Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Οικολογική η ...γκρίνια μου σήμερα!

Μια πρωινή βολτίτσα πήγαμε με τον Δημήτρη μου σήμερα να ανάψουμε και ένα κεράκι στον Αγ.Νικόλαο που βρίσκεται στη Μηχανιώνα εκεί που συνηθίζει ο άνδρας μου να κάνει τα Κυρικάτικα του ψώνια απο τη ψαραγορά και την υποτυπώδη λαΐκή που πραγματοποιείται .
Πριν χαζέψουμε τους πάγκους περπατήσαμε ως συνήθως τη Κλώντη στη παραλία όπου δένουν οι ψαρόβαρκες. Ένοιωσα φοβερό θυμό και ντροπή βλέποντας τα σκουπίδια μπροστά στις βάρκες και να φανταστείτε οτι μόλις έφυγαν οι ψαράδες. Το νερό ήταν ένας ...βόθρος θα έλεγα.


Κάποιος άκουσε τη μουρμούρα μου και μου είπε:
- Γιατί μιλάς κυρά μου( το αντιπαρέρχομαι αυτό το αγενές επιφώνημα!) , πληρώνουμε για να τα καθαρίζουν γιατί να κουραστώ εγώ αφού δεν είναι δουλειά μου;
ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ:

ΟΧΙ φίλοι μου, η καθαριότητα της φύσης ΕΙΝΑΙ δουλειά σου , δουλειά όλων μας.Βρεεεε! θα σου κοβώτανε το χέρι αν με μια απόχη έπαιρνες τα .. φελιζόλ, σακούλες, κομμάτια απο δύχτια, ποτήρια, μπουκάλια, τσίχλες και ότι μπορείτε να φανταστείτε που να πάρει η ευχή να πάρει δεν μπήκαν μόνα τους εκεί μπροστά.
Αν έπαιρναν έστω και λίγα ο καθένας τους απο τα σκουπίδια που επέπλεαν εκεί.. ΜΠΡΟΣΤΑ τους και τα έβαζαν σε μια σακούλα και τα πετούσαν στο κάδο θα ήταν κάτι.. κάτι έστω και μικρό που θα ελάφρυνε τη φύση και το περιβάλλον.
Γιατί βρε παιδιά θα πρέπει να είναι ειδικά η δουλειά μου αυτή; Όταν κατεβάζω τα σκουπίδια μου το πρωί βάζω μέσα στη σακούλα και τυχόν αντικείμενα που βρίσκω κάτω κατά τη διαδρομή μου μέχρι το κάδο.
Προ ημερών που είχα πάει στα Πλατανάκια κατά τη διάρκεια που περπατούσαμε μέσα στο δασάκι είδαμε αφημένο τραπέζι ( απο τη Πρωτομαγιά σίγουρα) και σκόρπια δίπλα σακούλες και μπουκάλια. Έφαγαν οι κύριοι, ήπιαν , πέταξαν τα μπουκάλια σκόρπια, άφησαν τις σακούλες κα τα πλαστικά ποτήρια και πιάτα και ..το τραπέζι γιατί παλιό ήταν ποιός θα το πετάξει ας το αφήσουμε εκεί να το μαζέψει άλλος.
Δεν λέω οτι εγώ είμαι η μοναδική, η ηθική και ειδήμων επι της καθριότητος, έχω πετάξει κι εγώ το χαρτάκι μου μα όχι και πράγματα που μένουν χρόνια για να σαπίσουν. Πάντε εσείς οι Θεσσαλονικείς στη παραλία να δείτε τι όμορφα την διαμόρφωσαν , της έβαλαν κάδους γύρω απο τα δενδράκια και...κουτί για τις γόπες!! ! Ε! αν δείτε, οι γόπες είναι φίσκα στη ρίζα του δένδρου και ούτε μια στο ειδικό κουτί.
Καθόμουνα στο παγκάκι εκείνο το απόγευμα και έστησα καραούλι μπας και πετύχω έναν να ρίξει στη ρίζα τη γόπα να του αλλάξω τα φώτα μα ή εγώ ήμουν τυχερή και έπεσα σε άκαπνους ή εκείνος ο τυχαίος ήταν τυχερός και δεν έπεσε σε μένα ( ή ο Δημήτρης μου που γλύτωσε το καυγά) .
Όμως το σημερινό με σύγχισε πολύ γιατί ήταν ένα θλιβερό θέαμα μέχρι σιχαμερό το τι επέπλεε μια τέτοια όμορφη μέρα και άσε το άλλο....εκεί μπροστά ο Δήμος έκανε αναψυκτήριο και έπιναν τα ουζάκια τους και πιο δίπλα πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής με παιδάκια.Τι θα δουν τα παιδιά τι θα κάνουν.

