Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Μια συζήτηση, ένας κύκλος, πολλά συναισθήματα..μεγάλωσα!


Ένα ΣΚ βροχερό όπως πάντα..Νομίζω ότι όλοι πάμε να αποδεχθούμε τη νέα εποχή στο κλίμα της πατρίδας μας.. Εγώ πάντως το πέρασα με τα εγγόνια μου σχεδόν ολοκληρωτικά αφού κοιμήθηκαν σε μένα για να αφήσουμε τη καημένη τη μαμά να ξεκουραστεί .Τα πήρα μαζί μου στο κάλεσμα που μας έκαναν οι φίλοι μας  γιατί είναι φίλοι με τα δικά τους παιδιά και ήταν και για μένα  μία ανάπαυλα από τη κούραση της καθημερινότητας του σπιτιού.
Την επομένη ξυπνήσαμε με το σπίτι γεμάτο από τρία πλάσματα γεμάτα ενέργεια  και φωνές.Ο παππούς ανέλαβε το θέμα του φαγητού όπως καταλάβατε κι εγώ...
Με την εγγονή μου στο μικρό μου εργαστήρι  με βοηθούσε στη δουλειά μου με το πηλό και συζητούσαμε ...συζητούσαμε..που να το φανταζόμουν ποτέ για τις ερωτήσεις ..για όσα απασχολούν ένα κορίτσι στα 13 του και θέλει να ρωτήσει.. 
Ξαφνικά ένοιωσα πραγματικά "μεγάλη" και υπεύθυνη των απαντήσεων και του τρόπου της συζήτησης. Η γιαγιά..η μαμά.. δεν πρέπει ποτέ να είναι η..φίλη αλλά η..γιαγιά ..η μαμά...και  έτσι μόνο ό,τι θα απαντήσει θα έχει το απαιτούμενο σεβασμό και αποδοχή σαν γνώση. 
Με πλημμύρισαν ανάμικτα συναισθήματα μέσα μου, με κατέκλυσε συγκίνηση για τη στιγμή , σοβαρότητα και έλεγχο σε ότι πω ,ένα κόμπο γιατί σκέφτηκα τη δική μου μητέρα με τις δικές μου κόρες. Τότε θυμάμαι "ζήλευα" με τη καλή έννοια τη σχέση τους αυτή.. τώρα ήρθε η σειρά μου.
Εσείς οι νέες ίσως δεν αισθάνεστε τα συναισθήματα μου της ώρας εκείνης..μα φίλοι μου ..όλα στη ζωή είναι ένας κύκλος που αρχίζει και τελειώνει στο ίδιο σημείο! 
Νομίζω .. είμαι της θεωρίας ότι πρέπει το παιδί να έχει ελεγχόμενη ελευθερία, να μάθει να "πατάει" στα πόδια του, να ξέρεις του κινδύνους μα συγχρόνως να θεωρεί δεδομένο ότι τις αποφάσεις που θα πάρει στη ζωή του θα πρέπει να τις παίρνει μόνο του με μία "αναδρομή" σε όλες τις συμβουλές που πήρε κατά καιρούς. 
Είμαι περήφανη για την εγγονή μου που πήρε και 19 παρακαλώ στους βαθμούς της!!!( χαζογιαγιά καρατσεκαρισμένο..). Την άκουγα να μου μιλά, να με ρωτά, να μου κάνει επερώτηση στην απάντηση, να σχολιάζει, να διασταυρώνει  τις απαντήσεις τις δικές μου με της μητέρας της ( τα πιάνω στον αέρα η..γάτα εγώ ..κάτι τέτοια)..
Όλα όμως ήρεμα και όμορφα κύλησαν..τα συναισθήματα καταγάλιασαν, η κουβέντα μας την ικανοποίησε, τα χέρια μας δούλευαν το πηλό και τα χρώματα και γρήγορα το.."μονοπάτι" βρήκε άνοιγμα με χίλια άλλα ανοίγματα . 
Σε λίγο γελούσαμε με σχόλια για μία της τηλεόρασης, σχεδιάσαμε την επόμενη συνάντηση μας και..όταν σηκωθήκαμε ...μια αγκαλιά τα λέει όλα..μα όλα πιστέψτε με..

