Τετάρτη 19 Ιουνίου 2019

Μέχρι που είναι τα όρια των γονέων;

        Mom Dad Son Daughter Art Print evening walk, father, mother, brother, little sister,boy, girl, starry night, blue, wall art, Vickie Wade $26

Καλοκαιριάτικα θα μου πείτε τώρα ήμαστε για φιλοσοφικές συζητήσεις; είναι που όταν κάτι "φορτίζει" το μυαλουδάκι μου ( λέμε τώρα!!!) εσείς είσαστε ο ..αποδέκτης. 
Σπίτι φίλοι μου , με το πρόβλημα της αλλεργίας και της μόλυνσης από τα παλιοκούνουπα, με αντιβίωση και αλοιφές , με τον Σούλη να μου κάνει αταξίες και..νάτο το θέμα που σας είπα στο τίτλο από την επίσκεψη μίας φίλης.
Ήρθε μπουρινιασμένη η φίλη μου και μου είπε το πρόβλημα της φανερά εκνευρισμένη περιμένοντας δικαίωση από εμένα....τι φίλη θα ήμουν. Όμως έκανε λάθος κι ας με ξέρει αρκετά χρόνια, στάθηκα απέναντι της με πλήρη συνείδηση των όσων της είπα.  Η φίλη μου παντρεύει τη κόρη της, ένα μορφωμένο , εργατικό κορίτσι που δυστυχώς όπως όλα τα σημερινά παιδιά που ανοίγουν τα φτερά τους το τόσο σημαντικό δίπλωμα της Πανεπιστημίου ( που η αλήθεια είναι πως οι γονείς της με πολύ κόπο την βοήθησαν να το πάρει) δεν την βοήθησε να βρει δουλειά. Τιμή της δούλεψε σε δουλειά εντελώς χαμηλότερη της όμως αυτό ούτε καν την έκανε να διαμαρτυρηθεί. Έπειτα ήρθε ο έρωτας, δεν ήταν αυτό που περίμενε η φίλη μου μα η κόρη πολύ ισχυρός χαρακτήρας το έβαλε στην άκρη και έτσι έφθασε η ώρα του γάμου. Ο γαμπρός έβαλε το σπίτι και η φίλη μου με τον άνδρα της ( οσιομάρτυς..ξέρω τι λέω..) όλα τα εσωτερικά του νέου σπιτιού.
Ήρθε λοιπόν σε μένα να πει με θυμό πως μάλωσε σοβαρά με τη κόρη της γιατί..( άκουσον..άκουσον...) δεν έβαλε μπανιέρα και ήθελε ντουζιέρα, δεν ήθελε την κουζίνα που υπήρχε και έβαλε μία πιο λειτουργική , γενικά έκανε αλλαγές που η..μάνα δεν άρεσε!!!
Να και η στιχομυθία περίπου:
-Είσαι με τα καλά σου; Το δικό της σπίτι κάνει και όχι το δικό σου. Τι σε νοιάζει εσένα πως θα κάνει το σπίτι της..
-Μα που θα ..πλένει κάποιο βαρύ ρούχο; τα χαλιά;τις κουρτίνες; ( εδώ έπαθα εγκεφαλικό!)
-Παλάβωσες; το πλυντήριο έχει εφευρεθεί εδώ και ..αιώνες!!!
-Άλλαξε και χρώμα στα ντουλάπια, έβαλε ένα συρόμενο, έβαλε χώρο για πλυντήριο πιάτων και χάλασε ένα άλλο που μου άρεσε . Άσε το άλλο , δεν θέλει να βάλει τα πλεκτά μου, δεν θέλει τα ...κιλίμια της γιαγιάς..
-Δεν αντέχω..τα χάπια μου!! Τι χώνεσαι στο..ξένο σπίτι βρε παιδάκι μου ,γιατί γλυκιά μου  δεν είναι δικό σου, είναι ξένο, είναι του γαμπρού και της κόρης σου.
-Έδωσε ..κλειδί στη πεθερά και δεν έδωσε σε..μένα εγώ έδωσα χρήματα και έχω την απαίτηση να με ρωτάει για αλλαγές και να έχω κλειδί!!!
-Κακώς, δεν έπρεπε να δώσει σε κανένα σας, θα της τηλεφωνήσω και θα της το πω! Εγώ δεν έχω κλειδιά των παιδιών μου γιατί δεν τα ζήτησα και αν μου τα δίνανε δεν θα τα έπαιρνα ενώ έχω δώσει σε κείνες γιατί μεγάλοι άνθρωποι ήμαστε μπορεί να χρειαστούν. Όσο για τα χρήματα ..τι να πω..δεν σου δίνει το δικαίωμα να ελέγχεις τις κινήσεις τους βάζοντας ηθικούς εκβιασμούς.
Δεν θα σας κουράσω άλλο, καταλήξαμε να "μαλώσουμε" γιατί της εξηγούσα και δεν καταλάβαινε πως επειδή έδωσε τα χρήματα με κόπο είναι αλήθεια και στέρηση δεν σημαίνει κάτι, αν μετρούσα τα όσα δώσαμε με τον άνδρα μου χωρίς να μας τα ζητήσουν και τις περισσότερες φορές χωρίς καν να το αντιληφθούν θα ήμασταν πλούσιοι. 
Όμως φίλοι μου είναι καθήκον μας να ήμαστε δίπλα στα παιδιά μας ..αθόρυβα όμως.. θα έλεγα αόρατοι. Πρέπει να ξέρουμε τα όρια μας, κάπου διάβασα πως όταν τα παιδιά μας είναι ανεξάρτητα και τα βγάζουν πέρα στα δύσκολα αυτό σημαίνει πως εμείς σαν γονείς κάναμε καλά τη δουλειά μας.
Ξέρετε γιατί μας αγαπούν οι γαμπροί μας; γιατί δεν ανακατευόμαστε ποτέ, τηλεφωνούμε πριν όταν θέλουμε να πάμε, δεν πιέζουμε για επισκέψεις και ξέρουμε πότε ίσως μας χρειάζονται απλά παρακολουθώντας αθόρυβα τη ζωή τους.
Σας ζάλισα με την κουβεντούλα μου, η φίλη μου πάντως όταν είδε πως η κόρη της κράτησε τις "θέσεις" της σταθερά ακλόνητες το..κατάπιε όπως θα έλεγα με χιούμορ και ελπίζω να γίνει μία σωστή πεθερά και όχι η.."πεθερά" που θα φέρνει τάσεις δολοφονικές στο γαμπρό της. Οφείλω να πως ( χα! χα!) πως προηγήθηκε τηλεφώνημα μου με την κόρη που είναι ένα θαυμάσιο κορίτσι και άριστη νοικοκυρά.
Φίλοι μου σας εύχομαι μία όμορφη μέρα, σήμερα έχω επίσκεψη στο γιατρό που παρακολουθεί την νόσο μου και λέω να του πάω ένα βαζάκι γλυκό κεράσι να τον...μελώσω!
                                  Αχτιδένια φιλάκια.

