Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Φιλία σημαίνει...


                                                              
Θυμάστε το σχολικό Λεύκωμα; Εκείνο που συνήθως άρχιζε με το καθιερωμένο: " τι σημαίνει φιλία;"
Πόσο σημαντική θέση έχει η φιλία στη ζωή όλων μας; Πόσο μας γεμίζει τη ψυχή και τη ζωή μας; Αν πάρω παράδειγμα από τον εαυτό μου είναι κάτι  απαραίτητο και μοναδικό συναίσθημα, ένα κομμάτι από το παζλ του χαρακτήρα μου, κάτι που με συμπληρώνει και μου δίνει ζωή.
Θα μου πείτε πως το θυμήθηκα πάλι αυτό και σας το γράφω..ίσως γιατί αυτό το τριήμερο έχω κοντά μου μία φίλη παλιά, συμφοιτήτρια και συναδέλφισσα . Ήμασταν στο κτήμα όταν το κινητό μου χτύπησε για να ακούσω τη φωνή της να μου λέει: - Γεωργία μου θέλω να έρθω να σε δω , να τα πούμε όπως παλιά...
Αστραπή γύρισα σπίτι, την υποδέχθηκα και περάσαμε την Κ.Δευτέρα στο κτήμα και μετά πάλι σπίτι.
Ένα υπέροχο τριήμερο, μαζί στο καναπέ..όπως τότε παλιά ..πόσα χρόνια πριν νεαρές φοιτήτριες ..ανταλλάζαμε μυστικά, ιδέες, την... φανουρόπιτα... , μαζί  στο ίδιο γραφείο συνεταίροι  στην αρχή του ονείρου μας...
Μετά ήρθε ο .έρωτας, εγώ στο Βέλγιο εκείνη στη Λάρισα μα πάντα φίλες το ίδιο  οι άνδρες , το ίδιο και οι κόρες μας...Τώρα η φίλη μου έμεινε μόνη, ο άνδρας της "έφυγε"και η φιλία χρειάζεται για να γλυκάνει τις πληγές του κενού.
Κι όμως φίλοι μου... γελάσαμε, θυμηθήκαμε,ζωγραφίσαμε, ανταλλάξαμε μυστικά ... όπως παλιά...κλάψαμε με τη ψυχή μας για όσα χάθηκαν και δεν θα γυρίσουν. 
Ίσως το ότι είμαι μοναχοπαίδι με κάνει να δένομαι εύκολα, η φιλία για μένα είναι δεσμός, είναι εκτίμηση, εμπιστοσύνη και έννοια..έννοια για το πως αισθάνεται και τι χρειάζεται.
Χθες λοιπόν θυμήθηκα το Λεύκωμα, άνοιξα το κουτί των αναμνήσεων και το βρήκα καταχωνιασμένο με τον κεντημένο σελιδοδείκτη ανάμεσα του και το σήμα της σχολής καρφωμένο επάνω του. Έγραφα στη πρώτη καταχώριση:
Φίλος σημαίνει εκείνος που θέλεις να είναι πάντα δίπλα σου όταν τον χρειάζεσαι  και όταν σε χρειάζεται, εκείνος που ακουμπάς τις λύπες, τα μυστικά και τις χαρές, αυτός που σε κάνει να είσαι δίπλα του μόνον ο ...εαυτός σου και καμία πλαστή εικόνα.
Έχω φίλες που μας συνδέουν χρόνια, καταστάσεις, εμπειρίες, πόνοι και χαρές, φίλες χρόνων πολλών από το σχολείο, από τη Σχολή, από το...μαιευτήριο ακόμη.. από αυτό το χώρο που άλλοι φοβούνται..και που εγώ βρήκα θησαυρούς. 
Απαραίτητη η φιλία για τον άνθρωπο, από τότε που περπατάει και παίζει , από τότε που χρειάζεται κάποιον να μοιραστεί μυστικό.. 
Ψάχνω στις αναμνήσεις μου και δεν θυμάμαι να μάλωσα ποτέ ούτε μία φορά με κάποια από αυτές.Χρειάζεται υπομονή, αγάπη , εμπιστοσύνη, εκτίμηση, συμπαράσταση και προσφορά σε αυτή την αμφίδρομη σχέση.
Αύριο αποχαιρετώ τη φίλη μου που γυρίζει σπίτι στη Λάρισα της,στα παιδιά και τα εγγόνια της,  νομίζω πως ο πόνος της έγινε μικρότερος και η έννοια μου μεγαλύτερη γι' αυτήν .
                                    Αχτιδένια φιλάκια

12 σχόλια:

ANNA FLO είπε...

