Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Ξεπλένοντας το Αγιο Μύρο...

Αν νομίζετε ότι  γλιτώσατε από μένα ...είστε γελασμένοι!!! Σήμερα κάνουμε το έθιμο του πρώτου λουσίματος του μωρού από τη Νονά για να βγάλει το Μύρο..
Όταν μιλώντας το είπα στη φίλη μου Ζουζουνίτσα μου έγραψε ότι δεν το ξέρει το έθιμο ...και με ξάφνιασε γιατί νομίζω ότι το ξέρουν όλοι.
Τη τρίτη μέρα λοιπόν ο νουνός και η νουνά ξεπλύνουν το μωρό από το Μύρο και το νερό εκείνο το πετούν στο χώμα ( στα λουλούδια ) γιατί έχει μέσα του το Άγιο Μύρο της Βάπτισης.Η νουνά φέρνει δώρα το δεύτερο κοστούμι , τις πιτζάμες , τη χτένα και το μπουρνούζι και η ...γιαγιά τι άλλο; το γλυκόοοοο!

Περιμένοντας τους νονούς ανιχνεύει τι έχει μέσα η τσάντα μου..η μάλλον την τρώει! 
Το κουδούνι χτυπά και...
Ο νουνός με τα δώρα στα χέρια και η νουνά δίνοντας ευχές στο βαφτιστήρι!














Πίνουμε τα καφεδάκια μας, ψιλοτσιμπάμε κουλουράκια και λέμε τα παραλειπόμενα από τη βάπτιση! Το γλυκό στο τέλος...


Τυχερό μωράκι γιατί το αγαπούν πολλοί και η αγάπη φίλοι μου παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή μας.Λένε ότι τα παιδιά που δεν ένοιωσαν αγάπη και χάδι έχουν μειωμένη ανάπτυξη έναντι των άλλων.Μου αρέσει να χαϊδεύω και να φιλώ τα παιδιά, όλα τα παιδιά, να παίζω μαζί τους.. Που να με βλέπατε όσο περιμέναμε να παίζω με τον Πασχάλη Αστυνόμοι και ...Τρομοκράτες!! Μάλιστα..αυτά τα παιχνίδια παίζουν τώρα, μου έβαλε στα ...χτενισμένα μου μαλάκια ακουστικά , μου έδωσε και όπλο και μια λέει ...χειρομβοβίδα αερίου για καπνό να μη μας βλέπουν! 
- Βρε παιδάκι μου εγώ ομάδες έπαιζα..
- Τρέξε γιαγιά γιατί πυροβολώ..
Με έσωσε η μαμά του που όταν δίνει διαταγή ο Πασχάλης κάθεται σούζα..αυτό μόνον εμείς οι μαμάδες το καταφέρνουμε και μόνο στα δικά μας παιδιά ..όχι στα εγγόνια σας διαβεβαιώ.


Στόλισε η κόρη μου μια μπανιέρα όπου μας βόλευε ( προσέξατε τη Κλώντη κάτω; )

Το νυχτικάκι του έτοιμο με το μπουρνούζι και τα καλτσάκια...

Η νουνά δέχεται βοήθεια από όλους μα ο Δημητράκης..ατάραχος!

Πρέπει και ο νουνός να ξεπλύνει το Μύρο από τα χέρια του.. ο παππούς βοηθάει!
Πολύ ...κουράστηκαν καλέ!  Τσιγάρο και καφεδάκι στο μπαλκόνι ...θα τους καταγγείλω...


Με αυτό το ΄έθημο κλείνει το μυστήριο της Βάπτισης.. Όλα έρχονται και περνούν φίλοι μου και τα καλά και τα κακά...Σήμερα ήταν μια γλυκόπικρη μέρα για μένα γιατί η μητέρα μου δεν ήταν τόσο καλά και έπεσε πάλι στο κόσμο της αποκλείοντας μας από αυτήν.. Όμως ...όμως... η ζωή πρέπει να συνεχίζεται κι εγώ να χαμογελώ και να χαίρομαι όσα απλόχερα μου δίνει ο Θεός στα μάτια όλων των δικών μου λέγοντας ευχαριστώ γιατί έτσι πρέπει. Μόνο τα βράδια .. όπως τώρα που μιλώ μαζί σας μπορώ να σκέπτομαι και να νοιώθω όπως νοιώθω...γιατί είμαι εγώ...και δεν αλλάζω ...και πάντα σκέπτομαι όλα όσα δεν μπορώ να αλλάξω....

