Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Θυμάται κανείς το..θέατρο στο Ραδιόφωνο των ..παιδικών μου χρόνων;


Η αιτία γι' αυτή τη σημερινή ανάρτηση μου είναι ένα ξαφνικό θαρρείς παράθυρο που άνοιξε στις μνήμες μου όταν πριν λίγο γυρίζοντας από το γάμο που σας έλεγα ότι θα πηγαίναμε με το καλό μου ακούσαμε στους 98,5 ..έτσι τυχαία.. μία παλιά θεατρική παράσταση!
Ο Δημήτρης μου αγαπά πολύ το ραδιόφωνο και στο αυτοκίνητο όταν οδηγεί σπάνια βάζει cd ( και πάντα Γαλλική μουσική) και ακούει ραδιόφωνο. Σήμερα λοιπόν καθώς γυρίζαμε απο το γάμο ψάχνοντας για τραγούδια που να του αρέσουν πέσαμε επάνω σε μία θεατρική παράσταση..Οι φωνές γνωστών ηθοποιών όπως του Νάσου Κεδράκα, του Παντελή Ζερβού, του Διαμαντόπουλου, της Σαπφώ Νοταράς και άλλων που η μνήμη μου ..κάνει ..ζι ζακ με τα ονόματα τους..
Τότε θυμήθηκα τα βράδια που μικρή ..ξαπλωμένη στο κρεβάτι μου με το μικρό τρανζίστορ που μου είχε πάρει δώρο ο μπαμπάς μου , άκουγα κρυφά το θέατρο κουκουλωμένη με το βαρύ ( τότε από το βαμβάκι ) ροζ σατέν πάπλωμα για να μη με πάρει είδηση η μητέρα μου...
Γνωρίζουμε όλοι ότι το,  θέατρο ήταν προνόμιο της πρωτεύουσας και το απολάμβαναν μόνον οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων. Πολλοί από αυτούς που ακούγανε το θέατρο αυτό και ήταν και φανατικοί  ουσιαστικά δεν είχαν καμία επαφή με το πολιτισμό που υποσυνείδητα έπαιρναν με τις παραστάσεις αυτές.Την επαφή λοιπόν αυτή την απέκτησαν με τις ραδιοφωνικές αυτές παραστάσεις του προγράμματος της Ε.Ι.Ρ...
Ξέρετε πόσες φορές γέλασα μέχρι δακρύων ή έκλαψα μέχρι που με πήρε ο ύπνος με τα έργα αυτά;
Ένα τέτοιο ραδιόφωνο ( το έχω ακόμα στην αποθήκη) με τέτοιες βραδιές μας έκανε παρέα κάποια κυρίως χειμωνιάτικα βράδια όλη την οικογένεια στο σαλόνι. Η μητέρα μου κεντούσε, ο πατέρας μου τσιμπούσε τα μεζεδάκια της γιαγιάς μου κι εγώ ξαπλωμένη στο παχύ χαλί στο πάτωμα ( αγαπημένη μου θέση) με τον Ποσειδώνα στην αγκαλιά μου ( το πρώτο μου σκυλάκι) μασουλούσα μαζί του τα ψητά κάστανα που μου έψηνε ο μπαμπάς μου στη σόμπα πετρελαίου..
Όλα αυτά μου ήρθανε στο μυαλό και ..ζάλισα τον άνδρα μου να του τα λέω... μέχρι που παρκάρισε ο Δημήτρης και δυστυχώς ..κλείσαμε το ραδιόφωνο.. 
Θέλησα να σας τα πω και εσάς όλα όσα με ταξίδεψαν στο παρελθόν. Εσείς οι νέοι καταλαβαίνω ότι τα διαβάζετε όλα αυτά σαν ..παραμύθι..δεν μπορείτε να φανταστείτε πως θα ήταν η ζωή σας χωρίς τηλεόραση...θα σας πω εγώ...ΚΑΛΥΤΕΡΗ!
Αχτιδένια φιλάκια φίλοι μου..καλό ΣΚ να περάσετε!

 
 
 

40 σχόλια:

Rena είπε...

Το θυμάμαι κι εγώ Αχτίδα ή μάλλον το μου το θύμισες εσύ, ήταν συγκλονιστικό γιατί έπλαθες με τη φαντασία σου τους ήρωες τους ρόλους τις κινήσεις, ο καθένας μας όπως ήθελε,πολύ δημιουργικό δεν συμφωνείς;

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

Με το διαδίκτυο κι εγώ ξαναθυμήθηκα το "Θέατρο στο ραδιόφωνο" με τον Αχιλλέα Μαμάκη!!
Και βρήκα εκπομπές ηχογραφημένες!!
Αν πατήσεις http://radio-theatre.blogspot.com/ θα μπορέσεις να βρεις σχετικά!
Καλό Σ/Κ....

ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ είπε...

http://radio-theatre.blogspot.com/

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΛΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΤΟΤΕ,ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΤΟΥ.ΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΗΣΕΣ ΑΧΤΙΔΟΥΛΛΑ ΜΟΥ?ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΜΑΣΗΜΕΡΙ ΤΡΩΓΩΝΤΑΣ ΤΟ ΨΗΤΟ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΚΥΠΡΙΩΤΙΚΟ ΣΚΕΤΣ.ΑΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ...Η ΖΩΗ ΠΡΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΑΖΙ ΤΗΣ.ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΤΕ.ΧΑΔΑΚΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΩΝΤΟΥΛΛΑ ΜΟΥ.ΕΙΡΗΝΗ Κ

Ελιά Μαϊστρα είπε...

Το παλιό καλό ( ??) ραδιόφωνο!
Με τον Αχιλλέα Μαμάκη όπως λέει ο Σταύρος, την Κυριακή, αν δεν κάνω λάθος,
το θέατρο της Δευτέρας.. το καρνέ μιας κοπέλλας με την Μιράντα Κουνελάκη..
Κοντα σ αυτά που μας θύμησες απόψε, και ένα σωρό άλλα!!!
Το ποδόσφαιρο απ τις "δικές" μας ομάδες με "δικούς" μας παίχτες, το σινεμά της Κυριακής......
Να είσαι καλά!
Την καλησπέρα μου!!

Ανώνυμος είπε...

@αχτίδα,εγώ δεν πρόλαβα η μάλλον δεν ηξερα για αυτό μανούλα,φαντάζομαι όμως!!!τώρα ενώ τα έχουμε όλα ουσιαστικα μας λείπει το ουσιώδες !..........καλό βράδυ μανούλα μου,θα τα πούμε αυριο.και εμείς πήγαμε μια βόλτα με τον βασίλη στη ραφήνα

Ειρηνη Σ είπε...

αχτιδα μου να εισαι καλα που μας θυμισες τοσο ομορφες ωρες που περνουσαμε κετοντας ή πλεκοντας
και οχι μονο με το θεατρο αλλα και μα την ραδιοφωνικη βιβλιοθικη και με τον '''κυριο έντισον''
καποια απο αυτα τα εργα τα βαζει ενα περιοδικο αλλα δεν το αγοραζω -κακως-
να εισαστε καλα και οι δυο

OLINA M είπε...

Δεν μπορώ να θυμηθώ αν ακούγαμε θέατρο,αλλά θυμάμαι που κουλουριαζόμασταν με την αδερφή μου στο μεγάλο κρεββάτι των γονιών μας,και ακούγαμε τη "θεία Λένα"!
Σαν σε όνειρο θυμάμαι τη γιαγιά μου να βάζει το τσεμπέρι πίσω από το αυτί και να κολλάει στο ραδιόφωνο για να ακούσει "μικρή,πικρή μου αγάπη"(το λέω σωστά;).Μια γιαγιούλα με μακριά μαύρη μακεδονίτικη φορεσιά,που η φόύστα της γινόταν....καταφύγιο μόλις έπεφτε τιμωρία από τη μαμά.Είχε τόσες πολλές πιέτες,που μόλις την άνοιγε,έφτανε να τυλίξει και να ...κρύψει δυο πιτσιρίκια που χασκογελούσαν πονηρά!!!!

Καλά να περνάτε!

Rena Christodoulou είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!!!!!!!
ΤΙ ΓΛΥΚΕΣ ΘΥΜΗΣΕΣ!!!!!!!!
ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΑ ΑΧΤΙΔΟΥΛΑ ΜΟΥ!!!!!!
ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ , ΑΥΡΙΟ ΔΗΛΑΔΗ, ΘΑ ΣΟΥ ΤΗΛ.
ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΞΕΦΥΓΩ ΓΙΑ ΛΙΓΟ!!!!!
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!!

Effie's Sweet Home Designs είπε...

