Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Σαν χθες νομίζω...


Έφθασε στη μέση της η Μ.Εβδομάδα και δεν μπορώ να μη σκεφτώ το πατρικό μου σπίτι τέτοιες μέρες πριν..πολλά πολλά χρόνια φίλοι μου  .
Να φέρω μπροστά μου το κοριτσάκι που έτρεχε πίσω από τη φούστα της γιαγιάς της παρακαλώντας να την αφήσει να δει από τη κλειστή πόρτα του σαλονιού τα δώρα της..
Το παράξενο είναι ότι τα δώρα της το ήξερε ότι ήταν πάντα τα ίδια..Ένα βελούδινο φόρεμα..πάντα κατακόκκινο βελούδο με σφηκοφωλιά στο μπούστο , μαύρα λουστρινένια παπουτσάκια  με τις άσπρες  κεντημένες στην άκρη καλτσούλες δίπλα ,σε κουτί και όχι σε..νάιλον όπως τώρα.
Βέβαια  η χαρά μου ήταν ο μεγάλος βελουδένιος κόκορας που άνοιγε σαν αυγό το σώμα του και μέσα είχε πάντα σοκολατάκια από το Φλόκα της Τσιμισκής λίγο πιο πέρα από το σπίτι μας..
 Ήταν και η λαμπάδα..που τότε το στολίδι της ήταν πάντα ένα λουλούδι..ένα όμορφο λουλούδι υφασμάτινο που μετά το Πάσχα η γιαγιά μου το έραβε σε μία κορδέλα με λάστιχο μέσα της και μου την έβαζε στα μαλλιά μου .
Το πρωί της Μ.Πέμπτης με ξυπνούσε με το κόκκινο αυγό γύρω από το πρόσωπο μου 3 φορές:
-Ήρθε ..ήρθε η Πασχαλιά..με τα κόκκινα τ' αυγά ...ξύπνα Γιωργίτσα..ξύπνα να με βοηθήσεις..έλα να βάλουμε στολίδια επάνω του...
Η φωνή της αντηχούσε σήμερα μέσα στ' αυτιά μου καθώς στόλιζα τα αυγά για το μαγαζί της κόρης μου και για φίλες . Θα έτριζαν τα δόντια της αν ποτέ ήξερε ότι θα υπήρχαν κόκκινα αυγά πριν τη Μ.Πέμπτη!
Σήμερα κάποια έψηνε τσουρέκια και η μυρωδιά τους γέμισε θαρρείς κάθε όροφο..Πάλι μπροστά μου ήρθε η εικόνα από το μικρό σαλόνι δίπλα στο μεγάλο που το είχαμε σαν τραπεζαρία.
Στο μεγάλο του τραπέζι λοιπόν με τα λεονταρίσια πόδια  υπήρχε από τη Μ.Πέμπτη ένα μεγάλο ταψί σκεπασμένο με λευκό ύφασμα κεντημένο ειδικά για κάτι τέτοιες δουλειές..να σκεπάζει όσα δεν ήθελε να ..βλέπουμε.
Μέσα λοιπόν στο ταψί έκρυβε τα τσουρέκια που τα ζύμωνε από βραδύς και τα έψηνε πρωί πρωί σε φούρνο σαν μασίνα που είχαμε στη τεράστια κουζίνα μας με τα κόκκινα πλάκακια,  ήμασταν από τις τυχερές που είχαμε φούρνο στο σπίτι .Όταν όμως είχε κάτι μεγάλο να ψήνει το πήγαινε απέναντι στο φούρνο του Τάγκα και όταν το παίρναμε πάντα η γιαγιά μου μουρμούριζε ότι ..έλειπαν πατάτες ή κάποιο κοψίδι από το ψητό.
Έφθανε η Μ.Παρασκευή κι εγώ στριφογύριζα έξω από τη πόρτα τη κλειδωμένη να πάρω ανάσα τη μυρωδιά αφού εκείνη την ημέρα η γιαγιά μου δεν λάδωνε καμία κατσαρόλα.. Μου έβαζε μόνο ένα..σάντουιτς δικής της εφεύρεσης που το ονόμαζε "νηστίσιμη μπριζόλα".
 Δύο φέτες ψωμί αλειμμένες με..μουστάρδα στη μέση τομάτες φέτες λεπτές, ελιές καθαρισμένες που τις άνοιγε και τις στρίμωχνε παντού επάνω τους. Τέλος λίγη ρίγανη και αλάτι..
-Γιαγιά..που είναι η μπριζόλα..
-Κλείσε τα μάτια καθώς το τρως και θα την νοιώσεις..είναι μικρή  και ντρέπεται..δεν θέλει να την..βλέπουν!Τρώγε τώρα και μη μιλάς!
Πιστέψτε με ..θα είναι πάντα για μένα το πιο νόστιμο σάντουιτς, το έκανα αργότερα στα παιδιά μου ..το κάνω και στα εγγόνια μου!
Σήμερα προετοίμαζα τα σχετικά για τη μαγειρίτσα και τους τζιγεροσαρμάδες..ώρες καθάριζα και ψιλόκοβα τις συκωταριές, γύριζα τα εντεράκια και τα έπλεκα πλεξουδίτσες. Έκανα το ίδιο για τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο και το φρέσκο δυόσμο από το κτήμα, τα έβαλα σε τάπερ και κάποια στο καταψύκτη. Το Μ.Σάββατο απλά θα τα βάλω με τη σειρά τους στη κατσαρόλα και  θα τυλίξω  τους τζιγεροσαρμάδες προσθέτοντας ότι λείπει.
Σκέφτηκα ότι τα ίδια έκαμνε η γιαγιά μου..αργότερα η μαμά μου και τώρα..εγώ!
Το κοριτσάκι πέρασε..μεγάλωσε..έγινε μάνα και γιαγιά..Το βελούδινο φορεματάκι μία ανάμνηση τρυφερή, οι μέρες έγιναν ..λιγουλάκι εμπορικές και τα προβλήματα του κόσμου αφαίρεσαν από τις γιορτές τη λάμψη που έζησα τότε.
Όμως φίλοι μου ένα μένει..η Ανάσταση του Κυρίου που μας δίνει ελπίδα για όλα..
Γι' αυτό..όσα και να σας απασχολούν ,εσείς εκείνη τη βραδιά που θα χτυπάει η καμπάνα και θα βγαίνει το Φως ζητήστε ότι θέλετε..λένε ότι οι Ουρανοί είναι ανοιχτοί.

