Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Μη ξεχνάτε τη..3η ηλικία !


Η Πασχαλιά είναι από τα πιο αγαπημένα μου δένδρα, είναι το..δικό μου και φέτος άνθισε ! Δυστυχώς θα ήταν καλύτερο αν οι..γατουλήνες μου δεν δοκίμαζαν τα νύχια τους στο μικρό κορμό της, όμως βρήκαμε τη λύση βάζοντας ένα σωλήνα στο κορμό ( δική μου ιδέα!!!!!)
Φίλες μου σπίτι μέχρι το επόμενο ΣΚ , φτιάχνω τις λαμπάδες και προετοιμασίες για το στόλισμα των αβγών για τη κόρη μου και συγχρόνως προσπαθώ να καθαρίσω το..χάος που δημιουργώ κάθε μέρα. Είναι σαν το γιοφύρι της Άρτας..τη μέρα το χτίζω και το βράδυ ..πάει περίπατο η καθαριότητα.
Σήμερα θα σας πω για μία γειτόνισσα υπέργηρη εδώ στη γειτονιά μου..την ξέρω χρόνια ..είμαι  σ' αυτή τη γειτονιά 42 χρόνια. Την γνώρισα τότε με τον άνδρα της , ένα ζευγάρι αγαπημένο με δύο γιους. Πριν 15 -18 χρόνια πέθανε ο άνδρας της και η κυρία Α... πορευόταν μόνη της. Θα γελάσετε αν σας πω ότι ήταν η..κουτσομπόλα της γειτονιάς. Θυμάμαι τότε που διέδιδε ότι ο άνδρας μου ήταν..μουγκός γιατί ο καημενούλης μόλις είχε έρθει από το Βέλγιο και δεν ήξερε Ελληνικά  ( ελάχιστα) και απλά..δεν απαντούσε όταν τον μιλούσαν, απλά κουνούσε το κεφάλι!!!Την θυμάμαι τότε που ήρθε στο μαγαζί μου να μου πει ότι είδε τις κόρες μου με δύο νεαρούς και την απογοήτευση της όταν της απάντησα ότι τις αρραβώνιασα! Την βλέπαμε πάντα στο μπαλκόνι ή ..πίσω από τη κουρτίνα και πάθαινα σοκ κάθε φορά που έκανα βόλτα το σκυλάκι μου κάτω από το μπαλκονάκι της και μου έκανε άπειρες ερωτήσεις για τη ζωή μου ή για κάποια από τη πολυκατοικία!
Η κυρία Α... γέρασε , είναι σχεδόν 95 ετών , τα αγόρια της σπάνια την επισκέπτονται έχει αρχίσει πλήρως η άνοια κι εμείς από τη γειτονιά ανησυχούμε μα δεν μπορούμε να βοηθήσουμε γιατί..αρνείται κάθε βοήθεια . Δεν έχει πρόβλημα οικονομικό, απλά είναι μόνη..εντελώς μόνη. Εδώ και καιρό τη βλέπω να σέρνεται για να πάει στο φούρνο να πάρει ψωμί και όσο κι αν προσφερθήκαμε να της το αγοράζουμε κάθε μέρα με το γάλα εκείνη αρνείται  πεισματικά. 
Έχει ..μαλλιάσει η γλώσσα μου να της λέω ότι πρέπει να χρησιμοποιεί ένα μπαστουνάκι όπως εγώ και ...αρνείται πάλι . Είναι δύσκολο που το λέω όμως δεν πλένεται, μυρίζει φοβερά , τα ρούχα της είναι άπλυτα και γενικά είναι σε άσχημη κατάσταση αφού έπεσε πρόσφατα και σαν αποτέλεσμα όσες της έκαναν παρέα την αποφεύγουν. 
Χθες που την είδα να πηγαίνει για ψωμί (!!!) την πλησίασα και της είπα να μπω στο σπίτι της να την βοηθήσω , να πάρω ρούχα να τα πλύνω και ακόμη να την βοηθήσω να κάνει ένα μπάνιο...μαντέψτε..μου έκοψε και τη καλημέρα σήμερα!!
Θλίβομαι όταν βλέπω τέτοιες καταστάσεις, σκέπτομαι ότι ότι ίσως λόγω ηλικίας γινόμαστε λιγάκι..τόσο δα..ιδιότροποι είναι αλήθεια όμως βλέπω και άλλα άτομα της ίδιας ηλικίας που είναι τόσο διαφορετικά. 
Δεν ξέρω τι κάνει την αλλαγή, ίσως η ..μοίρα του καθενός .. ίσως ότι "έχτισε"κανείς σε αυτά τα χρόνια ..όπως βλέπετε αρχίζω κι εγώ να μπαίνω στο..στάδιο της ..ανησυχίας για το "γέρμα"!
Θέλω απλά να πω ότι οι νέοι, τα παιδιά των ηλικιών αυτών δεν πρέπει να ξεχνούν τα όσα προσέφεραν οι "γέροι" αυτοί όταν τα μεγάλωνα. Με τίποτα δεν θα ήθελα να ακουμπήσω βάρος στα παιδιά μου , όμως ένα τηλέφωνο ..μία επίσκεψη σε αυτή τη γηραιά μάνα νομίζω ότι θα έπρεπε να γίνεται από τα αγόρια και τις νύφες της.
Σας μελαγχόλησα λιγάκι μα είναι ένα θέμα η κυρία Α... που με απασχολεί αυτό το καιρό μαζί με μία άλλη γειτόνισσα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα εκτός από κάποια πιεστικά τηλεφωνήματα στον ένα γιο που μάλλον ..τον ενοχλούν.
Να σας δείξω και την Σέλβια μου στο κτήμα που είναι ολάνθιστη και που μου την φύτεψε πέρσι η καλή μου γειτόνισσα απέναντι.


