Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Μία άσχημη εικόνα συμπεριφοράς.

Σήμερα θα σας διηγηθώ κάτι που έζησα, είδα και άκουσα την ημέρα που πήγα τα κόλλυβα στην εκκλησία και που αληθινά μου έκανε τόσο άσχημη εντύπωση και με επηρέασε γιατί ο ..δημιουργός αυτού του επεισοδίου μένει ακριβώς απέναντι  από την πολυκατοικία μας.
Περίμενα που λέτε την Παρασκευή μέσα στην εκκλησία αφού τοποθέτησα το πιάτο μου όπως όλες οι άλλες μπροστά στα σκαλοπάτια που θα τα διάβαζε ο ιερέας. 
Δύσκολο για μένα , πολύς ο κόσμος, εγώ δεν μπορώ να μείνω όρθια πάνω από 10 λεπτά, μα ευτυχώς μία παλιά μου πελάτισσα με ανεγνώρισε ( μάλλον με...λυπήθηκε) και μου παραχώρησαν θέση σχεδόν δίπλα στο ιερό.
Οι ιερείς δύο , ο ένας ο μεγάλος με καθαρή δυνατή φωνή, ο άλλος..ο νεώτερος σχεδόν μέσα από τα δόντια του που ούτε καν τα άκουγες. Είχα κάνει τα ..αυτιά μου χωνιά για να ακούω ( το μόνο καλό που έχω φίλοι μου είναι η ακοή μου!!!) .
Η ώρα προχωρούσε, τα χαρτιά των ιερέων τελείωναν, εγώ και μερικές μπροστά το λέγαμε ότι αν και ήρθαμε πρώτοι δεν τα ακούγαμε  μα δεν το έκανα θέμα και όταν τελείωσε ο νεαρός ιερέας πήραμε τα τελευταία πιάτα μας και φύγαμε μαζί και ο ιερέας. Εκεί λοιπόν στο πρόναο  της εκκλησίας μία γιαγιά έκανε το..φοβερό λάθος να πει στον ιερέα :
-Πάτερ δεν άκουσα τα ονόματα μου, μήπως χάσατε το χαρτάκι;
Ποιος είδε το Θεό και δεν το φοβήθηκε φίλοι μου γιατί ο ιερέας γύρισε επιθετικός και φώναξε στη γιαγιά :
-Αν εσύ έχεις κουφαμάρα εγώ τι να σου κάνω;
Όλοι παγώσαμε φίλοι μου , η γιαγιά αντέδρασε και ο ιερέας χωρίς να σεβαστεί την ηλικία της όσο κουρασμένος και να ήταν της έβγαλε μία γλώσσα παπούτσι όπως λέμε. Δεν σταμάτησε ούτε λεπτό και της μιλούσε δυνατά απευθηνόμενος και στις άλλες, όπως λέμε ..τα λέμε στη νύφη να τα ακούσει η πεθερά!
Ήταν μία εικόνα φοβερή , ο ιερέας μονολογούσε πως δεν έχουμε καλή συμπεριφορά και ..
-Τι θέλατε λοιπόν να σας αγοράσω και ακουστικά για την κουφαμάρα;
Η γιαγιά του απάντησε ότι έπρεπε να ντραπεί για την συμπεριφορά τη δική του κι εκείνος δεν σταμάτησε ούτε μία στιγμή να της αντιμιλάει κάτι σαν να έβλεπες και να άκουγες δύο ..γειτόνισσες από τα μπαλκόνια να μαλώνουν.
Έφυγα ας με συγχωρέσει ο Θεός με καρδιά βαριά, ένιωσα ντροπή και θυμό συγχρόνως γιατί ακόμα και αν η γιαγιά του έκανε την παρατήρηση ότι δεν άκουσε τα ονόματα εκείνος ΟΦΕΙΛΕ σαν ιερέας και σαν τόσο νεώτερος να φερθεί με ήθος και στωικότητα. 
Φίλοι μου είχα 35 χρόνια μαγαζί και χονδρική πώληση. Αλίμονο αν αντιμιλούσα σε κάθε πελάτη που μου παραπονιόταν.
Γύρισα σπίτι μου και δεν μπορούσα να το...χωνέψω! Ιδιαίτερα όταν σκέπτομαι ότι τον βλέπω καθημερινά όταν βγαίνω με τον άνδρα μου γιατί παρκάρει το...πολυτελέστατο τζιπ του μπροστά μας.
Φίλοι μου η συμπεριφορά του δεν επηρεάζει το θρησκευτικό μου αίσθημα, ξέρω να ξεχωρίζω πως άλλο η θρησκεία και άλλο οι ελάχιστοι κακοί ιερείς. Όμως με στεναχωρεί γιατί αυτοί οι λίγοι κάνουν κάποιους να απομακρύνονται και να σχηματίζουν άσχημη εικόνα μέσα τους .
Θα ομολογήσω πως σήμερα που βγήκαμε με τον άνδρα μου για ψώνια και τον συναντήσαμε απέφυγα να χαιρετίσω όπως παλιά..η εκτίμηση μου ..χάθηκε.
                             Αχτιδένια φιλάκια.