Πασχαλινές δέξου ευχές 
απ΄τη καρδιά βγαλμένες
όλες οι μέρες της ζωής 
νάναι Αναστημένες

Τη μέρα της Ανάστασης 
δεν θα βρεθώ μαζί σας
ας γίνει η σκέψη μου το φως 
ν'ανάψει το κερί σας
Πολλές ευχές φίλοι μου για ένα Καλό Πάσχα και για μία Ανάσταση σε ότι σας φοβίζει και σας σταυρώνει.

Αχτιδένια φιλάκια.

35 σχόλια:

mahler76 είπε...

Καλή Ανάσταση Αχτίδα μου. Κάθε καλό για σένα και την οικογένειά σου.

Ανώνυμος είπε...

Αχτιδούλα μου πάλι μας ταξιδέψατε σε ωραίες εποχές και πιο αυθεντικές...
Καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα και πάλι θα τα πούμε από εδώ!
Φιλιά Μαρίνα

syros2js είπε...

Αχ, Αχτιδούλα μου...
Χαμογελώ και δακρύζω ταυτόχρονα...
Θέλω να σε κάνω μια μεγάλη-μεγάλη αγκαλιά, κορίτσι μου...
Να είστε καλά και να περάσετε όμορφα!
Καλό Πάσχα! Καλή Ανάσταση!
Την αγάπη μου!
ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά!
♥ ❤ ♥ ❤ ♥

BUTTERFLY είπε...

