Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

8 ημέρα! Πολλές ευχές.

Σήμερα δεν ταιριάζουν σε μένα να αρχίσω με  τίποτε περισσότερο παρά μόνο ευχές στα παιδάκια σας και τα εγγόνια μου που θα πάνε σχολείο..Χθες που ήρθαν να με δουν τα φίλησα και τους ευχήθηκα ένα νέο ξεκίνημα , μία νέα χρονιά..η εγγονή μου θα πάει 1η Γυμνασίου..πόσο περήφανη είμαι γι' αυτή..Το κράτησα στα χέρια μου από μωρό και τώρα σκύβει για να με φιλήσει...Της έχω αδυναμία και το ξέρει η ατιμούλα. Ας ευχηθώ όμως και σε κάποια  "εγγόνια"που μπορεί να μην έχουν το αίμα μου μα έχουν θέση στη καρδιά μου.Τη Νικολέτα και την Μαρθούλα..καλή χρονιά κοριτσάκια μου...

Ήταν ένα κοριτσάκι πάντα με μαύρα  πυκνά κοτσίδια και γαλαζοπράσινα μάτια..πάντα υπερκινητική της άρεσε το σχολείο γιατί εκεί είχε παιδάκια να παίξει... Πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη τότε πηγαίνανε σχολείο, λίγες μέρες πριν κοιμότανε αγκαλιά με την καινούργια δερμάτινη τσάντα που της αγόρασαν και κάποιες στιγμές έψαχνε μέσα στο σκοτάδι στο βάθος της αν υπήρχε η ξύλινη κασετίνα με τα μολύβια..Στο τραπέζι υπήρχε από πριν η μπλε χάρτινη κόλα για να καπλαντίσει τα τετράδια που θα της έλεγε η δασκάλα.. ήταν κάτι που αναλάμβανε ο μπαμπάς της πάντα..Το πρωί την ξυπνούσαν με φιλιά..μοναχοπαίδι καλομαθημένο..
Πλενόταν..της έφτιαχναν τις πλεξούδες και τις τελείωναν με τους άσπρους φιόγκους..Η μπλε ποδίτσα ολοκαίνουργια και ελαφρά πιο μεγάλη για μη τυχών και ψηλώσει στη χρονιά..ο άσπρος γιακάς..το μαντιλάκι με το μονόγραμμα της κεντημένο από τη γιαγιά πάντα στη τσεπούλα..1 δραχμή για χαρτζιλίκι δεμένη στην άκρη του..Για πρωινό ένα ζεστό σουσαμένιο κουλούρι από το κουλουρά στη Τσιμισκή μαζί με το γάλα που όταν δεν κοιτούσε η γιαγιά το ..έριχνε στο νεροχύτη.. Το σχολείο σχεδόν δίπλα..πήγαινε με το Δημητράκη  και την Όλγα και το μπαμπά τους τα γειτονόπουλα της χέρι χέρι πιασμένα.
 Έφθασε η ώρα..τα μάτια της στη πόρτα με λαχτάρα, η τσάντα σφιχτά στο χεράκι, το μάγουλο κόκκινο από τα φιλιά. Όταν έφθανε στο πεζοδρόμιο λίγο πριν φύγει αποχαιρετούσε τη γιαγιά της και τις θείες που κοιμήθηκαν εκεί εκείνη τη νύχτα για να χαρούν τη στιγμή..Της κουνούσαν το χέρι λες και έφευγε ταξίδι μακρινό και της φώναζαν: - Γιωργίτσα να προσέχεις..μη πέσεις..μη χτυπήσεις..