41 σχόλια:

Evie είπε...

Αχτίδα μου, Δεν το έχω ξανακούσει.

Εμείς στην Αθήνα δεν είχαμε τέτοια έθιμα, από που κρατεί αυτό?

Να σας ζήση ο γλυκύτατος Δημητράκης.

Αντυ είπε...

Καλησπέρα, για να είμαι ειλικρινής το έθιμο αυτό ούτε εγώ το ξέρω. Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι πλένουν τα ρούχα του μωρού από τη βάφτιση, αυτά δηλαδή που έρχονται σε επαφή με το σώμα, πετσέτες, λαδόπανα κτλ στο ποτάμι ή σε θάλασσα.
Όπως σωστά έγραψες η αγάπη παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή μας, άλλωστε κανείς δεν έπαθε τίποτα από πολλή αγάπη, τα προβλήματα υπάρχουν όταν δεν λαμβάνεται αγάπη.
Η μανούλα σου, θα επανέλθει, την αγάπη την νιώθεις, έτσι κι εκείνη, μπορεί να υπέπεσε στο κόσμο της και να σας απέκλεισε, αλλά σίγουρα νιώθει την αγάπη σας.
Τα φιλιά μου

Μαριάνθη είπε...

Να σας ζήσει ο Δημητράκης!!(Ιδιαίτερα αγαπητό το όνομα αφού έτσι λένε και τον αδερφό μου)
και μεις το έχουμε αυτό το έθιμο να ξεπλένουμε το παιδί από το μύρο την τρίτη μέρα μετά τη βάπτιση. Μάλιστα όλες αυτές τις μέρες του φοράμε και τα εσώρουχα της βάπτισης τα οποία πλένουμε στη θάλασσα κατά πρώτον. Και γω την κορούλα μου στη θάλασσα πηγαμε και την ξεπλύναμε από το μύρο. Μετά μπανάκι κανονικό. Ήταν καλοκαίρι ακόμη βλέπεις. Αν είναι χειμώνας γίνεται στο μπανάκι και μετά πετάμε το νερό στη θάλασσα ή στο χώμα κάπου απάτητα. Σεβασμός στο μύρο λοιπόν. Άντε καλορίζικα.

Δημιουργία είπε...

Να ζησει ο Δημητρακης σαν τα ψηλα βουνα.Μονο αγαπη να εχει ο δρομος του και εσεις ολοι να τον καμαρωνετε και να χαιρεστε μαζι του.

Hfaistiwnas είπε...

aaaa πρώτη φορά το ακούω αυτό!!!!
Μια χαρά το βλέπω το μικρούλι, μες την καλή χαρά είναι! χαχαχαχαχα!!!

erifili είπε...

Καλημέρα Αχτιδούλα μου. Το ξέρω το έθιμο, όπως και το πλύσιμο των λαδόπανων στα 40 κύματα.Να είσαι πάντα καλά και να ζεις τέτοιες ευχάριστες στιγμές.Φιλάκια.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Evie μου μένω καταπληκτη που μερικοί δεν το ξέρετε γιατί στη βάπτιση το λέει στους γονείς και στη νουνά και ο ιερέας.Αυτό έτσι το βρίκαμε απο τους παππούδες μας και γίνεται σε μας στη Β.Ελλάδα πάντα...έχω βαπτίσει 3 φορές και το έκανα και τις 3 και μάλιστα τη μια φορά βάπτισα μεγάλη κοπέλα απο την Αλβανία και έκανα το ίδιο με προτροπή του ιερέα.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Αντυ μου για το έθιμο διάβασε ότι λέω στην Εύη επάνω..όσο για τη μητέρα μου, ανέβηκε πάλι το ζάχαρο της και να πω την αλήθεια ίσως φταίω κι εγώ γιατί της έφερνα χυμό να πιεί ενώ δεν έπρεπε..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Μαριάνθη μου ακριβώς όπως τα λες, έτσι είναι , πλένουμε τα λαδόπανα στη θάλασσα.Πλήρες το έθιμο όπως τα λες.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Δημιουργία, φίλη μου , έγραψα στη κόρη σου για σένα ..μου έλειψες με τα υπέροχα δημιουργήματα σου. Θα σε πάρω τηλέφωνο να τα πούμε!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Hfaistiwnas, εσύ φίλε μου να μη το ξέρεις είναι δικαιολογημένο καθότι μικρός και αγοράκι γλυκό!Έγινες ποτέ νονός;

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ erifili μου έτσι ακριβώς..μα είναι κάτι που σου το λέει ο ιερέας κι όλας, τουλάχιστον εδώ στη πόλη μου.