14 σχόλια:

ANNA FLO είπε...

Δίκιο έχεις! Απόλυτο! Δεν είναι μόνο απαράδεκτη η συμπεριφορά του όπως την περιγράφεις για οποιονδήποτε άνθρωπο όταν μιλάει έτσι, είναι απαράδεκτη περισσότερο για έναν ιερέα που πρέπει να είναι στωικός και ευγενής, να προκαλεί το σεβασμό και το θρησκευτικό συναίσθημα σε κάθε του πράξη, σε κάθε του λέξη. Προφανώς ο κύριος αυτός έγινε ιερέας για να βρει δουλειά και όχι γιατί το αισθανοταν
Καμιά σχέση η πίστη με τους εκφραστές της. ΄
Καλό σου βράδυ

Όλγα (φιρίκι) είπε...

Πραγματικά θλιβερό κι απογοητευτικό, αλλά δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιοι άνθρωποι και, μάλιστα, γίνονται και ιερείς, προφανώς όχι λόγω αγάπης για το Θεό και τον συνάνθρωπο.... Κρίμα...

Καλό ξημέρωμα, Αχτίδα!

Αννίκα είπε...

"Ουαι υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές" Η ιεροσύνη πάνω απ' όλα είναι αγάπη προς τον πλησίον, είναι ειρήνη, είναι παράδειγμα ηθικής ακεραιότητας. Ο ιερέας πρέπει να έχει αυτογνωσία και ταπεινότητα. Δυστυχώς κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν αδυναμίες του χαρακτήρα τους κάτω απ'το ράσο. Η αγάπη και η πίστη είναι προσωπικό ζήτημα του καθενός, ο σεβασμός όμως από έναν ιερομένο προς το ποίμνιό του θα πρέπει να είναι δεδομένος αλλιώς δεν θα βρει δρόμο άξιο του βαδίσματος του Κυρίου.
Αχτίδα μου καλό ξημέρωμα!

nikol είπε...

Εχεις δίκιο καλή μου φίλη , είναι τραγικό οι ιερείς να συμπεριφέρονται με τέτοιον τρόπο και μένα με σοκάρει !!Είναι άδικο για αυτούς τους ρασοφόρους που δίνουν αυτό το παράδειγμα , εν αντιθέσει με άλλους που τους διακρίνει το ήθος , η ταπεινότητα και η αγάπη στο συνάνθρωπο μας !!Πολλά φιλιά καλή μου και στους δυο σας!!

Ρένα Χριστοδούλου είπε...

Δεν το πιστεύω Γεωργία μου.
Δεν μπορεί να γίνει αναφορά στη μητρόπολη;
Κάτι τέτοιοι διώχνουν τα νέα παιδιά από την εκκλησία .
Σίγουρα δεν κλονίζεται η πίστη μας, αλλά κσι δεν κάνει και καλό .
Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

Mia είπε...

