Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Πόσο η τεχνολογία θα μας αλοιώσει;..


Χθες τυχαία σε μία πρωινή ενημερωτική εκπομπή άκουσα και είδα ένα ρεπορτάζ για μία .."υπηρεσία" ιστοσελίδας με χρήση και στο κινητό που ούτε λίγο ούτε πολύ διάλεγε δώρα για σας για να τα προσφέρετε σε αγαπημένα πρόσωπα , φίλους , συνεργάτες, γνωστούς. Η εφαρμογή λέει αυτή είχε ένα ενθουσιώδες αποτέλεσμα αποδοχής από όλους και ιδιαίτερα λέει από το γυναικείο φύλο.
Θα μου πείτε..τι  το ενδιαφέρον..όλα αγοράζονται πλέον από το διαδίκτυο..μα ..έλα ντε που εγώ το δώρο το θεωρώ κάτι τόσο προσωπικό και συναισθηματική απόδειξη ενδιαφέροντος που πραγματικά ένοιωσα λύπη .
Θυμάμαι πάντα τον εαυτό μου να κάνει λίστες σε γιορτές για τα δωράκια, να τα διαλέγω με προσοχή και χαρά ..Το τύλιγμα τους με όμορφες κόλλες, τους φτιόγκους και το σβούρισμα της κορδέλας με το μαχαίρι..Το διάλεγμα της καρτούλας, ώρα ολόκληρη με τη σκέψη τι να γράψω επάνω..
Ποτέ δεν κοίταξα την αξία του δώρου που θα μου έκαναν, κοιτούσα πάντα τι θα μου έφερνε γιατί αυτό έδειχνε τη θέση που θα είχα εγώ στη καρδιά τους. Και το τι φίλοι μου δεν έχει τιμή..μπορεί να είναι και κάτι ..δωρεάν ..όπως χθες ο εγγονός μου που μου έφερε λέει δώρο από τη Νάξο μία κορφούλα βασιλικό (κουτσούρεψε τη γλάστρα της μαμάς του). Μπορεί να είναι μία χειροποίητη κάρτα, ένα γλυκό από τα χέρια μιας φίλης, ένα πλεκτό μπρελόκ που φτιάχτηκε για μένα μόνο με τη δική μου σκέψη στο μυαλό της φίλης που το έφτιαξε.
Σκεφτείτε λοιπόν τι έλεγε ο κύριος της υπηρεσίας αυτής.
-Βάζετε το όριο του ποσού που θέλετε, σημειώνετε το φύλο ,την ηλικία και το βαθμό σχέσης και σας βγάζει ένα κατάλογο με δώρα για να διαλέξετε... Αν πάλι είστε αναποφάσιστοι ή δεν έχετε "χρόνο" ούτε και γι' αυτό..ε! τότε πατάτε το .."τυχαία επιλογή"και σας διαλέγει το δώρο η ..μηχανή ..κάτι σαν το ..ΛΟΤΟ να πούμε..Πληρώνοντας το κούριερ παραδίδεται στη πόρτα του παραλήπτη!
Σκεφτείτε το φίλοι μου..χάθηκε πρώτα η συναισθηματική συγκίνηση να ψάξεις, να διαλέξεις, να ζορίσεις το μυαλό σου να βρεις κάτι που θα ταιριάζει σε όποιον θα το προσφέρεις .. μετά χάνεται και η χαρά να δεις την ανυπομονησία του άλλου να κόψει το χρωματιστό χαρτί, το φιόγκο..να χαρεί με το περιεχόμενο..να σ' αγκαλιάσει..να σε φιλήσει  ..
Μη μου φέρετε σαν δικαιολογία ότι δεν υπάρχει χρόνος..δεν θα το δεχθώ..ούτε θα μου πείτε ότι η οικονομική κρίση μας έκανε να θεωρούμε τα δώρα κάτι το ..επικηρυγμένο! Μα το δώρο έχει μεγαλύτερη αξία όταν είναι μέρος από εμάς..όταν σπαταλούμε το πολύτιμο χρόνο μας για να φτιάξουμε κάτι το παραμικρό για κάποιον που αγαπούμε.
Σήμερα το πρωί καθάριζα το δωμάτιο που χρησιμοποιώ μέσα στο σπίτι σαν γραφείο εργαστήρι  ..έβαζα σε τάξη το..χάος.. Υπάρχει μέσα σ' αυτό , καρφωμένα στο τοίχο ή επάνω σε ραφάκι ΟΛΑ όσα μου έχετε κατά καιρούς κάνει δωράκια.. όλα τα γούρια των γιορτών.. οι χρονολογίες δείχνουν τη χρονιά..ακόμα και τα κοσμήματα που μου στέλνατε και τα φορώ τα έχω ..εδώ..σ' αυτό το δωμάτιο..κρεμασμένα σε ειδικά γατζάκια , τα παίρνω και τα φορώ όποτε θέλω. Έχω τα πάντα και όταν η ματιά μου πέφτει σε κάποιο από αυτά σκέπτομαι τον αποστολέα..χαμογελώ τρυφερά..και σας έχω μπροστά μου.
Ε! πέστε με παλιοκαιρίτισσα...δεν μπορώ να δεχθώ τόση ψυχρότητα σε μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις..να δώσεις ένα δώρο..
Φίλοι μου μην αφήνετε τις έννοιες, την εποχή, τη τεχνολογία και την έλλειψη χρόνου να σας στερήσει την Ανθρώπινη πλευρά των πραγμάτων. Νομίζω ότι το μόνο καλό που βγήκε από τη κρίση είναι ότι πλέον αρχίζουμε να πλησιάζουμε αυτούς που ..ξεχνούσαμε και καλημέρα να πούμε..
Ας μην αγνοούμε ότι πάνω απ' όλα ήμαστε ψυχές, συναίσθημα και αίσθημα και αυτά πρέπει να βάζουμε σε πρώτη μοίρα στις πράξεις μας..
Αχτιδένια φιλάκια φίλοι μου, βαρετά ίσως μα αληθινά σίγουρα και όχι λέξεις τυπικής ανάρτησης.