Μarion, είπε...

Τι ωραία που μας έδειξες φωτογραφίες.

Το έθιμο αυτό το ξέρω αλλά όχι να ξεπλύνει ο νονός το μωρό. Ξέρω ότι το μωρό δεν κάνει μπανιο για τρεις μερες και μενει με το λαδι. Και μετα κανει μπανιο και δεν πεταμε το νερο στην αποχετευση, μόνο στον κηπο ή σε γλάστρα.
Ωραία εθιμα.
Και που το κρατήσατε κι εσεις μπράβο σας.
Και παλι να σας ζησει ο μικρούλης

BUTTERFLY είπε...

Καλημερα! Ουτε κι εγω το ηξερα το εθιμο αυτο, ομορφο ειναι! Για αλλη μια φορα, να τον χαιρεστε!
Και καλο κουραγιο με τη μανουλα!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εκθέτε τόσο πολύ την προσωπική σας ζωή;Γιατί τόση λεπτομέρεια;

mariak είπε...

...Γλυκιά μου Αχτίδα να σας ζήσει και με το όνομα ...σήμερα είδα τις πανέμορφες φωτογραφίες της βάπτισή σας μετά από κάποιες μέρες αποχής από τον Η.Υ. Όλοι από τον μικρότερο στον μεγαλύτερο είστε καταπληκτικοί....Όσο για το έθιμο που περιγράφεις κι εγώ το έκανα στα παιδιά μου , είναι πιστεύω μια ιεροτελεστεία που όλοι πρέπει να ακολουθούν....Το νερό θυμάμαι μάλιστα το μάζεψα και το επέστρεψα στην Εκκλησία....Φιλιά

Μάγια είπε...

Δεν το έχουμε ούτε εμείς αυτό το έθιμο. Κάνουμε μπάνιο στο μωρό μετά από τρεις μέρες αλλά οι γονείς,όχι οι νονοί, και δε πετάμε το νερό κάπου που μπορεί να πατηθεί.Τα λαδόπανα τα έπλυνα στη θάλασσα και όλοι οι τουρίστες με κοιτούσαν περίεργα..θα σκέφτηκαν ότι δεν έχω πλυντήριο...χιχι
Φιλάκια

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Τελικά απ ότι βλέπω οι Βορειοελλαδίτες έχουν το έθιμο αυτό. Ούτε κι εμείς (Ιόνια) αν και το πρώτο νερό του μωρού το πετάμε στην θάλασσα
Εγω οταν έμενα Αθηνα, το πέταξα στα λουλούδια.
Και πάλι καλορίζικος και να σκέφτεσαι
μόνο θετικά...τα άλλα είναι ανα πόφευκτα, κανένας μας δεν θα τ αποφύγει.

ZouZouna είπε...

Ανταπόκριση πλήρης !

ααα, άλλος Θεός, στην Β. Ελλάδα!
Αμα σου το είπε κι ο παππάς!
Καλέ ποιό Πανεπιστήμιο, έχουν τελειώσει αυτοί οι παπάδες στο βορρά?
Ε, οι δικοί μας στην Χαμουτζία, μόνο τα ρούχα λένε στην θάλασσα, να ξεπλένεις!!!

Αρκεί που τα τηρείτε.

Να είναι ευτυχισμένος ο Δημητράκης και να τον χαίρεστε και οι νονοί πάντα άξιοι!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Μarion,παιδιά έτσι τα βρήκα έτσι τα κάνω ..πάντως είναι όμορφα έθιμα.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ BUTTERFLY μάθε τα γιατί έχεις μπροστά σου μωρό να βαπτίσεις..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ανώνυμος, γλυκιά μου εγώ απορώ εσύ γιατί τα διαβάζεις.Είσαι στο ..μπλοκόσπιτο μου ..ανοίγεις μόνη σου τη πόρτα...δεν έχεις αν κάτι σε ενοχλεί να την..κλείσεις ..έτσι απλά..χωρίς κακίες ανώνυμες και ξέροντας οτι αναπάσα στιγμή μπορώ να μάθω με το χνάρι σου το ηλεκτρ. ποιά είσαι.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ mariak, φίλη μου όταν έρθω Ξ΄'ανθη θα ΄'ερθω να σε δω.Είχα έρθει βιαστικά απο τη Καβάλα σε μια φίλη εκεί, σε πήρα τηλέφωνο μα δεν ησουν.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Μάγια μου όπως είπα είναι έθιμα που ακολουθούμε και είναι όμορφα αλήθεια.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Χαρά μου δεν ξέρω απο που έρχεται το έθιμο, εμάς όπως είπα μας το λένε και οι ιερείς ακόμα μετά στο γραφείο όταν πάνε να υπογράψουν το πιστοποιητικό.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Γλυκό - Κερασο - Ζουζούνα, πάντως φιληνάδα σου έκανα πλήρης αναφορά του εθίμου..