Αμέτρητα χρόνια μετά..Μόλις τελείωσα τη φυσιοθεραπεία μου φίλοι μου, είμαι μια χαρά, χθες είχα λίγο δύσκολη μέρα με το..τρέμουλο και πήρα φάρμακα δυστυχώς όμως..σήμερα ανέβηκα ξανά το πρώτο σκαλοπάτι με μεγαλύτερο βαρίδιο.Με βάλανε να κάνω τις ασκήσεις με τους νεαρούς Λύβιους τραυματισμένους από το πόλεμο..πως να τολμήσω να πω οτι δυσκολεύομαι...είδαν τα μάτια μου πολλά. Τώρα στο δωμάτιο ξεκουράζομαι με σας .Λίγο διάβασμα..Δεν σας είπα..χθες ζωγράφισα ένα πινακάκι με...ξυλομπογιές..είχα χρόνια να πιάσω κάτι τέτοιο.Δυσκολεύτηκα πολύ, έτρεμαν τα χέρια μου , έπεφτα κάτω τα χρώματα..τα κατάφερα.  Γιατί δεν σας το δείχνω; μα έγινε μάχη εδώ για το ποιός θα το πάρει..κέρδισε ο Αργύρης λόγω ..ταχύτητος!!

Ξανά ευχές στις μανούλες που στήνουν σήμερα χορό ελευθερίας..και να τις ευχηθώ να έχουν υπομονή με τα μικρά..ξέρω από τη κόρη μου πόσο δύσκολο είναι..Απλά να θυμούνται οτι μετά από πολλά πολλά χρόνια αυτά τα μικρά ..γιαγιάδες πια..θα θυμούνται όπως εγώ τη πρώτη μέρα του σχολείου.

30 σχόλια:

...irida... είπε...

καλη σου μερα γλυκια μου!καλη σχολικη χρονια...σε ολα τα παιδακια!!!καλη αρχη στην καινουργια σελιδα της μικρης εγγονης...καλοτυχο να ειναι καλη προοδο!!!και σε σενα καλη δυναμη....και υπομονη....ολα καλα θα πανε....εισαι χαρισματικος ανθρωπος....και μια αχτιδα φωτος στη ζωη ολων εκει μεσα...εμαι σιγουρη γιαυτο....καλημερα!

maria είπε...

Καλημέρα Αχτίδα μου.
καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια.
φιλιά

Anna είπε...

Καλημερα!Έχεις δικοιο..όλοι θυμόμαστε την πρωτη μερα στο σχολείο! μεγαλο βήμα για όλα τα μικρούλια! χαιρετισματα πολλά!

vivi ka είπε...

Καλημέρα! Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια...Τι όμορφο να θυμάσαι με τόσο λεπτομέρεια την πρώτη σου μέρα στο σχολείο. Το μόνο που θυμάμαι καλά είναι η ποδιά και ο τρόμος μου μην πάρει την τάξη μου η αυστηρή δασκάλα. Τελικά με είχε αυτή μέχρι τρίτη δημοτικού. Τυχερός ο Αργύρης για το απόκτημά του!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ...irida...καλημέρα φίλη μου, κάθε μέρα ένα βήμα μπροστά γλυκιά μου.

@ maria μου αν έχεις κι έσυ να τα χαίρεσαι, η κόρη μου σήμερα τρέχει σε..3 μεριές για Αγιασμούς!

@ anna ξεχνιούνται τέτοιες αναμνήσεις;

@ confusedmind , ο μεσαίος εγγονός μου φοβάται..ο μικρός πήγε παιδικό και τώρα δεν θέλει..κλαέι συνέχεια..αχ! η καημένη η κόρη μου.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΚΑΡΥΔΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΧΟΝΤΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΗΘΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΥΤΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΣΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΚΑΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΟΣΟΥΝ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ ΣΟΥ, ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΑΧΤΙΔΟΥΛΑ! ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ!

serenata είπε...

Καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια!
Αχτίδα μου πόσο δυνατή είσαι...
Βουρκώνω κάθε μέρα που διαβάζω την πρόοδο σου.
Κουράγιο γλυκιά μου!
Ολα θα πάνε καλά!!!
Το ξέρεις ναι;
Εχεις όλους εμάς που σ' αγαπάμε και σε σκεφτόμαστε συνέχεια!!
Φιλάκια πολλά:))

Unknown είπε...

