Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

Ένα βιβλίο στα χέρια εργαλείο ζωής!!!

         
                           Mama

Καλημέρα φίλοι μου και αφήνω πίσω όλα όσα χθες σας.."φόρτωσα"..και λέγοντας όλα να πάνε καλά προχωρώ γιατί σήμερα είμαι καλύτερα...με "φτιάξανε" καλέ πάλι προσωρινά λένε ! 
 Χθες λοιπόν όπως θα καταλάβατε διάβασα πολύ και είδα και τηλεόραση αρκετά. Ένοιωσα λοιπόν τη διάθεση να σας πω τις σκέψεις και τη γνώμη μου για όσα είδα.
Παρακολούθησα ένα παιχνίδι από αυτά που βάζουν τόσο συχνά στη Τηλεόραση , παιχνίδι που βασιζόταν σε γνώσεις και είδα πόσα κενά έχουν πια τα νέα άτομα στις γνώσεις τους , βασικά πράγματα που με άφησαν κατάπληκτη και με έκαναν να ..φωνάζω και τον άνδρα μου να με ρωτάει τι έχω και θυμώνω!!
Πέστε μου πως είναι δυνατόν μία κοπέλα εργαζόμενη και ένας νεαρός παντρεμένος που έχει παιδί πίσω του γύρω στα 30 να μη ξέρουν τη "Φόνισσα" και ότι την έγραψε ο Παπαδιαμάντης, ή ότι η Κλεοπάτρα είναι πιο παλιά σε χρονολογία από την Ζαν Νταρκ!!! Όταν δε κατέληξαν στο Παπαδιαμάντη αντί του..Ροίδη δικαιολογήθηκε η κοπέλα λέγοντας ότι θυμήθηκε πως σε ένα...σήριαλ ο πρωταγωνιστής είχε ..αστειευτεί με τη Φόνισσα του...Παπαδιαμαντέλη!!!!!!!!!!!
Είμαι τόσο γριά που να μη δέχομαι βρε παιδιά πως πρέπει να  διαβάζουν έστω αποσπάσματα από τον Παπαδιαμάντη; 
Είναι δυνατόν να ξέρουν τους τραγουδιστές, τους ποδοσφαιριστές και να αγνοούν βασικές γνώσει και να μη μπορούν να συγκρίνουν χρονικές περιόδους ανάμεσα στην Κλεοπάτρα και την  Ζαν Νταρκ; Ποια Ζαν Νταρκ λέει: τι ήταν;
Λυπάμαι..δεν διαβάζουν πια τα νέα παιδιά, περνούν στην ηλεκτρονική ανάγνωση που δεν πιστεύω και ούτε θα δεχθώ ποτέ ότι μπορεί να δώσει τη γνώση και την ευχαρίστηση ενός χάρτινου αντικειμένου στα χέρια σου που το φυλλομετράς, το σταματάς όποτε θες με ένα σελιδοδείκτη και αγωνιάς να βρεις το χρόνο να διαβάσεις τη συνέχεια. 
Ο Καρκαβίτσας, ο Παπαδιαμάντης, ο Ροΐδης και ο κάθε ένας "παλιός" συγγραφέας είναι η ΒΑΣΗ για να διαβάσεις μετά όλα τα σύγχρονα που διαβάζω κι εγώ τώρα μα ξέροντας και εκτιμώντας τους πρώτους. 
Σας δηλώνω ότι κι εγώ σαν παιδί και νέα διάβασα και κόμικς και τον..Μικρό ήρωα και αστυνομικά της τότε εποχής και Άρλεκιν μα..πρώτα διάβασα και λάτρεψα Παπαδιαμάντη , Ντίκενς και ένα σωρό άλλους που ίσως μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή τα ονόματα μα που όλοι έγιναν κτήμα μου μέσα στη ψυχή μου.
Αρκετά με το ..θυμό μου και τη λύπη μου για όσα σας λέω, ακόμη και τα εγγόνια μου δυστυχώς διαβάζουν σημερινά αναγνώσματα και σίγουρα δεν θα ξέρουν ακόμη τον Παπαδιαμάντη..ελπίζω ακόμη..ελπίζω..
Μεγάλη γιορτή σήμερα φίλοι μου, ο προστάτης μου Άγιος μαζί με την Παναγία και ας ανάψουμε ένα κερί στη Χάρη Του . Μία σοβαρή και μορφή της Πίστης μας που μας προσγειώνει στη πραγματικότητα.

                               Religious icon: Holy Archangel Michael 

Χρόνια Πολλά λοιπόν σε όσους και όσες γιορτάζουν και είναι πολλές και πολλοί. Φίλοι και φίλες μου συγχωρέστε με αν δεν σας ευχηθώ προσωπικά μα θέλω να ξέρετε ότι οι ευχές μου ..ταξιδεύουν μέσα από τις προσευχές μου σε όλους σας. ΑΧΤΙΔΑ
Αχτιδένια φιλάκια σε όλους και Χρόνια Πολλά.

8 σχόλια:

Mia είπε...