Σήμερα έκανα τα πρώτα καλαθάκια με αυγά δείγματα για το μαγαζί της κόρης μου και βέβαια θα σας τα δείξω..όχι που δεν θα σας τα έδειχνα..κρατιέμαι εγώ!!!


Δεν φαίνεται στη φωτογραφία μα το καλαθάκι το έβαψα λαδοπράσινο με άκρες χρυσού.. Ε! δεν φημίζομαι για τις φωτογραφίες μου!


Και ένα μικρό..κουβαδάκι με μία ζωγραφιά μου για ένα..αυγουλάκι στολισμένο.


Έχω πολλά να σας δείξω μα..προσεχώς!!!
Αχτιδένια φιλάκια φίλοι μου από την .. γιαγιά των μπλογκς!

29 σχόλια:

Άννα είπε...

Τη γιαγια των μπλογκς με την πιο νεανική ψυχη!

OLINA M είπε...

Πόσο δίκιο είχες για τις πεταλούδες!!!!
Μόλις τσάκισα ακόμη ένα κομμάτι από την τέλεια πίτα του Δημήτρη (έκρυψα το τελευταίο μην μου το φάει ο πεινάλας..) και πολύ φοβάμαι ότι με τη μαγειρική του μπαμπά και τα γλυκά της κόρης, μέχρι το Πάσχα θα είμαι έτοιμη για σφάξιμο!!!
Αδύνατον να κάνεις δίαιτα με τέτοιες νοστιμιές.
Φιλάκια πολλά.

Unknown είπε...

Αξιοποιήσατε στο έπακρο το βροχερό Σαββατοκύριακο που μόλις πέρασε!Δημιουργικά, χαρούμενα και οικογενειακά!Είναι πολύ τυχερά τα εγγονάκια σας που έχουν μια τόσο δραστήρια γιαγιά να τα συμβουλεύει με προσοχή και αγάπη και να τα συντροφεύει στο μεγάλωμα τους!
Καλό βράδυ!
❁Anna
Snapshotjewellery

Μαρία Έλενα είπε...

Πολύ όμορφα όλα
Φιλάκια ...

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Ε, όχι και γιαγιά των μπλογκς εσύ! Εφηβη και λίγο λέω. Ειλικρινά Αχτίδα μου σε θαυμάζω για την ενεργητικότητά σου παρά τα κατά καιρούς προβλήματα.
Δεν κάμπτεσαι εσύ και έτσι νάσαι πάντα σου εύχομαι.
Οσο για τα καλούδια που έφτιαξες για την κόρη(αχ αυτές οι κόρες!) θα πουλήσουν τρελλά. Σήμερα ο κόσμος ψάχνει το διαφορετικό κι όχι το τυποποιημένο.
Καλά να είσαι και καλά να περνάς!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Άννα μου όπως ακριβώς το έγραψες..μόνο στη ψυχή!Καληνύχτα γλυκιά μου.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ OLINA M, και κάποια άλλη έτρωγε με ..κουταλάκι ..κρυφά ένα γλυκό με φράουλες και γιαούρτι που κράτησε όλο γι' αυτήν!!!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Anna καλό βράδυ κοριτσάκι μου με υγεία και όμορφα όνειρα.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Μαρία Έλενα, σ' ευχαριστώ κοριτσάκι μου καλή εβδομάδα να έχεις.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Χαρά Θ. σκέπτομαι οτθι αύριο πρωί έχω να καθαρίσω με τη φίλη μου το ..μαγαζί...καθιμό δεν ε΄χω η αμετανόητη!Μακάρι να τα δώσει όλα όσα μου παραγγειλε!

Ανώνυμος είπε...

Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 13 ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ 24[φανταρσ ορκιζεται 12 Απριλιου]ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΛΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ''''
ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ'''ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΠΩΝ ΣΟΥ''''
ΜΙΝΑ ΑΠΟ ΕΥΒΟΙΑ

Marie-Anne είπε...

Γειά σου, υπέροχη γιαγιά! Να τα χαίρεσαι τα εγγονάκια σου! Απορώ πώς προλαβαίνεις και δημιουργείς τόσα ωραία πράγματα!!! Τα καλαθάκια είναι πανέμορφα, καλαίσθητα και πολύ ιδιαίτερα! Καλή εβδομάδα!!!!

Marina είπε...

Τα χρειαζόμουν τα σημερινά σου λόγια...Σ'ευχαριστώ φιλενάδα, μαμά, γιαγιά!!!