καλησπερα αχτιδουλα μου
ν ανησυχω εγω που δεν θυμαμαι την πρωτη μου μερα στο σχολειο??:( εχω αναμνηση μονο απο την μυρωδια της ποδια..απο το γιακαδακι που μου επλεκε η μανουλα μου... θυμαμαι ομως της κορης μου..αχχχχχχχ τι ομορφα που ηταν κ συγκινητικα
Τα φιλια μου γεωργια μου ..να σαι καλα

Mani di fata είπε...

ΞΕΡΩ ΚΙ ΕΓΩ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ.ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ.ΝΑΙ...Η ΠΟΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟ...ΘΥΜΑΣΑΙ;...ΛΙΓΟ ΜΕΓΑΛΗ...ΘΥΜΑΣΑΙ;...ΤΗΝ ΜΥΡΩΔΙΑ ΤΗΣ ΤΣΑΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΛΥΒΙΩΝ ...ΘΥΜΑΣΑΙ;...Ο ΚΟΜΠΟΣ ΣΤΟ ΜΑΝΤΗΛΙ ΔΕΝ ΛΥΝΟΤΑΝ.ΤΟ ΕΚΟΒΕ ΜΕ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ.ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΨΙΧΟΥΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΣΤΗΝ ΤΣΑΝΤΑ...ΑΝ ΤΑ ΘΥΜΑΣΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ...ΚΑΛΑ ΠΑΜΕ!!!ΓΡΗΓΟΡΑ ΓΕΡΗ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ!Σ΄ΑΓΑΠΩ,ΣΕ ΦΙΛΩ ΙΩΑΝΝΑ

ΕΛΕΝΑ είπε...

Αξέχαστη για όλους η πρώτη μέρα στο σχολείο Αχτίδα μου!
Καλή σχολική χρονιά σε ολα τα παιδιά, καλό κουράγιο σε παιδιά και γονείς!
Φιλάκια!

ΕΥΔΟΚΙΑ είπε...

Καλημέρα μάλλον καλησπέρα Αχτίδα μου. Μόλις ήρθα στο γραφείο από τις εξωτερικές εργασίες που είχα και μπήκα να μάθω τα νέα σου.
Χαίρομαι που προοδεύεις μέρα με τη μέρα και πάντα να προσπαθείς για το κάτι παραπάνω.
Καλή αρχή σε όλα τα παιδιά που σήμερα ξεκινάει η νέα τους σχολική χρονιά. Και υπομονή σε όλες τις μητέρες για τον αγώνα που θα πρέπει να δώσουν άλλες λίγο άλλες περισσότερο για να συνηθίσουν τα αγγελούδιά τους τα νέα δεδομένα στη ζωή τους.
Φιλάκια

Κάλη και Κατερίνα από Ανθομέλι είπε...

Καλησπέρα κι από μένα. Διαβάζω τις αναρτήσεις σου με χαροποιεί το πόσο αισιόδοξες είναι μέσα όμως από τις δυσκολίες που περιγράφεις!!! Καλή ανάρρωση και σε ανθομελοφιλώ. Callie by Anthomeli

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ανώνυμος, φίλε-η μου θεωρώ κλεισμένο το θέμα.Με πείραξε είναι αλήθεια όμως τον συγχωρώ αφού μου ζήτησε συγνώμη.

@ serenata μου περνούν δύσκολα οι ώρες όμως κάθε φορά που κάνω φυσιοθεραπεία βλέπω οτι δεν θα μπορούσα να τις κάνω σπίτι. Εδώ μπορώ και σηκώνομαι μόνη μου από το κρεβάτι γιατί υπάρχουν παντού υποβοηθήματα να πιαστώ.

