Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2019

Η γνώμη και η γκρίνια μου για την τηλεόραση.

                                

 Σήμερα θα τα ψάλλω στη τηλεόραση και τα προγράμματα της γιατί φίλοι μου αισθάνομαι ότι με υποτιμούν σαν άνθρωπο και τηλεθεατή που λόγω ηλικίας ίσως περνάμε αρκετή ώρα μαζί της. Θυμάμαι τη καλή μου γιαγιά που τα τελευταία χρόνια της ζωής της από εγκεφαλικό έμεινε κατάκοιτη στο σπίτι μας για αρκετά χρόνια σε εποχή που υπήρχε μόνο το ράδιο. Κάποια στιγμή άκουσε για το..μαγικό κουτί που θα έδειχνε εικόνες και θα ερχόταν στην Ελλάδα. Τότε η καλή μου μαμά της είπε ότι θα της την αγόραζε μόλις ερχόταν! Η γιαγιά μου πέθανε την ίδια χρονιά που ξεκίνησε ο πρώτος σταθμός στην ΔΕΘ και ο μπαμπάς μου σαν πρωτοπόρος πάντα σε αγορές μας πήρε μία τηλεόραση έπιπλο με το σχετικό μπαράκι δίπλα της!!
Να που τα πράγματα είναι..δανεικά στη ζωή φίλοι μου, κάποτε δεν μέναμε ούτε ωρίτσα στο σπίτι μετά τη δουλειά, τώρα οι δυο μας το χρόνο που δεν μπορούμε να πάμε στο κτήμα βλέπουμε πολλή τηλεόραση μετά το μεσημέρι.
Αρχίζω τη γκρίνια!!!!!
Νομίζω ότι με υποτιμούν και με υποβιβάζουν σαν θεατή. Πολλά προγράμματα "πρωτοποριακά" βλέπω  σε..τρέιλερ μόνο γιατί δεν μπορώ ούτε καν να παρακολουθήσω ένα ολόκληρο επεισόδιο, θα ήταν επιτιμητικό για μένα  . Μετά το θυμό νοιώθω λύπη που άτομα νεαρής ηλικίας γίνονται έρμαια ανθρώπων ειδικευμένων σε ..λιντσάρισμα ονείρων που πιθανόν οδηγούν τα νέα παιδιά σε τέτοιο ξεγύμνωμα της ψυχής και του σώματος.
Μη ξεχάσω και εκείνα τα δακρύβρεχτα με κορκοδειλισια λύπη παρουσιάστριας που φέρνουν ανθρώπους και αραδιάζουν τα οικογενειακά τους σε βορά των πεινασμένων τηλεθεατών .
Μετά έρχεται η ανάγκη του κόσμου για χρήμα, όμως θα δηλώσω πως έχω δει επεισόδια μία συγκεκριμένης παραγωγής για το χατήρι του άνδρα μου που ..στοιχηματίζει κάθε φορά με μένα που βρίσκονται τα ποσά!
Ένα σταυρόλεξο υπήρχε που μου άρεσε και αυτό το έβγαλαν κάνοντας τη μέχρι τότε συμπαθή παρουσιάστρια ..μία από όλες!
Αφαιρώ τις πρωινές εκπομπές όπου όλοι οι παρουσιαστές είναι μες στη τρελή χαρά και μας συμβουλεύουν τι να φάμε, να ντυθούμε και να διασκεδάσουμε λες και έχουν παρωπίδες στη κρίση.
Στέκομαι στη μαγειρική που τόσο μου αρέσει και δηλώνω ότι ναι..παρακολουθώ κάποιο πρόγραμμα μα με κουράζει όταν το βλέπω σε παραλλαγή σε κάθε κανάλι να φυτρώνει λες και είναι μανιτάρια. Να σας θυμίσω  εκείνο  " Το πολύ το κυρ ελέησον το βαριέται και ο παππάς"  δεν το ξέρουν;
