Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Ένα ΣΚ γεμάτο ...στιγμές!




Ένα ΣΚ παγωμένο με την αλλαγή του καιρού, κουρασμένη από το χθεσινό πάλι μπέιμπι σίτιγκ κοιμήθηκα νωρίς και το πρωί αποφασίσαμε με τον άνδρα μου να περάσουμε ένα όμορφο χουχουλιάρικο Σάββατο μαζί  με ασχολίες που μας αρέσουν. 
Φίλες μου μικρές  δεν υπάρχει ωραιότερο από το να περνάτε κάποια τέτοια ΣΚ μαζί  με τον άνθρωπο σας και αν σας κάνει τον...δύσκολο είμαι βέβαιη ότι με ένα ..παραπονιάρικο χαμόγελο σας θα τον πείσετε . Βρείτε και κάτι να ασχοληθούν τα μικρά σας χωρίς να μουρμουρίσετε για τις αταξίες που θα κάνουν και τους ..λεκέδες στο χαλί και αφιερώστε το χρόνο σας για μία κοινή απασχόληση.!!!!
Είναι  που η γειτονιά μας έχει λαϊκή και βέβαια ο Δημήτρης την επισκέφτηκε πρωί πρωί. 
Μου έφερε περιχαρής Περγαμόντα που αγαπώ και... Κίτρο γα να τα φτιάξουμε μαζί γλυκό όσο εκείνος θα έφτιαχνε χυλοπίτες με το ζυμάρι του για να έχουμε για τις κρύες νύχτες.
Έξυσα τα περγαμόντα που ήταν φρεσκότατα, λες και τα έκοψαν την ίδια μέρα από το δένδρο,  γέμισε η κουζίνα μου μυρωδιά και άρωμα μεθυστικό!



Τα έβρασα ελαφρά πετώντας δύο φορές το νερό και μετά τα καθάρισα από το περιεχόμενο και τα έκοψα. Συνήθως τα κάνω ρολά και τους βάζω και οδοντογλυφίδα όμως τα ήθελα για το μαγαζί της κόρης μου που τα δίνει μαζί με το καφέ ή φτιάχνει γλυκά με σοκολάτα.Έτσι τα έκοψα βεργούλες!



Μετά ...άνοιξα τη σακούλα με τα Κίτρα όσο οι φετούλες μένανε σε ζάχαρη να πάρουν  τη γλύκα της. Εδώ κάναμε ένα μίνι καυγαδάκι γιατί ΑΥΤΟ δεν ήταν Κίτρο που του το πούλησαν και μάλιστα πανάκριβα!



Εγώ επέμενα ότι είναι μεγάλο λεμόνι και η μυρωδιά του δεν ήταν του Κίτρο που ξέρω. Του κάναμε...νεκροψία και βρήκαμε μέσα του άπειρα κουκούτσια που περιχαρής ο ..νεοαγρότης άνδρας μου δήλωσε ότι είναι απόδειξη ότι δεν είναι λεμόνι.. Είπα να μη τον στεναχωρήσω και άρχισα το ξύσιμο και την προετοιμασία του για γλυκό ενώ μέσα μου ως νεώτερος Γαλιλαίος στα..μουλωχτά αναφώνησα : - και όμως δεν είναι Κίτρο!!!!!



Πάντως πρέπει να πω , να παραδεχτώ ότι..δεν ήταν και λεμόνι!!!!! Οπότε φίλοι μου το αφήνω στην..Ιστορία και τους..όποιους το δοκιμάσουν γιατί έγινε νόστιμο έστω και κάτι ενδιάμεσο από Κιτρονολέμονο!!!!!
Το περγαμόντο μου στο πιατάκι!!!



Και το ..κιτρολέμονο το ίδιο!!!



Εδώ φίλοι μου χρειαζόμασταν το καφεδάκι μας..την ώρα που... αράζουμε , τον πίνουμε και συζητούμε το τι θέλουμε να κάνουμε στο...μέλλον ( λέμε τώρα!!!)
Ελληνικός..σκέτος και βαρύς..είναι το καφεδάκι μου!!! Δεν καπνίζω..αλλά αυτός είναι το δικό μου τσιγάρο που συνοδεύει το Νες του καλού μου!