@ Elena Kaloydia μάλλον κι εσύ σαν τον 2ο εγγονό μου το ..αγαπούσες τόσοοοοο..που δεν θες να το θυμάσαι..από τώρα κλαψουρίζει!

@ Mani di fata, τις καριόκες στο σχολείο και τα πονηρά τα θυμάσαι;
Εγώ θυμάμαι και τη..βέργα που είχε ο δάσκαλος.

@ ΕΛΕΝΑ όλα τα παιδιά του κόσμου να δώσει ο Θεός και να περάσουν μια καλή χρονιά.

@ ΕΥΔΟΚΙΑ, σκέπτομαι τη κόρη μου πως θα τα βγάζει πέρα ..άστα..και δεν μπορώ να βοηθήσω όπως πέρσι..ελπίζω να γίνω γρήγορα καλά.

@ kathycallie, μου θύμισες με την μελοευχή το μέλι που μου βάζουν κάθε μέρα στο πρωινό!Ευχαριστώ φίλη μου γλυκιά.

Chryssa είπε...

Τι όμορφη εικόνα μας έφτιαξες με την μικρή να πηγαίνει πρώτη μέρα σχολείο! σαν να ήμουνκι εγώ εκεί και να μυρίζω το γάλα και το κουλούρι.
Σου έχω ένα βραβειάκι.

Ψηλά το κεφάλι Αχτίδα για να φωτίζει ο κόσμος.
xo

OLINA M είπε...

Μανουλίτσα μου γλυκιά, καλή σχολική χρονιά να έχουμε, με την ευχή σου!
Ο πανικός ξεκίνησε!!!!
Έχουν αραδιάσει τα βιβλία στα κρεββάτια τους, κολλούν στα εξώφυλλα αυτοκόλλητα και μαλώνουν για τις ετικέτες.
Μάντεψε και στο δικό μας σπίτι ποιός καημένος καπλαντίζει τα βιβλία....του έχω δουλειά για όλο το απόγευμα!
Σ'αγαπώ και μου λείπεις.
Να μου φιλήσεις το Δημητρό μου.

labrini είπε...

Αχτίδα μου,πάντα με συγκινείς με τις αναρτήσεις σου!σ'ευχαριστώ γλυκιά μου!να είσαι καλά,να γράφεις,να μας ταξιδεύεις σε άλλες εποχές,της αθωότητας και της ξεγνοιασιάς!

Πόπη είπε...

Άντε Αχτίδα μου, ...κυλούν οι μέρες.
Κάθε μέρα που περνά, είναι μια μέρα λιγότερο από το υπόλοιπο.
Λίγο κουράγιο ακόμη.....
Είδες πόσο σοβαρότερα προβλήματα έχει ο κόσμος;
Θα γυρίσεις παλι στα χόμπυ σου, στις δραστηριότητές σου, στη ζωή σου.
Φιλιά πολλά, χαιρετίσματα στους συναδέλφους μου και φυσικά στον Δημήτρη που τον έφαγαν οι δρόμοι και οι μοναξιές.

marilia είπε...

:)

Καλά... ξεκινήματα, λοιπόν. :)

mammy on line είπε...

Αχτιδούλα μου να σου ευχηθώ και εγώ λίγο καθυστερημένα περαστικά και να γίνεσαι κάθε μέρα και πιο δυνατή. Λείψαμε για αρκετές μέρες αυτό το καλοκαίρι και σήμερα επέστρεψα και εγώ σαν τα πρωτάκια στο σχολείο.Σε έχω στην σκέψη μου και στην καρδιά μου όλο αυτό το διάστημα και μπαίνω στα κλεφτά να δω τα νέα σου.
Σήμερα πήγαμε με την μικρή μου πρώτη μέρα στα προνηπιάκια και η χαρά μου είναι μεγάλη να την βλέπω να ανοίγει τα φτεράκια της!!!
Καλή σχολική χρονιά στα εγγόνια σου και σε όλα τα παιδάκια.

Ανώνυμος είπε...