8 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Δύσκολα θέματα τώρα βάζεις Γεωργία μας. Θέματα που απαιτούν λεπτές ισορροπίες και πολλές φορές εύθραυστες. Η σχέση γονέων-παιδιών στη ζωή τους. Νομίζω δεν πρέπει να πνίγουμε τα παιδιά μας. Πρέπει να τους δώσουμε χώρο να αναπτύξουν τη σκέψη τους, τα όνειρα και τα θέλω τους. Έτσι θα χτίσουμε ώριμους ανθρώπους.
Καλησπέρα Γεωργία μου.

Lysippe είπε...

Το άσχημο είναι πως τέτοιες συμπεριφορές δεν βγαίνουν στην φόρα ξαφνικά αλλά υπάρχουν και εκφράζονται σε διάφορους τομείς. Η θέση σου ήταν αυτή που έπρεπε, αχτιδούλα μου. Αυτή είναι κι η πραγματική φιλία: να μας λένε και τα στραβά μας, όχι να μας χαϊδεύουν τ' αυτιά. Ελπίζω η φίλη σου να ξανασκεφτεί με ηρεμία τα όσα είπατε και να δει πως είναι λάθος.

Τα φιλιά μου! :)

Ο κόσμος της Ράνιας είπε...

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου καλή μου και πολύ καλά τα είπες στη φίλη σου.... εννοείται πως θα κάνουν το σπίτι όπως θέλουν τα παιδιά. Τυχερός ο γιατρός με το γλυκό κεράσι !!!! Πολλά φιλιά !!!

Ρένα Χριστοδούλου είπε...