ΑΧΤΙΔΑ ΜΟΥ ΚΑΛΗΜΕΡΑ! ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΘΥΜΑΜΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ Ο ΔΙΚΟΣ ΜΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣ ΤΟ ΕΒΑΖΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΟΥΓΑΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.ΤΟΥ ΠΛΕΣΣΑ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΙΣ ΘΥΜΑΣΑΙ; ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ ΤΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙΑ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΛΙΡΑΣ ΚΑΙ ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ; ΑΦΑΣΙΑ! Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΚΑΛΩΔΙΩΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΑΚΙ ΤΟΥ.ΧΑ ΧΑ ΧΑ
ΑΧΤΙΔΑ ΜΟΥ Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΤΡΕΛΛΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ.ΠΗΓΑΙΝΕ ΚΑΙ ΕΚΟΒΕ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ. Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ Η ΜΑΜΑ ΜΟΥ ΦΟΡΑΓΑΝ ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΟΥΣ ΑΧ ΜΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΕΙΝΕΙ ΤΑ ΓΑΝΤΙΑ. Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ ΦΟΡΟΥΣΕ ΚΑΙ ΓΑΝΤΙΑ.ΑΦΑΣΙΑ ΣΟΥ ΛΕΩ. ΔΕΝ ΕΠΑΙΡΝΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ.ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΜΕ ΤΑΞΙ. ΕΓΩ ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ.ΒΑΡΙΟΜΟΥΝ ΑΦΑΝΤΑΣΤΑ, 8-9 ΧΡΟΝΩΝ ΠΑΙΔΙ. ΗΘΕΛΑ ΤΖΕΡΙ ΛΟΥΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝΥ ΚΕΡΤΙΣ. ΤΙ ΝΑ ΕΚΑΝΑ ΧΑΣΜΟΥΡΙΟΜΟΥΝ ΚΑΙ ΕΒΛΕΠΑ ΤΗΝ ΜΑΝΟΛΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ. ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ ΛΕΕΙ ΚΑΙ ΑΝΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΕΓΩ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥΣ. ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ ΔΕΝ ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΛΟΥΣΙΟΙ. ΑΠΛΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΖΟΥΣΑΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ .Η ΖΩΗ ΕΙΧΕ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ. ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ, καλημέρα φίλε μου σ' ευχαριστώ θα πάω να μαρκάρω τη σελίδα!

meril είπε...

αχ τα ίδια κι εγώ ...με το τρανζίστορ κρυμμένο στα σκεπάσματα πόσες παραστάσεις δε "είδα"...
Τυχεροί είμαστε ε;

Μαiρη είπε...

Μα Αχτίδα μου, λόγω αυτών των αναμνήσεων αγόρασα σχεδόν όλα τα cd που έδινε η ραδιοτηλεόραση!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ rena, μένω κατάπληκτη ..εσύ είσαι μικρή πως το θυμάσαι..ήταν όπως ακριβώς το λες..κάναμε με τη φαντασία αμς εικόνες το όλο θέατρο και τους χαρακτήρες του

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ΕΙΡΗΝΗ Κ, τώρα η υηλεόραση έχει πάρει τη πρώτη θέση, είναι το αυτί και το μάτι που χορταίνει πλέον..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ελίτσα τότε φίλη μου το ραδιόφωνο ήταν η πηγή χαράς , ενημέρωσης και γενικά αυτό που κουβαλούσαμε μαζί μας στις εκδρομές με το τραζιστοράκι μας..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Νεφέλη μου που να τα θυμάσαι μα αν ρωτήσεις το πατέρα σου σίγουρα θα το θυμάται.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ειρηνη Σ για σένα είμαι σίγουρη οτι θα το θυμ'άσαι..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ OLINA M βρε κοριτσάκι μου..εσένα σίγουρα θα σου τα έλεγε η μαμά σοπυ..εσύ είσαι πολύ πολύ μικρή για να θυμάσαι καν ..Πικρή , μικρή μου αγάπη, θυρωρός με τον Παντελή Ζερβό!!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Rena Christodoulou κι εσί θα το θυμάσαι σίγουρα.Περιμένω για αύριο τηλέφωνο, σπίτι είμαι!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Effie's Sweet Home Designs , εσύ παιδάκι μου με περνάς..όμορφες αναμνήσεις και εικόνες έτσι; χαίρομαι τους ανθρώπους που έχουν τη ψυχή τους γεμάτη ..εικόνες και αισθήματα..Όλα όσα διηγήσαι είναι σαν το ποτάμι που πάντα κυλά γλυκιά μου, είσαι τυχερή ..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ meril καλώς ήρθες απο τις διακοπές σίγουρα.Ήμαστε πράγαμτι π[ολύ τυχερές..Εσύ διάβαζες Μπλέικ κάτω απο το πάπλωμα;

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Μαiρη μου καλώς τηνε απο τις διακοπές.Εγώ δεν το πήρα είδηση να τα αγοράσω..δυστυχώς.

erifili είπε...

Και ποιός από την ηλικία την δική μας δεν θυμάται το Θέατρο της Δευτέρας.Κάθε Δευτέρα βράδυ μας κρατούσε συντροφιά. ΄Ηταν καλύτερα ε΄κείνα τα χρόνια, με το ραδιόφωνο, την σόμπα πετρελαίου και τα κάστανα που ψήναμε επάνω της.Υπήρχε συντροφικότητα.Τώρα η τηλεόραση έχει αποξενώσει τον κόσμο, τον έχει κλείσει μεσα στα σπίτια.Μόνο για τους μοναχικούς ανθρώπους αποτελεί συντροφιά.
Το "Καλημέρα παιδάκια" με την θεία Λένα το θυμάσαι? Αχ!!!!!!!Υπέροχα χρόνια.