αχτιδουλα μου καλη σχολικη χρονια σε ολα τα παιδακια!ξεκινησαμε παλι!με τα λογια σου συγκινηθηκα και τρεχουν τα δακρυα.φιλακια βασω λαρισα

Hfaistiwnas είπε...

Καλησπέρα!!!
Αυτές τις μέρες και εγώ αυτά θυμόμουν! Το σχολείο.. χρόνια πριν..
Κάθε μέρα και καλύτερα!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

ΒΡΑΔΆΚΙ ΦΊΛΟΙ ΜΟΥ, ΠΕΡΑΣΑ ΟΛΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 5 ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΥ ΕΞΩ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΚΛΩΝΤΗ.ΜΕΤΑ ΣΤΙς 7 ΠΑΡΑ ,ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΗ, ΓΥΡΙΣΑ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΤΟ ΕΦΕΡΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 6..ΤΩΡΑ ΜΟΛΙΣ ΕΦΥΓΕ..ΤΟΥ ΛΕΙΠΩ ΛΕΕΙ..ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΝΑ ΛΕΙΠΕΙ, ΑΥΤΟΣ Ο ΜΗΝΑΣ ΜΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΣ..ΤΗ ΠΕΜΠΤΗ ΚΛΕΙΝΩ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ 10 ΜΕΡΕΣ, ΘΕΛΩ ΑΛΛΕΣ 5 ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΤΑ ΡΑΜΜΑΤΑ.ΣΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΛΟ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΟ ΚΑΝΟΥΝ ΓΕΝΝΕΘΛΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΣΘΕΝΗ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΩΝ..ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ..ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ...

Marina είπε...

Καλησπέρα Αχτιδούλα μου!!! Πίνω το απογευματινό καφεδάκι μου και σε διαβάζω...

Memaria είπε...

Γεια σου βρε ακτίδα με τις όμορφες αναμνήσεις...καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδάκια!!

akrat είπε...

καλησπέρα

καλή χρονιά και το κράτος να δίνει πάντα την μόρφωση στα παιδιά μας

DIMI είπε...

Καλή σχολική χρονιά σέ όλα τά παιδιά καί στά εγγονάκια μας εύχομαι!!Καλό καί ήσυχο βράδυ νά έχης Αχτίδα μου!!Χάρηκα πού σήμερα κάθησες περισσότερο μέ τόν Δημήτρη καί τήν Κλώντη μας!Θά τά πούμε αύριο φιλενάδα!!!Πολλά φιλάκια!!

Ανώνυμος είπε...

@αχτίδα,αχ μανούλα μου με ταξίδεψες χρόνια πίσω...καλή χρονιά σε όλα τα παιδάκια!!θα σε αγαπόυν πολύ όλοι εκεί!!!το αξίζεις με το παραπάνω ..σε φιλώ γλυκά!!

Αναστασία είπε...

Αχτίδα μου πολλά φιλιά και όλη μου την αγάπη σου στέλνω. Να είσαι πάντα καλά!

Fanypap είπε...

Αχτίδα μου γλυκιά, μου θύμισες και την δική μου πρώτη μέρα στο σχολείο...με τη μλε ποδιά και το άσπρο γιακαδάκι πλεγμένο από τη γιαγιά... Ωραίες εποχές!!!Καλή σχολική χρονιά στα γλυκά σου εγγονάκια!!!! φιλάκια πολλά και ευχαριστώ πολύ!!Να είσαι πάντα καλά καλή μου!!

fantaizi είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗΜΕΡΑ!ΧΑΡΗΚΑ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ ΟΤΑΝ ΕΙΔΑ ΤΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΛΑΠΤΟΠ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΗΡΘΑ ΣΤΗ ΚΟΥΜΠΑΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΜΠΗΚΑ ΝΑ ΔΩ ΤΗ ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΛΙΣ ΠΑΩ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΩ ΤΗΛ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!