Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2014

Διαβάζοντας..ιστορία!


Ο λόγος που εξαφανίστηκα φίλοι μου..γιαγιά..εγγονή που δίνει εξετάσεις κι εγώ ξανά στα βιβλία θυμήθηκα ονόματα, γεγονότα και έμαθα όσα τότε σαν παιδί αδιαφορούσα να μάθω!
Σχίσμα εκκλησιών, Εικονομαχίες, Σελτζούκοι Τούρκοι, Κομνηνοί, Φώτιος, Κύριλλος και Μεθόδιος. Έμαθα πάλι για τους Μολδαβούς, τους Σέρβους, τους Βενετούς.. Τους ισχυρούς, τους ηγεμόνες, τους λόγιους, Θεοδώρα η μεγάλη, Λέων , Μιχαήλ ο Γ! ..ημερομηνίες..εισβολές. 
Μπροστά μου πέρασε η Ιστορία με ενδιαφέρον πρέπει να πω γιατί εκτός του ότι την λάτρευα και αποφοίτησα με ..20 σε αυτήν ( φυτό παιδάκι μου..σας το ξανάπα!) ακόμα μια φορά η μικρή αυτή αναδρομή στο λαβύρινθο της μου έδειξε ότι..παντού και πάντοτε η "ηδονή της Εξουσίας" είναι πάνω από όλα δυστυχώς.
Στο τέλος δήλωσα ..τέρμα..το μυαλό μου πλέον δεν λειτουργεί..τα χάπια μου γιατρέ...η εγγονή μου έφυγε κι εγώ έκανα ένα καφέ μπας και..ξελαμπικάρω! 
Έτσι κατέφυγα μετά σε κάτι που με κάνει να ξεκουράζομαι..μαγειρική!
Μου  ζητήσατε με μέιλ και σχόλια τη συνταγή της τόσο απλής κολοκυθόπιτας που έκανα προ ημερών και σήμερα έφτιαξα ακόμα μία γιατί  είχα από το κτήμα ένα σωρό κολοκυθάκια! 



Λοιπόν επειδή έχω πια συνέχεια κολοκυθοανθούς και τους μεταχειρίζομαι σχεδόν παντού ( σπέσιαλ ομελέτες) τους έβαλα και τις δύο φορές στη κολοκυθόπιτα αυτή που σαν..τεμπελόπιτα δεν έχει φύλλα!
Τα κομμάτιασα και έτριψα στο ρεντέ αυτά τα δύο κολοκυθάκια.
Για να είμαι ακριβής τα μέτρησα τριμμένα για να σας πω στα σίγουρα σωστές τις αναλογίες.



Υλικά:
2 φλιτζ. του τσαγιού τριμμένο κολοκυθάκι
1 1/2 φλιτζ. του τσαγιού κομματιασμένους κολοκυθοανθούς
(αν δεν έχετε βάλτε περισσότερο τριμμένο κολοκυθάκι)
1 φλιτζ. του τσαγιού γιαούρτι
1 φλιτζ. του τσαγιού ηλιέλαιο
2 αυγά
1 Φαρίν Απ
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια( 5 κομμάτια)ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι μαιντανό
5-6 φυλλαράκια δυόσμο
1 φέτα τυρί τριμμένη με το χέρι 
1 1/2 φλιτζ. τσαγιού κασέρια διάφορα
αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ έχω τα λαχανικά όλα και τα βάζω στα μικροκύματα να μαραθούν.Σε μία λεκανίτσα βάζω το λάδι, το γιαούρτι, τα αυγά και τα χτυπώ.Εν συνεχεία ρίχνω μέσα τα χορταρικά προσθέτω τα κασέρια και τη φέτα και τέλος το αλεύρι.
Λαδώνω ένα ταψί μεγάλο  και ρίχνω μέσα το ζυμάρι αυτό. το απλώνω με τα χέρια που τα βουτάω ελαφρά σε αλεύρι γιατί η ζύμη κολλάει ελαφρά. Μη το φοβηθείτε..έτσι γίνεται.. Φροντίστε το πάχος της ζύμης να μη ξεπεράσει τα 3 εκατοστά. Τη σημερινή την έψησα σε πιο δυνατό φούρνο δηλαδή στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά και ήταν καλύτερη .