10 σχόλια:

Κική Κωνσταντίνου είπε...

αχτιδενια μου δικιο εχεις! συμφωνω με την αοψη σου! γενικα σε οσα ειες και ανελυσες συμφωνω αολυτα!!! ας αφησουμε και καου το διαδικτυο εξω αο τις ζωες μας. ελεος!

καλο σου βραδυ γλυκια μου! <3

Hfaistiwnas είπε...

Όλα έγιναν φαστ, όπως τα φουντ έτσι και τα δώρα..
Καλημέρα!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ΕΚΦΡΑΣΟΥ, φίλη μου τώρα στο κτήμα αρνήθηκα να πάρω στικάκι για ίντερνετ γι' αυτό το λόγο, ήθελα να έχω ένα ήρεμο "χώρο" χωρίς αυτό. Καλημέρααααα!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Hfaistiwnas, καλέ μου φίλε στο χέρι μας είναι να μη παρασυρθούμε , να βάλουμε όρια εκεί που πρέπει.

Αντυ είπε...

Συμφωνώ,συμφωνώ μαζί σου. Δώρο χωρίς ψυχή δεν έχει αξία καμία...Θα μας αλοιώσει η τεχνολογία όσο δεν παίρνει.
Φιλάκια πολλά

Ανώνυμος είπε...

Πάρα πολύ και για πάρα πολλούς χρήσιμη η συγκεκριμένη υπηρεσία! Γιατί, γλυκιά Αχτιδούλα μας, είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι με συναισθηματικό κενό! Ε, λοιπόν, σκέψου πόσο απαραίτητη είναι σε αυτούς μια τέτοια υπηρεσία... και άλλες παρόμοιες... όπως στον σωματικά ανάπηρο το καροτσάκι...

Λένα είπε...

Γλυκειά αχτιδούλα συμφωνώ απόλυτα
μαζί σου.
Σημασία έχει η όλη διαδικασία και όχι η αξία του πράγματος.
Μια απ' τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής μου είναι να διαλέγω δώρα για αγαπημένα πρόσωπα.
Μπορεί για πάρα πολλές μέρες ν'ασχολούμαι για κάποιο δωράκι
Μας έφαγε αυτή η τεχνολογία.
Κι εγώ παλιομοδίτισσα είμαι.
Δεν μ'απασχολεί καθόλου
Φιλάκια πολλά

ριτα τρικαλα είπε...

Γεια σου Γεωργια μου γλυκια με τις ευαισθησιες σου που τοσο συμφωνω .Να περνας καλα.ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!!

nikiad.blogspot.gr είπε...

Γεια σου, Αχτίδα μου !!!
Συμφωνώ απόλυτα μ' αυτά που γράφεις!! Κι εγώ παλιομοδίτισσα είμαι!!!

Fanypap είπε...

Πόσο δίκιο έχεις γλυκούλα μου, αχτίδα της ζωής μου!! Το ξέρω ότι εκτιμάς κάθε τι που σου χαρίζει με αγάπη και εκτίμηση κάποιος, άσχετα με το οικονομικό αντίκρυσμα!! Ταιριάζουμε πολύ σ'αυτό! Και μόνο που μας σκέφτηκε και ξόδεψε τον πολύτιμο χρόνο του για να βρει ή να φτιάξει κάτι για να μας ταιριάζει και να μας αρέσει, φτάνει!! Αυτό μετράει!! Δυστυχώς όμως τείνει να εξαλειφθεί κι αυτό!!φιλάκια γλυκούλα μου, καλή πανσέληνο να απολαύσεις!!