Και μια που είπα τη πιο αισιόδοξη λέξη..παιδιά...απο αυτά ας φροντίσουμε εμείς οι γονείς να φιάξουμε τον ιδανικό πολίτη που θα σέβεται και θα σώσει το περιβάλλον και μην ακούσω να πει κανείς: " αυτό είναι δουλειά των δασκάλων.." ΝΑΙ είναι δουλειά τους μα πάνω απ' όλα ΕΙΝΑΙ δική σας δουλειά το τι θα γίνουν τα παιδιά σας αύριο και σε τι κόσμο θα φιάξουν τη δική τους οικογένεια.
Άντε..σας τα είπα λίγο συγχισμένη...ίσως σας κούρασα κιόλας μα αυτός ο αδιάφορος ρόλος που διαλλέξαμε να ζούμε ρίχνοντας τα πάθη μας σε λάθος υπαιτίους με κάνει να αρρωσταίνω.

21 σχόλια:

Hfaistiwnas είπε...

Ώστε ναι, υπάρχουν και μαλάκες..
δεν το ξέραμε άλλωστε;;;

ElenaG είπε...

Καλύτερα σε βρίσκω Αχτιδουλα μου:-)!!!
...και σωστή φυσικά!
Έτσι είμαστε οι Έλληνες...πάντα κάποιος άλλος
φταίει...γιαυτο και τα σημερινά χαλια μας φυσικά!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Hfaistiwnas δεν μπορώ φίλε μοτυ να βλέπω τόση αδιαφορία.Έχεις προσέξει ποτέ σε μεγάλες διαδρομές τα πάρκιν που υπάρχουν για να ξεκουραστούν τα αυτοκίνητα; σκουπιδοτενεκέδες είναι ολόκληρο το πάρκιν.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ElenaG, φίλη μου ακόμα πονάω μα ..η βολτίτσα βολτίτσα φυσικά.

Ανώνυμος είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο Αχτιδούλα μου, η κόρη μου με μαλλώνει και μου μιλά συνέχεια για ανακύκλωση.

Dream on the wave είπε...

Καλά κάνεις και γκρινιάζεις Αχτίδα μου. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Είναι κρίμα που υπάρχουν ακόμα τόσα πολλοί άνθρωποι που δεν τους ενδιαφέρει σε τι κατάσταση αφήνουμε τη γη στα παιδιά μας. Μόνο το δικό τους σπίτι και αυλή να είναι καθαρά και όλα τα άλλα δεν είναι δικοί τους ευθύνη, μα δεν είναι έτσι.
Κι εγώ γκρινιάζω και επίσης προσπαθώ να δώσω το σωστό παράδειγμα, ίσως κάποια στιγμή να καταλάβουν.
Πολλά χαιρετίσματα, Φρίντα

ΕΛΕΝΑ είπε...

Πες τα, πες τα Αχτίδα μου, μπας και συγκινηθεί κανείς!
Φιλιά, καλή βδομάδα!

Rena είπε...