Κυριακή-Κορίνα Δημητρουλάκη είπε...

Καλημέρα,ηλια - Αχτίδα μου!Γιαγιά είσαι μόνο όσον αφορά τους βιολογικούς κύκλους.Η δημιουργικότητα,η γλύκα,η ευαισθησία δεν έχουν ηλικία..!Πανέμορφα τα καλαθάκια σου και υπέροχη η "εικόνα" από το Σ/Κ σου!Να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα!Φιλιά πολλά-πολλά

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ΜΙΝΑ ΑΠΟ ΕΥΒΟΙΑ, καλημέρα φιληνάδα μου, γιο δεν είχα να στείλω όμως έστειλα γαμπρούς και για μένα ήταν το ίδιο.Καλή εβδομάδα και να τους χαίρεσαι.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Marie-Anne, θες την αλήθεια; τρελλάινομαι που δεν μου φθάνει το 24ωρο!!!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Marina, φίλη μου ότι λέω το λέω από ψυχής και από εμπειρία και νομίζω οτι αυτό αξίζει.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΑΚΗ, γλυκιά μου σου εύχομαι μία όμορφη μέρα, μία εύκολη εβδομάδα και δύναμη με χαμόγελο για να είσαι πάντα ο εαυτός σου.

Handmade by Mika είπε...

Η εγγονη σου ειναι τυχερή που έχει μια γιαγιά σαν και εσενα. Μονο αυτο εχω να πω...και αυτο τα λεει ολα!
Οσο για τα αυγουλάκια σου υπεροχα, φωτεινα και χαρουμενα και διαφορετικα!
Φιλια και καλη βδομαδα Αχτιδα μου

Penelope είπε...

Έχω την αίσθηση, να μην πω πεποίθηση, πως αυτή η συζήτηση θα μείνει στην εγγονή σου για πάντα χαραγμένη στην μνήμη της. Και θα βγαίνει στην επιφάνεια, σε στιγμές που δεν φαντάζεσαι ούτε εσύ, μα ούτε και αυτή.
Το γράφω, γιατί πραγματικά το έχω βιώσει με την γιαγιά μου (μάνα, της μάνα μου).
Καλό απόγευμα Αχτίδα.

BUTTERFLY είπε...

Υπεροχα οσα εφτιαξες! Αυτη η σχεση με τα εγγονια αλλα και τα παιδια, ποσο πολυτιμη! Κι εχεις δικιο, εμεις μονο συμβουλοι και αρωγοι μπορουμε να σταθουμε, η ζωη ειναι δικη τους και οι αποφασεις τους το ιδιο! Ελπιζω να εχουμε τη συνεση να τα μαθουμε να βαδιζουν γερα και εγαρωχα. Φιλια πολλα και καλη εβδομαδα!

Kate'sCakeBox είπε...

ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΛΌΓΙΑ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΑΧΤΙΔΟΥΛΑ ΜΟΥ...Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΠΡΙΓΚΗΠΙΣΟΥΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΣΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΓΙΑΓΙΑ...ΓΙΑΓΙΑ?????Ε ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ..ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑΘΑΚΙΑ/ΠΗΡΑ ΙΔΕΕΣ...ΦΙΛΑΚΙΑ ΑΠΕΙΡΑ!!!

Funky Monkey είπε...

Υπέροχες οι κατασκευές σου, Αχτίδα! Να χαίρεσαι τα εγγονάκια σου... Φιλιά πολλά!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Handmade by Mika, εγώ είμαι τυχερή καλή μου που αξιώθηκα να έχω τέτοισα εγγόνια

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Penelope μου στα δικά μου χρόνια ούτε καν τολμούσαμε τέτοιες συζητήσεις.Μεγάλωσα σε πολύ συντηρητικό περιβάλλον.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ BUTTERFLY, ίσως παίζει ρόλο και η τύχη..ποιός ξέρει ..όμως εμείς οφείλουμε να τους τα λέμε με ..τρόπο και συμβουλή.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Kate'sCakeBox, σ' ευχαριστώ γλυκιά μου.

Unknown είπε...

Είσαι υπέροχη!!!Είναι πολύ τυχεροί όλοι αυτοί που σε ΄έχουν στην ζωή σου αλλά και εγώ που σε βρήκα!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Funky Monkey, ευχαριστώ φίλη μου.