Όπως βλέπετε είναι κάτι πανεύκολο και εποχικό και αν το πιστέψετε την έχω μοιράσει κι όλας! Έκανα και τα πρώτα μας γεμιστά από το κτήμα , η εγγονή μου που τα τίμησε τα βρήκε πεντανόστιμα κι εγώ η χαζογιαγιά ξετρελάθηκα από τη χαρά μου και διάβαζα με υπομονή για τον...Αλέξιο τον Α!, για τη μάχη στη Φρυγία, για την..αποστρατικοποίηση του Βυζαντίου λόγω..χαζομάρας, για τη συμφωνία με τους Βενετούς για να αντιμετωπίσουν τους Νορμανδούς..
Καλέ..σαΐνι έχω γίνει..έτοιμη για εξετάσεις!!!!!!!!
Φίλοι μου καλοί σας στέλνω ακόμα μια φορά την αγάπη μου και μη ξεχνάτε..
Αχτιδένια φιλάκια!

26 σχόλια:

marilia είπε...

Είδα πως κάνεις επανάληψη στην Ιστορία και μάλιστα στη συγκεκριμένη περίοδο και μου κόπηκε η όρεξη! Ως και τη λατρεμένη μου κολοκυθόπιτα αδυνατώ να καταβροχθίσω....

Ανώνυμος είπε...

χα χα χα εμείς στη Γ γυμνασίου έχουμε σύγχρονη ιστορία που είναι πολύ εύκολη΄΄΄΄
κολοκυθόπιτα λέω να κάνω αυριο΄΄΄
καλό βράδυ΄΄΄΄
ΜΙΝΑ

nikol είπε...

Μάθε πάλι ιστορία Αχτίδα μου για χάρη της μικρής!! Υπέροχα αυτήν την κολοκυθόπιτα θα την κάνω .
Φιλάκια σας στέλων

Ο κόσμος της Ράνιας είπε...

Μ αρέσει που μετά την πνευματική τροφή, έρχεται και η νόστιμη κολοκυθόπιτα !!!! Να σου πω κι εγώ πως φτιάχνω σούπα κολοκυθιού να την κάνεις, είναι πολύ ωραία .... Βράζεις κολοκυθάκια και μαζί μία πατάτα (πάντα στις σούπες, γιατί είναι φυσική πηκτίνη)και μετά με την ράβδο ή στο μούλτι τα αλέθουμε και προσθέτουμε μια κουταλιά βούτυρο και τρίγωνα τυράκια με την αγελάδα που γελά... ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά και είναι έτοιμη... την σερβίρουμε με ψιλοκομμένο άνηθο (τυράκια βάζουμε αναλόγως την ποσότητα των κολοκυθιών (από 3 και πάνω)... την ίδια σούπα την κάνω και με μπρόκολο ... Δοκίμασέ την και πες μου εάν σ αρέσει... εμείς τη λατρεύουμε οικογενειακώς ... και εάν θέλεις και για διαφορετική παρουσίαση, λίγο τυράκι που λιώνει τριμμένο από πάνω και λίγα κρουτόν και για λίγο στο φούρνο... θα με θυμηθείς ... Αυτά ... τα λίγα Φιλιά !!!!

ANNA Flo είπε...

Την πήρα τη συνταγή....και θα σου πω αν πέτυχε!
Μπράβο ''φυτό'' μου πρώτη έγινες στην ιστορία! Είδες τι κάνουν τα εγγόνια;;; Στο θρανίο θα μας βάλουν ξανά αν το αποφασίσουν!
Όνειρα γλυκά Αχτίδα μου!

Γιώργος - Hengeo είπε...

Καλή της επιτυχία! Εμένα ποτέ δε μου άρεσε η ιστορία :p Η πίτα φαίνεται πεντανόστιμη..

Καλή εβδομάδα!

αχτίδα είπε...

@ marilia μου καλημέρα, χθες έψαχνα με τ μυαλό μου αν έχω κάποια από εσάς καθηγήτρια να μας πει τα ΣΟΣ...Γιατί καλέ δεν τρως κολοκυθόπιτα σε πληροφορώ ότι έγινε υπέροχη και θα την ξαναφτιάξω!