Από μικρή, Αχτιδούλα μου, η μάνα μου μου έλεγε να μη βλέπω τι κάνουν οι παπάδες, να ακούω μόνο αυτά που λένε. Κάτι τέτοιοι όμως, που δεν αξίζουν καν να φοράνε ράσο, είναι που απομακρύνουν τον κόσμο από την Εκκλησία. Μην πτοείσαι, φίλη μου. Εσύ για τη λειτουργία πας, όχι γι' αυτόν. Όσο για την καλημέρα δεν υπάρχει λόγος να τη λες αν δεν τη νιώθεις. Σε φιλώ!

Μαρία είπε...

Παρακολουθώ πολύ καιρό το blog σας, σχεδόν καθημερινά και πραγματικά το ευχαριστιέμαι! Είμαι σύζυγος ιερέα και θα ήθελα να πω κι εγώ δυο λόγια. Οι ιερείς είναι και αυτοί άνθρωποι με όλα τα ελαττώματα που έχουμε όλοι μας. Το ότι έβαλαν το ράσο δεν σημαίνει ότι αυτομάτως εξαφανίστηκαν τα όποια ελαττώματά τους. Σίγουρα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στην συμπεριφορά τους και στον τρόπο επικοινωνίας τους με το ποίμνιο. Ωστόσο και εμείς θα πρέπει να είμαστε επιεικείς απέναντί τους όπως σε όλους τους ανθρώπους και σύμφωνα με αυτά που μας δίδαξε ο Χριστός. Ο μόνος που μπορεί να τους ελέγξει όπως και εμάς είναι Εκείνος. Τέλος για τα ονόματα θα πρέπει να είμαστε ήσυχες μιας και ο Θεός ξέρει και γνωρίζει τις προθέσεις μας. Αυτά με αγάπη. Σας χαίρομαι και σας καμαρώνω για την αγάπη που έχετε με τον σύζυγο και για την υπομονή και επιμονή σας! Να είστε καλά!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

ΜΑΡΙΑ, φίλη μου θα απαντήσω μόνο σε σένα.όπως έγραψα δεν μπερδεύω τους ιερείς με τη θρησκεία, εγώ το καθήκον μου το έκανα και ας μην άκουσα τα ονόματα.Εγώ όσο εκείνος τα έλεγε κι ας μην ήταν τα δικά μου εγώ τα "διάβαζα" μόνη μου και ένοιωθα ευτυχής. Έχω γνωρίσει έναν ιερέα πριν πολλά χρόνια που ήταν ο Πνευματικός μας και ας ήταν νέος, μορφωμένος,ιερομόναχος και με αξίωμα. Δυστυχώς τον πήρε ο Κύριος κοντά του πολύ νωρίς.Αυτός για μένα ήταν Ο ιερέας.Ξέρετε γιατί έφυγε από την ενορία μας; Επειδή δεν έπαιρνε ΠΟΤΕ χρήματα στα σπίτια ή σε άλλες εκδηλώσεις που τον καλούσαν.Έλεγε:- Δεν θέλω χρήματα, είναι το καθήκον μου, αν θέλετε να τα δώσετε σε ένα φτωχό. Αυτόν τον ιερέα τον προσκυνώ και του φιλώ τα πόδια. Ναι..είναι άνθρωποι..μα πάνω από όλα είναι ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ όπως είναι ..ή μάλλον έπρεπε να είναι οι γιατροί . Η Θρησκεία μας διδάσκει Αγάπη,Υπομονή,ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΤΑ πάνω από όλα αυτό.Η αλήθεια είναι πως δεν ήθελα να σας τα πω αυτά όμως με έπνιγε αυτό που έζησα. Η Υπεροψία είναι κάτι το φοβερό για μένα, σπάνια ..σπανιότατα έχω μαλώσει φίλη μου , ξέρω πως τα όσα θέλω και πιστεύω είναι ουτοπία μα ..ακόμα ελπίζω να τα βλέπω μπροστά μου στους ανθρώπους γύρω μου. συγνώμη και ευχαριστώ αν το διαβάσεις.

drastiria είπε...

