
Ξεκινάω την εβδομάδα μας με..αμπελοφιλοσοφίες φίλοι μου και σας κουράζω..όμως..ο σκοπός αγιάζει τα μέσα..σας κάνω να σκεφθείτε τι ουσιαστική σημασία έχει η γνωστή φράση και δίνω στον εαυτό μου το δικαίωμα να το κάνω.
                        Αχτιδένια φιλάκια.

6 σχόλια:

Mia είπε...

Γεωργία μου, έχω ακούσει και τη φράση "ιερό ψέμα". Λέμε δηλαδή ψέματα για καλό σκοπό! Άστα. Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα, όσο και αν κάποιοι αυτό θέλουν να πιστέψουμε. Πανέμορφο το καλοκαιρινό σου έργο, φίλη μου. Πολλά φιλιά.

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Αχ...φιλεναδα ήρθα παλι αργοπορημμενη..αλλά μην με συνεριζεσαι .. δεν σε προλαβενω γλυκεια μου ομως οποτε ερχομαι κανω μια μεγάααααλη βολτα στα προηγούμενα που εχεις αναρτησει και ετσι η εεπισκεψη μου γινεται αρμένικη; χα ..χα χα ετσι την λενε οταν καθεσαι πολύ ωρα σε ενα σπιτι..
Οποτε καταλαβαινεις οτι διαβαζω με την υσηχια μου την καθημερινοτητα σου και ειναι σαν να σε βλεπω κι όλας . μα να μην καθεσαι καθολου; τι ωραιο το κτημα σας και τι όμορφα καλουδια σας δινει; μπραβο στον Δημητρη σου.. που το εχει κανει παραδεισο..θυμαμαι οταν ειχαμε ανεβει επανω οτι και ηταν που το είχατε αγορασει και μεσα σε λιγα χρονια εγνε ενας παραδεισος.
Και εσυ ομως αεικινητο πλασμα τα εκκλησακια σουσιγουρα θα πιασου τοπο γαι τον σκοπό που εχουν γινει ..
Οσο για το γατακι ειναι ενα κουκλί...
Και για το ..ο σκσπος αγιαζει τα μεσα..νομιζω οτι το λεμε για να καλύψουμε δικες μας ενοχες για κατι που καναμε και δεν ηταν συμφωνο με την συνηδιση μας..
Ας κάνουμε το καλήτερο για τον εαυτο μας και για τους άλλους φιλεναδα ..την αγαπη μου φιλακιααα!!

Ο κόσμος της Ράνιας είπε...

Πολλά καλύπτονται με αυτή τη φράση η αλήθεια είναι... ας την κρίνει ο καθένας όπως νομίζει... Θαυμάζω το έργο σου πάνω στο ξύλο !!!! Φιλιά και καλή εβδομάδα !!!!

Maria είπε...

Για την φράση τι να πω..... δυστυχώς έχει χαθεί η ειλικρίνεια και πρωταγωνιστεί το ψέμα κι όχι μόνο.....
Υπέροχο το έργο σου γλυκιά μου αχτιδουλα!!!
Πολλά πολλά φιλάκια!!!

kerina poiimata είπε...

AX....ΑΧΤΙΔΑ ΜΟΥ!!!ΚΑΛΗΜΈΡΑ!!!
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ , τελευταία μέρα σήμερα , αφού αύριο είναι της ΑΝΑΛΗΨΗΣ, και μετά από τα αμπελόφυλλα της Σμαραγδένιας, έχεις απόλυτο δίκιο να μιλάς για αμπελοσοφίες, που όμως μας βρίσκουν σύμφωνες στη γνώμη!
Είναι μια αφορμή για ενδοσκόπηση!!!ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!!!
ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, για όταν αποφασίσει να έρθει, όμως εσύ το ζωγραφίζεις υπέροχα πάντα στα έργα σου!!!ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ! ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΌΛΑ!!!

Αννίκα είπε...

Επίκαιρο όσο ποτέ. Με θεμιτά μέσα ή αθέμιτα η επίτευξη ενός στόχου καμία σχέση δεν έχει με την ηθική, αποτέλεσμα μάλλον του σκοπού και όχι της αξίας.
Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα όταν συναινώ σε μεθόδους που εκ πεποιθήσεως απέρριπτα μόνο για το βόλεμα. Και απλά θέλω να πω πως όταν η δημοκρατία καταφεύγει σε παρόμοιες μεθόδους, ψάχνοντας για ευκαιριακό τρόπο, σίγουρα μυρίζει αδυναμία, ανασφάλεια και καλύτερα μακριά από μας.
Καλό απόγευμα Αχτίδα μου!