Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα μου μυρίζει..

Νοικοκυρούλα χαρωπή το έπαιξα φίλοι μου απόψε..σπίτι, δουλίτσες, έφτιαξα και λίγα γούρια που μου ζήτησαν , έσιαξα το σπίτι , έπαιξα τη... Φάρμα μου.... Μετά  χάζεψα κάποιες χαζοχαρούμενες στο χαζοκούτι που έβλεπαν κάτι παπούτσια που να μου τα χαρίζανε δεν θα τα φορούσα και λέγανε ουρλιάζοντας από χαρά:- α! τι φθηνά που είναι!!! Τις πάτησα ένα βρισίδι γιατί ..ή αυτές δεν έχουν ιδέα από τιμές ή δεν ζουν σ' αυτή τη χώρα. Ξέρετε τι με συγχίζει ..το γεγονός ότι ..μιμούμαστε εικόνες ξενόφερτες..γιατί όταν σου δείχνει μία φούστα από κόκκινο τούλι που κάτι τέτοιο φορούσα στα καρναβάλια μικρή όταν ντύθηκα κολομπίνα και σου λέει ότι είναι "ιν" και "σικ" να το φορέσεις στις γιορτές με μαύρο καλτσόν και γόβες...ε! τι να πω...γέρασα και παραξένεψα!
Πήρα και δωράκια χθες φίλοι μου..δεν μπορώ να μη σας δείξω τη κάρτα με το πλεκτό στολίδι από τη φίλη μου Χριστίνα από τη Κατερίνη ( ματς ..μουτς...φιλάκια..!)


Από τη φίλη Κική ( Μικρή Κουζίνα) αρωματισμένο αλάτι ..( το έβαλα σήμερα στο ψωμί που έκανα) και υπέροχα μικρά σαπουνάκια που μύριζαν τόσο όμορφα ώστε τα κρέμασα στο δένδρο να μυρίζει όλο το σπίτι..


Η φίλη μας η Ρούλα η Σμαραγδένια μου έστειλε το βιβλίο της με τα παιδικά ποιήματα που υπόσχομαι να διαβάζω στα μικρά μου γιατί είναι κομμάτι αθωότητας δικής μου εποχής.


Σας ευχαριστώ όλους για τα ευχετήρια μέιλ που μου στέλνετε..γνωστοί και άγνωστοι, για τις κάρτες με μουσική, για τα τηλεφωνήματα και τις ευχές αγάπης... Η ταχυδρόμος που έρχεται στη πολυκατοικία μας από το πολύ που με χτυπά το κουδούνι έμαθε το όνομα μου, της χάρισα κι εγώ ένα γούρι μου και αύριο θα της κεράσω ένα ...μελομακάρονο γιατί...ναι...έφτιαξα τα πρώτα μελομακάρονα για φέτος και..ναι..πέτυχαν !


Αύριο περιμένω το μικρό Δημητράκη  και ελπίζω να με αφήσει να φτιάξω λίγα γούρια και να βάψω τα μικρά κεραμικά σπιτάκια που φτιάχνω..
Ξέρω φίλοι μου ότι τα φετινά Χριστούγεννα δεν είναι σαν τα προηγούμενα..το νοιώθω..το γνωρίζω κι εγώ όπως όλοι σας μα..μην αφήσετε να σας δηλητηριάσουν τη Χριστουγεννιάτικη αρωματική αύρα της μαγείας τους.. 
Χριστούγεννα γεννιέται ο Χριστός..γεννιέται η αγάπη..γεννιέται η ελπίδα.. αυτό κανείς δεν μπορεί να μας το κλέψει.. Δεν έχει πια σημασία αν το γιορτινό τραπέζι μας έχει γαλοπούλα, κότα, πατσιέτες ή ..μακαρονάδα..σημασία έχει ποιοι και πως θα είναι σ' αυτό..αν τα χαμόγελα θα είναι ψυχής και όχι ..θεάματος. Βάλτε μουσικούλα , χορέψτε, παίξτε..( με φασόλια..το τονίζω).
Αλήθεια ..τι θυμήθηκα τώρα.. 
Μικρούλα ήμουν ..Πρωτοχρονιά..η μαμά και η γιαγιά ετοίμαζαν το τραπέζι, οι θείες..παιδιά άλλα εκτός από εμένα δυστυχώς δεν υπήρχαν..το καραβάκι που μου έφτιαχνε ο μπαμπάς μου με χρωματιστές κόλλες για να λέω τα κάλαντα..και το παιχνίδι που έκανα μαζί του στο τραπέζι με το " Πάρτα Όλα" ( εκείνο ..σαν σβούρα..που το έστριβες...) και για κέρματα είχαμε φασόλια. Ακούω θαρρείς τα τραγούδια που έπαιζε στη κιθάρα του.. το δωράκι που περίμενα να μου δώσουν όταν με έβαζαν να κάνω ποδαρικό με το "δεξί".. 
Χρόνια μετά κατάλαβα πως γινότανε να πέφτει πάντα σε μένα κάθε χρονιά το νόμισμα που έβαζε η γιαγιά μου..όταν κι εγώ το έκανα με τη σειρά μου στα δικά μου παιδιά και στα εγγόνια μου...
Πάω να κοιμηθώ με αυτές τις γλυκές αναμνήσεις φίλοι μου ..σήμερα λένε είναι η μεγαλύτερη νύχτα..
Αχτιδένια φιλάκια..πάω να νιώσω όλα αυτά που αισθάνομαι στη " δική μου " γλυκιά αγκαλιά....τα Χριστούγεννα ..η μυρωδιά από το Χριστουγεννιάτικο σπιτάκι που στόλισα στο χολ, τα μελομακάρονα...τα χρόνια που κύλησαν..τα χρόνια που θα έρθουν..

