Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Όμως ...υπάρχουν ΚΑΙ ...οι γιαγιάδες !!!!!!


Απο τα Φλογητά  σήμερα..όμορφη μέρα... έκανα αισίως το 4ο μπάνιο μου με τα δύο μεγαλύτερα εγγόνια μου που εγώ τους έμαθα να κολυμπάνε απο το πρώτο χρόνο της ζωής τους.. Σήμερα με τη μεγάλη μου 11χρονη πλέον εγγονή κολυμπούσαμε και κάναμε υποβρύχιο χωρίς μάσκα δείχνοντας της πόσο όμορφος είναι να βλέπεις το βυθό και να πιάνεις πετραδάκια και κοχύλια...
Η δική μου γιαγιά ήταν μοναδική, εντελώς βέβαια διαφορετική απο μένα.. κάτι σαν μάνα στα πρώτα χρόνια της ζωής μου..
Δεν ..έκανε τρέλλες μαζί μου όπως εγώ με τα δικά μου..δεν έπαιζε video gammes, μαξιλαροπόλεμο σε πιζάμα πάρτυ, δεν ξάπλωνε στην άμμο για να μετρήσει τ' αστέρια...δεν έβαφε τα νύχια της με την εγγονή της για να τα συγκρίνουν γελώντας..
Η δική μου γιαγιά με τη ποδιά της κουζίνας με μάθαινε να μαγειρεύω ενώ συγχρόνως μου διηγώτανε ιστορίες απο την Πόλη..  μου αγόραζε τα πρώτα χρωματιστά κραγιόνια για να ζωγραφίσω όλα τα πλακάκια απο το τεράστιο μπαλκόνι μας στο πατρικό... μου έδειχνε πως να ξεχωρίζω τους ανθρώπους κοιτόντας τους βαθιά στα μάτια και πως να φιάχνω το καφέ με μπόλικο καιμάκι.. μετά μου έβαζε στα χέρια τον παλιό ασημένιο δίσκο της δικής της μαμάς για να κεράσω το πελτέ λέγοντας μου να κοιτώ μπροστά για να μη χύσω τα νερά...
Η δική μου γιαγιά με έπαιρνε όμως όπως ... κι εγω την δική μου εγγονή στην αγκαλιά της, μου φίλαγε τα μαλλιά και μου διηγώτανε την ιστορία της με τον δικό της πρίγκηπα . Μου έδειχνε όπως κι εγώ θα κάνω ..στη δική μου εγγονή ..την χρυσή καρφίτσα με το δράκο που έφτιαχνε το μονόγραμμα της  που της το έδωσε η μαμά της για την εγγονή της και θα τη δώσω κι εγώ στη δική μου.. 
Η δική μου γιαγιά..ηταν σαν όλες τις γιαγιάδες της γης.. μια και μοναδική..όπως εγώ θα είμαι στα δικά μου , όπως θα γίνει η κόρη μου στα δικά της και..η ζωή θα συνεχίζεται ..όπως η ιστορίες των γιαγιάδων θέλει να συνεχίζεται..


                              Φατσούλα ο..ατιμούλης!


Μόνο που η...γιαγιά δεν έχει τις ίδιες δυνάμεις πια..και γυρνά σπίτι για ξεκούραση γιατί... γιατί ... για να μπορεί να γράφει σε σας και του χρόνου και να σας λέει όλα αυτά που σας λέει και σας ζαλίζει...γιατί όταν κουράζεται τα χέρια της δεν υπακούουν πια, τα δάχτυλα της δεν κλείνουν, το μυαλό της αποσυντονίζεται, το βάδισμα της γίνεται αργό, η μνήμη της χάνεται ..
Αχιδένια φιλάκια!

32 σχόλια:

Κωνσταντίνα είπε...

Με συγκινήσατε πολύ απόψε, ίσως γιατί δεν έχω πια γιαγιά και παππού κοντά μου...Τους έχω όμως στην καρδιά μου και στις αναμνήσεις μου.
Καληνύχτα λοιπόν, στις γιαγιάδες και στους παππούδες που είναι όντως μοναδικοί και ανεκτίμητοι για κάθε παιδί...όπου κι αν βρίσκονται....

Ανώνυμος είπε...

@αχτιδα,τέλεια είναι μανούλα όλα αυτά που γράφεις,να είσαι πάντα γερή και να χαίρεσαι το κάθε τι!!σ"¨αγαπώ πολύ και μου λείπεις !!!!πολύ!!!φάτσα ο Δημητράκης .ανυπομονώ να έρθω!!!!!!!!!!!!!φιλιά σε όλους

Ρουθ είπε...