Τότε λοιπόν στήσαμε το Ντόμινο και αρχίζαμε τις πρώτες  παρτίδες όταν ένα τηλέφωνο από  τους δύο εγγονούς με ένα από εκείνα τα ..αφοπλιστικά: 
-Γιαγιά μου, γιαγιά μου αγαπημένη ( βρε τον άτιμο..ίδιος ο παππούς του είναι!!!)..πότε θα μας κάνεις κέικ δικό σου;
-Καλέ η μάνα σας φτιάχνει ένα σωρό κέικ την ημέρα, κέικ τόσων ειδών..
-Το δικό σου είναι διαφορετικό , τέτοιο θέλουμε, να βάλεις και σοκολάτα μέσα και έξω!!!!
Όχι που θα του χαλούσα χατήρι...έβαλα και ξύσμα από το περγαμόντο μου!



- Σήκω καλέ μου..σήκω να πάμε από τις κόρες μας να τους πάμε γλυκά και να δούμε τα εγγόνια μας που θέλουνε κέικ..
-Δεν με λυπάσαι ;
-Έλα.. σπρώξε με κι ας κλαίω το κάνεις τώρα.. σήκω γλυκέ μου..σήκω..
-Κλώντηηηη! Σήκω και εσύ..πάμε βόλτα!



Γυρίσαμε βραδάκι πια ..ευτυχώς που και οι δύο κόρες μας μένουν σχετικά κοντά..Το κρύο είχε αρχίσει..η βροχή ήταν δυνατή.
-Μη με ξυπνήσεις πρωί..άσε με να κοιμηθώ του είπα..μα το χούι δεν φεύγει φίλοι μου και στις 8 έφτιαχνα πρωινό.
Κυριακή.. βρέχει, κρύο δυνατό..δεν θα πάμε πουθενά σήμερα δηλώσαμε και οι δύο! Εγώ λίγο με τον υπολογιστή, κάτι που ζωγράφισα να βερνικώσω, κάτι να μαζέψω από το καλοριφέρ τα ρούχα ήρθε το μεσημέρι!
Φρέσκα ψαράκια για το μεσημέρι της Κυριακής φτιαγμένα από τον Δημήτρη με δύο τρόπους  Με την ντοματούλα και το σκορδάκι...



Τηγανιτές  με καλαμποκάλευρο και πανιαρισμένες όλη νύχτα στο ψυγείο με τα..μυστικά του..



Σαλάτα λαχανίδα με καρότα που αγαπώ ..



και βέβαια μία γρήγορη μικρή πίτα διαφορετική και πεντανόστιμη από τον άνδρα μου  όπως πάντα μόλις έμαθε ότι έρχεται η εγγονή μας.



Τα χαρήκαμε όλα αυτά με  τη Βάσια μας , κοπέλα ολόκληρη κοντεύει το Φλεβάρη τα 16 της που μας επισκέφτηκε για να διαβάσει μαζί μου Ιστορία για το διαγώνισμα της...Ε! να μη το παινευτώ..έχω τον τρόπο μου με το διάβασμα , τα παιδιά και ιδιαίτερα την Ιστορία!
Διαβάσαμε, μιλήσαμε θυμηθήκαμε και συγκρίναμε όλοι μαζί τη μαμά της , εκείνη και τη θεία της, γελάσαμε , φάγαμε τα όσα φτιάξαμε και στείλαμε και πεσκέσι στα αγόρια!
Μετά είναι η ώρα της σιωπής..το ξάπλωμα στο καναπέ..η ικανοποίηση της ημέρας που πέρασε.. απόγευμα πια..καφές και συζήτηση..ώρες που σκέπτεσαι ότι η ζωή είναι το..σήμερα και το αύριο ανήκει στο Θεό.
Φίλοι μου σας εύχομαι μία καλή εβδομάδα, κι εγώ εδώ..μαζί με όλους εσάς στη χαρά, το όνειρο, τη μελαγχολία πολλές φορές και την δημιουργία μιας όμορφης συντροφιάς..
Αχτιδένια φιλάκια!

16 σχόλια:

syros2js είπε...