Θα πω βεβαίως..βεβαίως.. και για κάποιες εκπομπές που μαγειρεύουν στο σπίτι τους για κάποιους φίλους και ..με βγάζουν από τα ρούχα μου όταν η..μαγείρισσα ή ο μάγειρας δηλώνει πως..δεν αγαπάει τη μαγειρική και ..ΔΕΝ ξέρει να μαγειρεύει!
Πρέπει τότε να με δείτε όρθια να ωρύομαι:
-Τι καλείς βρε πουλάκι μου αφού κοπανάς το κιμά με το πακέτο ολόκληρο μέσα στο..τηγάνι για να φτιάξεις τη σάλτσα;
Έτσι και ήμουν εκεί θα την άρπαζα από το μαλλί η..Κατίνα!
Είναι και πολιτικές εκπομπές ( φτου..φτου..μακριά από εμάς) που βλέπεις να μαλώνουν στη..ράχη μας τα κοκόρια στο δικό μας κοτέτσι το κράτος μας. ( ου..να μου χαθείτε ρεμάλια)
Να μιλήσω και για τις λανθασμένες εκφράσεις που δηλώνουν άγνοια γραμματικής και σύνταξης. Η γενική και η Αιτιατική είναι κάτι σαν..κουβάρι στις γνώσεις τους. Όχι..δεν κάνω την  μορφωμένη απαιτώ όμως από αυτούς τη σωστή έκφραση και γραμματική...
Ξέρω πως ελάχιστες παραγωγές υπάρχουν ενημερωτικές ρεπορτάζ για  ενδιαφέροντα θέματα  μα και αυτά είναι μετά τις..12!!!
Πάμε στα σήριαλ..τι να πω..παρακολουθώ πλέον μόνο μερικά κωμικά γιατί μου φτιάχνουν τη διάθεση μα φίλοι μου..δεν μπορώ να μη θυμηθώ παλιές παραγωγές που έγιναν σταθμοί στη τηλεόραση.
Ξέρω πως πολλές από αυτές σε σας τις νεότερες είναι άγνωστες..όμως πως να μη θυμηθώ την περίφημη "Λωξάνδρα", την "Πρόβα νυφικού", τον "Γιούγκερμαν", Το " Ρεμπέτικο", Οι έμποροι των εθνών,"οι Πανθέοι", " το μινόρε της αυγής"βέβαια και πολλές κωμωδίες που ας με συγχωρέσετε δεν θυμάμαι με τίτλους.
Έτσι..καταλήγω σε κανάλια συνδρομητικά φίλοι μου 2 για την ακρίβεια και χωρίς την πρόθεση να κάνω διαφήμιση είναι το COSMOTE και   NETFLIX.  Έτσι παρακολουθώ απίστευτα ρεπορτάζ και ντοκιμαντέρ όπως χθες ένα φανταστικό για την Κίνα που θα το έβλεπε ο κόσμος με ανοιχτό το στόμα. Δεν φαντάζεστε πόσα έμαθα άγνωστα μέχρι τώρα αφού είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ που άνοιξε η Κίνα τον ουρανό της σε όψη για να γυριστεί σε κάθε της μέρος γεωγραφικό και να παιχτεί.
Μη με πείτε κουλτουριάρα..βλέπω ένα σωρό ταινίες, ρεπορτάζ, εκπομπές γενικού ενδιαφέροντος ακόμη και ψυχαγωγικού μόνο ..που δεν βρίσκονται στη δική μας τηλεόραση δυστυχώς...
Δεν ξέρω αν διαβάσατε όλο αυτό το κατεβατό που σας έγραψα ..σίγουρα ελάχιστες όμως έπρεπε να τα πω..και είναι τα..μισά από όσα "σούρω" στην ελληνική τηλεόραση.
Φίλοι μου όταν πληρώνω ΕΡΤ  απαιτώ να έχω τουλάχιστον ένα κανάλι σαν το Cosmote History που είναι μία πηγή γνώσης, ιστορίας και ότι πιο αξιέπαινο έχω δει.για ολόκληρη την οικογένεια.
Μη..κλωτσάτε..φεύγω να ξεκουραστείτε..Είμαι μια γκρινιάρα με ..βούλα!
                                   Αχτιδένια φιλάκια! 