Oι γιαγιάδες είναι ένα ακόμα όμορφο κομμάτι της μνήμης που όλοι κουβαλάμε... σε κάθε εποχή οι γιαγιάδες διαδραματίζουν το δικό τους ξεχωριστό ρόλο. Nα απολαμβάνεις την καθε στιγμή αχτίδα μου με τα πανέμορφα εγγονακια σου!

... και πες στην κα Κλωντη ότι παρολίγο να σκάσει το Δημητράκη έτσι που έκατσε σχεδόν απάνω του!! Μην χάσει και δεν βγει φωτογραφία!! Χα χα

Demi είπε...

Τι όμορφα ειναι ολα αυτα που γραφεις Αχτιδούλα...εισαι μια πολύ καλή γιαγια και σε λατρευουν τα γλυκουλικα εγγονακια σου!!!Να περνάτε παντα όμορφα!!!!
Με ταξίδεψες...και θυμήθηκα τα παλια μου και γω...

foufoula89 είπε...

ΑΧ!!!!!!!!!!!!ΜΙΑ ΓΛΥΚΑ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ...ΟΤΑΝ ΕΧΑΣΑ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΞΑΝΑ ΒΡΗΚΑ ΣΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΜΟΥ...ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΤΟΥΣ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ...ΦΙΛΑΚΙΑ

τερέζα δ. είπε...

...επειδή δεν είμαι σίγουρη οτι είδατε ΚΑΙ αυτό το σχόλιο-όντας τελευταίο μέσα σε τόσα άλλα που σας αγαπάνε,το επαναφέρω ...έτσι για να σας (ξανα)πω...
να μη σταματήσετε ποτέ να μας ταξιδεύετε,να μας συγκινείτε
να μας "ενώνετε",
να μας "φιλοξενείτε" (και ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΕ!)
ΝΑ ΜΑΣ ΧΑΜΟΓΕΛΑΤΕ.

ΒΓΗΚΑΤΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΑ ΚΡΥΜΕΝΗ-ΔΥΣΤΥΧΩΣ-ΚΑΛΟΣΥΝΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ...

Μακάρι τα εγγόνια σας να αποκτήσουν αυτη την επίγνωση...και κυρίως η εγγόνα σας.Πόσο δυνατή και άμεση είναι η σκέψη της γιαγιάς της.
Καλή σας μέρα!

Τερέζα Δ.

Hfaistiwnas είπε...

Μα τι είναι αυτά; Μια χαρά είσαι! Αρκεί να έχεις στα ύψη την ψυχολογία σου!!!! Και έχεις πολλούς λόγους για να την έχεις στα ύψη, όπως βλέπουμε στις φωτό!!!
Καλημέρα!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Κωνσταντίνα μου καλημέρα, με το καφέ στο χέρι σας τη λέω..Η ανάμνηση της γιαγιάς μου νομίζω οτι είναι κομμάτι απο τις αναμνήσεις όλων σας για τις δικές σα..γιατί..οι γιαγιάδες είναι πάντα ίδιες

Κική Κωνσταντίνου είπε...

μα ξεκινησες τοσο ωραια αυτη την αναρτηση και στεναχωρεθηκα που την εκλεισες με καπως στεναχωρο τροπο!

σε θελω παντα δυνατη και αισιοδοξη!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Νεφέλη μου σε περιμένω , είμαι λιγάκι χάλια, ένα μασαζάκι σου το ονειρεύομαι...μου λείπεις πάντα και το ξέρεις.Χαμός με τα τρία τα μικρά, ο Δημητράκης έσπασε χθες βράδυ τη σίτα και πήγε να πέσει απο τα ..κάγκελα!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ρουθ αχ! φίλη μου αυτή η Κλώντη λατρεύει τα μικρά και ιδιαίτερα το Δημητράκη τώρα, όπου κάθεται έρχεται επάνω του κι εκείνος την αγκαλιάζει την φιλά και της λέει:Κόντη ααπώ..μα..μα!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Demi μου όλες οι γιαγιάδες ίδιες ήμαστε και ..θα ήμαστε να το ξέρεις , κι εσύ το ίδιο θα γίνεις..θυμήσου το!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ foufoula89 καλημέρα φίλη μου, τι κάνεις;φιλάκια Αχτιδένια!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ τερέζα δ, φίλη μου σ' ευχαριστώ.Πάντα διαβάζω τα σχόλια μου και απαντώ.όταν δεν το κάνω σημαίνει οτι είμαι πολύ πολύ κουρασμένη όπως χθες το βράδυ. Θα μου πεις..βρίσκεις το χρόνο να κάνεις ανάρτηση;..δεν την θεωρώ ανάρτηση ξέρεις..απλά πριν κοιμηθώ ..μιλώ μαζί σας..έτσι όπως μιλάς με τις ..κολλητές σου..Ευχαριστώ γλυκειά μου, με συγκινεί πάντα το ενδιαφέρον κκαι η αγάπη σας.Καλημέρα ...όλη μέρα..