Αχ, πόση γλύκα να αντέξουμε πια? Κιτρολέμονο(!), περγαμόντο, κέικ! Μου άνοιξες την όρεξη, Αχτιδούλα μου!
Μα πιο πολύ απ' όλα, μας γλυκαίνεις με την αγάπη σας! Πολύ σας χαίρομαι!!!
(Και το Κλωντουλίνι μας, κουκουλωμένο στα σκεπάσματά της!!! Σαν ζωγραφιά είναι!!!)
Σε φιλώ πολύύύύύύ και σας στέλνω τις πιο γλυκές ευχές μου για μια όμορφη εβδομάδα! Γελαστή και ζεστή!
ΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

Αμαλία είπε...

Καλησπέρα Αχτιδούλα,
Είπα και γω, που χάθηκες τρεις-τέσσερις μέρες....
Χαλάλι σου, στιγμές μοιρασμένες μεταξύ αγαπημένων συντρόφων, γεύσεις και μυρωδιές από αρωματικά φαγητά και γλυκά, οικογενειακές "αγγαρειούλες"-παραγγελιές γλυκών. Πάντα να΄σαι έτσι καλή μου. Ζηλεύω.
Και αυτό το αγαπουλίνι, το ξεσήκωσες από το κουβερτάκι του που είχε λουφάξει....
Δώστης γρήγορα φιλί στη μυτούλα.

Ο κόσμος της Ράνιας είπε...

Μια ανάρτηση γεμάτη .... γλύκα !!!!!
Καλή εβδομάδα αγαπημένη φίλη !!!!!

Ανώνυμος είπε...

@ Αχτιδούλα μου σε πήρα τηλέφωνο μας δεν άνοιξες, μάλλον δεν άκουγες.Σου στέλνω την αγάπη μου, χαιρετισμούς από το Γιώργο και όλη την οικογένεια.Σ' αγαπούμε όλοι μας.Τένια

Katerina V *Pause blog* είπε...

Στιγμές ευλογίας!!
Με τους αγαπημένους σου και τόσα καλούδια!!
Καλή εβδομάδα Αχτίδα μας!!

Ανώνυμος είπε...

Αχτίδα μου...οι περιγραφές σου συναρπαστικές πάντα...
Να είστε πάντα καλά....Το "λεμόνι" είναι ένα είδος λεμονιού
που λέγεται ΦΡΑΠΑ...και φτιάχνει υπέροχο γλυκό...

Καλό σου βράδυ

nikol είπε...

Με γλύκα σε κάθε σου πρόταση Αχτίδα μου !! Ευτυχισμένες στιγμές γεμάτες με την αγάπη σου για την οικογένειά σου !!! Καλή εβδομάδα καλή μου με τις μυρωδι΄ές των γλυκών σου και των φαγητών του Δημήτρη !!! Φιλά;κια και στους δυο

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Φίλες μου ΚΑΛΗΜΕΡΑ όλη μέρα.Ξύπνησα με χιόνι παντού μέσα στη πόλη της Θεσσαλονίκης και ομολογώ ότι είχα χρόνια να το δω αυτό!!!Σας ευχαριστώ όλες και ευχαριστώ τη φίλη που με πληροφόρησε ότι το...κιτρολέμονο λέγεται Φράπα. Πάντως έγινε ένα όμορφο γλυκό, νόστιμο και θα τα κάνω με σοκολάτα μερικά σαν βεργούλες!Σήμερα σπίτι πάλι, για φαγητό έβρασε κι όλας η φασολάδα μας!

Φιλία είπε...

Τι κρίμα να μην έχω ζήσει αυτό το "Να κάνουμε κάτι μαζί" τόσα χρόνια!!!!
Δεν πιανόμαστε που λένε και στην ξερή! Ευτυχώς, βρήκα μόνη μου τη χαρά με διάφορους τρόπους...
Δεν μπορώ να πω όμως πως δεν σας ζηλεύω - με την καλή έννοια πάντα!
Να είσαστε καλά και πάντα "μαζί"!!!
Φιλάκια και καλή εβδομάδα

HUMIDA είπε...

Καλή εβδομάδα αρωματισμένη από τα κίτρα, περγαμόντα και όπως αλλιώς τα λένε...αρωματισμένη από την αγάπη σας, την συντροφικότητα, το μοίρασμα...Πόσο καλύτερα μπορεί να ξεκινήσει μια βδομάδα όταν έχει όλα αυτά τα συστατικά της επιτυχίας...Τέρη

Ανώνυμος είπε...