Βέβαια θα σας δείξω και τον 2ο γατουλίνι μου τον Πάρη που επιτέλους κατάφερα να τον φωτογραφίσω τον αταχτούλη .


Φίλοι μου πάω να χωθώ στο εργαστήρι μου!!! Μόνη για 3 μέρες αφού ο αγρότης μου πάει μέχρι τη Πέμπτη βράδυ στο κτήμα για το θερμοκήπιο αφού με πήγε πάλι στη καθιερωμένη επίσκεψη μου στον γιατρό και έτσι αρχίζω να τραγουδάω το.. μόνη.. μόνη.. μόνη...και χώνομαι στην εργασία και χαρά! Σας στέλνω την αγάπη μου και βέβαια..
Αχτιδένια φιλάκια!

18 σχόλια:

Αμαλία είπε...

Καλησπέρα Αχτιδούλα μου,
Κρίμα για την γερόντισσα και ακόμα πιο κρίμα για τα παιδιά της που επέτρεψαν να περιέλθει η μάνα τους σ΄αυτήν την κατάσταση. Μην νοιώθεις τύψεις, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα τώρα. Πιστεύω πως όταν νοιώσει ανήμπορη, θα ζητήσει βοήθεια, είναι ζήτημα ενστίκτου αυτοσυντήρησης.
Στα πιο ευχάριστα, κούκλος και ο Πάρης σου (μοιάζει εκπληκτικά με τον Σούλη ή μου φαίνεται;)
Να περνάς και να είσαι καλά και να μου φιλήσεις τη μυτούλα της.

Anastasia είπε...

Πόσο με θλίβουν περιπτώσεις σαν της γειτόνισσάς σου... Ακόμη κι αν δεν υπήρξε εύκολος άνθρωπος, είναι μάνα! Δεν μπορώ να διανοηθώ τέτοια αναλγησία απάναντι στους γονείς! Κάποια στιγμή, όταν δεν θα βρίσκεται πια στη ζωή, οι γιοι της θα συνειδητοποιήσουν πως όλα τα ανείπωτα κι όλες οι συγγνώμες θα 'ναι εδώ, μα δεν θα τη φτάνουν οι λέξεις.
Κρίμα...

Χαϊδεύω το μουσουδάκι του γατούλη σου και παίρνω μυρωδιά από τις πασχαλιές σου!
Καλό σου απόγευμα! ♥

Mia Petra είπε...

"Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί άνθρωποι.
Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπήθηκαν και άνθρωποι
που δεν αγαπήθηκαν".... -Μαλβίνα Κάραλη-

Υ.Γ Αν δεν είχα εδώ μπροστά μου τώρα δα τη μουσούδα τού Ζήκου
(του γάτου μου καλέ!) θα έλεγα ότι την κοπάνησε και ήρθε σε σένα!
Φτυστοί!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Αμαλία μου είναι μία γυναίκα που την θυμάμαι νέα και τώρα τη βλέπω σε τέτοια κατάσταση, είναι λυπηρό.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Natasha N, φίλη μου οι νέοι δεν μπορούν να σκεφτούν ότι κάποια ώρα θα καταλήξουν ..εδώ..είναι η νιότη μα είναι και ο χαρακτήρας, η αγάπη στους γονείς..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Mia Petraυ μου την λάτρευα τη Μαλβίνα, διάβαζα τα βιβλία της. όσο για τον Πάρη είναι αδελφάκι με τον Σούλη, ο άλλος αλλά είναι πιο μαύρος μα και πιο..χαζός!

ασωτος γιος είπε...

η μανα μου ειναι πια 86 και ειναι ακομη ξεροκεφαλη , δε τη βαστανε τα ποδια της , της λεω παρε ενα πι να μη πονας! μπα!!!
\μπαστουνακι και διακριτικα! με συγκινει παντα η τριτη ηλικια και εκνευριζομαι με οτι εχει συμβει στις συνταξεις ειλικρινα, το θεωρω χυδαιο
αγαπη , μονο!

syros2js είπε...

Αχτιδούλα μου, πολύ κρίμα για τη γειτόνισσά σου... Δυστυχώς, πολλά παρόμοια περιστατικά γνωρίζω. Είναι λυπηρό που ούτε τα παιδιά της δεν ενδιαφέρονται, μα αν εσύ προσφέρεσαι για την όποια βοήθεια και εκείνη δεν δέχεται, δεν μπορείς να κάνεις κάτι...
Για να αλλάξω την ατμόσφαιρα, ας το γυρίζω στην όμορφη Πασχαλιά σου, στο υπέροχο λουλούδι σου και το κουκλί γατόνι που μας έκανε τη χάρη να τον καμαρώσουμε κι εμείς! χιχιχι!
Να είσαι καλά, Αχτιδούλα μου! Καλές δημιουργίες!
ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά!

nikol είπε...