3 σχόλια:

Giannis Pit. είπε...

Καλησπέρα Γεωργία μου,
μεγάλο θέμα βάζεις αγαπητή μου φίλη. Τεράστιο. Γιατί η τηλεόραση εκτός από εργαλείο αναψυχής οφείλει να είναι μέσο πολιτισμού, ιστορίας, παιδείας και τέλος ενημέρωσης.

Πριν χρόνια, "κάποιοι" κραύγαζαν στα κάγκελα για τη χρυσή εποχή που φέρνει η Ιδιωτική τηλεόραση. Για τις αλλαγές και ένα σωρό ...καλούδια.
Φυσικά στην ιδιωτική τηλεόραση αναδείχτηκαν σειρές πολύ παλιότερα, τα χρόνια εκείνα που έκαναν επενδύσεις στον πολιτισμό. Έτσι είδαμε κάποιες σειρές που έγραψαν ιστορία.
Η Κατρακύλα όμως δεν έχει τελειωμό. Τα ιδιωτικά κανάλια επενδύουν στην ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ, στον ΚΙΤΡΙΝΙΣΜΟ και σε έναν τρισάθλιο σεξισμό. Φτήνια στις παραγωγές, και εξαχρείωση.
Αν δε πιάσουμε και το θέμα "ενημέρωση" θα δεις ότι είναι όργανα Γκαιμπελισμού στην κυριολεξία.

Συνεπώς, που καταλήγουμε ; Μα στην μοναδική λύση Γεωργία μου, στην Δημόσια τηλεόραση, που κάποιοι, επίσης "γνωστοί" στα πέριξ την καταριούνται, την κατήργησαν και φυσικά την έχουν μόνιμα στο μάτι.
Η ΕΡΤ λοιπόν, ανήκει σε όλους μας ! παράγει πολιτισμό, παράγει τέχνη, έδωσε μυθοπλασίες και θέατρο. Πράγματα που για τους φτηνούς καναλάρχες είναι εκτός πλάνου.

Σίγουρα δεν είναι η εικόνα της, αυτή που θα έπρεπε. Σίγουρα και εκεί υπάρχουν καρκινώματα. Ουδείς αμφιβάλλει. Όμως δες, τι έργα και σειρές βλέπεις εκεί και τι αλλού.

Λοιπόν για ρίξε τώρα μια ματιά στο "Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ" Η Τελευταία μεγάλη σειρά της. Αξίζει τον κόπο.

Σε καλησπερίζω καλή μου φίλη.

Ανώνυμος είπε...

Δεν βλέπω τηλεόραση πια. Δεν αντέχω να βλέπω γυμνά κοριτσάκια πρωί πρωί να πηδοβολούν τριγύρω. Δεν αντέχω να βλέπω τραγουδίστριες με το στρίφωμα στον αφαλό και λάγνα κουνήματα, αφού το μόνο που πουλάνε είναι σεξ. Δεν αντέχω τα μαγειρέματα με σολομό πια! Δηλαδή, έλεος! Μας περισσεύουν τα λεφτά να τρώμε κάθε λίγο σολομό; Και ο γαύρος καλός είναι, αλλά κοστίζει 7 ευρώ στην λαική! Δεν αντέχω τα σήριαλ με κλάψα, λαικούρα, και συναφή. Μπήκα στη Νόβα και βλέπω ορισμένα έργα και φυσικά National Geographic. Τουλάχιστον έμαθα κάτι περισσότερο για τον 2ο Παγκ. Πόλεμο. Έμαθα για την έρευνα που γίνεται γιατί ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Χίτλερ το έσκασε στην Αργεντινή και έψαχναν πού και πώς. Και διάφορα άλλα, ιστορικά και μη. Τα χάρηκα. Βλέπω και ΕΡΤ πότε πότε. Αλλά τα άλλα κανάλια, μακριά! Γκρίνια;;;Καθόλου. Αλήθεια;;;ΝΑΙ! Ας φτιάξουν τα κανάλια να τα βλέπουμε! Ούτε για νέα πια! Καλησπέρα σας, Σοφία

Ο κόσμος της Ράνιας είπε...

Φυσικά και σε διάβασα μέχρι τέλος και συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις....Στα κρατικά κανάλια έχει 3-4 εκπομπές (συνεντεύξεις - ντοκιμαντέρ) που αξίζουν και τις βλέπω.... Τα υπόλοιπα όλα, άστα να πάνε και λίγα γράφεις.... Μ αρέσει κι όλας που χρησιμοποιούν την έκφραση "αυτά θέλει ο κόσμος" χαχα αν μη τι άλλο είναι γελοίοι ..... Γράψε κι άλλα να μην αισθανόμαστε ότι είμαστε οι μόνοι που διαμαρτυρόμαστε !!!!! Σε φιλώ !!!!!