36 σχόλια:

Αντυ είπε...

Με 'γεια τα δωράκια σου, όλα πολύ όμορφα!! Ωραία με τα γλυκά, μοσχοβολάει το σπίτι γιορτές, άλλωστε και τα Χριστούγεννα έχουν το δικό τους άρωμα!
Κρατάω αυτό που γράφεις
"..μην αφήσετε να σας δηλητηριάσουν τη Χριστουγεννιάτικη αρωματική αύρα της μαγείας τους."
Πόσο δίκιο έχεις, έτσι είναι!
Καλό ξημέρωμα και πολλά φιλιά!

marimar είπε...

Όνειρα γλυκά Αχτίδα μου, όπως είναι γλυκά τα λόγια σου που δίνουν κουράγιο σε όσους το χρειάζονται.
Θα είσαι πάντα τυχερή, αφού .... τόσες(;) αμέτρητες φορές έπεσε το φλουρί σε σένα. Το έκανα το κόλπο και εγώ στη μονάκριβη μου. Ήταν μεγάλη η χαρά της. Καληνύχτα γλυκειά μου.

Hfaistiwnas είπε...

Καλοφάγωτα τα μελομακάρονα! Και του χρόνου! Μόνο στην τηλεόραση; Παντού υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει! Καλό μπέϊμπι σίτινγκ!!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Αντυ, καλημέρααα!Μοσχοβόλησε το σπίτι, δεν θα κάνω πολλά φέτος, μα τα λίγα για να νιώσουμε τις ημέρες θα τα κάνω.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ marimar, φίλη μου όλοι τα χρειαζόμαστε, οφείλουμε πρώτα απο όλα στον εαυτό μας να νιώσουμε καλά για να μπορέσουμε να σηκώσουμε τα βάρη..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Hfaistiwnas, φίλε μου η μεγ'άλη πιατέλα πάει για την Ειρήνη μαζί με μανιταρόπιτα που θα κάνω τώρα, τα άλλα για κέρασμα σε όποιον έρχεται.φέτος δεν κάνω σπατάλες, όλα μετρημένα...συνταξιούχοι ήμαστε..χι! χι!

mariak είπε...

....Καλημέρα Αχτιδούλα χρυσοχέρα....μέχρι εδώ μυρίσαν τα μελομακάρονα....θα σου κλέψω ένα με τον πρωϊνό καφέ μου....είναι από τα γλυκά που λατρεύω. Και του χρόνου να είσαι γερή να τα ξαναφτιάξεις....Φιλιά

mariak είπε...

....Καλημέρα Αχτιδούλα χρυσοχέρα....μέχρι εδώ μυρίσαν τα μελομακάρονα....θα σου κλέψω ένα με τον πρωϊνό καφέ μου....είναι από τα γλυκά που λατρεύω. Και του χρόνου να είσαι γερή να τα ξαναφτιάξεις....Φιλιά

Lila Xagorari είπε...

Καλημερούδια σου, πέρασα να ευχηθώ καλές γιορτές με υγεία, αγάπη κι ευτυχία στα σπιτικά μας!

Effie's Sweet Home Designs είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑΑΑΑΑΑ!
ΑΧΤΙΔΑΚΙ ΜΟΥ ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!

Maria είπε...