αχτίδα είπε...

@ ΜΙΝΑ..κι εσύ διαβάσματα..ξέρεις οι κόρες μου όταν ήταν μαθήτριες ποτέ δεν με απασχόλησαν Πάντα είχαν γ μία την άλλη!

αχτίδα είπε...

@ nikol μου ήταν καλή αυτή η αναδρομή στην Ιστορία απλά εγώ πλέον το μυαλό μου κουράζεται εύκολα.

αχτίδα είπε...

@ Ο κόσμος της Ράνιας , δεν θα σου το κάνω το χατίρι γιατί είναι γνωστό σε όλους (σου ξέφυγε) ότι ..απεχθάνομαι τις σούπες,τις τρώω μόνο όταν είμαι..άρρωστη!!!!Σουπάς είναι ο άνδρας μου, μπορεί να τρώει σούπες κάθε μέρα.λοιπόν θα του δώσω τη συνταγή!

αχτίδα είπε...

@ ANNA Flo, να την κάνεις είναι εύκολη και νόστιμη και κρύα ακόμα καλύτερη.

αχτίδα είπε...

@ Γιώργος - Hengeo, ξέρεις όταν σκεπτόμουν που να δώσω εξετάσεις ήμουν ανάμεσα στη Σχολή Καλών Τεχνών και την Αρχαιολογία (λόγω της αγάπης μου στην ιστορία) !!!

ΕΚΦΡΑΣΟΥ είπε...

μπραβο αχτιδουλα μου γλυκια!
καλη εβδομαδα να εχεις!

akrat είπε...

εύγε

και εγώ γυρίζω πάντα στο παρελθόν

marilia είπε...

Γιατί μπορεί να 'ναι η ΛΑΤΡΕΜΕΝΗ μου πίτα, αλλά: α) κάνω δίαιτα, β) μου κόπηκε η όρεξη με την Ιστορία. Μπλιάχ!

χαχαχαχα!

Σας φιλώ, γιαγιά και εγγονή

kalitexnika taxidia είπε...

Αχ αυτή η κολοκυθόπιτα!!!!Σήμερα ξεκίνησα να φτιάξω αλλά ....θα φτιάξω τη δική σας συνταγή!!!!!!
Υπέροχη!...

Μαρία Έλενα είπε...

Όμορφη συνταγή φαίνεται.
Φιλάκια ...

Maria Fe είπε...

Αχ! Ιστορια! παντα την μισουσα λογω της πολλης θεωριας.
Ακριβως το αντιθετο που συμβαινει με την μαγειρικη ομως.
Οσο διαβασμα και να ριξω. Δεν βαριεμαι. :p
Ωραια συνταγη. Οταν μου στειλει η γοαγια ανθους απο το χωριο θα πω στην μαμα να την δοκιμασουμε.
Πολλα φιλια κυρια Αχτιδα μου

αχτίδα είπε...

@ ΕΚΦΡΑΣΟΥ, Κική μου σκέπτομαι αύριο που θα είμαι σπίτι να τολμήσω και να παίξω το παιχνίδι της αγάπης σου!!!!

αχτίδα είπε...

@ akrat, σήμερα "έπρηξα " τον άνδρα μου όσο οδηγούσε να του λέω την ιστορία του..Βυζαντίου!!

αχτίδα είπε...

@ marilia μου εσύ χάνεις..αύριο θα φτιάξω κέικ!

αχτίδα είπε...

@ kalitexnika taxidia καλώς ήρθες γλυκιά μου. Φτιάξε την και θα δεις ότι είναι εύκολη και νόστιμη.

αχτίδα είπε...

@ Μαρία Έλενα..είναι..Αχτιδένια!

αχτίδα είπε...

@ Maria Fe, απορώ γιατί..η Ιστορία είναι σαν να ακούς και να διαβάζεις παραμύθι!

Paraskevi Lamprini M είπε...

α..μάλιστα.. καλή επιτυχία στην μαθήτρια και στους μαθητές όλους... !!!...
και... ωραία λυση η μαγειρική.. !! νασαι καλά!

Hfaistiwnas είπε...

Κράτησα τη συνταγή!!!