Έτσι ακριβώς είναι η φιλία...έτσι!! Να χαρείς τη φίλη σου και εκείνη εσένα και είσαι ευλογημένη που γνώρισες αληθινές φίλες. Γιατί η φιλία είναι ιερή!
Καλό σου βράδυ

Αννίκα είπε...

Είναι πραγματικά υπέροχο όταν χτίζεις μια φιλία με ήθος και αρετή μακριά από συμφέροντα, σκοπιμότητες και κοινωνικές ανάγκες. Όταν βρεις ένα τέτοιο φίλο κράτησέ τον γιατί πραγματικά είναι ο καθρέφτης της δικής σου προσωπικότητας. Κι εσύ Αχτίδα μου νομίζω ότι την βρήκες.
Να είστε αγαπημένες πάντα!
Καλό ξημέρωμα!

Mia είπε...

Αυτό σημαίνει φιλία, Αχτιδένια μου. Να νοιάζεσαι και να σε νοιάζονται. Να μη χρειάζεται να προσποιείσαι. Χαίρομαι που πέρασες όμορφα με τη φίλη σου. Πολλά φιλιά.

Κική Κωνσταντίνου είπε...

αχ η φιλια γλυκια μου
ιερη

καλημερα γλυκια μου
καλη σαρακοστη ευχομαι

Νίκη είπε...

Είναι θησαυρός στη ζωή μας οι φίλοι,πόσα μας δίνουν και ποσα κενα γεμίζουν!
Σκέψου, ακόμα κι οι διαδικτυακοι,που δεν εχουμε ειδωθει ποτε απο κοντά,κι όμως μοιραζόμαστε τόσα... δεν είναι μαγικό;
Φιλιά πολλά!!

Giannis Pit. είπε...

Ακριβώς έτσι Γεωργία μου. Απόλαυσα τις αναμνήσεις σου με την καλή σου φίλη. Μεγάλο συναίσθημα η Φιλία και ολάκερη εμπειρία ζωής.
Τους χαιρετισμούς μου καλή μου.

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Ετσι ακριβως ειναι η φιλια αχτιδα μου οσα χρονια και να περασουν..θα ειναι και θα είσαι διπλα στα καλα και στα δυσκολα προπαντως τοτε...να την ακους και να σε ακουει .. και να κατανοει η μια την αλλη..ειναι ευτυχια να εχεις τετοιες φιλες.. τυχερουλα μου..
Καλη Σαρακοστη φιλεναδα να είσαι καλα παντα την αγαπη μου !!! φιλακιααα!!

Ο κόσμος της Ράνιας είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις περί φιλίας και χαίρομαι για τη φίλη που συνάντησες. Κι εγώ έτσι είμαι δεμένη με τις εδώ και 55 χρόνια φίλες μου, τώρα πια έχουμε γίνει και κουμπάρες και πραγματικά η φιλία είναι ιερή !!!! Πολλά φιλιά διαδικτυακή φίλη μου !!!!

Ρένα Χριστοδούλου είπε...

Έχεις δίκιο Γεωργία μου , η φιλία είναι ιερό πράγμα.
Κι εγώ έχω φίλες από το σχολείο ακόμα.
Εύχομαι πάντα να είναι και να είσαι κοντα τους και στις χαρές και στις λύπες .
Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

Lysippe είπε...

Η φιλία είναι μεγάλο πράγμα στη ζωή μας, κι όποιος κατορθώνει να την βρει είναι ευλογημένος. Μας χαρίσατε πολλά χαμόγελα. Να 'στε καλά, αχτιδούλα μου.

Μαρία Έλενα είπε...

Η φιλία είναι πολύ σημαντική στη ζωή μας.
Φιλάκια ...

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

Φοβερη η αναρτηση σου Ευχομαι παντα να εχεις καλους φιλους στη ζωη σου φιλη μου 🌹
Φιλια λεξη ιερη,Ανθος που ανθιζει σπανιως,μα αν ανθισει καποτε θα μεινει αιωνίως.
Καλη εβδομαδα να εχετε!!!!