Πως τα καταφερνεις κι οποτε μπω στο σπιτακι σου φευγω με χαμογελο στα χειλη και δακρυα στα ματια!
Καλο Πασχα!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ mahler76, φίλε μου Καλή Ανάσταση να έχεις.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Μαρίνα μου σ' ευχαριστώ κι εσύ γλυκιά μου Καλό Πάσχα να έχεις.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ syros2js καλοδεχούμενη η αγκαλιά..τρελαίνομαι για αγκαλιές!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ BUTTERFLY, πως αλλιώς θα με θυμάστε;

Beauty Follower είπε...

Καλό Πασχα ευχομαι και καλή Ανάσταση!

Ελένη Φλογερά είπε...

Γεωργία μου εύχομαι σε σένα και την οικογένειά σου καλή Ανάσταση και το Άγιο Φως να σας χαρίσει υγεία και χαρά!
Φιλιά!

Ανώνυμος είπε...

Αχ!Αυτες οιαναμνησεις ποσο γλυκες γινονται με το περασμα των χρονων....Καλη Ανασταση..Καλο Πασχα. Φιλια Στελα.

ΡΙΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ είπε...

Αχ Γεωργια μου με συγκινησες τοσο γλυκα!Καλη ανασταση σου ευχομαι να περασεις οπως και με οποιους επιθυμεις!

Ανώνυμος είπε...

Καλη Ανασταση Καλο Πασχα!!!!!!!!!!
Σαγαπω πολυ να το ξερεις!!!Νομιζω πως μεσα σου εισαι ακομα εκεινο το παιδι και ευχομαι να παραμεινεις ετσι για πολλα πολλα χρονια ακομα!!!!!
ΜΙΝΑ

metaxia nikolopoulou είπε...

Αχτιδούλα μου εύχομαι Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση!!να περάσεις όμορφα με την οικογένειά σου !!!σ'αγαπάμε και το ξέρεις!!!!πολλά πολλά φιλιά!!!!

Marie-Anne είπε...

Τι υπέροχες αναμνήσεις!!!!!
Καλή Ανάσταση και καλό κι ευλογημένο Πάσχα με την οικογένειά σου, Αχτίδα!!!!

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Αχ!! Αχτιδουλα...μου εισαι τυχερή που έχεις τόσο ομορφες αναμνήσεις γλυκια μου φιλη...και καθε που βρίσκουν αφορμή βγαινουν και σε γεμιζουν ομορφιές.. μπορεί να πέρασαν τα χρόνια .. αλλα εχουν μεσα τους τα καλύτερα...και ειναι τοσο γλυκο οι θύμησες να είναι ομορφες..!!! κατα βαθως παραμενουμε παιδια μεσα μας... και ας μην το παραδεχομαστε... παντα να έχεις ανθρώπους γυρω σου αγαπημενους και ας κουραζεσαι...ολα αυτά ειναι χαρες που δεν πληρώνονται με τιποτε φιλεναδα...να περασετε ενα ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΚΑΛΉ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ... ΠΑΝΤΟΥ... φιλακιααααααααααα!!!

nikol είπε...

Αναμνήσεις υπέροχες και μοναδικές για σένα Γεωργία μου !!!
Να περάσετε όμορφα και όπως επιθυμείτε με τους αγαπημένους σας !!! Καλή Ανάσταση !!!
Σας φιλώ με την αγάπη μου !!
Και η φωτογραφία που είδες με τους καταρράκτες είναι από την Αγόριανη !!Μη μου ανησυχείς , δεν έρχομαι στο Βορά χωρίς να περάσω από το κτήμα!!!!!χαχα

ikaxela είπε...

Αχτίδα μου καλό Πάσχα να έχετε! Υγεία και ευτυχία σε όλους σας! Φιλιά πολλά!

love2love είπε...

χρόνια πολλά δημιουργικά χαρούμενα με αγάπη

marina είπε...

Είστε καταπληκτική !!!! Σας διαβάζω ανελλιπώς και μου φτιάχνετε την κάθε μέρα μου με τα πολύ όμορφα λόγια σας. Σας ευχαριστώ και για την λαμπάδα που μου χαρίσατε μέσω της Αριάδνης. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία

Ανώνυμος είπε...