Μεγάλη γιορτή, Αχτίδα μου. Εύχομαι ο αρχάγγελος να μας προσέχει όλους. Η διαπίστωσή σου για τα νέα παιδιά και τις γνώσεις τους είναι και δική μου θλιβερή διαπίστωση. Στα 15 μου θυμάμαι να διαβάζω Ροβινσώνα Κρούσο, Όλιβερ Τουίστ, Μικρές Κυρίες και 20000 Λεύγες Κάτω από τη Θάλασσα. Στα 18 μου διάβαζα Παπαδιαμάντη, Καζαντζάκη και Λόρκα. Οι σημερινοί έφηβοι και οι νέοι άνθρωποι δυστυχώς δεν διαβάζουν. Δεν με απασχολεί αν χρησιμοποιούν έντυπο ή ηλεκτρονικό βιβλίο. Αρκεί να διαβάζουν. Τουλάχιστον τα βασικά. Ας αφήσουν για αργότερα τον Κάφκα και τον Νίτσε! Λίγη μόρφωση δε βλάπτει, όχι μόνο Facebook και ηλεκτρονικά παιχνίδια. Πολλά φιλιά, φίλη μου.

Ο κόσμος της Ράνιας είπε...

Πόσο δίκιο έχεις αγαπημένη Αχτίδα.... δυστυχώς οι νέοι δεν διαβάζουν όπως εμείς οι πιο παλιές που διαβάζαμε απ όλα και το ένα πίσω απ το άλλο. Η τηλεόραση δυστυχώς με τα σκουπίδια έχει χαλάσει την ποιότητα της ζωής τους. Χρόνια πολλά για αύριο στους εορτάζοντες και πολλά φιλιά !!!!

Ανώνυμος είπε...

Την ημέρα που θα δω νέους ανθρώπους να διαβάζουν βιβλία, θα κάνω κωλοτούμπες!!! Είτε είναι περιοδικά για ηλεκτρονικά, είτε περιοδικά με τις διάφορες και τους διάφορους! Ξέρουν όλα τα μούτρα που κυκλοφορούν στην τηλεόραση, αλλά άμα τους ρωτήσεις ποιος είναι ο Καρκαβίτσας, σε κοιτάνε με απλανές βλέμμα! Ποιος;;; Και κολλάνε τα μάτια στην οθόνη του κινητού, για να διαβάσουν τι φόρεσε στη Μύκονο η ταδοπούλου!! Προτιμώ τα βιβλία, με τίποτα δεν συγκρίνεται η μυρωδιά του χαρτιού, του μελανιού! Ειδικά άμα είναι καινούργιο! Και επειδή είναι η δουλειά μου με εκδόσεις βιβλίων, στο τυπογραφείο είμαι τακτική, μόνο και μόνο για να μυρίσω ένα φρεσκοτυπωμένο βιβλίο! Όνειρο!! Καλημέρα σε όλους, Σοφία

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Φίλες μου καλημέρα χθες πάλι είδα με ..απόγνωση να ρωτάνε τι σημαίνει "γεώμηλο" και ΝΑ ΜΗ ΞΕΡΟΥΝ!!!!!!

LitsArt είπε...

δυστυχώς τα σημερινα παιδια θα είναι ακόμη πιο άσχετα απο αυτούς τους 30αρηδες που λες....γιατι μιας κ ανήκω στη γενιά τους, εκτός ότι λατρευα το διαβασμα, όλ ααυτ΄απου ανέφερες τα είχαμε διδαχτεί στο σχολείο....οποτε ειναι αδικαιολογητοι!
αλλα τα σημερινα παιδια με λύπη διαπιστωνω ότι δεν διαβαζουν καθολου....

Ανώνυμος είπε...

Εγω ειμαι περιεργη τι θα γινει με τους νεους αμα ερθει εποχη που πεσει το internet και δεν λειτουργουν τα κινητα. Απιθανο; καθολου. Φτανει ενα ηλεκτρονικο black out απο μια πυρηνικη εκρηξη και ολα οσα ξεραμε θα εξαφανιστουν παραυτα. Τοτε θα υποχρεωθουμε να ζησουμε με ξυλα, με αλετρι, με κερι, με βιβλια και με επαφη γειτονικη και αλληλοβοηθεια.....
Οι Αγιοι μας λενε οτι θα ειμαστε πιο ευτυχισμενοι τοτε οχι ομως οσοι θα νοσταλγουν συνεχεια τη τεχνολογια που εχασαν......
Χρονια Πολλα οι Αρχαγγελοι να προστατευουν εμας και τη πατριδα μας.
Γιαγια Φαιη.

ANNA FLO είπε...

Συμφωνώ μαζί σου και εγώ θυμώνω με τόσα απλά πράγματα που δεν τα ξέρουν οι νέοι σήμερα...Φοβερό όχι μόνο δεν διαβάζουν αλλά και ό,τι μαθαίνουν στο σχολείο τα ξεχνούν.
Ναι το βιβλίο στο χέρι είναι το καλύτερο και φυσικά ξεκινάς από τους πρώτους διδάξαντες τι εστί λογοτεχνία και μάλιστα τους δικούς μας.
Χρόνια πολλά σε όλους και στη χώρα μας
Καλό βράδυ

Ρένα Χριστοδούλου είπε...

Χαχαχαχα! Έτυχε να δω ακριβώς αυτό που λες σε ένα ζάπινγκ κι απόρησα που αμφέβαλαν για τον συγγραφέα της Φόνισσας!
Κι αυτά απορούν με μας που δεν ξέρουμε τα του διαδικτύου τόσο καλά όσο εκείνα. Σημεία των καιρών Αχτίδα μου.
Χρόνια μας πολλά.