Mary Ka είπε...

Αξιοθαύμαστος ο τρόπος που παλεύετε με το Παρκινσον, πολύ συγκινητική ανάρτηση.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Hfaistiwnas φίλε μου ..μπορε'ί να μη το δείχνω, μπορεί να καλύπτω όλα όσα έχω με διάφορους τρόπους όμως..δεν είμαι η ίδια ..μέρα με τη με΄ρα..το πρόβλημα μου προχωράει έστω ..αργά...το νοιώθω.Τα χέρια μου πια μερικές φορές δεν κλείνουν τα δάκτυλα μου,φοβάμαι να απλώσω ρούχα γιατί..μου πέφτουν τα μανταλάκια καθώς προσπαθώ να τα ανοίξω για να τα βάλω..μα μη σκας..όλα θα πάνε καλά..δεν το βάζω εγώ κάτω ..απλά κουράζομαι πιο εύκολα.Αγαπώ τόσο τα εγγόνια μου μα δεν μπορώ να τα έχω όπως πριν.Χθες μου ξέφυγε ο Δημητράκης στο νερό και μέχρι να τρέξω να τον αρπάξω μου φάνηκε.. .αιώνας.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ ΕΚΦΡΑΣΟΥ, φίλη μου καλημέρα..όταν κουραστώ ..γίνομαι λιγάκι..χαλάκι για πάτημα!!!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Mary Ka νομίζω οτι αυτό μόνον εγώ το ξέρω, εσείς δεν ξέρετε τίποτα και ίσως και κανείς δίπλα μου..όταν θέλω καλή μου είμαι πολύ..κρυφό βιβλίο..Καλημέρα όλη μέρα!

Ελευθερία είπε...

ευτυχώς υπάρχουν και οι γιαγιάδες και οι παπούδες...
δεν ξέρω τι θα κάναμε χωρίς αυτούς...
όχι μόνο επειδή μας βοηθούν με τα δικά μας παιδιά....
αλλά επειδή μας έμαθαν πράγματα οι δικοί μας παπούδες και έτσι και των παιδιών μας τους μαθαίνουν καινούρια πράγματα... οι δικές μου γιαγιάδες παραδοσιακές, γυναίκες απλές, η θάλασσα δεν ήξεραν τι θα πει...όμως οι μαγειρικές τους ικανότητες, η νοικοκυροσύνη τους μου έμαθε πολλά πράγματα...
τώρα η κόρη μου, πηγαίνει θάλασσα με τη γιαγιά της, μαγειρεύουν παρέα, παίζουν παρέα τραγουδούν μαζί....
όλες οι γιαγιάδες και οι παπούδες του κόσμου να είναι πάντα καλά και να σκορπούν χαρά στα εγγόνια τους... και όχι μόνο!!!!

να είσαι καλά Αχτίδα μου..είσαι μια υπέροχη γιαγιά...

fantaizi είπε...

Αχτιδουλα μου καλημερα!Σιγουρα εισαι μια απο τησ καλυτερες γιαγιαδες.Ειστε και οι δυο σιγουρα για φωτογραφια Αξεχασα τη Κλωντη και οι τρεισ λοιπον.Να εχεισ παντα υγεια να τα χαιρεσε τα εγγονακια σου!Πολλα φιλια!

fantaizi είπε...

ΑΑΑΑΑΑ! ΞΕΧΑΣΑ ΑΝΥΠΟΜΟΝΟ ΝΑ ΓΙΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΓΙΑΓΙΑ!

Katerina είπε...