καλημερα αχτιδα...αυτο που λατρευω σε σενα ειναι η αισιοδοξια σου και η θετική σου ενέργεια...επιβεβαιωνεις τα πιστευω μου...φιλιά πολλα ( τα μελομακαρονα σου φαινονται σουπερ)

Penelope είπε...

Είδες πως είναι οι αναμνήσεις Αχτίδα μου! Προσωπικά τελευταίως πιάνω τον εαυτό μου μέχρι και κινήσεις μου να μοιάζουν σε κάποιες της μάνας και της γιαγιάς μου!
Κάτι το DNA κάτι ο χρόνος που περνούσα μαζί τους... μου άφησαν τα ίχνη τους!
Με αγάπη πάντα να κάνεις Χριστούγεννα, αυτό έχει μεγάλη σημασία!
Πολλές καλημέρες σε σένα και τους αγαπημένους σου.

Ξανθή είπε...

Καλημέρα!!!με χαρά όλα εύχομαι ας είναι φτωχικά να είναι χαρούμενες οι καρδιές μας!

ZouZouna είπε...

Παιδιά αλλα εκτός απο μένα δυστυχώς...
τι λες μαρή, μεσημεριάτικο και με συγχίζεις.
Εγώ ήμουν ευτυχισμένη που δεν υπήρχαν αλλα παιδιά τριγύρω. Και η αδελφή μου που άργησε νάρθει, δεν έχει σχέση μαζί μου. Και μια χαρά περνώ!!!
εεε, καλές γιορτές..!

tzeni xr. είπε...

Γλυκιά μου Αχτιδένια τι όμορφα όλα που τα λες!! Μας γεμίζεις θετική ενέργεια και αισιοδοξία...
Σήμερα το πρωί πήρα το υπεροχο ματάκι σου (το λατρεψα) και την όρορφη καρτουλα σου. Με συγκίνησες.......

Κωνσταντίνα είπε...

Τα διηγείστε τόσο όμορφα κάθε φορά! Έπαιζα κι εγώ με το μπαμπά μου "πάρτα όλα"...τι μου θυμήσατε...Εύχομαι να περάσετε και φέτος όμορφα με την οικογένειά σας! Καλά Χριστούγεννα!

Maria Tzirita είπε...

Αχτιδούλα μου, πέρασα κι από δω για ν'αφήσω στίγμα αγάπης και τις ευχές μου για όμορφα Χριστούγεννα, με ό,τι περισσότερο επιθυμεί η καρδιά σου... Ελπίζω θα τα πούμε και στο τηλέφωνο, καλές ετοιμασίες και φιλιά σε όλη την οικογένεια!

BUTTERFLY είπε...

"Χριστούγεννα γεννιέται ο Χριστός..γεννιέται η αγάπη..γεννιέται η ελπίδα.. αυτό κανείς δεν μπορεί να μας το κλέψει.. Δεν έχει πια σημασία αν το γιορτινό τραπέζι μας έχει γαλοπούλα, κότα, πατσιέτες ή ..μακαρονάδα..σημασία έχει ποιοι και πως θα είναι σ' αυτό..αν τα χαμόγελα θα είναι ψυχής και όχι ..θεάματος. Βάλτε μουσικούλα , χορέψτε, παίξτε..( με φασόλια..το τονίζω)."

Ποσο αληθινα ειναι τα λογια σου Αχτιδουλα μου! Πραγματικα εχουμε χασει εντελως το νοημα, οχι μονο των ημερων αυτων αλλα του πως πρεπει να ζουμε γενικοτερα.

Αχ με τα φασολια τι με θυμισεεες! Κι εγω ημουν συνηθως το μονο παιδι την Πρωτοχρονια η το πολυ κι αλλο ενα, θυμαμαι που παιζαμε με τους γονεις και την αδερφη μου κουν-καν και 21 με φασολια!