Aisiodoxia!!! είπε...

Και εμεις το εχουμε αυτο το εθιμο.
Εμει εχουμε και το εθιμο να βαζουμε πολλους νονους και πολλες νονες οποτε καταλαβαινετε τι γίνετε.Τα νερα και εμεις στην θαλασσα ή σε μερος που δεν μπορει να πατηθεί.
Να ειναι παντα καλα!!!

Irini είπε...

Αυτό το έθιμο ομολογώ ότι δεν το ήξερα,έτσι όμως που μας το περιγράφεις θα ήθελα πολύ να το είχα κάνει στην κορούλα μου.Να σας ζήσει και πάλι Αχτίδα μου ο Δημητράκης να είναι υγιής πάνω από όλα και ευτυχισμένος.Έχει την αγάπη πολλών φίλων και συγγενών,αυτό όπως είπες και εσύ είναι σπουδαίο πράγμα.Πάντα έτσι να είναι...
Πολλά πολλά φιλιά!!

mia maria είπε...

Εμείς εδώ δεν έχουμε τέτοια! Να ζήσει ο γλυκούλης!

ElenaG είπε...

Ετσι ακριβώς Αχτίδα μου και στη Κύπρο
μάλιστα εδώ πολλές φορες δεν σε αφήνουν να στολίσεις
την κολυμβήθρα γιατί εκεί σίγουρα πιτσιλιέται Άγιο Μυρο και μετά τα πετάμε στα σκουπίδια.
Καλά αυτό το μωρό δηλαδή τι να πω...κάθεται εκεί όμορφα, φρόνημα...ο πασας μου!!!

Rena είπε...

Ούτε εγώ το ξέρω αυτό το έθιμο, εγώ ξέρω που πλένουμε τα ρούχα τη πετσέτα και το λαδόπανο στη θάλασσα μετά από 40 μέρες και ότι το μύρο πρέπει να μείνει πάνω στο μωρό τρεις μέρες και μετά να κάνει μπάνιο.

Leviathan είπε...

kai emeis to exoume auto to e8imo!!! :) na sas zisei!!!! kalisperaaa! :)

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Aisiodoxia!φίλη μου έτσι τα βρήκαμε έτσι τα κάνουμε, ελπίζω να συνεχιστούν αυτές οι μικρές εκδηλώσεις που μας διακρίνουν σαν Χριστιανούς και Λαό.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ irini σ' ευχαριστώ πολύ γλυκιά μου φίλη , είναι όλα τα παιδιά λουλούδια που πρέπει να φροντίζουμε.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ big mama, ευχαριστώ φίλη μου για τις ευχές.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ElenaG, μολις έφυγε ο πασάς σου,έφαγε φακές σήμερα...εκείνος ο Πασχάλης ..έγραψε ιστορία σήμερα στο σχολείο...

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ rena μου όπως είποα και πιο πάνω εμάς μας το λένε και οι ιερείς μετά τη βάπτιση.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Leviathan εσύ σίγουρα το έχετε στη Καβάλα..Β.Ελλάδα παιδάκι μου...τι λες τώρα.Θα έρθω στη πόλη σας αυτό το καιρό, μάλλον το άλλο ΣΚ.

Dorothy είπε...

Να σας ζήσει ο Δημητράκης!Πάντα γερός και καλότυχος να είναι και να τον καμαρώνετε!

ZouZouna είπε...

A, παράπονο δεν έχω! έμαθα, και έμαθε κι η μάνα μαζι μου!!! οικογενειακά μαθήματα Θρησκευτικών είπε ο πατέρας που μας άκουγε!!!

Και η/ο Ανωνύμου τι θέλει. Εμείς τα θέλουμε αναλυτικά να τα εμπεδώνουμε! α, μα πιά!!!

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΝΑ ΣΑΣ ΖΗΣΕΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΜΑΡΩΣΕΤΕ ΟΠΩΣ ΕΣΕΙΣ ΘΕΛΕΤΕ.

ΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΒΑΡΙΕΣΑΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ.ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ:))