Αχτιδούλα μου θα ήθελα πολύ να έχω μια γιαγιά σαν και σένα όταν ήμουν μικρή... Δυστυχώς την έχασα πολύ πολύ μικρή.
Είσαι η τέλεια γιαγιά :-)
Καλημέρες και να περνάε τέλεια!
Κάνε και μια βουτιά για μας!
Φιλιά πολλά!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ελευθερία μου χαίρομαι αφάνταστα που το λές, χαίρομαι περισσότερο για τα παιδιά σου που έχουν την παρουσία των μεγάλων γονιών δίπλα τους.Πίστεψε με θα θυμούνται πάντα αυτή τη παρουσία.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ fantaizi , θα γίνεις ..που θα παει και τότε που ακόμα θα ήμαστε φίλες θα με θυμηθείς..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Κατερινα μου σήμερα δεν πήγα , δεν είμαι λιγάκι καλά και έμεινα σπίτι όμως αύριο θα πάμε πρώτα ο Θεός.

χρυσάνθη είπε...

Πολύ γλυκιά η εικόνα σου της γιαγιάς!Νάσαι καλά και να γεύεσαι τις χαρές των εγγονιών σου!!!

Μουσική προ-ΠΑΙΔΕΙΑ ''Η Ροδούλα και τα μουσικά της αστεράκια'' είπε...

Πόσο όμορφα μας τα είπες Αχτίδα μου!!!
Λοιπόν ξέρεις κάτι; Αποφάσισα ότι μοιάζουμε. Ναι, μοιάζουμε. Εγώ λέω ότι δεν είμαι κανονική μαμά, γιατί δεν κάνω ό,τι οι τυπικές μαμάδες, μαζί και η δικιά μου. Με τις κόρες μου, φίλες είμαστε παρά μαμά με κόρες , πάμε μαζί για ψώνια, ανταλλάζουμε ρούχα, πάμε για καφέ, περνάμε μαζί ώρες στο fb κλπ. Παρόλ' αυτά τις αγαπώ τόσο βαθιά, όσο και η δική μου μαμά εμένα.
Γι' αυτό σου λέω, μοιάζουμε, και χαίρομαι πολύ γι' αυτό!
Εμένα η γιαγιούλα μου περνά δύσκολα αυτή την περίοδο, γιατί έχει σπάσει το ποδαράκι της και είναι στο νοσοκομείο. Δύσκολα τα πράγματα για μια 90χρονη! Κι εγώ στεναχωριέμαι, γιατί αυτή είναί Κύπρο κι εγώ Αθήνα και θέλω τόσο πολύ να την αγκαλιάσω και να τη φιλήσω ρουφηχτά, και δεν μπορώ. Ανυπομονώ να έρθει ο Αύγουστος και να πετάξω κοντά της.
Πολλά φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο.
Υ.Γ. Αν η εγγονούλα σου διαβάζει βιβλία, πρότεινε της την "Αννούλα" μου. Πραγματικά αξίζει να την διαβάσει, γι' αυτό στην προτείνω κι εγώ βάζοντας κατά μέρος τη συστολή μου. Και μετά πες μου πώς της άρεσε.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ χρυσάνθη μου σου εύχομαι γρήγορα να νοιώσεις αυτή τη χαρά.

love2love είπε...

αχ αγαπη μ μπραβο καθε γενια εχει διαφορετικες γιαγιαδες εσυ εισαι μοναδικη για τον καιρο σ
αυριο θ παμε καλλικρατεια ελπιζω να εχει καλο καιρο για μπανιο

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ροδούλα μου περαστικά στη γιαγιά σου.όσο για τα παιδιά σου..να είσαι η..μάνα τους..φίλη κολλητή δεν θα γίνεις ποτέ..όμως μάνα είναι μόνο ΜΙΑ.

Μουσική προ-ΠΑΙΔΕΙΑ ''Η Ροδούλα και τα μουσικά της αστεράκια'' είπε...

Αχτίδα μου συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι μάνα είναι μόνο μια!!
Όταν έγραψα ότι εγώ δεν είμαι κανονική μαμά, δεν εννοούσα ότι είμαι μια σύγχρονη μοντέρνα-ελαφρόμυαλη-αδιάφορη μαμά, αλλά ότι δε μένω στον τυπικό ρόλο της μάνας. Ενθουσιάστηκα που διάβασα ότι κι εσύ δεν είσαι η τυπική γιαγιά, αλλά μάλλον δεν εκφράστηκα καλά, ή δεν αποτύπωσα καλά ό,τι ένιωθα.
Πολλά φιλιά και ένα όμορφο σαββατοκύριακο να έχεις.
Υ.Γ. Πάω τώρα να σχολιάσω και τα καπέλα!!!! Είναι υπέροχα!

sstamoul είπε...

Τι ομορφιά, τι χαρούμενες εικόνες! Να περνάτε πάντα καλά!