Hfaistiwnas είπε...

Η αλήθεια είναι δεν είχαμε τέτοια εμείς, το έχω ακούσει όμως όπως τώρα σαν ανάμνηση..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ erifili, και βέβαια το θυμάμαι , το άλλο..Μικρή πικρή μου αγάπη και το Θυρωρό;

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Hfaistiwnas, εσύ αγοράκι μου είσαι πιο μικρός απο τις κόρες μου που δεν το γνώρισαν,οπότε..

Δημιουργία είπε...

Συμπτωση θα ελεγα, και εγω χθες βραδυ θεατρο στο ραδιοφωνο ακουγα απο την ΕΡΑ με την Λαμπετη τον Μιχαλακοπουλο και αλλους. Οσο για τα παλια, το θεατρο στο ραδιο καθε Δευτερα και Τεταρτη ειχε την τιμητικη του.

Effie's Sweet Home Designs είπε...

ΑΧΤΙΔΑ ΔΕΝ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΜΠΙΡΗ , ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΙΚΡΗ ΠΙΚΡΗ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗ , ΠΟΣΑ ΦΑΓΗΤΑ ΚΑΗΚΑΝ ! Η ΘΕΙΑ ΜΟΥ Η ΟΛΓΑ ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΠΑΤΗΣΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ.ΧΑ ΧΑ ΧΑ .ΒΡΕ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ!!!!!!!!ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΑΚΟΜΑ!
ΦΙΛΑΚΙΑ.

Αντιγόνη είπε...

Κυρία Γεωργία έχω πολλά cd με το Θέατρο της Δευτέρας,θα σας τα στείλω αύριο με το ταχυδρομείο να τα ακούτε!

eleni είπε...

Αχτίδα,τι μου θύμησες!
Μαζευόμαστε τα βράδια,ακούγαμε και με τη φαντασία πλάθαμε στο νου τους ήρωες.Πολύ καλύτερα από την τηλεόραση.
Να είσαι καλά-φιλιά!

marimar είπε...

Νομίζω ήταν το Θέατρο της Δευτέρας. Τι φωνές, τι ηθοποιοί, τι έργα!!! Ευχαριστούμε που μας το θύμισες. Ευχαιστούμε και τον ΔΥΣΠΙΣΤΟ για το link.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Δημιουργία, καλημέρα φίλη μου. Μας έλυσες την απορία της ανάμνησης..γιατί εγώ θυμώμουνα την Τετάρτη και άλλες φίλες λέγανε για τη Δευτέρα..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Αντιγόνη μου σ' ευχαριστώ πολύ, μη τα στέλνεις ..τα δίνεις στην Ειρήνη όταν την δεις.Έχουμε πρόβήμα..ο Πασχάλης έσπασε χθες βράδυ το χεράκι του και είναι νοσοκομείο!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ eleni πράγματι πήγα και είδα τη σελίδα ..είναι φανταστική..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Effie's Sweet Home D, σε διαβεβαιώ οτι όλα τα άκουγα..σήμερα είνμαι στεναχωρημένη, έσπασε ο εγγονός μου ο μεσαίος το χεράκι του..πάω νοσοκομείο μετά.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ marimar, μάθαμε απο την Δημιουργία οτι ήταν Δευτέρα και Τετάρτη.

Effie's Sweet Home Designs είπε...

ΑΧΤΙΔΑ ΜΟΥ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΠΑΙΔΙ!!!
ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ , ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ, ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΑΓΟΡΙΑ!!!!!!!!!!! ΕΧΩ ΠΕΙΡΑ!
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ.

Ερωφίλη είπε...

Κι εγώ από τις τυχερές που άκουγα το θέατρο της Δευτέρας κάτω από τα σκεπάσματα, όχι για άλλο λόγο αλλά για να μην το καταλάβει η μάννα μου γιατί φώναζε. ΄Επρεπε , έλεγε να κοιμάμαι νωρίς για να σηκώνομαι νωρίς ασχετα αν είχα σχολείο ή όχι.
Κρυφά επίσης διαβάζαμε τον " Γκαούρ Ταρζάν" και τον ' Μικρό Ηρωα". Κάναμε ανταλλαγές για να μας έρχεται φθηνότερα.
Καλή εβδομάδα και περαστικά στον Πασχάλη.

Katrina είπε...

Περαστικα ευχομαι στο παιδι!!!!Καλη σου μερα!!!!