Νομίζω Αχτιδούλα μου ότι η απουσία των παιδιών κάνει τη γειτόνισσα σου τόσο κλειστή και απρόσιτη !!Κρίμα πολύ κρίμα γιατί ένας γονιός δεν θέλει πολλά για να νιώσει γεμάτος !!!Να είσαι καλά φιλενάδα μου και τα φιλιά μου από κοντά!!!

Ο κόσμος της Ράνιας είπε...

Τι κρίμα, αφού έχει παιδιά να είναι σε αυτή την κατάσταση. Και βέβαια είναι θλιβερό να μη δέχεται και βοήθεια. Υπάρχει και η εκδοχή όμως να απομακρύνει η ίδια όλους από γύρω της. Τα λουλούδια σου πανέμορφα και το γατουλίνι επίσης !!!! Καλή δύναμη για τις δημιουργίες σου !! Σε φιλώ !!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Φίλες μου καλημέρα, να είστε καλά και να δημιουργείται!

BUTTERFLY είπε...

Αχτιδα μου καλησπερα!
Κι εγω λατρευω τις βιολετες!
Για τη γιαγιακα.. δεν ξερω απο οσο διαβασα ειναι αρκετα παραξενη...
Αυτο ομως δεν δικαιολογει τα παιδια της.
Δεν καταλαβαινω γενικα πως μπορουν και το κανουν καποιοι αυτο! Δηλαδη ειναι καλοι οι γονεις μας οσο μας φροντιζουν αλλα εμεις δεν τους φροντιζουμε στα γεραματα! Για μενα αν αγαπας εναν ανθρωπο και να τον φροντισεις θες αλλα και φροντιδα να μην εχει αναγκη, σου λειπει, θες να τον βλεπεις!
Κριμα...

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Αχτιδένια μου.. παλι με τις ωρες εκανα τις επισκεψεις μου σε σενα την κανω αρμενικη την επισκεψη που λενε... τιν να πρωτοσχολιασω τι να πρωτο [πω δεν ξερω καλε; φιλεναδα; εσύ δεν κάθεσαι καθαλου παιδι μου.. απο τα ομορφα που εφτιαξες για τις προσφορες σου.. μεχρι τις βολτες σου στο κτήμα τα λατρεψα .. αλλα και με την γιαγια απεναντι ...τι να πω.. ειναι πολλοι που ειναι στο κόσμο τους και δεν θελουν να βγουν απο εκει.. ... και εκει φιλη μου δεν μπορείς να κανεις τίποτα..!! μακαρι να είμαστε μεχρι το τελος έτσι οπως ειμαστε τωρα... ειναι αυτό που ευχωμαστε..!!! να περνας ομορφα φιλη μου οτι και να κανεις και να γεμιζεις παντα με αγαπη την καρδια σου.. σου στελνω πολλα πολλα φιλακιαα απο εδώ...!!!!!

Ανώνυμος είπε...

οτι εσπειρε θεριζει η γιαγια.

Unknown είπε...

Μανουλα μου!!!σ αγαπω κ θα τα πουμε γρηγορα!!ετοιμασε ψαλιδι κ σφουγγαριστρα!!!α. Κ χλωρινη

Marie-Anne είπε...

Δύσκολα τα πράγματα για τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι ...κι έρημοι!!! Μου θύμησες ένα ζευγάρι που ζεί κοντά στον αδελφό μου...δεν έχουν παιδιά, αλλά δεν δέχονται και καμμία βοήθεια από τους γείτονες...άστα να πάνε...!
Κι εγώ απολαμβάνω το αγαπημένο άρωμα της πασχαλιάς στον κήπο μου!!!
Πολλά φιλιά!!!

Φιλία είπε...

Δεν κατάλαβα ποτέ πώς άραγε νιώθουν αυτοί οι γιοι ή οι κόρες ή οι νύφες. Δεν νιώθουν ένα αγκάθι μέσα τους να τους ματώνει; Πώς είναι δυνατόν να αφήνεις μια μάνα τόσο μεγάλη, ανήμπορη και βρώμικη να ζει μόνη;
Και, δυστυχώς, είναι συχνό αυτό το φαινόμενο στην εποχή μας.
Μπράβο σου που ενδιαφέρεσαι για την τύχη της κι' ας είναι αρνητική απέναντι σου.
Φιλάκια πρωινά

Ariadni St. είπε...

Δυσκολη η μοναξια, αλλα μαλλον τη συνηθισε....Λατρευω τις πασχαλιές, γιατι ειναι η εποχή τους και ευωδιάζουν. Κουκλάκι το γατακι σας. Συνεχιστε να δημιουργείται και να μας εμπνεετε αγαπημενη! Σας φιλώ
Καλη συνέχεια στη μέρα μας!