Καλημέρα Γεωργία μου.
Να έρθω κι εγώ να βοηθήσω στο μάλωμα;
Έχω προσωπική πείρα δυστυχώς από κλειδιά κι από χρηματική βοήθεια .
Εύχομαι να ζήσουν τα παιδιά και να ξέρουν ότι οι δυσκολίες θα τους δυναμώσουν αν αγαπιούνται πραγματικά.
Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά.

Μαρία Κανελλάκη είπε...

Καλή επιτυχία με τον γιατρό κατ' αρχάς.
Η φίλη σου είναι τυχερή, γιατί δεν έχει γνωρίσει τα αληθινά προβλήματα από παιδιά που έχουν προβληματικές συμπεριφορές και δεν προχωρούν τίποτα στη ζωή τους. Δεν έχει γνωρίσει τον πόνο της μάνας που έχει άρρωστο παιδί και δεν έχει βιώσει τον καημό μιας απώλειας. Ας μην τα θεωρούμε όλα δεδομένα, κι ας κάνει το σταυρό της που η κόρη της είναι καλά και ευτυχισμένη μ' έναν άνθρωπο που αγαπάει. Στη θέση σου θα ήμουν πιο αυστηρή. Τέτοια άτομα που τρώγονται με τα ρούχα τους, ενώ τριγύρω τους συμβαίνουν τραγικά πράγματα, με εξοργίζουν.
Εύχομαι γρήγορα να επανέλθει σε λειτουργία η λογική της.
Να είναι καλά τα παιδιά και να ζήσουν σαν τα ψηλά βουνά!

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Αυτο να θελουν καποιοι γονεις να κανουν τα παιδια τους οτι αρεσει σε εκεινους και στην σημερινη εποχη φιλεναδα με ξεπερναει.. ειναι απλα αλλοι ανθρωποι και ας ειναι παιδια μας..και ετσι πρεπει να τους αντιμετοπιζουμε .. πολύ καλα εκανες και της μιλησες ετσι γιατί αυτο ειναι η φιλια.. η ειλικρινεια μεσα απο αυτες τις σχεσεις.. πρεπει να ειναι το πρωτευων αχτιδα μου...
ελπίζω να καταλαβει η φιλη σου τομ λαθος της για να εχει και καλή σχεση με την κορη της
Μια παροιμια λέει..."το παιδι σου παντρεψες; γειτονα σου το κανες..."
Μακαρι να το δει αυτο συντομα..
Περαστικούλια σου για την αλεργια.. συντομα να εισαι καλα ..την αγαπη μου .. φιλακιαααα...

Ανώνυμος είπε...

Δε συμφωνω ουτε με τη μια λογικη ουτε με την αλλη. Ουτε η μανα θα επρεπε να εχει απαιτησεις επειδη εδωσε λεφτα αλλα εδω που τα λεμε ουτε η κορη (και γενικα οι κορες και γενικα τα παιδια) θα επρεπε να δεχονται λεφτα απο τους γονεις τους. Γιατι τετοιου ειδους συναλλαγες δημιουργουν υποχρεωσεις. Ας μην εχουν δικο τους σπιτι μολις παντρευτουν. Ας μην το εχουν απολυτα επιπλωμενο απο την αρχη. Και τι εγινε? Σιγα σιγα μπορουν να κανουν ο,τι θελουν. Απο τη στιγμη που δεχεσαι τετοια μεγαλα δωρα απο γονεις και πεθερικα ανοιγεις διαπλατα τις πορτες για να εχουν αποψη στα παντα. Τα παιδια στη χωρα μας ειναι πολυ κακομαθημενα. 30 και 40 χρονων και δεχονται ακομα χρηματα απο τους γονεις οτους και ενω ειναι και οι ιδιοι γονεις. Και δεν ειναι μονο τωρα με την κριση. Και παλια τα ιδια γινοντουσαν. Εγω θα ντρεπομουν.

Mia Petra είπε...

Ότι τώρα η φίλη σου κατάλαβε ότι υπερέβαλλε και δεν θα έχει άλλες αντιρρήσεις στο μέλλον, δεν το συμμερίζομαι καθόλου. Εύχομαι το ζευγάρι να μπορέσει να κρατήσει (ίσες) αποστάσεις από τους γονείς/πεθερικά κι όλα με το καλό. Υ.Γ Καλά αποτελέσματα Αχτίδα μου και καλό σ/κ 🌞