Αχ! Αυτή η αναπόληση του παρελθόντος πόσο αναζωογονεί αλλά και πονάει συνάμα! Ας ευχηθώ το αναστάσιμο φως να φωτίσει τις καρδιές και την σκέψη μας! Καλό Πάχα, Τέρη

Sofia είπε...

Όμορφες οι παιδικές αναμνήσεις...Καλό Πάσχα να έχεις αγαπημένη Αχτίδα, καλή Ανάσταση και καλά να περάσεις με τα αγαπημένα σου πρόσωπα!! Πολλά φιλούθκια :)

Katerina V *Pause blog* είπε...

Τις ευχές μου Γεωργία μου για Καλό Πάσχα με υγεία και αγάπη!!!

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι η Ανάσταση να έρθει για όλους και με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον καθένα.Καλή μου αχτίδα,να περάσετε όμορφα με τους αγαπημένους σας ανθρώπους...


Memaria είπε...

Καλή Ανάσταση Αχτίδα μου και καλά να περάσεις το Πάσχα με τους αγαπημένους σου!
Φιλιά πολλά!

Ariadne είπε...

Αχ αυτές οι αναμνήσεις! Το κακό είναι ότι ξεχνάω σιγά σιγά σβήνουν από το μυαλό μου και δεν θυμάμαι τόσες λεπτομέρειες. Σ'ευχαριστώ για άλλη μια φορά για αυτή την ανάρτηση και για το καλαθάκι με τα πανέμορφα αυγά σου!Πολλά φιλιά!AriadnefromGreece!

Unknown είπε...

...Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα Αχτίδα μου...
Με υγεία, γέλια και χαρές να ανταμώσετε με αγαπημένους και να περάσετε αξέχαστα...
Πολλά φιλιά!!!
**Αννιώ**

agriomeli είπε...

Να αφησω κι εγω καπου γυρω τριγυρω
τις ευχες μου για καλη Ανασταση
που ωστοσο...ειναι καθημερινες.
ΠΡΕΠΕΙ να ειμαστε καθε ημερα
με την ωραιοτερη ευχη στο στομα.
Η θετικη μου σκεψη για τους ανθρωπους ας ειναι μια μικρη προσευχη.
Σε φιλω,αχτιδα μας.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΜΟΥ ΦΙΛΟΙ, ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕ ΣΚΕΠΤΕΣΤΕ, ΠΟΥ ΜΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΜΠΑΊΝΕΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΒΆΖΕΤΕ..ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑ Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΝΑ ΣΑΣ ΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΣΑΣ.ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ,ΚΡΑΤΕΙΣΤΕ ΑΥΤΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΨΥΧΗ ΣΑΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΑΣ.

Gina-Teta είπε...

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Marie-Anne είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Σοφία είπε...

Καλή Ανάσταση Αχτίδα μου,
να περάσετε όμορφες οικογενειακές
στιγμές !!
Φιλιά

Thalia Tzellou είπε...

Αχτίδα μου τι όμορφες αναμνήσεις!! Με συγκίνησες πολύ και μου θύμισες και μένα τη γιαγιά μου! Όμορφα χρόνια με τα έθιμά τους που τα τηρούσαμε αυστηρά, με ανθρώπους που λατρεύαμε! Μας έμειναν οι πολύτιμες αναμνήσεις! Να είστε όλοι σας καλά Αχτίδα μου, να περάσετε ένα όμορφο Πάσχα!! Καλή Ανάσταση!! Φιλιά πολλά απ' όλους μας!!

Rena Christodoulou είπε...

Οι αναμνήσεις σου με συγκίνησαν, γιατί μου θύμισαν και τα δικά μου παιδικά χρόνια.
Να είστε όλοι καλά και να περάσετε όμορφα με την οικογένειά σας.
Καλή Ανάσταση!
Φιλάκια πολλά!

DIMI είπε...

Καλή Ανάσταση Γεωργία μου μέ υγεία καί αγάπη!!Καλό Πάσχα!!Νά περάσετε υπέροχα μέ τήν οικογένειά σου!!Πολλά φιλάκια!!