Φετος που δεν υπαρχουν χρηματα, ειπα να κανω πραξη το "η κριση κρυβει ευκαιριες" και να κανω κατι που χρονια το σκεφτομουν αλλα ποτε δεν το τολμουσα! Να φτιαξω εγω τα δωρα μου! Μαλιστα με ενεπνευσε πολυ ο διαγωνισμος απο κρεμαστρα και μετα μου ηρθαν κι αλλες ιδεες, για στεφανια, κερια και γουρια! Ηδη κοντευω να τελειωσω!Περιτο να σου πω οτι με ενεπνευσες κι εσυ!
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΑΧΤΙΔΟΥΛΑ, ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟΣΟ ΖΕΣΤΗ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΑΝΟΙΧΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ mariak, έγιναν ωραία, έκλαιψα πριν λίγο ένα..έκανα και σαραγλί με Αιγίνης.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Λίλα μου σ' ευχαριστώ πολύ σου εύχομαι ότι καλύτερο..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Effie's Sweet Home Des, σου τα επιστρέφω..βραδινά!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ maritsaki, με το να κατεβάζουμε τα μούτρα δεν βγαίνει τίποτε γλυκιά μου..σήμερα όλη μέρα ντάντευα..δούλευα..τώρα κάθησα στον υπολογιστή..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Penelope, φίλη μου όταν μεγαλώνουμε και ..σοβαρεύουμε γινόμαστε ότι παλιά πολεμούσαμε..οι μητέρες μας!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Ξανθή μου αγάπη να υπάρχει και όλα γίνονται..δόξα το Θεό..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Sweet cherry - Zouzouna, ε! θα ήθελα ένα αδελφάκι μα οι γονείς μου τεμπέλιαζαν φαίνεται!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ tzeni xr., χαίρομαι που το πήρες γλυκιά μου ..καλές γιορτές..σε μια πόλη ήμαστε..θα χαρώ να γνωριστούμε.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Κωνσταντίνα μου φέτος θα ήμαστε μόνοι..οι κόρες μου θα λείπουν, όμως δεν πειράζει..ήμαστε οι δυό μας και ..μας αρκει!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ Maria Tzirita, φίλη μου όμορφη να είσαι καλά, να περάσεις καλά, βλέπω πως περνάς στο face book στα κλεφτά..

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

@ BUTTERFLY, έτσι ακριβώς είναι γλυκιά μου, κι εγώ το ίδιο έκανα και πρώτη φορά που θα λείπουν οι κόρες μου και θα κανουμε μόνοι μας Χριστούγεννα..κάποτε το σπίτι ήταν γεμάτο..Πρωτοχρονιά θα κάνουμε στης Ιωάννας και θα μαζευτούμε όλοι μαζί..για πρώτη φορά έξω απο το σπίτι μας..

δημητρα λαγονησι είπε...

αχτιδα μου και του χρονου να ξαναφτιαξης τα χριστουγενιατικα καλουδια σου.με κανης και ξεχνιεμαι με τις ωραιες αναμνησεις σου απο το παρελθον.ευχομαι να περασετε ωραια με υγεια και ευτυχια.θα σε παρω και για τις ευχες.ανοιγει η καρδια μου οταν μιλαμε.ειμαι πολυ τυχερη που σε γνωρισα.πολλα φιλακια

pelagia είπε...

Τι καλα που μας τα ειπες και σημερα...Ναι χριστουγεννα δεν ειναι τα φαγητα ουτε τα στολιδια ουτε κι αυτη ακομη η κοκκινη φουστα με το μαυρο καλσον...Καλως να δεχεσαι τα δωρα σου.Τελεια η γευση απο τα μελομακαρονα σου γλυκια και μυρωδατη....Καλο βραδυ .Ξεχασα να σου πω....χιονιζει πολυ εξω το εχει στρωσει για τα καλα και...δεν μου αρεσει καθολου..

Ανώνυμος είπε...

@αχτίδα,αχ τι ωραία που είναι τα μελομακάρονα σου μανούλα...καλή αντάμωση!!!και του χρόνου!!!

Thalassenia είπε...

Αγάπη υγεία ηρεμία και χαρά αχτιδούλα μου στο σπίτι σας.

Καλές γιορτές και Καλύτερη Χρονιά εύχομαι.

Φιλιά θαλασσένια.

fantaizi είπε...

Χρονια Πολλα Αχτιδουλα μου σου ευχομε και ο Καινουργιος Χρονος να φερει Υγεια Ευτυχια και Χαρα σε ολη την οικογενεια σου.Ελπιζω να τα πουμε στο τηλ.ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!

ασωτος γιος είπε...

αχ μύρισε Χριστούγεννα καλα δε το ξερα ότι η ρουλά η σμαραγδένια είναι και ποιήτρια
καλα Χριστούγεννα να σαι καλα, για όλα! σευχαριστω για τα σχόλια είναι τόσο σημαντικό για μένα και συ και η ρουλά μου χετε κάνει πολύ καλο κορίτσια

Ελευθερία είπε...

μύρισαν Χριστούγεννα!!!! να είσαι καλα πάντα να εχεις το σπίτι σου ανοικτό και γεμάτο από κόσμο που σε αγαπάει!!!!

το αξίζεις!!!!