Αχτίδα η κόρη μου το Καλκαίρι που μας πέρασε μάζεψε όλα τα παιδιά πήρανε φτυάρια και τσουγκράνες και τη βοήθεια του συλλόγου και καθάρισαν τη παραλία στο εξοχικό μας από τις γόπες.Τα σαββατοκύριακα που μαζεύονται πολύ εκδρομείς ανέλαβαν να τους υπενθυμίζουν να πετάνε τις γόπες και τα σκουπίδια τους στους κάδους όταν φεύγουν (εμείς βέβαια πληρώνουμε άνθρωπο να το κάνει αυτό)Το αποτέλεσμα ήταν να τα βρίζουν τα παιδιά κι έτσι κι εμείς δεν τα αφήσαμε να το ξανάκάνουν γιατί φοβηθήκαμε!
Καλή εβδομάδα!!!

Δημιουργία είπε...

Δεν ειναι μονο εκει, και εδω στο Πασαλιμανι που πηγαμε προχθες μια βολτα η θαλασσα ηταν γεματη σκουπιδια και μυριζε βουρκος.Το ωραιο ειναι οτι ειναι αραγμενα ολο κοτερα.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ανώνυμος, να προσπαθείς κι εσύ όσο μπορείς, εγώ παίρνω πλέον τσάντες ανακύκλωσης και έχω μόνιμες στα σούπερ μάρκετ, μαζεύω τις παλιές μπατερίες γιατί αγόρασα επαναφορτιζόμενες και όσο μπορώ κάνω κάτι.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Dream on the wave, όλοι μας βρε παιδιά, μάθετε τα νέα παιδιά να κάνουν ότι δεν κάναμε εμείς σωστό όταν έπρεπε.

Un par de neuronas... είπε...

Και εδώ γίνονται τέτοια, και όταν το λες, σε κοιτάνε σαν τους ανακάλιψες κάτι, λες να μην το ήξεραν ότι πετάξανε τα σκουπίδια τους η είναι βρόμικο το περιβάλον...
Έχεις δύκαιο και εγώ γκρινιάζω.

Φιλάκια.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ΕΛΕΝΑ μου αν πω τη γνώμη μου θα γίνω κακή.Δυστυχώς ο Έλληνας δεν έχει αγάπη για το περιβάλλον και για τα ζώα.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ rena , εσύ να δεις όταν κάποτε ο άνδρας μου μάζευε τα σκουπίδια σε μια ακρογιαλιά τι κορόΐδεμα έφαγε.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Δημιουργία, φίλη μου παντού δυστυχώς , όπου κι αν πας σκουπίδια.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ VERÓNICA MARSÁ, φιληνάδα είμαστε κι οι δυό αυτή τη στιγμή στον υπολογιστή μας; τι κάνεις κορίτσι μου;

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΑΡΓΩ ΛΙΓΑΚΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ ΟΛΟΥΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ.ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ ΜΙΑΣ ΚΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΕΑ ΣΑΣ:))))))
ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΗ ΑΥΤΗ Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ!!!!!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS μου δεν χρειάζεται να κουράζεσαι, ξερω οτι με αγαπάς κι εγώ περνώ υπέςροχα με τα ανέκδοτα σου.

SpIrToKoYto είπε...

το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι Αχτίδα μου..
κυρίως το δικό μας..
που το πιό απλό που έχουμε να κάνουμε,είναι να μαζέψουμε το δικό μας σκουπίδι...

τη καλησπέρα μου..-:))

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ SpIrToKoYto , φίλη μου υπάρχουν όμως δυστυχώς άνθρωποι που δεν σέβονται ούτε τα στοιχειώδη. Ναι, όλοι σχεδόν φταίμε μα δεν μπορώ να διανοηθώ οτι θα [ετάξω μπουκάλι στη θάλασσα ή θα αφήσω τη σακούλα με τα σκουπίδια μου σε δάσος.

mia maria είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο! Το "δεν είναι δουλειά μου" αυτό μας έχει φάει!