Καλή χρονιά γιαγιά Αχτίδα από μια συνομηλική σου γιαγιά, να είσαι πάντα δραστήρια και παραγωγική και να χαίρεσαι πολλά χρόνια με το ταίρι σου, το αυτό επιθυμώ και "δι ημάς" με ήτα. ..
Και μένα οι δραστηριοτητες μου μοιράζονται ανάμεσα στα εγγόνια μου και στο σπίτι μου. Τώρα που ξεπεταχτηκαν λιγάκι (Δημοτικο), έχω λίγο καιρό να σερφάρω και έτσι σε ανακάλυψα. Εκτός από το μαγείρεμα,τη φροντίδα των εγγονων και το ξαλάφρωμα των γονιών τους, τη συντροφιά του άντρα μου, έχω και μια άλλη ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ασχολία που γεμίζει εκπληκτικά όχι τις ώρες μου αλλά το είναι μου. Είναι ο χώρος της Εκκλησίας και οι άνθρωποιτου που κάνουν τη ψυχή μου να ξεχειλίζει από αισθήματα αλλου είδους και με εκπαιδευουν σ ένα δρόμο που δεν τελειώνει ποτέ. Η σωστή προσέγγιση, χωρίς ακρότητες και φανατισμους,ενός χώρου που στη πατρίδα μας προσφέρεται απλόχερα, μπορεί να γεμίσει αλλιώτικα τις Κυριακές σου γιατί ο άνθρωπος δεν είναι μόνο ύλη, φαγητό και καλοπέραση και επειδή η ηλικία μας-κακά τα ψεμματα-θεωρείται τρίτη, καλό είναι να θυμόμαστε ότι κάποια στιγμή θα απολογηθουμε και για τα καλά μας αλλά και για τα κακά μας ή έστω τα αδιάφορα μας......
Μην παρεξηγήσεις σε παρακαλώ τα λόγια μου, απλά ζούμε σε μια εποχή που παρελαύνουν μπροστά μας όλες οι φάσεις και με το να τις ξόρκιζουμε δεν επιτυγχάνουμε τίποτα αλλο πάρα τη στρουθοκαμηλο που κρύβει στην άμμο το κεφάλι της....
Καλή συνέχεια από μια Ελληνίδα γιαγιά σε μια αλλη Φαιη

Άννα είπε...

Καλη βδομαδα κι απο μενα κι ας ειναι και παγωμενη! Το ζηλεψα το περγαμόντο...! Φιλια!

Unknown είπε...

Μανούλα μου!!!σας αγαπώ κ μου λειπετε!!!!σας φιλω.τι λιχουδιές!!!

Thalia Tzellou είπε...

Αχτίδα μου να έχετε όλοι σας μια υπέροχη εβδομάδα!! Τι γλυκιά ανάρτηση!! Μου θυμίσατε την δική μου γιαγιά που όταν την επισκεπτόμασταν μικρά μας έφτιαχνε όλα τα καλούδια του κόσμου. Πάντα την έχω στο μυαλό μου με γλυκές μυρωδιές. Να είστε καλά και να περνάτε ωραία με την όμορφη οικογένειά σας και την κουκλίτσα Κλώντη που την αγαπούμε πολύ! Πολλά φιλάκια απ' όλους μας!!

Σοφία Τσιμάρη είπε...

μα τι ωραιααααααααα τι ωραιαααααα........ολα τα προλαβαινετε....δεν σας πιανει εσας κουραση ποτεεεεε.δεν σας πιανει ποτε τεμπελιααααααΑΑΑΑ?

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Ax!! βρε φιλεναδα καιρο εχουμε εχουμε να τα πουμε...πως τα καταφερενεις και βρίσκεις καιρό για όλα οσα κανεις; ευλογημενη που ΄έχεις ενα αντρα σαν τον Δημήτρη σου που σε βοηθάει στο μαγείρεμα τουλάχιστον.. τι λιχουδες φιλεναδα μου εκανες; μεχρι εδώ έφτασαν οι μυρωδιες τους ..χαρα είναι να μπορείς να κανεις οσα αγαπας.. να χαιρεστε τα πιδια και τα εγγονια σας. .και να είστε παντα έτσι μαζι μεχρι τα βαθια σας γεραματα .. να περνας ομορφα οτι και να κανεις .. ναι; φιλακιαααα!!!