Ντράπηκα κι εγώ για λογαριασμό του. Προσπάθησε να μη σε επηρεάζουν κάτι τέτοια, αν και ξέρω οτι είναι δύσκολο. Στην εκκλησία υποτίθεται πως πάμε για να ελαφρύνει η καρδια μας, οχι για να βγάζει ο καθένας τα κομπλεξ του. Κριμα που ειναι κι ιερέας. Δε φαίνεται να αγαπά αυτό που κάνει.

Μαρία είπε...

Ευχαριστώ κι εγώ για την απάντηση και για την φιλοξενία!

Giannis Pit. είπε...

Δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολλοί ιερείς Γεωργία που ντροπιάζουν το ράσο τους και την αποστολή τους.
Δυστυχώς οι Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές έχουν γίνει μεγάλη πλειοψηφία στην Εκκλησία μετατρεποντάς την σε οίκο κακίας και μίσους.
Προχώρα καλή μου φίλη και άφησέ τους στην κακία τους. Απλά θέλουν απομόνωση όμως και κράξιμο.
Την καλησπέρα μου

enaoum είπε...

νομιζω πως τετοιες συμπεριφορες δεν πρεπει να μενουν αναπαντητες .εαμ βεβαια δεν ηταν ενα κακο της στιγμης ,οποτε σε καποια αλλη στιγμη και σε καποιο ανυποπτο χρονο θα πρεπει ως μεγαλυτερη και με διπλωματικο τροπο να υπυνθυμισετε το γεγονος αυτο ωστε ετσι ισως προβληματιστει και στο μελλονα. ειναι περισσοτερο προσεκτικος .διαφορετικα αυτη η κατασταση μπορει να συνεχιστει και με αλλους πιστους και αυτο δεν ειναι καλο για κανενα ,

χρυσάνθη είπε...

Μόνο λύπη προκαλεί η συμπεριφορά ενός νέου ατόμου προς μία ηλικιωμένη και μάλιστα ρασοφόρου. Η ανοχή των εκκλησιαζόμενων θα τον αποθρασύνει. Καλό μήνα αχτίδα μου

Ανώνυμος είπε...

Έχω ακούσει απαράδεκτες εκφράσεις ασθενή προς ιατρό, μόνο και μόνο επειδή η ιατρός απάντησε στον ασθενή ότι δεν γνώριζε πού ήταν η συνάδελφός της και δεν ήταν στο γραφείο της, το οποίο ήταν δυο πόρτες πιο πέρα και η ίδια εξέταζε τη μητέρα μου. Απάντηση της ασθενούς "Σάμπως ξέρεις τι σου γίνεται!!". Αυτή η φράση ήταν η πιο -ας την πω- απλή από αυτά που έσυρε στην γιατρό, η οποία μετά την αρχική έκπληξή της απλά την πέταξε έξω! Έχω ακούσει ιερέα να κάθεται εξαντλημένος σε μια καρέκλα (ήταν καρδιακός κιόλας), να βρίζει τα θεία μπροστά την Ωραία Πύλη, Μεγάλη Βδομάδα. Αλλά ουαί και αλίμονο σε όποιον τον άκουγε να βρίζει τα Θεία! Επειδή τον ξέραμε σαν άντρα και σαν παπά, δεν τον παρεξηγούσαμε. Παπά-κουμπούρας τον λέγαμε. Μεγάλο πειραχτήρι, υπέροχος πνευματικός, με ένα πλούσιο τρανταχτό γέλιο! Έφερνε κόσμο στην εκκλησία, άρχιζε το κήρυγμα με ένα ανέκδοτο, με αποτέλεσμα η εκκλησία να ήταν γεμάτη κάθε φορά. Και ΑΝΘΡΩΠΟΣ! Ποτέ δεν έλεγε ποιον και πώς βοηθούσε, αλλά όλοι ξέραμε ποιός ήταν. Δυστυχώς έφυγε μέσα στην εκκλησία, όπως ήθελε. Και όλα άλλαξαν. Παπάδες και γιατροί τα προσωπικά τους δεν πρέπει να κουβαλάνε μαζί τους. Για μένα, δεν έχουν καμία δικαιολογία. Καλημέρα, Σοφία